Římské výboje Dějepis VY_32_INOVACE_311, 16. sada, D

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ŘÍMSKÉ LEGIE.
Advertisements

Zápas o Středomoří mezi Římem a Kartágem.
Gotika Dějepis VY_32_INOVACE_305, 16. sada, D
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky se situací ve starověkém Římě ke.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s důvody, průběhem a výsledkem válek.
Starověký Řím - opakování
Povstání otroků Dějepis VY_32_INOVACE_314, 16. sada, D
Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu
Vikingové Dějepis VY_32_INOVACE_306, 16. sada, D
Období římské republiky
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál objasňuje žákům pojem deriváty uhlovodíků, blíže.
Kyselost a zásaditost, indikátory
Zápas o Středomoří mezi Římem a Kartágem
Autorem materiálu a všech jeho č ástí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky se zvláštnostmi Vatikánu jako církevního.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál slouží k interaktivnímu shrnutí a zopakování učiva.
Zápas o Středomoří mezi Římem a Kartágem
Řím.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky se základními vlastnostmi vodního.
Kultura starého Egypta
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s počátky výzkumu kosmu, obsahuje.
Tundry a polární oblasti
Krajinná sféra a její části
VY_32_INOVACE_2D.6.16 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 6. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Keramika 1 Chemie VY_32_INOVACE_234, 12. sada, CH ANOTACE
Domestikovaní živočichové
Kroužkovci, členovci Přírodopis VY_32_INOVACE_171, 9. sada, Př3
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s rozšířením, podmínkami a významem.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s životem v mořích a oceánech.,
Starověký Řím.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s výskytem, tříděním, zástupci a.
VY_32_INOVACE_ sada, Přírodověda
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s typickými znaky jednoděložných.
Jméno autora: Mgr. L.Krivjanský Datum: Ročník: 6. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor:Dějepis Tematický okruh: Období antiky.
Počátky římského městského státu
Vývoj Říma do ovládnutí Itálie
Číslo: VY_32_INOVACE_26_12 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Postavení.
ANOTACE Materiál seznamuje žáky s obyvatelstvem Evropy, evropskými jazyky, náboženstvím. Druh učebního materiálu DUM Očekávané výstupy Žák se seznámí s.
Planeta Země Zeměpis VY_32_INOVACE_444, 23. sada, Z3 ANOTACE
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky se způsobem zaznamenávání nadmořské.
Zápas o Středomoří mezi Římem a Kartágem.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s typy moří, světovým oceánem a.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál slouží k interaktivnímu shrnutí a zopakování učiva.
Hydrosféra – ledovce a podzemní vody
Systém savců 2 Přírodopis VY_32_INOVACE_ sada, Př 5
Starověký Řím.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál shrnuje a opakuje dosavadní poznatky o vodě, jejích.
Vznik a rozvoj starověkého Říma.
VY_32_INOVACE_401, 21. sada, Přírodověda
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky se společnými znaky třídy savců,
Podnebí Evropy Zeměpis VY_32_INOVACE_455, 23. sada, Z3
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s působením tekoucí vody na zemský.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s výskytem, zástupci a typickými.
STAROVĚKÝ ŘÍM.
Etruskové a založení Říma
ANOTACE Materiál seznamuje žáky s charakteristikou, vzhledem a využitím lípy srdčité. Druh učebního materiáluDUM Očekávané výstupyŽák se seznámí s lípou.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Studená, okres Jindřichův Hradec Autor: Mgr. Božena Andrašková Název : VY_32_INOVACE_8C57D6_Starověký Řím.
Název školy: ZŠ Průhonice, Školní 191, příspěvková organizace Název a číslo materiálu: VY_32_INOVACE_D6_43 Autor: Zdeňka Matoušová Období: březen 2013.
OVLÁDNUTÍ APENINSKÉHO POLOOSTROVA
Vytvořil: Jakub Řezníček
ŠKOLA: Základní škola a Mateřská škola Nemilany
ŘÍMSKÁ REPUBLIKA 510 – 27 př. n. l..
Počátky starověkého Říma
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Téma: STAROVĚKÝ ŘÍM Předmět: Dějepis Ročník: 6 Klíčová slova: Úvod
Starověký řím 6. ročník NG.
ŘÍMSKÁ REPUBLIKA 510 – 31 př. n. l..
ŠKOLA: Základní škola a Mateřská škola Nemilany
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Gertruda Miličková NÁZEV: Starověký Řím – Sjednocení říše TÉMATICKÝ.
POČÁTKY ŘÍMA.
Transkript prezentace:

