Itálie (Italy) Tomáš Markl 8.B 08/09.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ITÁLIE.
Advertisements

Itálie Italská republika
PŘÍRODNÍ OBLASTI EVROPY
Itálie.
Itálie (Jižní Evropa) Autor: Mgr. Marian Solčanský
Rakousko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Označení DUM Fa - DUM Autor Příjmení a jméno: Fichna Josef, Mgr. Škola: Základní škola a Mateřská škola Štěpánkovice, příspěvková organizace.
Maďarsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
dicotto italiano bambino (osmnáct italských dětí)
IRSKO Robin Plch 8.A
REGIONY EVROPY JIŽNÍ EVROPA.
Identifikátor: VY_32_INOVACE_Z.7.329
Řecko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
ITÁLIE Autor: Josef Říkovský, Zuzana Hložková
ITÁLIE KOLÉBKA EVROPSKÉ CIVILIZACE ANTIKA KŘESŤANSTVÍ RENESANCE BAROKO
ITÁLIE.
JIŽNÍ EVROPA STŘEDOMOŘSKÉ ZEMĚ.
Švýcarsko Krátká Josefína 8.A
ŠVÝCARSKO.
ITÁLIE Autor: David Savič, 3.ag
Itálie.
Itálie 30. září 2005.
STÁTY JIŽNÍ EVROPY JSOU
STÁTY JIŽNÍ EVROPY a ITÁLIE.
ITALSKÁ REPUBLIKA HOSPODÁŘSTVÍ.
Itálie – bohatý sever a chudý jih
Itálie a Řecko Z_117_Evropa_Itálie a Řecko
Please click HERE to startHERE. CVInteractive presents.
Francie Petra Kovaříková 8.A
SLOVINSKO.
EVROPA Itálie III2-Z7-III-01.
Autor: Mgr. Jana Kalandrová
ŘECKO Vlajka Řecka Vlajka prezidenta.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Německo.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
Itálie Kryštof Lehečka.
ITÁLIE Obr. 1.
Itálie Portugalsko Jižní Evropa Španélsko Recko.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Vlastimil Ogrodník NÁZEV:Chorvatsko TÉMATICKÝ CELEK: Evropa ČÍSLO.
Řím. Oficiální název: Repubblica Italiana Rozloha: km² Počet obyvatel: Jazyk: italština Státní zřízení: parlamentní republika Měna:
Č í slo projektuCZ.1.07/1.5.00/ N á zev š kolyGymn á zium, Soběslav, Dr. Edvarda Bene š e 449/II K ó d materi á luVY_32_INOVACE_63_07 N á zev materi.
VY_32_INOVACE_Fi_II_15 Název Jižní Evropa Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Itálie Zdeněk Fišr, Petr Pištělka, Jakub Rachač a Lukáš Veinar 7.A.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_12_INOVACE_001_ Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti.
ITÁLIE Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_12_A_15_Itálie Téma: Vlastivěda -Evropa Číslo.
Itálie Mgr. Simona Steinbauerová Zeměpis cestovního ruchu Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice.
Vzdělávací materiál: Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: V/2 Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava Název : VY_32_INOVACE_12C_04_Itálie Téma:
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Mgr. Dana Vítková NÁZEV: VY_32_INOVACE_16_ JIŽNÍ EVROPA TEMA: ZEMĚPIS.
Zeměpis EVROPA – povrch, vodstvo, podnebí
ZÁKLADNÍ ÚDAJE rozloha km2 (69.na světě)
EVROPA Německo Velká Británie Švédsko Česká republika Francie Itálie.
Antonín Košíček Sára Šobková
Prezentace Isabelle Masná
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Určeno pro : žáky 2. stupně ZŠ Sekce: základní Předmět : zeměpis
Maďarsko Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
Itálie AUTOR: Mgr. Aleš Skála NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_15_Z8_Skála
Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá
zpracovaný v rámci projektu
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Zeměpis - Itálie Číslo DUM: VY_32_INOVACE_10 Autor: Marcela Holíková
Švýcarsko Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
NÁZEV ŠKOLY: AUTOR: NÁZEV: VY_32_INOVACE_16_ TEMA: ČÍSLO PROJEKTU:
Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková
RUMUNSKO BULHARSKO SRBSKO MAKEDONIE.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Severní Západní 8. a Jižní Střední Jihovýchodní Východní
Transkript prezentace:

Itálie (Italy) Tomáš Markl 8.B 08/09

Itálie (Italy) Itálie (italsky Italia) je stát ležící v jižní Evropě na Apeninském poloostrově.Na severu hraničí s Francií, Švýcarskem, Rakouskem a Slovinskem. Uvnitř Itálie leží dva městské státy: Vatikán a San Marino . Z východu Itálii omývá Jaderské moře, z jihu Jónské moře a ze západu Tyrhénské moře. Celková délka pobřeží je 7600 km. K Itálii patří dva velké ostrovy ve Středozemním moři: Sardinie a Sicílie. Itálie je členskou zemí Evropské unie a NATO.

