Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace výuky všeobecných a odborných předmětů Název sady: Suroviny v cukrářské výrobě Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_11_20 Název DUMu: Obalové materiály Pro obor vzdělávání: 29-54-E/01Potravinářská výroba Předmět: Suroviny Ročník: třetí Autor: Ing. Blanka Česalová Datum: 23.09.2013
Obalové materiály Význam obalů v cukrářské výrobě Druhy obalových materiálů Používání obalů
Obalové materiály obr.1 obr. 2 obr.3 obr.4
Význam balení v cukrářské výrobě obal: - chrání výrobky před znečištěním - prodlužuje trvanlivost výrobků - zadržuje vůni a aroma výrobku - zvyšuje hygienickou úroveň - usnadňuje expedici
druhy obalových materiálů Papír - dosud nejpoužívanější a nejlevnější balící materiál - může se potisknout logem nebo reklamou - propouští vodu, tuk, snadno se deformuje a trhá obr.12
použití papíru a papírových obalů - skládací dortové krabice - tácky pod zákusky - tácky s nalepenou hliníkovou fólií - papírové košíčky pod dezertní pečivo - dortové papíry – krajky - papírové lepicí pásky k zalepování krabic - voskem impregnované kelímky - pergamenový papír - pečicí papír - balicí papír s mikrotenovou folií obr. 9
Celofán (viskózová fólie) - celofán je sklovitě průhledný - může být potištěn a barven - nepropouští tuky a oleje - je bez zápachu - má dobrou pevnost, ohebnost a hladkost - ve vodě bobtná použití: - balení cukrovinek a sušenek - dárkové balení - celofán s mikroperforací je vhodný pro balení čerstvého pečiva obr. 10
- nepropouští vodu, vodní páru, tuk, olej Hliníková fólie - neprůhledná - nepropouští vodu, vodní páru, tuk, olej - odráží infračervené paprsky, proto je vhodný pro balení másla, sýrů, čokolád - povrch se dá barvit a potiskovat použití: - balení bonbonů, čokolád a čokoládových figurek - tvořítka při přímém pečení (formy na buchty) - ochrana pečiva před spálením při pečení obr. 6 obr. 8 obr. 7
- mají vysoké hygienické parametry Plastové fólie - mají vysoké hygienické parametry - široký sortiment (polystyren, PVC, mikroten, polyetylen, smrštitelné fólie) - prodlužují trvanlivost výrobku - jsou snadno zpracovatelné na balicích strojích - nepropouští vodu, pachy, tuky obr. 11
Použití obalů papír – vhodný pro přenos a transport výrobků, papír na pečení celofán – balení kynutých výrobků, výrobků z třených hmot, sáčky a kornouty na pralinky hliníková fólie – balení dezertů s polevou, balení polotovarů, formy na pečení
obaly obr. 5
Zdroj materiálů: Literatura: BLÁHA, Ludvík; ŠREK, František. Suroviny pro učební obor Cukrář, Cukrářka. Praha: Informatorium, 1996, ISBN 80-85970-2. obr. 1,2,3,4 Klipart obr.5http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/88/Pizza_Toscana_in_box.JPG/586px-Pizza_Toscana_in_box.JPG obr.6http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/22/Alufolie1.jpg/220px-Alufolie1.jpg obr.7http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/81/Gl%C3%BCcksk%C3%A4fer_%28Schokolade%29.JPG/120px-Gl%C3%BCcksk%C3%A4fer_%28Schokolade%29.JPG obr.8http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/46/Szaloncukor1.jpg/120px-Szaloncukor1.jpg obr.9http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/65/Weihnachtskeks%28RobertK%29.jpg/120px-Weihnachtskeks%28RobertK%29.jpg obr.10http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/36/Cellofan.jpg/260px-Cellofan.jpg obr.11http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/3f/Stretch_folie.JPG/220px-Stretch_folie.JPG obr.12http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/6c/Chocolate_chip_cookies_on_parchment_paper%2C_August_2009.jpg/80px-Chocolate_chip_cookies_on_parchment_paper%2C_August_2009.jpg Není-li uvedeno jinak, je autorem tohoto materiálu a všech jeho částí, autor uvedený na titulním snímku.