Ing. Jan Mittner 13.10.2011. 1. MySQL Workbench 2. Základy práce s databází 3. Subversion 2.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
© 2000 VEMA počítače a projektování spol. s r. o..
Advertisements

SoftPC SQL Prezentace nového SQL modulu Mzdy a personalistika
Stručný úvod do UML.
Ing. Jan Mittner  Ing. Jan Mittner    KH  v případě zájmu vždy po cvičení.
Ing. David Pejčoch Tutorial
PowerDesigner 16.5 Ondřej Diviš.
Ing. Jan Mittner Profiling aplikací 2. Zend_Cache 3. Optimalizace výkonu databáze 4. Optimalizace rychlosti načítání webu 5. Další tipy.
Přednáška č. 1 Úvod, Historie zpracování dat, Základní pojmy
Databáze.
Microsoft Office Access
 Informací se data a vztahy mezi nimi stávají vhodnou interpretací pro uživatele, která odhaluje uspořádání, vztahy, tendence a trendy  Existuje celá.
Ing. Jan Mittner Rozšíření modelu 2. Vazba 1:n 3. Vazba m:n 2.
SAS Jan Blaťák Laboratoř vyhledávání znalostí Fakulta informatiky Masarykova Univerzita, Brno
(B1 Document Managment) B1UP – Správa dokumentů Ing. Radomír Možnar Servis/Helpdesk.
Ing. Jan Mittner IT445 – Komponenty UI, Mail.
SQL Lukáš Masopust Historie  Předchůdcem databází byly papírové kartotéky  děrný štítek  1959 konference  1960 – vytvořen jazyk COBOL.
SQL Lukáš Masopust Historie  Předchůdcem databází byly papírové kartotéky  děrný štítek  1959 konference  1960 – vytvořen jazyk COBOL.
A4B33DS & X33MIS Zdeněk Kouba
Bibliotheca academica – Cíle a perspektivy vysokoškolských knihoven 2008 Referenční služby online: rozvoj služeb knihoven ČVUT Ilona TRTÍKOVÁ
Ing. Lukáš Burkoň Debugging 2. Testování 3. Unit testy 2.
Adobe Dreamweaver CS4 Ing. Martin Dosedla.
Databáze Jiří Kalousek.
MySQL - Vytvoření nové tabulky  create table jméno_tabulky (jméno_položky typ_položky,... ) Přehled nejběžnějších datových typů Přehled nejběžnějších.
State. State – kontext a problém Kontext  chování objektu má záviset na jeho stavu, který se typicky mění za běhu Neflexibilní řešení  metody obsahují.
11. Trendy ve vývoji aplikací, podporujících podnikové procesy
Rozšíření jednouživatelské verze IS na víceuživatelskou Prezentace Diplomové práce Autor : Libor Tomášek Spoluautoři : Pobucký M., Drábek L. Vedoucí :
BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Tomáš Janda
Relační databáze.
Tomáš Urych, ESO9 Intranet a.s.
4IT445 – Testování a ladění v PHP Ing. Jan Mittner
Vypracoval: Ondřej Dvorský Třída: VIII.A
Ing. Jan Mittner Základy MVC 2. Rozšíření layoutu 3. helpery 4. Bootstrap a přepis URL adres 2.
Ing. Jan Mittner Autentizace 2. Pluginy 3. Autorizace 4. Útoky 2.
Ant Připravil: Ing. Jan Kolomazník. strana 2 Proč vznikl Potřeba sestavovat komplexní Nezávisle na platformě Popis založený na xml Spouštění různých úloh.
Metainformační systém založený na XML Autor: Josef Mikloš Vedoucí práce: Ing. Jan Růžička, Ph.D. V/2004.
Informatika pro ekonomy II přednáška 10
Databázové systémy Přednáška č. 6 Proces návrhu databáze.
Tvo ř te historii. CAD a Data Management VIII. ročník konference Autodesk Academia FÓRUM listopad 2008 Ing.Radomír Žvak DAGIS a.s.
Ing. Jan Mittner Životní cyklus požadavku 2. Moduly 3. Pluginy 4. Jak řešit komponenty typu menu 5. atd. 2.
Návrh a tvorba WWW Přednáška 5 Úvod do jazyka PHP.
Databázové systémy I Cvičení č. 8 Fakulta elektrotechniky a informatiky Univerzita Pardubice 2013.
Návrh a tvorba WWW Přednáška 13 Vývoj webových aplikací.
Ing. Jan Mittner Základy práce s formuláři 2. Více layoutů 3. Optimalizace práce s modely 2.
Ing. Jan Mittner Zend_Feed 2. XmlWriter 3. SimpleXml 4. sitemap 2.
Obhajoba projektu PA165 Půjčovna stavebních strojů Milan Malota, Ferdinand Hudek, Kamil Veselý, Daniel Gašper PA165: Vývoj programových systémů v jazyce.
Databázové modelování
Access Vysvětlení pojmu databáze - 01
Databázové systémy Informatika pro ekonomy, př. 18.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_01B13 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření březen.
Klomfar Petr.  Adresářová služba  specializovaná databáze optimalizovaná pro čtení a vyhledávání.  popisující objekt pomocí atributů. Na rozdíl od.
ADO.NET – object Connection Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
© BBMP: BAM015, BAR487, MAL305, POH015 1 Prezentace projektu Adresář kontaktů Autoři: Kateřina Bambušková, BAM015 Martina Bartošíková, BAR487 Alena Malovaná,
Přístup k databázím z WWW PHP+MySQL. Síť WWW je v současné době místem pro dynamické, často databázemi řízené webové aplikace. Tvorba webového serveru.
Delphi a databáze MS SQL Server.
1 E - S V Ě T S E T O Č Í S T Á L E R Y C H L E J I. S T A Č Í T E M U ? Fenix II –IS na platformě.NET Michal Varga.
Geoinformatika Presentace diplomové práce Využití mapového serveru ArcIMS pro dynamické generování statistických map v prostředí WWW Vedoucí práce : Ing.
Service layer. Service layer – úvod Problém  Vytvoření API aplikace  Odstínění bussiness logiky a transakčního chování od zbytku aplikace  Kam s aplikační.
Databázové aplikace v Delphi
Erika Seďová LS  Cíl  Použité nástroje  Velké množství dat  Řešení  Závěr.
Databázové systémy I Cvičení č. 8 Fakulta elektrotechniky a informatiky Univerzita Pardubice 2015.
Rezervační systém v prostředí XUL Zdeněk Novák, Petr Ondrejka.
Klient pro správu databází MySQL 1 Klient pro správu databází MySQL Zbyněk Munzar České vysoké učení technické v Praze Fakulta elektrotechnická.
Struktura a Koncept portálu ČVUT, © 2013 IBA CZ, s. r. o. Agenda Teoretický průřez strukturou a konceptem Liferay portálu Company Sites Pages (stránky)
YOUR LOGO C# Entity Framework. YOUR LOGO  Entity framework nám poskytuje: -Vytváří objektový model na základě databázového schématu -Mapuje tabulky,
VÝVOJ PODNIKOVÝCH APLIKACÍ NA PLATFORMĚ JAVA - CVIČENÍ Zbyněk Šlajchrt Část 5.
Databáze ● úložiště dat s definovaným přístupem ● typy struktury – strom, sekvence, tabulka ● sestává z uspořádaných záznamů ● databáze – struktura – záznam.
Unix a Internet 9. SQL server
INTEGRACE řešení základních registrů
Informatika pro ekonomy přednáška 8
Přednáška 4 MySQL.
Transkript prezentace:

