Fyzické fondy knihoven

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
prostřednictvím online konta na
Advertisements

Souborný katalog ČR pod systémem ALEPH 500 Knihovny současnosti 2003 Národní knihovna ČR PhDr. Eva Svobodová – Mgr.Danuše Vyorálková Souborný katalog ČR.
prostřednictvím online konta na
V ERZE 20 SYSTÉMU A LEPH ŠKOLENÍ KLIENTA. S TRUKTURA SYSTÉMU Typy bází: Bibliografická – obsahuje bibliografické záznamy  KNA01 ostrá báze Administrativní.
Regionální knihovní systém Clavius REKS
Mgr. Jarmila Krkošková Knihovnické a informační služby Univerzitní knihovny Ostravské univerzity v Ostravě
Prostřednictvím online konta na VÝPŮJČKA NOVIN PREZENČNÍ – DO STUDOVEN.
D ATABÁZE N VID D ATABÁZE N VID N OVÁ SPECIALIZOVANÁ ONLINE SLUŽBA SPOLEČNOSTI O VID PRO OŠETŘOVATELSTVÍ A DALŠÍ NELÉKAŘSKÉ ZDRAVOTNICKÉ.
, InforumJiří Šilha, LANius s.r.o. Nové možnosti komunikace knihovních systémů firmy LANius s.r.o. Client-server varianta systému CLAVIUS ®
OD FAKULTNÍCH KNIHOVEN KE KNIHOVNĚ CENTRÁLNÍ Dana Lošťáková Knihovna UP Olomouc.
Souborný katalog a Národní autority aneb Jak obejít omezení komerčního knihovního systému Helena Dvořáková Národní knihovna ČR
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
E-PK aktuální stav služeb DDS Markéta Hlasivcová Zuzana Švastová ÚIV - NPKK.
Portál autorit
Zlín - květen 2006 Regionální knihovní systém Clavius REKS firma LANius s.r.o.
KNIHOVNA FAKULTY TĚLESNÉ KULTURY
integrovaný knihovnický systém Aleph
METADATA „Tvoří velice důležitou složkou geodat (prostorově lokalizovatelných dat) “ Renata Hrabinová.
Zpřístupnění plných textů vědeckých publikací v prostředí systému Medvik Helena Bouzková, Filip Kříž, Lenka Maixnerová, Eva Lesenková, Ondřej Horsák, Adéla.
REKS - Regionální knihovnický systém Školení pro dobrovolné knihovníky 4. března 2008.
Školení pro nové zaměstnance NK ČR Praha – Souborný katalog ČR jako informační zdroj.
Záměry Knihovny Antonína Švehly v oblasti poskytovaných služeb pro knihovníky Knihovna Antonína Švehly 2014.
Metody zpracování informací - 2 Základní vymezení témat přednášek: Informační služby Informační střediska Knihovny Uživatelé a čtenáři Informace.
Studijní informační zdroje (a jak se k nim dostat) Pro předmět Jazykový projev (2014/15) připravila Eva Cerniňáková Jabok - Vyšší odborná škola sociálně.
RDA - R ESOURCE D ESCRIPTION AND A CCESS Trocha teorie.
Celostátní seminář knihovníků muzeí a galerií Brno září 2005 Danuše Vyorálková.
Seznámení s ALEPHEM Klient pro přístup zpracovatelů WWW přístup pro uživatele WWW služby.
Elektronické knihy v Masarykově veřejné knihovně Mgr. Jana Machalová Praha, NTK,
110 let služby české historické obci Projekt Bibliografie dějin Českých zemí Věra Hanelová INFORUM ročník mezinárodní konference o profesionálních.
Integrovaný knihovní systém CLAVIUS
Souborný katalog ČR Seriály Danuše Vyorálková. Historie soupisy (první v roce 1928) lístkové katalogy (Vyhláška 110/65 Sb.) a jejich tištěné výstupy –
Souborný katalog ČR Seriály Seminář knihovníků muzeí a galerií Olomouc, Danuše Vyorálková.
SETKÁNÍ UŽIVATELŮ T SERIES Univerzita Tomáše Bati Zlín června 2005.
Bibliografická a rešeršní činnost Jednotná informační brána.
Příslib do budoucna Zprávy z Univerzity Karlovy Alena Matuszková, Knihovna společenských věd TGM v Jinonicích Otevřené repozitáře, Brno,
Jak mohu kontrolovat své aktuální výpůjčky z Knihovny PA ČR a termíny jejich vrácení.
Knihovna společenských věd TGM v Jinonicích Společné zařízení Centra pro otázky životního prostředí UK, Fakulty humanitních studií UK, Fakulty sociálních.
Souborný katalog ČR Dana Vyorálková. Souborný katalog ČR Co je souborný katalog Kde najdete Souborný katalog ČR Co hledat v Souborném katalogu ČR Jak.
Školení, Náchod 18. dubna 2007 Seriály v Souborném katalogu ČR Danuše Vyorálková.
Integrovaný regionální knihovní systém 3. generace Ing. Petr Štefan, Kp-sys s.r.o. Pardubice.
Metody knihovnické práce (VIKBA04)
Změny v bázi Národních autorit Seminář pro účastníky Souborného katalogu ČR 1.
UNIVERZITNÍ KNIHOVNA ZČU
Databáze Bibliografie dějin českých zemí jako cesta k plným textům v domácích i zahraničních knihovnách Václava Horčáková Elektronické služby knihoven.
Z latinského „informatio“ = vtištění formy či tvaru, utváření. Informace = srozumitelná a pochopitelná část údajů Metainformace = informace o informaci.
Petr Žabička Moravská zemská knihovna v Brně Možnosti technického řešení.
, MU Brno Informační fond Organizace KF Prováděcí vyhláška č. 88/2002.
Verze 22 systému Aleph školení klienta 1. Struktura systému Typy bází: Bibliografická – obsahuje bibliografické záznamy – KNA01 ostrá báze Administrativní.
Knihovnické systémy a standardy (VIKBA10)
Městská knihovna Čelákovice a její historie. Městská knihovna v Čelákovicích byla založena jako obecní zařízení v prosinci 1920 na podkladě zákona o knihovnictví,
Údaje bloku 0xx Typ obsahu, média a nosiče Edita Lichtenbergová leden 2015.
Průzkum spokojenosti pracovníků Národní lékařské knihovny se systémem DAWINCI Filip Kříž, Lenka Maixnerová, Ondřej Horsák
Odbor doplňování a zpracování fondů
Minimální záznam pro Souborný katalog ČR staré tisky Tereza Paličková oddělení rukopisů a starých tisků NK ČR.
Seminář pro účastníky SK ČR Praha, MKP, PhDr. Eva Svobodová - Národní knihovna ČR Souborný katalog ČR v roce 2007 Rok po schválení nové.
Centrální systémy v českém knihovnictví PhDr. Radka Římanová UISK FF UK
e-PK aktuální stav služeb DDS
VIKBA20_Elektronické informační zdroje Klára Zemanová, UČO
Registr digitalizace Registr digitalizace Helena Dvořáková
Minimální záznam pro Souborný katalog ČR staré tisky
Jarmila Přibylová Národní knihovna ČR
Informační analýza a identifikace dokumentů
Akvizice a informační fond
Souborný katalog ČR - včera, dnes a zítra
Spolupráce se Souborným katalogem ČR
Paměťové instituce v CADR a SK ČR
Seriály v Souborném katalogu ČR
Spolupráce se Souborným katalogem ČR v Knihovně UPM
Seminář pro dílčí knihovníky ústavů fakult MENDELU
MOŽNOSTI PORTÁLU KNIHOVNY.CZ NEJEN PRO KNIHOVNÍKY
Transkript prezentace:

