LITERÁRNÍ POJMY Výtah VY_32_INOVACE_ČJ-S.8.01

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
subjektivně zabarvený
Advertisements

Životopis VY_32_INOVACE_ČJ-S 8.,9.14
VY_32_INOVACE_Čj-Sl 6.,7.02 Anotace: Prezentace obsahuje fiktivní internetový obchod, který žákům slouží jako podklad pro sepsání objednávky. Vzdělávací.
Anotace: Prezentace seznamuje s českými autory prozaiky 19. st. - V
Anotace: Prezentace seznamuje žáky se stavbou souvětí
POPIS Popis VY_32_INOVACE_ČJ-S 8.,9.13.
Česká poezie 1. pol. 19. století VY_32_INOVACE_ČJ-L 8.,9.02
Příslovce a příslovečné spřežky
Anotace: Prezentace se slovanskými jazyky a jejich rozdělením.
Divadlo Semafor Divadlo Semafor VY_32_INOVACE_ČJ-L 8.,9.14.
Osvobozené divadlo.
VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.03 Anotace: Prezentace obsahuje stručnou definici pohádek, jejich hlavní znaky a dělení. Žáci se seznámí s nejznámějšími autory.
Anotace: Prezentace seznamuje žáky se stavbou souvětí
Stupňování přídavných jmen
VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.11 Anotace: Prezentace obsahuje stručný přehled literárních žánrů lyrických. Vzdělávací oblast: český jazyk a literatura Autor:
Anotace: Prezentace seznamuje žáky se stavbou souvětí
VY_32_INOVACE_Čj-Sl 6.,7.13 Anotace: Prezentace je zaměřena na popis a jeho dělení. Obsahuje stručnou definici popisu prostého, odborného a uměleckého.
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
Anotace: Prezentace seznamuje s autory světové literatury. E. Hemingway. Žáci řeší úkoly. Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura Autor: PaedDr. Kajetána.
Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura
VY_ 32_INOVACE_Čj.Žá.18.
Anotace:Prezentace seznamuje s významnými básníky 20. století a jejich tvorbou. Řeší drobné úkoly. Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura Autor: PaedDr.
Česká poezie 20. století VY_32_INOVACE_ČJ-L 8.,9.15.
Česká poezie 2.poloviny 19.století
Lyrické druhy a žánry Český jazyk VY_32_INOVACE_ sada, ČJ
VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.13 Anotace: Prezentace obsahuje stručnou definici satiry a ironie a jejich hlavní znaky s příklady. Vzdělávací oblast: český jazyk.
Anotace: Prezentace představuje básníky 19. st. - Goetha, Puškina
Rozvoj slovní zásoby VY_32_INOVACE_ČJ-M 8.,9.12
Výklad Výklad VY_32_INOVACE_ČJ-S 8.,9.15.
Věta jednoduchá- souvětí
Anotace: Prezentace seznamuje žáky s funkčními styly. V pracovním listu pak žák se pokusí rozdělit texty podle jednotlivých stylů. Vzdělávací oblast: Český.
Vypravování o prázdninách
Česká próza 20. století VY_32_INOVACE_ČJ-L 8.,9.18.
Zvuková stránka věty Spisovná výslovnost.
Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura
subjektivně zabarvený
Anotace: Prezentace seznamuje žáky s úvahou a její kompozicí. Žák se pokusí sám vytvořit jednoduchou úvahu. Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura.
VY_32_INOVACE_Čj-Ml 6.,7.20 Anotace: Prezentace obsahuje tabulku s přehledem druhů vedlejších vět. V závěru je cvičení, na kterém si žáci mohou ověřit.
VY_32_INOVACE_Čj-Sl 6.,7.12 Anotace: Prezentace je zaměřena na popis a jeho dělení. Obsahuje stručnou definici popisu statického a dynamického. Vzdělávací.
Anotace: Prezentace seznamuje žáky s proslovem a jeho kompozicí
Mimika (co jste tím chtěli říci)
Vypravování VY_32_INOVACE_ČJ-S 8.,9.11
Věcné čtení, klíčová slova, knihovna, archiv
Povídka, hlavní postavy
VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.01 Anotace: Prezentace obsahuje stručnou definici pověsti, její hlavní znaky a dělení. V závěru zkusí žáci podle zadaných informací.
Česká próza1. pol. 19. století VY_32_INOVACE_ČJ-L 8.,9.04.
SLOVA CIZÍHO PŮVODU jejich skloňování Slova přejatá
Velká písmenaVY_32_INOVACE_ČJ-M 8.,9.18. Anotace: V prezentaci žáci procvičují své znalosti o psaní velkých písmen Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura.
Slovesný vid Slovesný vid VY_32_INOVACE_ČJ-M 8.,9.03.
Anotace: Prezentace seznamuje žáky s diskusí a jejími zásadami. Žák se pokusí sám vytvořit Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura Autor: PaedDr. Kajetána.
VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.07 Anotace: Prezentace obsahuje stručnou definici lyriky, její hlavní znaky a dělení. Vzdělávací oblast: český jazyk a literatura.
VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.14 Anotace: Prezentace obsahuje stručnou definici povídek a románů, jejich hlavní znaky a dělení. Žáci se seznámí s nejznámějšími.
VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.04 Anotace: Prezentace obsahuje stručnou definici balad a jejich hlavní znaky. Žáci se seznámí s nejznámějším autorem českých.
Vzdělávací oblast: Český jazyk – sloh Autor: Vlasta Lindovská
VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.05 Anotace: Prezentace obsahuje stručnou definici bajek, jejich hlavní znaky a představitele. Žáci se seznámí s vývojem bajek.
Vzdělávací oblast: Český jazyk – sloh Autor: Vlasta Lindovská
Kyslíkaté deriváty uhlovodíků Materiál je určen k bezplatnému používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv.
VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.20 Anotace: Prezentace obsahuje literární hádanky. Žáci mají uhádnout na základě indicií autora a dílo. Vzdělávací oblast: český.
Anotace: Prezentace seznamuje s autory světové literatury V. Hugo. Žáci řeší úkoly. Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura Autor: PaedDr. Kajetána.
Poezie, písnička (V domě straší duch)
Anotace: Prezentace seznamuje s významnými osobnostmi světové literatury. Leo Calvin Rosten Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura Autor: PaedDr.
Anotace:Prezentace seznamuje s významnými autory 20. století a jejich tvorbou. Řeší drobné úkoly. Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura Autor: PaedDr.
Rozvrstvení a obohacování
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Mácová Lucie ANOTACE Materiál seznamuje žáky s obdobím druhohor – přírodními podmínkami,
Anotace: Na číselné ose čtou čísla, která se postupně objevují.
Druhy vět vedlejších VY_32_INOVACE_ČJ-M 8.,9.05. Anotace: Prezentace seznamuje žáky se stavbou souvětí – poznává funkcí vět vedlejších. Žák řeší drobné.
Výklad Výklad VY_32_INOVACE_ČJ-S 8.,9.05.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Marie Vališová Číslo
Název školy: Autor: Mgr. Vladimíra Dvořáková
Transkript prezentace:

LITERÁRNÍ POJMY Výtah VY_32_INOVACE_ČJ-S.8.01 Literární pojmy – poezie VY_32_INOVACE_ČJ-L 8.,9.12

Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura Anotace: Výkladová prezentace obsahuje stručnou definici literárních druhů žáci zkoušejí, které pojmy znají. Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura Autor: PaedDr. Kajetána Buchtová Jazyk: český Očekávaný výstup: rozlišuje základní literární druhy a žánry, porovná je i jejich funkci, uvede jejich výrazné představitele Druh učebního materiálu: Prezentace Cílová skupina: žák Stupeň a typ vzdělávání: druhý stupeň, základní škola Datum (období), ve kterém byl vzdělávací materiál vytvořen: školní rok 2011-2012 Ročník, pro který je vzdělávací materiál určen : devátý ročník základní školy Česká poezie 1. pol. 19. století VY_32_INOVACE_ČJ-L.8.02

LYRIKA BAJKA EPITAF BALADA EPIKA LYRICKOEPICKÝ SONET EPIGRAM KALIGRAM LIMERIK

KTERÝ POJEM UMÍŠ VYSVĚTLIT? EPITAF SONET BALADA EPIKA KTERÝ POJEM UMÍŠ VYSVĚTLIT? LYRIKA EPIGRAM LYRICKOEPICKÝ KALIGRAM BAJKA LIMERIK .

? – druh poezie (nebo prózy), který spočívá ve vyprávění nějakého děje či konkrétní události. ?- alegorický příběh, ve kterém ve kterém vystupují zvířata, rostliny, věci. Jednají jako lidé a mají jejich vlastnosti. ? – druh poezie, jehož podstatou není vyprávění děje, ale např. líčení osobních pocitů a myšlenek, přírody vztahu k bohu atd. ? – krátká, výstižná báseň nebo průpovídka, která má kritický, satirický nebo útočný charakter

Epika – druh poezie (nebo prózy), který spočívá ve vyprávění nějakého děje či konkrétní události. Bajka- alegorický příběh, ve kterém ve kterém vystupují zvířata, rostliny, věci. Jednají jako lidé a mají jejich vlastnosti. Lyrika – druh poezie, jehož podstatou není vyprávění děje, ale např. líčení osobních pocitů a myšlenek, přírody vztahu k bohu atd. Epigram – krátká, výstižná báseň nebo průpovídka, která má kritický, satirický nebo útočný charakter

KALIGRAM EPITAF LIMERIK

 Co je to limerik? Říkanka o pěti verších, která netouží čtenáře dojmout, poučit ani ohromit, nýbrž pobavit, či dokonce rozesmát. Limerik je výbuch smíchu, kterým se jazyk aspoň na chvíly osvobozuje ze svěrací kazajky přísné logiky. Podle jedné teorie prý limerik vylysleli angličtí námořníci, kteří procestovali celý svět, spatřili věci nevídané a v přístavních krčmách se bavili tím, že svá dobrodružství řádně opeřili fantazií, aby se navzájem trumfovali, a hlavně aby ohromili suchozemské pecivály. A protože prý nejpraštěnější říkanky vymýšleli mořští vlci v irském Limericku, pojmenování bylo na světě. -Jiří Žáček o limeriku v knize 99 dědečků a 1 babička---

Zdroje: http://limerick.ic.cz/ http://www.google.cz/search?q=kaligramy&hl=cs&prmd=imvns&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=H_iRTpjgBIPEtAaNw_wL&ved=0CDQQsAQ&biw=1280&bih=933 http://www.narmyslenka.cz/image/borovsky.jpg http://www.cojeco.cz/attach/ilustrations/3a06b3d6be677.jpg

http://limerick.ic.cz/ Soubor:Diego Velasquez, Aesop.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Diego_Velasquez,_Aesop.jpg Soubor:Edgar Allan Poe 2.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Edgar_Allan_Poe_2.jpg Soubor:Brezina otokar.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Brezina_otokar.jpg http://www.public-domain-photos.com/free-cliparts/education/other/brush-2603.htm http://limerick.ic.cz/