LES Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
(PRÁCI ZAHÁJÍTE STISKNUTÍM KLÁVESY F5)
Advertisements

Otáčivé účinky síly PÁKA
JEHLIČNATÉ STROMY PODPORA PRO VÝUKU
O B I L N I N Y (POLNÍ PLODINY)
HOUBY – PEXESO TROCHU JINAK
MÁ VLAST PODPORA PRO VÝUKU
INTERAKTIVNÍ POZNÁVAČKA
ÚVOD DO DĚJEPISU II. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Jančová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Logopedické pexeso M Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Oceány a moře HYDROSFÉRA
Společenstvo lesa Přírodověda 4. ročník.
Listnatý les Jehličnatý les Smíšený les. Listnatý les Jehličnatý les Smíšený les.
STROMY A KEŘE II. LISTNATÉ STROMY
Černý Petr – CIZOKRAJNÁ ZVÍŘATA slovní zásoba − rusky
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Matuzsková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Savana Obr. 1 – Savana – Gambie
Tundra a polární pustina
Obrazy útvarů souměrně sdružených podle osy souměrnosti
PETS Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Rita Náplavová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného.
VÝVOJ ZEMĚ III. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Jančová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
O B I L N I N Y (POLNÍ PLODINY)
O B I L N I N Y (POLNÍ PLODINY)
Alkany Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
VÝVOJ ZEMĚ I. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Jančová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Sacharidy Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
ÚVOD DO DĚJEPISU III. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Jančová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Člověk a jeho svět – Rozmanitost přírody – Podnebné pásy – Mírný pás
Anotace - v prezentaci se žáci seznamují s významem, strukturou, využitím a druhy lesa Autor - Zuzana Pištová Jazyk - čeština Očekávaný výstup – rozpoznání.
CHEMICKÝ KUFR Téma: Prvky
FYZIKÁLNÍ KUFR Pohyb tělesa (7. ročník)
Tropický deštný les Obr. 1 – Rio Madre de Dios (Peru)
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Lesy mírného pásu Obr. 1 – Listnatý les
JEHLIČNATÉ STROMY INTERAKTIVNÍ TEST (HRA)
STROMY A KEŘE I. JEHLIČNATÉ STROMY
Název školy: ZŠ a MŠ Černčice, Okres Náchod Autor: Mgr
Puzzle – jehličnaté stromy
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pištová. VY_32_INOVACE_PR Anotace - V prezentaci se žáci seznamují s určitým druhem.
Obrazy útvarů souměrně sdružených podle osy souměrnosti
PŘIŘAĎ FOTOGRAFII K OBRÁZKU aktivita
PRACOVNÍ LISTY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
ČLOVĚK – NAŠE TĚLO Pracovní listy
PYTHAGOROVA VĚTA PŘÍKLADY
Význam lesů pro život člověka
Půdní typy Obr. 1 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
KRUŽNICE KRUH Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
ČR – mírný podnebný pás (vegetace)
KRAJE ČR mapky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
ČR – mírný podnebný pás (vegetace)
POZNEJ PLODY LISTNATÝCH STROMŮ STROMŮ
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Iveta Pietrová. CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_1.3.AJ3,4.02/Pv trees and shrubs.
What Time Is It? – Part 2 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Puzzle – listnaté stromy
JEHLIČNATÉ STROMY PODPORA PRO VÝUKU
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Libuše Sochorová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Dostupné z Metodického portálu www. rvp
PRACOVNÍ LISTY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
KRAJE ČR mapky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
ROČNÍ OBDOBÍ Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Podzim v lese a plody. Jehličnaté a listnaté stromy.
Název učebního materiálu
MLÁĎATA ZVÍŘAT PUZZLE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Princip magnetoelektrického měřícího přístroje
Rozklad čísel od 1 do 10 Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Anglické výrazy a věty si můžeš poslechnout kliknutím na .
Najdi rozdíl IV. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
M O T Ý L Í L O T O 2 Najdi stejného motýla!
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Transkript prezentace:

LES Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

DRUHY LESA Les je porost dřevin, v němž je vyvinuto stromové patro. Je to velmi složitý ekosystém, tvořený složkou rostlinnou a živočišnou. Známe lesy JEHLIČNATÉ, LISTNATÉ, SMÍŠENÉ.

Les jehličnatý Lesy tvořené výhradně jehličnany se nazývají JEHLIČNATÉ. Jehličnany mají úzké listy, které nazýváme jehlice. Na podzim (mimo modřínu) neopadávají.

