Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky se situací ve starověkém Římě ke.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zápas o Středomoří mezi Římem a Kartágem.
Advertisements

Římské výboje Dějepis VY_32_INOVACE_311, 16. sada, D
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s důvody, průběhem a výsledkem válek.
Starověký Řím - opakování
Povstání otroků Dějepis VY_32_INOVACE_314, 16. sada, D
Vikingové Dějepis VY_32_INOVACE_306, 16. sada, D
Plody Přírodopis VY_32_INOVACE_179, 9. sada, Př3 ANOTACE
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál objasňuje žákům pojem deriváty uhlovodíků, blíže.
Zápas o Středomoří mezi Římem a Kartágem
Lišejníky Přírodopis VY_32_INOVACE_ sada, Př
Autorem materiálu a všech jeho č ástí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky se zvláštnostmi Vatikánu jako církevního.
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:6. ročník – Člověk a společnost – Dějepis - Řím autor VM:Ing. Slánská Drahomíra.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál slouží k interaktivnímu shrnutí a zopakování učiva.
VY_32_INOVACE_418, 21. sada, Přírodověda
STAROVĚKÝ ŘÍM.
Zápas o Středomoří mezi Římem a Kartágem
Rozkvět císařství Dějepis VY_32_INOVACE_316, 16. sada, D
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky se základními vlastnostmi vodního.
Kultura starého Egypta
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s počátky výzkumu kosmu, obsahuje.
Tundry a polární oblasti
Krajinná sféra a její části
Domestikovaní živočichové
Punské války Opakování dosavadního vývoje starověkého Říma:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s rozšířením, podmínkami a významem.
Starověký Řím.
Punské války III. Římská expanze
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s typickými znaky jednoděložných.
Registrační číslo projektu:
ANOTACE Materiál seznamuje žáky s obyvatelstvem Evropy, evropskými jazyky, náboženstvím. Druh učebního materiálu DUM Očekávané výstupy Žák se seznámí s.
Slovníček a osobnosti 6. ročník
Krize římské republiky
Zápas o Středomoří mezi Římem a Kartágem.
PROJEKT EU - PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektu
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky se stavbou květů a s funkcí jednotlivých.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s typy moří, světovým oceánem a.
Druhá punská válka ( př. n. l.)
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál slouží k interaktivnímu shrnutí a zopakování učiva.
Občanské války Dějepis VY_32_INOVACE_315, 16. sada, D
Hydrosféra – ledovce a podzemní vody
Systém savců 2 Přírodopis VY_32_INOVACE_ sada, Př 5
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s významem lesů v našich podmínkách,
Vznik a rozvoj starověkého Říma.
Plankton Přírodopis VY_32_INOVACE_169, 9. sada, Př3 ANOTACE
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky se společnými znaky třídy savců,
Podnebí Evropy Zeměpis VY_32_INOVACE_455, 23. sada, Z3
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 DĚJEPIS.
Krize a zánik republiky
STAROVĚKÝ ŘÍM.
Dějepis Římská republika 1.
Ovládnutí Itálie Římem
Květenství a plodenství
Římské výboje v západním Středomoří Ovládnutí Makedonie a Řecka.
STAROVĚKÝ ŘÍM.
Starověký řím 6. ročník NG.
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Digitální učební materiál:
ŠKOLA: Základní škola a Mateřská škola Nemilany
První triumvirát Doba po Sullově smrti. První triumvirát Doba po Sullově smrti.
Téma: STAROVĚKÝ ŘÍM Předmět: Dějepis Ročník: 6 Klíčová slova: Úvod
Starověký řím 6. ročník NG.
Autor: Mgr. Božena Andrašková
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Zápas o Středomoří mezi Římem a Kartágem.
PRVNÍ TRIUMVIRÁT (+ KRIZE REPUBLIKY, CAESAR, CRASSUS, POMPEIUS, OBČANSKÁ VÁLKA, BITVU U FARSÁLU, DRUHÝ TRIUMVIRÁT)
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Gertruda Miličková NÁZEV: Starověký Řím – Punské války TÉMATICKÝ.
STAROVĚKÝ ŘÍM.
POČÁTKY ŘÍMA.
Anotace: Prezentace pro 6. ročník k výkladu a procvičení učiva.
Transkript prezentace:

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky se situací ve starověkém Římě ke konci období republiky. Druh učebního materiálu DUM Očekávané výstupy Žák se seznámí s pojmem provincie, pochopí, jaký vliv mělo přibývaní nových provincií na život římských občanů. Získané poznatky si procvičí formou kvízu. Pro koho je materiál určen Žáci, základní škola, 6. ročník, předmět dějepis Autor Mgr. Monika Chudárková Datum vzniku Vzdělávací oblast Člověk a společnost Krize republiky Dějepis VY_32_INOVACE_313, 16. sada, D

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková

Kdo rozpoutal první punskou válku? Kliknutím odstraň nesprávné odpovědi: Řekové Punové Římané Kartáginci Jak se jmenoval slavný vojevůdce Kartága? Hanibal Scipio Alexandr Attila Tento vojevůdce se proslavil především přechodem Alp s celým vojskem. Ve které z punských válek to bylo? v první ve druhé ve třetí ve čtvrté Kde leželo město Kartágo před svým zničením? ve Španělsku na Sicílii v Africe v Asii Ve kterém století př. n. l. probíhaly punské války? v ve 4. ve v prvním Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková

Provincie – nově dobytá území, připojená k říši. Do Říma z nich plyne obrovské bohatství:  slonovina  zlato  levné obilí  lidé – otroci. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková

Otroci pracují na velkostatcích, které likvidují drobné rolníky. Narůstá římská chudina, živená státem, politici ji využívají ve vzájemných bojích. (chléb a hry) Bratři Gracchové – snaha o reformy, přidělit nadbytečnou půdu bezzemkům, oba zavražděni. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková

Přibýváním bezzemků trpí i armáda, neměl kdo bojovat. => změna armády na žoldnéřskou (žoldáci bojují za plat). Po dvaceti letech výsluha - dostávali půdu. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková

Jak se nazývala dobytá území pod správou Říma? Kliknutím odstraň nesprávné odpovědi: kolonie harmonie provincie latifundie V důsledku levné otrocké práce přibývá: pozemků bezzemků odzemků chudiny Jakou funkci zastávali bratři Gracchové? senátoři tribunové lidu diktátoři konzulové Kdo byli hlavní odpůrci jimi navrhovaných reforem? velkostatkáři armáda bezzemci otroci Jak se nazývá mzda, vyplácená nájemným vojákům? sestercius dezerce výsluha žold Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková

POUŽITÉ ZDROJE: Fotografie – soukromý archiv Mgr. Moniky Chudárkové Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková