Dobrovolnické centrum Ostrava. DC ADRA Ostrava Nejsme poskytovatel soc. služeb 3 akreditace MV ČR na vysílání dobrovolníků do soc. a zdrav.zařízení –

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dobrovolnické centrum při Diecézní charitě ČB
Advertisements

Dobrovolníci v sociálních službách
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Život dobrovolníka v domovech pro seniory
DOBROVOLNICTVÍ V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH
Zákon o dobrovolnické službě č. 198/2002 Sb.. Zákon upravuje pojmy: Dobrovolník – člověk vykonávající dobrovolnou činnost, resp. práci bez nároku na finanční.
Pokus Jen tak Městská charita České Budějovice. Mnozí dělají charitu, my jsme CHARITA Nestátní nezisková církevní organizace Součást Charity ČR, mezinárodní.
Služba péče o děti v dětské skupině
Rozdíly a interakce veřejné služby a dobrovolnické služby Mgr. Petr Beck Odbor rodiny a dávkových systémů Ústí nad Labem
MÉĎA – MINI ŠKOLKA NEMOCNICE TGM HODONÍN,p.o.
Program PĚT P. Pět P je… Sociálně preventivní volnočasový program Sociálně preventivní volnočasový program Zaměřuje se na: Zaměřuje se na: Přátelství.
DOBROVOLNÍCI V HOSPICI
Přínos dobrovolnického programu pro onkologické pacienty
DOBROVOLNICTVÍ V DIVADLECH Akreditace dobrovolnické služby.
Životní podmínky osob s PAS – poznatky ochránce Petra Zdražilová, Praha, 6.listopadu 2014 Petra Zdražilová / 6. listopadu, © Copyright Veřejný ochránce.
Seminář o využití dobrovolníků v knihovnách Pořadatelé: Národní knihovna ČR, SKIP ČR, Knihovna Kroměřížska Místo konání: Knihovna Kroměřížska 7. – 8. 6.
SLEZSKÁ DIAKONIE DOBROVOLNÍCTVÍ VE SLEZSKÉ DIAKONII.
Předškolní péče na Islandu Jónína Konradsdottir, ředitelka MŠ.
Opatření v oblasti sladění profesního, rodinného a osobního života
Spojuje tři generace a pomáhá. Program 3G Vznik Praha 2011 Je určen především pro občany ve věku 50+, kteří nemají vlastní vnoučata anebo s nimi nejsou.
Mimoškolní aktivity zábava a povinnost.
Aktuální rizika dobrovolnického programu v nemocnicích a význam metodických doporučení MUDr.Ivana Kořínková Garant a konzultant zdravotně sociálních dobrovolnických.
Výsledky dotazníkové evaluace dvouletého působení dobrovolníků v IKEM
1. PŘÍNOS DOBROVOLNÍKŮ PRO SOCIÁLNÍ SLUŽBU Rozšíření možností aktivit klientů Umožnění činností, které v našem domově nikdo neovládá Mít pro sebe jednoho.
Dobrovolníci v sociálních službách Dobrá praxe v SAS pro rodiny s dětmi Dobrovolnického centra, o. s.
Zdravotní péče o osoby bez domova z pohledu azylových domů.
Pedagogicko-psychologické poradenské služby
Mgr. Vendula Baboučková. A – akce R – rehabilitace P – pomoc I – integrace D – dobrovolnost A – agapé (-láska pečující), křesťanská láska, sounáležitost,
Perspektivy dobrovolnictví při mimořádných událostech a krizových stavech Občanské sdružení ADRA Josef Koláček.
Terénní sociální práce v sociálně vyloučených lokalitách Mgr.Kateřina Dosoudilová, DiS.
Stáže pro mladé zájemce o zaměstnání 2
PÉČE O PRACOVNÍKY.
Personální systém na MF ČR
Centrum pro rodinu a sociální péči o.s. 1.
Dobrovolnictví na Praze 14. Lucius Annaeus Seneca, římský filozof „Člověk je zrozen k vzájemné pomoci “ Setkání s NNO 2016.
Představení provozu kavárny a cateringových služeb v PwC ČR Roman Anděl, Startujeme, o.p.s.
Zkušenosti z inspekce přímé péče na základě práce s biografií Domov pro seniory Velké Meziříčí, příspěvková organizace Mgr. Eliška Gregorová.
Domácí ošetřovatelská péče. Domácí ošetřovatelskou péčí je zdravotní péče poskytovaná pacientům v jejich sociálním prostředí. Na základě doporučení: 
Osobní asistence pro osoby se zdravotním postižením a seniory Bezplatná právní poradna pro osoby v krizi Rodinné centrum Krumlík a další služby pro rodiny.
Podnikáme SPOLU – ženy dvou generací aktivně na trhu práce na Ústecku OBHAJOBA PODNIKATELSKÉHO PLÁNU DĚTSKÁ SKUPINA jako nástroj harmonizace profesního.
Další vzdělávání v sociálních službách Potřeba nebo netřeba?
Domov důchodců Dubí, příspěvková organizace Na Výšině 494 a Ruská 130.
Výzva č. 126 investiční priority 1.2 OPZ.  Pilotní ověření péče o nejmenší děti v mikrojeslích v ČR (mimo hl. m. Prahu)  Číslo výzvy: 03_16_126  Investiční.
Seminář pro žadatele OP LZZ - Mezinárodní spolupráce: Shrnutí, doporučení, diskuse 29. červenec 2008 Praha.
ŠVÝCARSKÝ SYSTÉM VZDĚLÁVÁNÍ A MOŽNÉ INSPIRACE Z NĚJ PORADA ŘEDITELŮ ŠKOL A ŠKOLSKÝCH ZAŘÍZENÍ ZŘIZOVANÝCH LIBERECKÝM KRAJEM
Domov Sue Ryder, o.p.s. „Šance pro důstojné stáří“ Mgr. Michaela Hronová, Domov Sue Ryder, o.p.s. Michelská 1/7, Praha 4 Tel:
Leoš Heger Konference „Zdraví seniorů“ , PSP ČR Praha programové body TOP 09 zdravotnictví x senioři.
ZÁŠKOLÁCTVÍ.  Záškoláctví je jedním ze závažných problémů, které musí školství řešit.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Vzdělávání pro zdrav í PředmětZdravověda Tematický.
Domovy pro seniory. se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž situace vyžaduje pravidelnou.
Školní řád 2016 – 2017 stručný výpisek. Povinnosti žáků bod 2 řádně docházet do školy a řádně se vzdělávat plnit pokyny pedagogických pracovníků nosit.
Odlehčovací služby. terénní, ambulantní nebo pobytové služby poskytované osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu věku, chronického onemocnění.
Benefity. Výhody poskytování benefitů pro zaměstnavatele:  úspora mzdových nákladů s ohledem na daňové úlevy  účinný nástroj personálního managementu.
Denní stacionáře.
MUDr. František Schneiberg
Erika Jirgesová (asistentka)
Andrea Doubková, Janus, z. s.
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
Pečovatelská služba.
Spolupráce zdravotníků a sociálních pracovníků; možnosti následné péče
Týdenní stacionáře.
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Název školy: Základní škola speciální Litvínov, Šafaříkova 991
Ing. Dana Kucharčíková, Dis.
Podpora implementace dětských skupin CZ /0.0/0.0/15_009/
Benefity.
Novinky v předškolním vzdělávání
Dobrovolnické programy
Příprava pěstounů a sociální zabezpečení
Dobrovolnická činnost ADRA se seniory a pro seniory
Transkript prezentace:

Dobrovolnické centrum Ostrava

DC ADRA Ostrava Nejsme poskytovatel soc. služeb 3 akreditace MV ČR na vysílání dobrovolníků do soc. a zdrav.zařízení – k seniorům - k dětem a zdrav. postiženým - paliativní péče Domovy pro seniory – Ostrava, Karviná, Orlová, Petřvald… - celkem 10 seniorských programů Centrum pro osoby se zdrav. postižením – Čtyřlístek Nemocnice, Dětský domov, Mobilní hospic

DC ADRA Ostrava V 10 programech – 155 dobrovolníků za rok hodin – 26 hodin denně

DC ADRA Ostrava - metodika Školení dobrovolníků – přímo v zařízení 1-2x ročně organizace práva a povinnosti možnosti dobr. činnosti očekávání přijímající organizace, smluvní vztah a pojištění skladba uživatelů– jejich soc. situace, potřeby prohlídka zařízení, BOZP praktická část – manipulace s inval. vozíkem materiál ke školení

DC ADRA Ostrava - metodika

Vstupní pohovory – za účasti zaměstnance (kontaktní osoby) přijímající organizace motivace dobrovolníka jeho představa o činnosti očekávání časové možnosti termín 1. návštěvy

DC ADRA Ostrava - metodika Doklady k doložení Smlouva o dobr. činnosti (do 18 let podepisuje i rodič) Čistý výpis z TR Potvrzení o zdravotní způsobilosti Registrační karta

DC ADRA Ostrava - metodika Označení Vizitkou Tričko nebo mikina ADRA Důležité pro personál, rodinu, uživatele

DC ADRA Ostrava - metodika Koordinátor dobrovolníků - zaměstnanec DC prostředník mezi DC a přijímající organizací má i více dobr. programů organizuje školení a supervize účastní se výběrových pohovorů informuje o změnách v programu sleduje docházku, odhlašuje z pojištění řeší případné problémy vybírá TR, smlouvy, proplácí náklady

DC ADRA Ostrava - metodika Kontaktní osoba – zaměstnanec přijímající organizace účastní se školení, pohovorů doprovází D na 1.návštěvě, představuje ho personálu vytváří dvojici dobrovolník-uživatel přijímá omluvy D z nepřítomnosti řeší případné problémy uvnitř organizace sleduje docházku informuje D o možnostech zapojení se do akcí vytváří vhodnou půdu pro D

DC ADRA Ostrava - metodika Evidence odchozených hodin v každém zařízení docházková kniha zápis příchod/odchod chronologicky důležité pro – pojišťovnu, součet hodin, kontrolu

Činnosti dobrovolníků

Nevhodné činnosti Cokoliv co by nahrazovalo práci personálu (hygienické úkony, polohování, podávání stravy, aplikace léků…..) Manipulace s uživatelem – oblékání, posazování na vozík… Pomoc s úklidem, vařením, praním… Nákupy

Supervize dobrovolníků 3 krát do roka v každém zařízení

Vánoční supervize

Péče o dobrovolníky Blahopřání k narozeninám Supervize se vzděláváním Kulturní akce u příležitosti MDD Kurz 1. pomoci a jiné vzdělávací akce Drobné dárky na supervizích Trička, mikiny Možnost individuální supervize

Ukončení činnosti Dobrovolník má právo kdykoliv svoji činnost ukončit – důvody: změna zaměstnání, stěhování, ukončení studia, rodinné, zdravotní problémy… DC má taky možnost vypovědět smlouvu s dobrovolníkem – důvody: porušení mlčenlivost, nerespektování pravidel programu (zasahování do rodinných záležitostí, do soukromí, do režimu dne, alkohol, přijímání financí…)

Děkuji za pozornost