Mapa Evropy • Oranžově Evropa • Červeně Itálie

Itálie (Italy) Hlavní město: Řím (Roma) Rozloha: 301 203 km˛ (71. na světě)z toho 2,04 % vodní plochy Nejvyšší bod: Mont Blanc (Monte Bianco) de Courmayeur (4748 m n. m.) Časové pásmo: +1 obyvatelstvo Počet obyvatel: 57 715 625 (23. na světě, 2003) Hustota zalidnění: 194 ob. / km² Jazyk: italština Náboženství: katolické státní útvar Státní zřízení: republika Vznik: 17. března 1861 (sjednocení městských států) Prezident: Giorgio Napolitano (od 15. 5. 2006) Předseda vlády: Silvio Berlusconi (od 15. 4. 2008) Měna: euro (EUR) mezinárodní identifikace

Znak Vlajka

Vodstvo a členění státu Pobřeží je na západě členité se zálivy, na východě ploché. Celková délka pobřeží je asi 7600 km. Povrch převážně hornatý. Dominují Západní a Východní Alpy, na severu přesahující 4000 m n.m. včetně nejvyšší hory Monte Bianco (Mont Blanc). V nich jsou častá jezera (Lago di Garda, Lago Maggiore, Lago di Como) vzniklá ústupem pleistocenních ledovců. Celý Apeninský a Kalabrijský poloostrov a největší středomořský ostrov Sicílii vyplňuje pohoří Apeniny dosahující téměř 3000 m n.m. Pásmo Apenin je seismicky velmi aktivní. Častá jsou zemětřesení a erupce sopek Vesuv, Etna (nejvyšší činná sopka Evropy, 3323 m n.m.) a sopek v souostroví Lipari. Hospodářsky významná je Pádská nížina v okolí řeky Pád. Druhým největším ostrovem Středozemního moře je Sardinie.

Seznam geografických útvaru moře: Ligurské moře, Tyrhénské moře, Středozemní moře, Jónské moře, Jaderské moře zálivy: Janovský záliv, Gaetský záliv, Salernský záliv, Tarentský záliv, Benátský záliv průlivy: Messinský průliv, Otrantský průliv, Bonifácký průliv ostrovy: Sicílie, Sardinie, Elba poloostrovy: Apeninský poloostrov, Salentina, Kalabrijský poloostrov, Gargano pohoří: Apeniny, Alpy, Dolomity jezera: Gardské jezero (Lago di Garda), Como, Maggiore, Trasimenské jezero řeky: Pád, Tibera (Tevere), Arno, Ofanto, Sineto

Mapa Itálie

Podnebí • Alpy leží v mírném pásu s rozdíly mezi vrcholy hor a údolími. Pádská nížina má chladný vnitrozemský charakter. Zbytek území leží v subtropickém středomořském pásu s typickým horkým suchým létem a mírnou zimou bohatou na srážky.

Obyvatelstvo • S téměř 60 milióny obyvatel podobně jako Velká Británie a Francie patří Itálie k nejlidnatějším státům Evropy a je nejlidnatější z celé jižní Evropy. Přirozený přírůstek je v současnosti mírně stagnující. Střední délka života je u žen 80,5 a u mužů 74,1 let. Itálie má čtvrtou nejstarší populaci na světě.

Nejlidnatější města Řím (2 546 000 obyvatel) Milán (1 256 000 obyvatel) Neapol (1 004 000 obyvatel) Turín (903 000 obyvatel) Palermo (687 000 obyvatel) Janov (610 000 obyvatel) Florencie (356 000 obyvatel) Bari (317 000 obyvatel) Catania (313 000 obyvatel) Benátky (272 000 obyvatel)

Cestovní ruch Itálie je jedním z turisty nejnavštěvovanějších států světa. Turisty sem lákají antické a středověké renesanční památky (Řím (Roma), Florenice, Benátky, Pisa), pláže (prakticky celém pobřeží, Bibione, Rimini; Gardské jezero), hory Alpy. Lákadly jsou i lázně a různé filmové a hudební festivaly (Benátky, Sanremo). V Itálii se nachází nejvíce kulturních památek zapsaných na seznamu UNESCO (41)

Hospodářství Itálie je vysoce rozvinutý průmyslově- zemědělský stát, nejrozvinutější v jižní Evropě

Zemědělství Pěstují se tyto plodiny: pšenice, ječmen, žito, oves, kukuřice, rýže, brambory, cukrová řepa, sója, slunečnice, olivy, citrusy, jablka, hrušky, broskve, luštěniny, tabák, vinná réva a zelenina. Itálie vyniká ve sklizni vinné révy a výrobě vína. Sklizeň okolo 9 000 tun ročně je největší na světě a výroba okolo 57 000 hektolitrů vína je srovnatelná jen s produkcí Francie. Chovají se tato zvířata: skot, ovce, prasata, drůbež, koně, osli, kozy a bourci morušoví. Velmi významný je též rybolov. Významnými zemědělskými oblastmi jsou Pádská nížina, Apulie, Toskánsko, Sicílie a Kampánie.

Zdroje kde jsem čerpal http://cs.wikipedia.org/wiki/Italie www.donautravel.cz/pics/mapy/italie.jpg

THE END