Ing. Jan Mittner

1. MySQL Workbench 2. Základy práce s databází 3. Subversion 2

 nástroj MySQL Workbench pochází přímo z dílny MySQL a slouží pro modelování MySQL databází   stručné shrnutí hlavních funkcí:  kompletní tvorba DB diagramů – tabulky, sloupce, relace, indexy atd.  generování SQL pro zakládání diagramů v DB  možnost napojení přímo na DB  reverse engineering  nástroj umí pracovat i s diagramy svého předchůdce nástroje DBDesigner 3

 komponenta Zend_Db Zend Frameworku slouží pro práci a komunikaci s databází   objektově relační mapování v podobě vzorů Table Data Gateway a Row Data Gateway umožňuje snadné navázání programových objektů na tabulky v databázi a jejich relace  Zend_Db_Table ▪ abstraktní objekt zaobalující vybranou tabulku v DB, její atributy a vazby na další tabulky, resp. objekty ▪ umožňuje základní CRUD operace  Zend_Db_Table_Row ▪ abstraktní objekt zaobalující záznam v DB tabulce, resp. konkrétní instanci doménového objektu ▪ obohacením objektu o další doménovou logiku dochází k aplikaci vzoru Active Record 4

 připojení k DB Zend Framework realizuje automaticky na základě přístupových údajů v konfiguraci  konfigurační soubor - /application/configs/application.ini  položky v rámci balíčku resources.db  v inicializačním objektu Bootstrap spouštíme SQL příkaz pro nastavení správného kódování připojení k DB  metoda _initDatabase() 5

 Modely (v adresáři /application/models)  Product ▪ konkrétní produkt, potomek třídy Zend_Db_Table_Row_Abstract ▪ implementuje dodatečnou doménovou logiku v podobě metody printPrice()  Products ▪ kontejner produktů, potomek třídy Zend_Db_Table_Abstract ▪ definuje vazbu na tabulku v DB a objekt reprezentující konkrétní produkt  ProductController  zrevidujeme použití objektů modelu  šablony  zrevidujeme použití objektů modelu 6

 systém Subversion určený pro verzování souborů je vhodné v projektových týmech silně využívat pro zpřehlednění vývoje a sdílení kódu aplikace  je možné využít různé SVN klienty – doporučujeme TortoiseSVN a modul Subclipse v rámci Eclipse PDT  každý tým disponuje vlastním úložištěm  každý člen má přístup k týmovému úložišti  každý tým má FTP úložiště a databázi ▪ po commitu do Subversion se změny automaticky projeví na FTP, tudíž je zde dostupná poslední funkční verze aplikace ▪ do Subversion není vhodné commitovat dočasné soubory a Zend knihovnu – raději na tyto adresáře / soubory použít příkaz svn:ignore a nahrát je na FTP ručně  osobní i týmové přístupové údaje jsou dle vzoru viz 7

1. vytvořte postupně komponentu článků dle vzoru komponenty produktů 1. vytvořte DB tabulku – tabulka articles s patřičnými sloupci 2. vytvořte modely – objekty Article a Articles 3. vytvořte controller – objekt ArticleController 4. vytvořte view – šablony index.phtml a preview.phtml v podadresáři article 5. přidejte přepisovací pravidla do objektu Bootstrap 6. přidejte položku do menu (šablona layoutu layout.phtml) 8