Škola: Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace Jméno autora: RNDr. Rostislav Herrmann Datum: 1. listopadu 2012 Ročník: čtvrtý Vzdělávací oblast:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Advertisements

Tepelné záření (Učebnice strana 68 – 69)
Škola: Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace
Přenos tepla Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, Petr Jeřábek. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Škola: Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace
Abiotické podmínky prostředí
Fyziologie mikroorganismů
Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 Šablona: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název projektu: Inovace výuky na GSN prostřednictvím.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Základní ekologické pojmy
Škola: Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace Jméno autora: RNDr. Rostislav Herrmann Datum: 24. září 2012 Ročník: čtvrtý, čtyřleté studium.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
ABIOTICKÉ FAKTORY 3. LEKCE.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Škola Střední průmyslová škola Zlín
Škola: Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace Jméno autora: RNDr. Rostislav Herrmann Datum: 1. listopadu 2012 Ročník: čtvrtý Vzdělávací oblast:
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_35.
Název příjemce Základní škola, Bojanov, okres Chrudim Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Škola nás baví Výukový materiál.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
CHEMICKÁ ROVNICE A CHEMICKÁ REAKCE
Škola: Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace
ŘASY- lesní Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
Teplo Ing. Radek Pavela.
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_BI611 Jméno autora:Mgr. Lucie Křepelová Třída/ročník3. ročník.
Škola: Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace Jméno autora: RNDr. Rostislav Herrmann Datum: 26. září 2012 Ročník: čtvrtý Vzdělávací oblast:
Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7
V ý u k o v ý m a t e r i á l zpracovaný v rámci projektu Šablona: Sada: Ověření ve výuce: Třída:Datum: Pořadové číslo projektu: VIII.A CZ.1.07/
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Název materiálu: OPAKOVÁNÍ 1.POLOLETÍ - OTÁZKY
VY_32_INOVACE_6B5 Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Název: Přenos tepla Autor: Mgr. Miloš Boháč © 2012.
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_BI607 Jméno autora:Mgr. Lucie Křepelová Třída/ročník3. ročník.
Složky krajiny a životní prostředí
Škola Střední průmyslová škola Zlín
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_431.
Šíření tepla Milena Gruberová Jan Hofmeister Lukáš Baťha Tomáš Brdek
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_KUB_06.
VY_32_INOVACE_01_Sluneční záření Název školy: Základní škola a Mateřská škola Křetín, okres Blansko, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07./1.4.00/
Prezentace tepla Skupina A.
Název materiálu: TEPLO – výklad učiva.
Škola: Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace
Šíření tepla prouděním a zářením
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Název materiálu: TEPLOTA – výklad učiva.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACEMateriál seznamuje žáky s některými biologickými vědami a.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Škola: Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Působení ekologických faktorů
KOLOBĚH LÁTEK A TOK ENERGIE
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Vedení tepla (kondukce)
Abiotické faktory Výukový materiál EK
ABIOTICKÉ PODMÍNKY ŽIVOTA
Na této prezentaci spolupracovali:
Šíření tepla Dominik Pech Olina Křivánková Sabina Mrázková
SKUPENSTVÍ LÁTKY Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Podnebí, podnebné pásy.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_42_06 Název materiáluPřenos vnitřní.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:Atmosféra - test Název sady:Přírodopis – geologie Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Abiotický faktor teplo
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Vytápění Teplo.
NÁZEV ŠKOLY: 2. ZÁKLADNÍ ŠKOLA, RAKOVNÍK, HUSOVO NÁMĚSTÍ 3
zpracovaný v rámci projektu
Transkript prezentace:

Škola: Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace Jméno autora: RNDr. Rostislav Herrmann Datum: 1. listopadu 2012 Ročník: čtvrtý Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Přírodopis Tematický okruh: Základy ekologie Téma: EKOLOGIE VII. (vliv tepla na organismy) Metodický list/Anotace: Žáci si ujasní zdroje tepla a jeho šíření v prostředí (sálání, vedení, proudění). Pochopí kontexty s dříve probraným učivem z fyziologie (intenzita metabolismu) a seznámí se s rozmezím teplot vhodných pro existenci organismů. V přídadě rostlin dovedou popsat adaptace na vysoké a nízké teploty. Zdroje: uvedeny na konci prezentace VY_32_INOVACE_ 507