Fyzické fondy knihoven Osnova výuky

Knihovnicko informační systém (software) Současný anglický termín Library Management Systém modulární software automatizující všechny provozy v knihovně

Katalog Nejstarší (jádro) KIS Evidence knihovních jednotek Záznam jednotky bibliografický popis (standardy MARC, ISBD) jednotkový popis (standard MARC21 holdings - existuje český překlad, v ČR není implementován

Bibliografický záznam Popis vydání v polích národního užití (např. 910 MARC21 obsahuje i informace o jednotce, konkrétní popis - např. signaturu) selekční pole - standardizovaný podoba selekčních výrazů - autoritní soubory možnost označení selekčního pole (ve smyslu vyhledávání téměř libovolného pole - např. název nakladatele - může a nemusí být indexován pro vyhledávání)

Záznam o jednotce Identifikátor jednotky - v současné době nejčastěji ve formě tkz. čárového kódu musí být jedinečný další identifikátory - přírůstkové číslo (viz vyhláška ke knihovnímu zákonu) signatura (tkz. call number) - označuje místo na regále signatury mohou být významové nebo nevýznamové

Čárové kód pro označení jednotky v českých knihovnách Řízený systém - viz https://www.techlib.cz/cs/419-system-vyuziti-caroveho-kodu-v-knihovnach prefix uložený v čárovém kódu je kód knihovny signatura není jedninečným kódem, ale systém čárových kódů by umožnil i evidenci v rámci vyššího nárůstu migrace knih mezi knihovnami (za účelem výpůjčky)

Evidence výpůjček Pro evidenci výpůjček je nutné mít zpracované knihovní jednotky existuje možnost rychlé evidence (min. identifikačních údajů) databáze uživatelů - zákon o ochraně osobních údajů slouží pro identifikaci uživatele možnost kontaktu s uživatelem obsahuje údaj o příslušnosti ke konkrétní uživatelské kategorii mající konkrétní atributy vůči knihovním procesům (např. studenti mohou mít delší výpůjční lhůty než veřejnost).

OPAC Je postaven nad celým systémem a je online rozhraním pro komunikaci knihovního systému s uživatelem součást systémů nebo samostatné řešení viz VuFind, AquaBrowser

Akviziční modul První v lince zpracování zakládání záznamu o knihovní jednotce ve chvíli, kdy se uvažuje o jejím pořízení nebo se objednává nebo je fyzicky přítomna v knihovně (různá praxe v různých knihovnách) databáze dodavatelů (nestandardizovaná databáze, umožňuje komunikaci mezi knihovnou a dodavatelem)

Akviziční politika Individuální politika nákupu všech typů dokumentů měla by být zpracována písemně - součást strategie knihovny sledování trendů, profilu knihovny, akvizice na přání uživatelů (jasně psaná akviziční politika umožňuje systémovou reakci na přání uživatele)

Konspekt Viz http://konspekt.nkp.cz metoda mezinárodní, konkrétní rozpracování individuální pro každý stát, který metodu prosazuje v ČR harmonizace v MDT v některých knihovnách jádrem systému pro stavění fondů v otevřených regálech

Záznam o jednotce Kromě identifikátorů je ukládána i kategorie publikace směrem k režimu zpřístupnění (např. prezenčně - absenčně) cena publikace (různá podle jednotlivých nákupů) umístění publikace stav zpracovní (např. objednaná, ve vazbě, v knihovně, v pobočce atd.) knihovna se samostatně rozhoduje, kdy uvidí uživatelé v OPAC knihu (zda např. již při zpracování je možné si zadat rezervaci)

Zpracování seriálů/časopisů Jeden bibliografický záznam + mnoho jednotek stav jednotky (čísla) - objednáno, urgováno, dodáno dodání někdy v daném roce, jindy dříve nebo později různorodá periodicita (nutné zanést do systému konkrétní periodicitu pro urgence - např. 3x ročně, měsíčník atd.)

Záznam jednotky seriálu Systém by mohl sledovat i vyúčtování za nedodaná čísla atd. jednotlivé ročníky se po roce kumulují do celých ročníků (bez ohledu na to, zda dochází k pevnému svázání nebo nadále je s celým ročníkem manipulováno volně) zpracování seriálů - nejednost v postupech v různých knihovnách

Revizní modul Automatizovaná revize přináší zrychlení a zpřesnění práce princip založen na identifikaci pomocí čárového kódu po naskenování čárových kódů speciálním ručním asistentem jsou data o přítomných jednotkách konfrontovány se záznamy v katalogu

Revizní modul Knihovní systém vytvoří protokol o revizi Knihy, které jsou evidovány jako nepřítomné (např. vypůjčené), nejsou hlášeny jako chybějící Systém uvede knihovní jednotky, které chybějí nebo jsou nepřesně zařazeny Kvalita revizního modulu je jedním z atributů, jak ověřit kvalitu celého KIS

Modul MVS Systém dokáže na konto uživatele uložit i výpůjčku z jiné knihovny zachován komfort automatizové evidence výpůjček - hlídání délky výpůjční lhůty, zasílání upozornění na vrácení

Modul autoritních souborů Možnost vytvoření záznamu o selekčních prvcích pro vyhledávání preferované a nepreferovaný tvar selekčního výrazy průnik záznamu autority do indexů vyhledávání (tj. i když uživatel zadá nepreferovanou formu, je přesměrován na záznamy, které mají v sobě preferovaný tvar selekčního výrazu

Aktualizace knihovních software Kontinuální proces od 90. let 20. Stol. Postupné doplňování modulů Postupné nové funkce uživatelské skupiny vůči jednotlivým distributorům - koordinovaný směr vývoje náklady na provoz systému se skládají z vstupní cena, roční servisní poplatky, poplatky za další zásahy (včetně servisních návštěv)

Rozvoj knihovních systémů Specializace systémový knihovník - ne programátor, ale důležitá znalost knihovních procesů a souvislostí rozvoj současný - cloud systém architektura software komerční (Aleph, Clavius, KP-Win, Virtua …) open source (KOHA, Evergreen)

Systémy stavění knihovních fondů Skladištní systémy - stavění formátové, přírůstkové Systémy volně přístupného fondu /někdy se užívá i termín volný výběr/ - systém podle obsahu v ČR - modifikované MDT, Konspekt, vlastní třídění jednotlivých knihoven /např. Městská knihovna Praha/, Library of Congress Classification

Označování knihovních jednotek Adjustace - razítkování, vlastník Čárový kód - identifikace Signatura- identifikace Štítky označující téma, status pro výpůjčku /např. označení knihy, které se půjčuje pouze prezenčně/, označení knihy s přílohou… Knihovnický materiál viz http://www.ceiba.cz

Systémy ochrany fyzických fondů RFID elektromagnetické pásky viz např. http://www.rfidproknihovny.cz/ Čárový kód není sám o sobě zabezpečovacím prvkem - je to pouze identifikátor, který zabezpečí propojení mezi knihovní jednotkou a zařízením nebo databází!