Římské výboje Dějepis VY_32_INOVACE_311, 16. sada, D ANOTACE Materiál seznamuje žáky s římskou armádou a s tajemstvím římských vojenských úspěchů. Druh učebního materiálu DUM Očekávané výstupy  Žák pochopí výjimečnost a revolučnost římských legií, nahlédne do jejich organizace. Zodpoví kvízové otázky. Pro koho je materiál určen  Žáci, základní škola, 6. ročník, předmět dějepis Autor  Mgr. Monika Chudárková Datum vzniku  1. 4. 2012 Vzdělávací oblast  Člověk a společnost Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková

Římské výboje Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková

Kliknutím odstraň nesprávné odpovědi: Který kmen jako první vládl na území Říma? Italikové Galové Etruskové Latinové Kdo podle legendy založil Řím? Julius+Caesar Romulus+Remus Zeus a Hera Kastor a Polux Jaký titul měli dva nejvyšší úředníci římské republiky? senátoři konzulové diktátoři tribunové Které vrstvy svobodných občanů žily v Římě? otroci plebejové rytíři patriciové Římská republika vznikla kolem roku: 1000 př. n. l. 500 n. l. 200 n. l. 500 př. n. l. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková

První roky po vzniku Říma boj o přežití, později válka útočná První roky po vzniku Říma boj o přežití, později válka útočná. To umožňovala dokonalá armáda – legie. Legie byla největší vojenskou jednotkou, mohla mít až 6 000 pěšáků a 120 jezdců. Každá legie měla svůj znak – orla s číslem legie a získaným vyznamenáním. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková

Základní součásti předpisové výzbroje se nazývaly : Římské legie měli jako první na světě jednotnou výzbroj a oděv – uniformu. Také organizace podle hodností byla podobná moderním armádám. Základní součásti předpisové výzbroje se nazývaly : velký štít – sternum kopí – pilum krátký meč – gladius Hlavu chránila přilba s lícnicemi, na nohou nosili legionáři sandály - caligae. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková

Legie se dělila na menší jednotky, nejmenší byla centurie (setnina), v jejímž čele stál centurio (setník). Na konci každého denního pochodu si legionáři budovali vojenský tábor, chráněný příkopem a palisádou, jejíž kůly nosili s sebou. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková

265 př. n. l. po vítězství nad Řeky na jihu Řím pánem Itálie. Rozpínavost Říma načas zastavili Keltové ze severu, dokonce dobyli Řím. Po jejich odchodu výboje pokračují. 265 př. n. l. po vítězství nad Řeky na jihu Řím pánem Itálie. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková

Kliknutím odstraň nesprávné odpovědi: Jaké zvíře bylo ve znaku římských legií? drak orel lev jednorožec Jak se nazývala dřevěná hradba, chránící tábor legie? centurie autostráda balustráda palisáda Které z uvedených anglických měst vzniklo podle názvu z římského vojenského tábora? Londýn Manchester Newcastle Chesterfield Který barbarský národ dobyl roku 387 př. n. l. Řím ? Galové Keltové Germáni Slované Kdy Římané ovládli celou Itálii? 856 př. n. l. 399 př. n. l. 124 př. n. l. 265 př. n. l. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková

Použité zdroje: fotografie – soukromý archiv Mgr. Moniky Chudárkové Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková