Algoritmy a struktury neuropočítačů ASN - P14 Neuropočítače speciální výpočetní prostředky pro urychlení výpočtů neuronových sítí implementace zjednodušených.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
™. ™ Zprovoznění zařízení a zahájení jejich řízení během několika minut.
Advertisements

HRADLOVÁ POLE REKONFIGUROVATELNÁ ZA PROVOZU ZAŘÍZENÍ Soběslav Valach Ústav automatizace a měřicí techniky, FEKT, VUT Brno, Czech Republic.
Tato prezentace byla vytvořena
1 – Informatika Nauka (tj. věda) o informacích, tj. o zápisu (kódování (angl.)), přenosu (transfer (angl.)), zpracování (procesování (angl.)) informací.
Mikroprocesory Intel Obr. 1.
Základy IT Tomáš Sládek
HARDWAROVÉ POŽADAVKY NA MULTIMEDIÁLNÍ POČÍTAČ
SOFTWARE dálkové studium PODNIKÁNÍ 2. listopad 2006.
Vestavný modul pro počítačové vidění využívající hradlové pole Diplomová práce, Bc. Jan Šváb ČVUT Praha, Fakulta Elektrotechnická.
ALTERA Cyclone II 4608 – LE až 1152 Kbitů RAM konfigurace pomocí sériového rozhraní podpora více I/O standardů až 4 PLL až 16 globálních hodin podpora.
Automatická fonetická segmentace pomocí UNS Registr - 36 neuronových sítí MLNN (pro každou českou hlásku jedna UNS) Trénovací množina: databáze promluv.
Topologie neuronových sítí (struktura, geometrie, architektura)
Otázky k absolutoriu HW 1 - 5
Algoritmy a struktury neuropočítačů ASN - P1 Prof.Ing. Jana Tučková,CSc. Katedra teorie.
Procesory Filip Skulník.
Přínosy virtualizace a privátního cloudu
Úvod. Základní úrovně: hardwarová (procesory, jádra) programová (procesy, vlákna) algoritmická (uf... ) Motivace: zvýšení výkonu redundance jiné cíle,
Sběrnice.
Medians and Order Statistics Nechť A je množina obsahující n různých prvků: Definice: Statistika i-tého řádu je i-tý nejmenší prvek, tj., minimum = statistika.
Neuronové sítě Jakub Krátký.
PicoBlaze, MicroBlaze, PowerPC
Základy mikroprocesorové techniky
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Tato prezentace byla vytvořena
Systémy pro podporu managementu 2
Diskové systémy.
Databázové systémy Architektury DBS.
Neuronové sítě na grafických akcelerátorech Ondřej Zicha, Jiří Formánek.
Operační systém (OS) ICT Informační a komunikační technologie.
Přehled a vývoj mikroprocesorů
Opakování hardware a software.
Systémy pro podporu managementu 2 Inteligentní systémy pro podporu rozhodování 1 (DSS a znalostní systémy)
Von Neumannovo schéma.
Souběžný návrh hardware a software (Language for Instruction Set Simulator-Oriented Model) MPO ČR, FT-TA3/128, Jazyk a vývojové prostředí pro.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_152_IT7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Výrok „Vypadá to, že jsme narazili na hranici toho, čeho je možné dosáhnout s počítačovými technologiemi. Člověk by si ale měl dávat pozor na takováto.
Pokročilé architektury počítačů (PAP_06.ppt) Karel Vlček, katedra Informatiky, FEI VŠB Technická Univerzita Ostrava.
W i ref (t+1) = W i ref (t) + h ci (t) [X(t) - W i ref (t)], i Nc h ci (t) 0, t  proces konverguje Algoritmy a struktury neuropočítačů ASN – P3 SOM algoritmus.
Univerzita třetího věku kurz Znalci Hardware 1.
Mikroprocesor.
ALTERA Stratix – LE až 7427 Kbitů RAM tři bloky RAM pamětí rychlé DSP bloky až 12 PLL (4+8 rychlých) až 16 globálních hodin a 22 zdrojů podpora.
GPGPU Výpočty pomocí grafických procesorů Zpracoval Martin Přeták.
Pokročilé architektury počítačů (PAP_05.ppt)
Počítač univerzální stroj na automatické zpracování informace programovatelný - program určuje využití (univerzalita) program - skupina příkazů, kterým.
Algoritmy a struktury neuropočítačů ASN - P14 Hopfieldovy sítě Asociativní paměti rekonstrukce původních nezkreslených vzorů předkládají se neúplné nebo.
Univerzita třetího věku kurz ECDL
Neuronové sítě. Vývoj NS 1943 – W. McCulloch, W. Pittse – první jednoduchý matematický model neuronu 1951 – M. Minsky - první neuropočítač Snark 1957.
Procesory.
Geografické informační systémy pojetí, definice, součásti
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_04_PROCESOR.
Technika počítačů 3. Mikroprocesory © Milan Keršlágerhttp:// Obsah: ●
Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Blokové schéma počítače.
John von Neumannova koncepce. John von Neumann  Narozen 28. prosince 1903 Budapešť Rakousko-Uhersko  Zemřel 8. února 1957 Spojené státy americké.
Jednočipové počítače v robotických systémech Vypracoval: Ing. Jaroslav Chlubný Kód prezentace: OPVK-TBdV-AUTOROB-ME-3-JCP-JCH-001 Technologie budoucnosti.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Maticové počítače. Při operacích s maticí se větší počet prvků matice zpracovává současně a to při stejné operaci. Proto se pro tyto operace hodí nejlépe.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Ing. Hana Šmídová Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_NEUMANN_S1.
ZŠ Brno, Řehořova 3 S počítačem snadno a rychle Informatika 7. ročník III
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Software,hardware,data,biti a bajty.  Software je v informatice sada všech počítačových programů používaných v počítači, které provádějí nějakou činnost.
SOFTWAROVÁ PODPORA PRO VYTVÁŘENÍ FUZZY MODELŮ Knihovna fuzzy procedur Ing. Petr Želasko, VŠB-TU Ostrava.
ALU Aritmeticko-logická jednotka
Petr Fodor.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Petr Fodor.
1. ročník oboru Mechanik opravář motorových vozidel
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Softwarové rádio cesta k moderní komunikační technice
1. ročník oboru Mechanik opravář motorových vozidel
ANALÝZA A KLASIFIKACE DAT
Transkript prezentace:

Algoritmy a struktury neuropočítačů ASN - P14 Neuropočítače speciální výpočetní prostředky pro urychlení výpočtů neuronových sítí implementace zjednodušených algoritmů obvykle celočíselná aritmetika v kombinaci s normováním vstupních vektorů Rozdělení neuropočítačů konstrukce neuropočítačů - konvenční procesory doplněné o speciální instrukce a periferie umožňují významně urychlit výpočty neuronových sítí zvýšení výkonů zařízení - techniky paralelního zpracování jiný přístup - neuročipy základní stavební prvek – aproximace neuronu digitální implementace čipy s analogovými čipy s hybridními neurony

Algoritmy a struktury neuropočítačů ASN - P14 Rozdělení neuropočítačů (podle [HEE95] Využití konvenčních procesorů klasické procesory MPU + speciální periferie pro větší výkonnost moderní procesory pro osobní počítače obsahují instrukční rozšíření pro práci s multimédii - lze jej použít s jistými omezeními také pro trénování Kohonenových map

Algoritmy a struktury neuropočítačů ASN - P14 Paralelní (víceprocesorové) systémy pro zvýšení výkonu - několika procesorů současně vhodné např. pro KSOM Samotný algoritmus KSOM SIMD – Single Instruction Multiple Data na jednotlivých procesorech se provádí stejný program zpracovávají se různá data porovnání bit po bitu, není třeba sekvenčně hledat minimum

Algoritmy a struktury neuropočítačů ASN - P14 MIMD transputer – Multiple Instruction Multiple Data každý procesor – vlastní program, vlastní data procesory uspořádané do n-dimenzionálních sítí méně vhodné pro KSOM – algoritmus nelze rozdělit na nezávislé paralelní procesy Implementace v systolickém poli využití většího množství jednotek uspořádaných maticově data se šíří tímto polem (maticí) jedním směrem (např.dolů) mezivýsledky se šíří ortogonálně (vpravo) výpočet je iterativní Na obrázku je náčrt funkce výpočtu vzdáleností mezi vstupním vektorem x a vektory neuronů m1- m3. Složky vstupního vektoru jsou distribuovány vertikálně, součiny se sčítají horizontálně. Při úpravě vah se složky vektoru a koeficient učení šíří vertikálně a vektory neuronů m jsou adaptovány lokálně.

Algoritmy a struktury neuropočítačů ASN - P14 snížené nároky na hardware [IEN93b] Paralelní stroj složený z klasických osobních počítačů – cluster varianta MIMD stroje jednotlivé procesory nejsou umístěny v jednom čipu ani na jedné základní desce procesory jsou v jednotlivých osobních počítačích spojených pomocí standardizovaného rozhraní (Ethernet) Nevýhoda: relativně nižší výkonnost Výhoda: příznivější cena

Algoritmy a struktury neuropočítačů ASN - P14 Měření výkonnosti neuropočítačů ukazatel pro neuronové sítě : MCPS (Million Connections Per Second) - vyjadřuje výkon neuropočítače ve fázi využívání natrénované sítě MCUPS (Million Connections Update Per Second) - pro výkon ve fázi učení Ukazatele vyjadřují výpočetní sílu počítače, neberou v úvahu vliv konkrétní implementace na konvergenci algoritmu. Nelze porovnávat neuropočítače různých konstrukcí. z porovnání doby potřebné k dosažení určitého stupně uspořádání sítě

Algoritmy a struktury neuropočítačů ASN - P14 MANTRA I - neuropočítač vyvíjený v EPFL v Lausanne [COR94c], [VIR93a], [VIR93b] návrh s ohledem na implementaci jednovrstvých i vícevrstvých neuronových sítí, Hopfieldových sítí a Kohonenových map složení - ze zákaznických obvodů GENES IV v maximální konfiguraci obsahuje matici 40×40 těchto bvodů výkon 200 – 400 MCPS a MCUPS (v závislosti na typu NN) Každý obvod - šestnáct výpočetních jednotek uspořádaných do čtvercové matice Každá jednotka - šest základních operací: 1. násobení matice vah W vstupním vektorem x 2. výpočet druhé mocniny Eukleidovské vzdálenosti 3. Hebbovský zákon učení 4. Kohonenovské učení – aktualizace vah 5. hledání největšího elementu vektoru 6. hledání nejmenšího elementu vektoru.

Algoritmy a struktury neuropočítačů ASN - P14 COKOS - COprocessor for KOhonen's Self-organizing map čip speciálně navržený pro podporu Kohonenových map osm paralelních jednotek nazývaných MAB - Memory Arithmetic Board odčítačka + násobička + sčítačka v každé MAP pro uložení mezivýsledků paměť RAM v každé MAP každá MAB jednotka počítá druhou mocninu vzdálenosti vstupního vektoru x a modelu neuronu mi. výsledky jednotlivých jednotek jsou sečteny sčítačkou vítěz je nalezen pomocí WTA (Winner Takes All) jednotky obsahující i separátní paměť pro uložení vzdáleností jednotlivých vektorů

Algoritmy a struktury neuropočítačů ASN - P14 neuropočítač je propojen s osobním počítačem pomocí asynchronního rozhraní součástí systému je software pro práci s neuropočítačem výkon: kolem 16MCUPS váhy neuronů jsou 16-ti bitové NBISOM_25 a NBX vyvinutý speciálně pro zrychlení výpočtů Kohonenových map neuropočítač sestavený z 16-ti zakázkových čipů každý obsahuje matici 5×5 speciálních výpočetních jednotek každá jednotka je vybavena pamětí pro uložení 64 elementů vektoru modelu mi neuronu, jednotkou pro výpočet vzdálenosti (se 14-ti bitovým akumulátorem) a s řídící logikou

Algoritmy a struktury neuropočítačů ASN - P14 upraven pro implementaci v programovatelném hradlovém poli (FPGA) Každá jednotka podporuje mimo základní operace pro výpočet Kohonenových map (výpočet vzdálenosti, hledání minima a adaptace vah) operace pro výpočet U-matic používaných k zobrazení Literatura: [COR94a] Cornu T., Ienne P.: Performance of Digital Neuro- computers, In Proceedings of the Fourth International Conference on Microelectronics for Neural Networks and Fuzzy Systems, Turin, Italy, pp , September [BAR06] Bártů, M.: Analýza možností implementace Kohonenových map. Diplomová práce, FEL ČVUT v Praze, 2006

Algoritmy a struktury neuropočítačů ASN - P14 [ HEE95] Heemskerk J.: Overview of Neural Hardware, disertační práce, Unit of Experimental and Theoretical Psychology, Leiden University,The Netherlands, 1995 [ IEN93b] Ienne P.: Quantitative Comparison of Architectures for Digital Neuro-Computers, In Proceedings of the International Joint Conference on Neural Networks, Nagoya, Japan, Volume II, pp , October 1993 [IEN94] Ienne P., Viredaz M. A.: Implementation of Kohonen's Self- Organizing Maps on MANTRA I, In Proceedings of the Fourth International Conference on Microelectronics for Neural Networks and Fuzzy Systems, Turin, Italy, pp.l , September 1994 [KOH01] Kohonen T.: Self-Organizing Maps. Springer-Verlag 2001, 3. vydání,ISBN [POR02a] Porrman M., Witkowski U., Kalte H., Ruckert U.: Implementation of Artifical Neural Networks on a Reconfigurable Hardware Accelerator, In Proceedings of the 10th Euromicro Workshop on Parallel, Distributed and Network-based Processing, Grand Canaria Island, Spain, pp. 243 – 250, January 2002