DÁNSKO.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dánsko Vlajka znak.
Advertisements

Dánsko.
Dánské království Kongeriget Danmark
Dánské království Kongeriget Danmark
Kodaň Karel Jurásek DÁNSKO.
Geografická charakteristika Střední Evropy I.
Belgie Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Polsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Norsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Švédsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Rakousko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Dánsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Dánsko Přírodní poměry.
Německo Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Maďarsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
IRSKO Robin Plch 8.A
Estonsko Estonská republika.
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP.
Střední ř Evropa.
Velká Británie.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Dánsko Richard Hladík.
Terezie Dvořáčková VIII.B
REGIONY EVROPY SEVERNÍ EVROPA.
BULHARSKO.
SEVERNÍ EVROPA Více ZDE.
Rumunsko.
BELGIE.
Nizozemí Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Lucembursko Jan Dařílek VIII.B 7.12.
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník 1 Francie.
ŠVÝCARSKO.
Severní Evropa II Mgr. Petr Králík.
Dánsko Geografické údaje.
BENELUX.
Číslo 1, 2 nebo 3 na světových trzích?!
Velká Británie (Great Britain).
Finsko Suomen tasavalta.
SLOVINSKO.
LITVA.
Lotyšsko Nikola Žabová 8.B
Finsko Finská republika Zastarale: Čuchonsko Finsky: Suomen Tasavalta
Dánsko.
DÁNSKO.
Hlavní město– Kodaň Státní zřízení- monarchie Počet obyvatel- 5,5 mil. Rozloha km² Správní členění- 14 krajů Úřední jazyk- Dánština Měna: dánská.
Kongeriket Norge Holubová Hana
Itálie Portugalsko Jižní Evropa Španélsko Recko.
Dánsko (Severní Evropa)
Litva V několika jazicích : Anglicky : Lithuania / Lithuanian
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV:VY_32_INOVACE_04_PUTOVÁNÍ PO EVROPĚ_DÁNSKO ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_299 _Dánsko Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Květoslava Kuchtová Název : VY_32_INOVACE_12C_16_Dánsko Téma:
Nizozemsko Učivo 8. ročníku Název školyZákladní škola Kolín V., Mnichovická 62 AutorMgr. Vladimír Zeman Datum NázevVY_32_INOVACE_04_Z8_Nizozemsko.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_295 _Polsko Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Pobaltské státy Tom Obelcz.
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Antonín Košíček Sára Šobková
Švýcarsko Učivo 8. ročníku Název školy
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Vlastivěda, Polsko Autor: Mgr. Marta Samlerová Název.
ŠVÉDSKO Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Dánsko Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
JAPONSKO. POLOH A Japonsko má 4000 ostrovů v Tichém oceánu.Jap. od pevniny dělí Japonské moře a Korejský průliv. Rozloha: km2.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
RUMUNSKO BULHARSKO SRBSKO MAKEDONIE.
Dánsko Vlajka znak.
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Vlastivěda, Rakousko Autor: Mgr. Marta Samlerová Název.
6. SEVERNÍ EVROPA.
Transkript prezentace:

DÁNSKO

Poloha: Sousedí s Německem a Švédskem. Hlavní město -Kodaň Leží u Severního a Baltského moře Rozloha: 43 094 km²

Povrch a nerostné bohatství: Rovinatý povrch celého Dánska modeloval ledovec Průměrná nadmořská výška je 30m Nejvyšší kopce překračují 125m největší ostrovy:Als,Langeland,Lolland,Falster a Mon nerostné bohatství:: ropa, zemní plyn, síra,kámen, cihlařské hlíny, kaolín a křída

Vodstvo: Z Dánska do Švédska vede most,který měří 15 km.Byl otevřen 1.7.2000. nejdelší řeka - Gudena (158 km)

Podnebí Podnebí - oceánské, mírné, deštivé a území Dánska je dosti větrné. Zimy - mírné, léta dlouhá, ale chladnější. Průměrná lednová teplota - kolem 0,5 °C, červnová kolem 16-17 °C.

Obyvatelstvo: Počet obyvatel:5 432 335 Hustota zalidnění:124 / km² Jazyk:Dánština Náboženství:luteráni 85%,katolíci, muslimové Hlavní město:Kodaň 85%lidí žije ve městech.

Průmyslová výroba: Strojírenský průmysl -námořní lodě,lodní motory,zemědělské stroje,výroba elektroniky, Potravinářství -mléčné,masné a rybí výrobky Ostatní -ropné produkty, porcelán,keramika, nábytek a oděvy

ZEMĚDĚLSTVÍ Chov : dobytek, skot, prasata, drůbež pěstuje se: pšenice, oves, ječmen, brambory, cukrová řepa, řepka, zelenina, ovoce Chov : dobytek, skot, prasata, drůbež 60% plochy na zemědělství

Doprava: Velmi hustá silniční síť staví se největší evropský most přes Oresund z Kodaně do Malmo trajektová doprava důležitý dopravní prostředek je kolo lodní doprava letecká doprava

Cestovní ruch: Legoland Faerské ostrovy Odense Nyborg

Památky:  Malá mořská víla 

Sídla: Kodaň-hl. město (1,2 mil.obyv.)

Historie státu: 6.-7.stol.-příchod Normanů z jižní Skandinávie r.980-11.stol.-známí jako Vikingové r.1648-jižní část Skandinávského poloostrova byla postoupena Švédsku r.1814-zrušena personální unie s Dánskem r.1864-konec 2.šlesvické války r.1940-napadeno nacistickým Německem r.1945-osvobození r.1973-vstup do EU

Osobnosti: Hans Christian Andersen (1805–1875)- spisovatel,pohádkář Tycho Brahe (1546-1601)-astronom

Školství: Školní docházka je povinná od sedmi do šestnácti let Velký prostor má na dánských školách angličtina V zemi je pět univerzit

Zajímavosti: Dánská vlajka patří mezi nejstarší trvale užívané vlajky světa. Dvě legendy datují vznik dánské vlajky Dannebrogu do roku 1219 (15. června-den Dannebrogu).

Slovník: Ahoj-dav Vesnice-landsby Dobrý den-goddag Domov-hjem Škola-skole Učit se-icre Chléb-índe Číst-lcse Maminka-moder Hrát si-spille Tatínek-fader Jak se máš?-hvordan har de det? Bratr-broder Sestra-sřster Město-by

Fotogalerie: Kodan:

Vypracovali: Dominik Geiger Gábina Marková Stanislav Drašnar Dominik Střelka Jana Klárová Mariana Vlčková