EKOLOGIE VII. Vliv tepla na organismy RNDr. Rostislav Herrmann Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace

VLIV TEPLA NA ORGANISMY Teplo se v prostředí šíří třemi způsoby: Sáláním – pomocí vysílaného IR záření a jeho opětného pohlcování na jiném místě Vedením – pomocí předávání energie z částic s větší energií (část tělesa s vyšší teplotou) částicím s nižší energií, částice se přitom nepřemisťují, ale pouze kmitají kolem rovnovážných poloh (především v pevných tělesech, částečně v kapalinách a plynech) Prouděním – částice s vyšší energií při srážkách předávají energii částicím s energii nižší, částice se přitom přemisťují (v kapalinách a plynech) Všechny tři způsoby přenosu se kombinují

VLIV TEPLA NA ORGANISMY Na základě výše uvedených mechanismů lze upřesnit, že základním zdrojem tepla pro celou biosféru je sluneční záření v IR části spektra Toto teplo ohřívá prostředí, ve kterém organismy žijí i organismy samotné Vedle toho přijímají organismy z prostředí vedením a prouděním Zdrojem tepla je také metabolismus, při metabolických reakcích se část energie vždy uvolňuje ve formě tepla

VLIV TEPLA NA ORGANISMY Teplotní optimum většiny organismů je v rozmezí 15 – 30 o C Extrémně mohou např. želvušky v anabióze přežívat od -253 do 151 o C Bakterie Pyrococcus furiosus žije v oblasti Islandských a Italských sopek při teplotě až 113 o C (ne pouze přežívání ve stadiu spory) Sinice rodu Gloeocapsa byla umístěny na a v malých kouscích skály vně vesmírné stanice ISS v kosmickém prostoru. Tím byly vystaveny extrémnímu UV záření, kosmickému záření, extrémním změnám teplot a vakuu (odpaření H 2 O). Po 553 ddnech přesto mnoho z nich přežilo. Sinice Gloeocapsa

VLIV TEPLA NA ORGANISMY Běžné bílkoviny denaturují při 60 o C, průměrná DNA při 70 o C, chlorofyl degraduje při 75 o C Podle rozsahu tolerovatelných teplot se organismy dělí na stenotermní a eurytermní Podle nároků na teplo dále na Termofilní (teplomilné) Psychrofilní (chladnomilné) Kryofilní (žijící na sněhu a ledu)

VLIV TEPLA NA ORGANISMY VLIV NA ROSTLINY Ovlivňuje rychlost celého metabolismu (s rostoucí teplotou roste rychlost chemických reakcí) Vliv na sezónní biorytmy Zrání plodů Opad listí Jarovizace Klíčení semen apod. ADAPTACE ROSTLIN NA VYSOKOU TEPLOTU Zvýšení transpirace (ochlazující vliv) Odraz záření lesklým povrchem apod. ADAPTACE ROSTLIN NA NÍZKOU TEPLOTU Krycí trichomy Snížení obsahu vody Ukládání zásob ve formě tuků namísto škrobu Opad listí apod.

VLIV TEPLA NA ORGANISMY - ZDROJE VOLF, Ivo. Přenos tepla: Studijní text pro řešitele FO a ostatní zájemce o fyziku. In: [online]. [cit ]. Dostupné z: KOPECKÝ, Vladimír. Extremofilové. In: [online]. [cit ]. Dostupné z: Gloeocapsa sp. In: [online]. [cit ]. Dostupné z: psa/sp_1.html Medvěd lední. In: Živá Země [online]. [cit ]. Dostupné z: Slunce. In: Pravdu [online]. [cit ]. Dostupné z: Fenek berberský. In: [online]. [cit ]. Dostupné z: Zkrotí Evropa saharské slunce?. In: Ekologické bydlení [online]. [cit ]. Dostupné z: