Dánsko.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dánsko Vlajka znak.
Advertisements

DÁNSKO.
Dánsko.
Dánské království Kongeriget Danmark
Dánské království Kongeriget Danmark
Kodaň Karel Jurásek DÁNSKO.
Dánsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Dánsko Přírodní poměry.
Česká republika-1 poloha, rozloha…
Dánsko Státní zřízení.
Norsko.
IRSKO Robin Plch 8.A
Norsko Zeměpis Heřmánek Eduard 6.A.
Dánsko Richard Hladík.
Terezie Dvořáčková VIII.B
Dánské království Geografie Autor: Mgr. Zdeněk Kříž
REGIONY EVROPY SEVERNÍ EVROPA.
Znak BULHAESKO Veronika Osičková VII.A.
Jihovýchodní Evropa.
Polsko Eliška Pokorná.
Dánsko Kryštof Klika 2E.
BELGIE.
Nizozemí Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
EU – OP VK – III/2 ICT DUM 15 Vypracovala Ludmila Kebzová.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
ČESKÁ REPUBLIKA Vlajka Znak. Obecně Hlavní město: Praha Hlavní město: Praha Počet obyvatel: Počet obyvatel: Rozloha: km².
Severní Evropa II Mgr. Petr Králík.
Dánsko Geografické údaje.
Dánsko- vzdělání, kultura a kulturní osobnosti
EVROPA Martin VRZALA.
Kanada Název: Canada Český název: Federativní stát Kanada
Velká Británie (Great Britain).
obrázek je licencován za podmínek public domain
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Finsko Finská republika Zastarale: Čuchonsko Finsky: Suomen Tasavalta
Litva vlajka znak Hlavní město: Vilnius
Dánsko.
DÁNSKO.
Hlavní město– Kodaň Státní zřízení- monarchie Počet obyvatel- 5,5 mil. Rozloha km² Správní členění- 14 krajů Úřední jazyk- Dánština Měna: dánská.
Německo.
Rumunsko Rumunsko je stát ležící z větší části na Balkánském poloostrově v jihovýchodní části Evropy. Sousedí s Ukrajinou a Moldavskem na severovýchodě,
Dánsko (Severní Evropa)
Litva V několika jazicích : Anglicky : Lithuania / Lithuanian
CHILE. Přímořský stát, jihozápad Jižní Ameriky Hlavní město: Santiago de Chile Rozloha : km² Počet obyvatel: Jazyk: španělština Ostrovy:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Vlastimil Ogrodník NÁZEV:Chorvatsko TÉMATICKÝ CELEK: Evropa ČÍSLO.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV:VY_32_INOVACE_04_PUTOVÁNÍ PO EVROPĚ_DÁNSKO ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_299 _Dánsko Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Květoslava Kuchtová Název : VY_32_INOVACE_12C_16_Dánsko Téma:
Praha – hl- město ČR Praha je největší a nejvíce obydlené město České republiky Patří mezi nekrásnější města světa Je sídlem prezidenta, vlády a parlamentu.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_300 _Švédsko Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo.
DÁNSKO CHARAKTERISTIKA hlavní město: Kodaň rozloha: km 2 počet obyvatel: jazyk: dánština náboženství: luteráni (85 %)-protestantští.
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV Autor: Mgr. Pavla Zrzavecká Datum: Název: VY_32_INOVACE_01_ZEMĚPIS Téma: Německo Ročník: 8. Číslo projektu:
Název školy: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou, Kollárova 1045 Autor: Mgr. Andrea Filípková Název : VY_32_INOVACE_12/16_Severní Evropa Téma: Státy severní Evropy.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Svatoňová Pavlína Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_52_INOVACE_1B_05_KANADA.
Velká Británie.
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Kanada AUTOR: Mgr. Aleš Skála NÁZEV: VY_32_INOVACE_22_17_Z7_Skála
Určeno pro: žáky 2. stupně ZŠ Sekce: základní Předmět : zeměpis
Antonín Košíček Sára Šobková
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
VY_32_INOVACE_2B_19_SEVERNI_EVROPA ZEMĚPIS 8.ROČNÍK Severní Evropa
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Dánsko Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
Velká Británie AUTOR: Mgr. Aleš Skála
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
RUMUNSKO BULHARSKO SRBSKO MAKEDONIE.
Dánsko Vlajka znak.
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV
Povrch Povrch je většinou rovinatý, nížinný, místy s pahorkatinami. Území Lotyšska bylo modelováno pleistocénním ledovcem. Zůstaly po něm morény a nánosy,
Transkript prezentace:

Dánsko

Poloha Dánsko (dánsky Danmark) je země ležící v severní Evropě. Spolu s Grónskem a Faerskými ostrovy tvoří státní celek Dánské království(Kongeriget Danmark). Dánsko je nejmenší ze severských zemí, neleží na Skandinávském poloostrově. Je tvořeno Jutským poloostrovem, ostrovy Fyn, Sjælland a stovkami dalších menších ostrovů. Na východě je omýváno Baltským mořem a na západě mořem Severním.

Všeobecné Hlavním městem je Kodaň Země má 5 564 219 obyvatel (110.na světě) Rozlohou dosahuje Dánsko 43094m2(130.na světě) Nejvyššími body Dánska jsou Møllehøj a Yding Skovhøj, oba 171 m n. m.

Møllehøj je nejvyšší přírodní bod Dánska, má nadmořskou výšku 170,86 m Møllehøj je nejvyšší přírodní bod Dánska, má nadmořskou výšku 170,86 m. Nachází se v pahorkatině Ejerbjergerna území obce Skanderborg, blízko kopce Ejer Bavnehøj. Vrchol Møllehøj je označen kamenným obeliskem. Že se jedná o nejvyšší kopec Dánska, bylo prokázáno novými měřeními v únoru 2005.

Politický systém Dánské království je od roku 1849 konstituční monarchií, kde má moc výkonnou formálně v rukou královna Markéta II. jako hlava státu. Ve skutečnosti je ale moc výkonná v rukou ministerského předsedy, který je hlavou vlády, a dalších ministrů tvořících vládu. Všichni ministři jsou odpovědní parlamentu, moci zákonodárné. Parlament je od roku 1953 jednokomorový, má 179 křesel a nazývá se Folketing. Volby do parlamentu jsou každé čtyři roky a dvě křesla v něm náleží i reprezentantům Grónska a dvě reprezentantům Faerských ostrovů.

,,Folketing“

Ekonomika Dánsko patří mezi státy s moderním tržním hospodářstvím, technicky vyspělým zemědělstvím a rozsáhlou vládní sociální politikou (sociálně-demokratický model welfare state). Vyspělost dánské ekonomiky se projevuje vysokou životní úrovní, pevnou měnou i značnou závislostí na obchodu se zahraničím, ale aktivní obchodní bilancí. Ačkoli Dánsko splňovalo ekonomická kritéria Evropské měnové unie (EMU), rozhodli Dánové v referendu v září 2000 o nepřipojení se.

Hospodářství V zemědělství pracuje jen 6 % ekonomicky činného obyvatelstva. Obdělávaná půda tvoří asi 56 % rozlohy, což je nejvíce v Evropě. Dánské zemědělství je charakteristické velkou intenzitou, vysokou produktivitou a mechanizací a rozšířenou spotřebou umělých hnojiv. Pěstují se obilniny (pšenice),brambory a cukrová řepa. Základem zemědělské výroby je chov skotu, prasat a drůbeže. Významný je mořský rybolov. Dánsko má malé množství nerostných surovin. V malé míře se těží černé uhlí, stavební materiály, sůl, ropa a zemní plyn.

Obyvatelstvo V Dánsku je vysoká míra alkoholismu (37 %). Téměř 1/3 obyvatel žije v aglomeraci hlavního města. Přirozený přírůstek obyvatelstva je 0,28 %. Průměrná délka života dosahuje 77 let.

Osobnosti Nejznámějším Dánem je pravděpodobně Hans Christian Andersen, jehož pohádky zná celý svět. Další významní Dánové: Niels Bohr, fyzik; Tycho Brahe, astronom; Karen Blixenová, spisovatelka; Søren Kierkegaard, existencionalistický filosof; Lars von Trier, filmový režisér; Lars Ulrich, bubeník, spoluzakladatel skupiny Metallica.

Kultura Tivoli je známý zábavní park v centru dánské metropole Kodaně. Byl založen roku 1843 Georgem Carsensenem na pozemcích bývalého vojenského opevnění. Otevřen byl 15. srpna téhož roku. V době založení stál park na samém okraji města, ale vzhledem k rozvoji městské aglomerace stojí dnes v úplném centru města.

Kultura Legoland v dánském Billundu je největší a nejstarší. Je rozdělen na 9 různých světů: Duplo Land, ImaginationZone, LEGOREDO Town, Adventure Land, Miniland, Pirate Land, Lego City, Knights Kingdom, Viking land a Polar Land (otevřen v květnu 2012). Park byl otevřen v roce 1968 a ročně jej navštíví 1,6 milionu návštěvníků, což z tohoto parku činí největší turistickou atrakci v Dánsku mimo Kodaně.

Zajímavosti Vděčným suvenýrem z Dánska je typický dánský sýr nebo marcipán, stavebnice lego nebo kodaňský porcelán. Dánové vymysleli sport ,,házená“. Ve městě Helsingor na ostrově Sjaelland sídlí hrad Kronborg,který William Shakespeare umístil do svého díla Hamlet.

Děkuji za pozornost! Vypracovala:Tereza Hofmanová Zdroje: text-http://cs.wikipedia.org/wiki/Wikipedie:V%C3%ADtejte_ve_Wikipedii , http://www.danskodovolena.cz/zajimava-mista obrázky- https://www.google.cz/imghp?hl=cs&tab=ii