Dánsko.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dánsko Vlajka znak.
Advertisements

DÁNSKO.
Dánské království Kongeriget Danmark
Dánské království Kongeriget Danmark
Dánsko David Mlnářík.
Kodaň Karel Jurásek DÁNSKO.
Dánsko.
Geografická charakteristika Střední Evropy I.
Švédsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Dánsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Dánsko Přírodní poměry.
ESTONSKO.
Dánsko Státní zřízení.
Norsko Zeměpis Heřmánek Eduard 6.A.
Dánsko Richard Hladík.
Terezie Dvořáčková VIII.B
Koninkrijk België Royaume de Belgique Königreich Belgien
Dánské království Geografie Autor: Mgr. Zdeněk Kříž
REGIONY EVROPY SEVERNÍ EVROPA.
SEVERNÍ EVROPA Více ZDE.
Dánsko Kryštof Klika 2E.
SRBSKO.
Rumunsko.
BELGIE.
ČESKÁ REPUBLIKA Vlajka Znak. Obecně Hlavní město: Praha Hlavní město: Praha Počet obyvatel: Počet obyvatel: Rozloha: km².
NIZOZEMÍ Leží v západní Evropě Hlavní město: Amsterdam
POLITICKÝ SYSTÉM NORSKA
Severní Evropa II Mgr. Petr Králík.
Dánsko Geografické údaje.
VIETNAM Originální název: Cong Hoa Xa Hoi Chu Nghia Viet Nam
Kongeriget Danmark.
Švédsko.
Kanada Název: Canada Český název: Federativní stát Kanada
Velká Británie (Great Britain).
PORTUGALSKO.
NORSKÉ KRÁLOVSTVÍ.
Українська Республіки
SLOVINSKO.
LITVA.
Švédsko.
PETRA horňáková PREZENTACE PRO 9. TŘÍDU ZÁKLADNÍ ŠKOLY ZEMĚPIS
Finsko Finská republika Zastarale: Čuchonsko Finsky: Suomen Tasavalta
Írák.
Dánsko.
Malta.
DÁNSKO.
Hlavní město– Kodaň Státní zřízení- monarchie Počet obyvatel- 5,5 mil. Rozloha km² Správní členění- 14 krajů Úřední jazyk- Dánština Měna: dánská.
Kongeriket Norge Holubová Hana
Francie Miroslav Chmelka.
Švédsko Vít Kolaja.
Bulharsko България / Bălgarija
Dánsko (Severní Evropa)

Lotyšská republika Latvijas republika Kressl Martin 7.F.
Litva V několika jazicích : Anglicky : Lithuania / Lithuanian
Č í slo projektuCZ.1.07/1.5.00/ N á zev š kolyGymn á zium, Soběslav, Dr. Edvarda Bene š e 449/II K ó d materi á luVY_32_INOVACE_63_04 N á zev materi.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV:VY_32_INOVACE_04_PUTOVÁNÍ PO EVROPĚ_DÁNSKO ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_299 _Dánsko Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Velká Británie.
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Antonín Košíček Sára Šobková
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
EVROPA HOSPODÁŘSTVÍ VY_32_INOVACE_07-47 Ročník: VIII. ročník
Dánsko Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Dánsko Vlajka znak.
ANOTACE a) PRÁCE JE URČENA PRO ŽÁKY 8. ROČNÍKU B) TÉMA: STÁTY VÝCHODNÍ EVROPY- POBALTSKÉ REPUBLIKY C) CÍL UČEBNÍHO MATERIÁLU Žáci se seznámí s dalšími.
Povrch Povrch je většinou rovinatý, nížinný, místy s pahorkatinami. Území Lotyšska bylo modelováno pleistocénním ledovcem. Zůstaly po něm morény a nánosy,
Kuvajt
Transkript prezentace:

Dánsko

Obecné 1/2 Rozloha 43 094 km² (130. na světě) z toho 1,6 % vody Počet obyvatel 5 432 335 (108. na světě, 2005) Hustota zalidnění 124 / km² (80. na světě) Jazyk dánština Náboženství luteráni 85%, katolíci, muslimové Nejvyšší bod Ejer Baunehøj (173 m n. m.) Hlavní město Kodaň (København) Státní zřízení konstituční monarchie Hymna Der er et Yndigt Land

Obecné 2/2 Vznik 1849 Měna Dánská koruna (DKK) MPZ DK Telefon 45 Časové pásmo UTC +1

Historie 1/2 Nejdříve germánské kmeny, později v 6. až 7. stol. Příchod Normanů z J Skandinávie Poprvé sjednoceno Haroldem Modrozubým (Harald Blatånd) okolo roku 980 Až do 11. stol.- Dáni známi jako Vikingové- kolonizátoři, nájezdníci a obchodníci ve většině Evropy V různých dobách ovládalo území Anglie, Norska, Švédska, část baltského pobřeží a území dnešního S Německa. J část Skandinávského poloostrova byla součástí Dánska od jeho rané historie, ale bylo postoupeno Švédsku v roce 1648. Personální unie s Norskem byla zrušena v roce 1814, když Norsko vstoupilo do nové personální unie se Švédskem (do roku 1905). Grónsko a Faerské ostrovy však stále setrvávají součástí dánského státu.

Historie 2/2 V 18. století reformy osvícenského absolutismu přispěly k průmyslové revoluci a k pozdější přeměně Dánska na konstituční monarchii (v roce 1849). Po druhé šlesvické válce v roce 1864 Dánsko muselo postoupit Prusku Holštýnsko a jižní část Šlesvicka, kde převládalo německé obyvatelstvo. Po této události přijalo Dánsko politiku neutrality, kterou zachovalo i během první světové války. Po první světové válce byla část Šlesvicka vrácena Dánsku. 9. dubna 1940 bylo Dánsko napadeno nacistickým Německem (operace Weserübung) a navzdory domácímu odboji zůstalo okupováno až do osvobození v květnu 1945. Po válce se Dánsko stalo členem NATO a v roce 1973 Evropské unie.

Politický systém Dánské království od roku 1849 konstituční monarchií, kde má moc výkonnou formálně v rukou královna Markéta II. jako hlava státu. Ve skutečnosti je ale moc výkonná v rukou ministerského předsedy, který je hlavou vlády, a dalších ministrů tvořících vládu. Všichni ministři jsou odpovědní parlamentu, moci zákonodárné Parlament se je od roku 1953 jednokomorový, má 179 křesel a nazývá se Folketing Volby do parlamentu jsou každé čtyři roky a dvě křesla v něm náleží i reprezentantům Grónska a dvě reprezentantům Faerských ostrovů. Od roku 2001 je u vlády pravicová strana Venstre a ministerským předsedou je Anders Fogh Rasmussen.

Členství dánsko je členem EU, NATO a Severské rady

Ekonomika Moderní tržní hospodářství, technicky vyspělé zemědělství a rozsáhlá vládní politika (sociálně-demokratický model welfare statë) Vysoká životní úroveň, pevná měna a značná závislost an zaharničním obchodu V referendu roku 2000 v referendu rozhodnuto o nepřipojení se do EMU – Evropské měnové unie V zemědělství pracuje jen 6 % ekonomicky činného obyvatelstva Ve službách pracuje přes 60% ekonomicky činného obyvatelstva

Zemědělství Obdělávaná půda tvoří asi 56 % rozlohy, což je nejvíce v Evropě Je charakteristické velkou intenzitou, vysokou produktivitou a mechanizací a rozšířenou spotřebou umělých hnojiv Pěstují se zde obilniny (pšenice), brambory a cukrová řepa Základem zemědělské výroby je chov skotu, prasat a drůbeže Významný je mořský rybolov malé množství nerostných surovin- v malé míře se těží černé uhlí, stavební materiály, sůl, ropa a zemní plyn.

Energetika Většina elektráren je tepelných Specifický je vysoký podíl větrných elektráren na výrobě elektrické energie (10 %) Velké zastoupení má průmysl potravinářský (máslo, sýry), strojírenský (zemědělské stroje), stavba lodí, chemický (umělá hnojiva), dřevozpracující a elektrotechnický Takřka polovina průmyslových kapacit se nachází v Kodani a nejbližším okolí.

Doprava Významné postavení má námořní doprava, pobřežní plavba a automobilová doprava Ostrovy spojují mosty nebo trajektové linky Dánsko je významnou dopravní spojnicí mezi Skandinávií a zbytkem Evropy Hlavními přístavy jsou: Kodaň, Esbjerg, Ålborg, Århus. V Kodani je také významné mezinárodní letiště

Obyvatelstvo vysoká míra urbanizace- 87 % Téměř 1/3 obyvatel žije v aglomeraci hlavního města Přirozený přírůstek obyvatelstva je 0,28 % Průměrná délka života dosahuje 77 let Dánsko je národním státem, 94 % obyvatel tvoří Dánové Na jihu je malá německá menšina. Počet přistěhovalců se neustále zvyšuje. luteráni 85%, katolíci, muslimové

Kultura Nejznámějším Dánem je pravděpodobně Hans Christian Andersen, jehož pohádky zná celý svět Niels Bohr, fyzik Tycho Brahe, astronom Karen Blixenová, spisovatelka Søren Kierkegaard, existencionalistický filosof Lars von Trier, filmový režisér

Zajímavost most přes Velký Belt, spojující ostrovy Sjælland a Fyn, uvedený v provoz roku 1998 - jedná se o druhý nejdelší visutý most na světě.

Mapa- lokace Dánska

Mapa Dánska

Fotogalerie

Fotogalerie Radhuspladsen

Fotogalerie Rosenborg Castle

Fotogalerie Copenhagen Harbor: Nyhavn

Fotogalerie Hammershus

Fotogalerie

Referát zpracovala Klára Řezáčová