Les jehličnatý Poznáš tyto stromy? BOROVICE MODŘÍN

Les jehličnatý JEDLE SMRK

Les listnatý Listnatý les je obvykle les, ve kterým množství listnatých stromů přesahuje 75 %.

Les listnatý DUB Poznáš tyto stromy? BUK

Les listnatý BŘÍZA JASAN

Les listnatý OLŠE HABR

Smíšený les je porost se zastoupením listnatých i jehličnatých dřevin. Les smíšený Smíšený les je porost se zastoupením listnatých i jehličnatých dřevin.

Význam lesa Místo pro rekreaci. Je prokázáno, že les působí blahodárně na lidskou psychiku. „Plíce planety Země“. Lesy jsou nejvýznamnějším zdrojem kyslíku na Zemi. Protierozní funkce. Výsadba lesních pásů snižuje odnos půdy zejména ve svažitých terénech na naprosté minimum.

Protipovodňová ochrana. Význam lesa Stabilizace klimatu. Protipovodňová ochrana. Zdroj dřeva.

Poznáš je? Dovedeš je pojmenovat? Plody lesa Poznáš je? Dovedeš je pojmenovat?

Bylinné patro lesa Hlaváček jarní Blatouch jarní Vřes Podběl

TYTO ROSTLINY JSOU PRUDCE JEDOVATÉ! Bylinné patro lesa Vraní oko Rulík zlomocný POZOR! TYTO ROSTLINY JSOU PRUDCE JEDOVATÉ!

Čtyři roční období lesa JARO LÉTO PODZIM ZIMA

Použité zdroje: http://commons.wikimedia.org/ snímek 1.: [cit.2010-4-6] Dostupné pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:The_Chase_Wood_-_Newbury.jpg. snímek 2.: [cit.2010-4-6] Dostupné pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Orman.JPG>. snímek 3.: [cit.2010-4-6] Dostupné pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Mischwald.jpg>. snímek 4.: [cit.2010-4-6] Dostupné pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Pine_tree_needles.jpg>. [cit.2010-4-6] Dostupné pod licencí Wikimedia Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Pine_tree_atop_Signal_Mountain.JPG>. [cit.2010-4-6] Dostupné pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Siberian-larch.jpg>. [cit.2010-4-6] Dostupné pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Gozd_Martuljek_larch.jpg>. snímek 5.: [cit.2010-4-7] Dostupné pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Norway_Spruce_buds.jpg>. [cit.2010-4-7] Dostupné pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Masarykovo_%C3%BAdol%C3%AD,_pam%C3%A1tn%C3%A1_jedle_01.jpg>. [cit.2010-4-26] Dostupné pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Abies_procera_cone.jpg>. snímek 6.: [cit.2010-4-16] Dostupné pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Kellerwald_004.jpg>. snímek 7.: [cit.2010-4-7] Dostupné pod licencí Public domain na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:T%C3%A4rkma_offertory_oak_-tree.JPG>. [cit.2010-4-9] Dostupné pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Fagus_sylvatica_019.jpg>. [cit.2010-4-9] Dostupné pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:European_Beech.jpg>. [cit.2010-4-9] Dostupné pod licencí Public domain na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Gland_chene.jpg>. snímek 8.: [cit.2010-4-9] Dostupné pod licencí Public domain na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Grove_of_Karelian_birch_trees_at_Kivach.jpg>. [cit.2010-4-9] Dostupné pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Venerable_Ash_tree_-_geograph.org.uk_-_77132.jpg>. snímek 9.: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Hornbeam_%28Carpinus_betulus%29_-_geograph.org.uk_-_183626.jpg>. [cit.2010-4-9] Dostupné pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Alder_trees_beaulieu_river_fawley_ford.jpg>.

http://commons.wikimedia.org/ snímek 10.: [cit.2010-4-6] Dostupné pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Skarbin_Laerchen_Mischwald_17112006_03.jpg>. Snímek 11.: [cit.2010-4-16] Dostupné pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Grib_skov.jpg>. snímek 12.: [cit.2010-4-16] Dostupné pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Biella-Trecciolino_-_legna.jpg>. [cit.2010-4-16] Dostupné pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Iso_Helvetinjarvi.jpg>. snímek 13.: [cit.2010-4-26] Dostupné pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Rubus_idaeus_fruiting_in_first_year.jpg>. [cit.2010-4-26] Dostupné pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Blackberry_fruits06.jpg>. [cit.2010-4-26] Dostupné pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Boletus_edulis_%28Tillegem%29.jpg>. [cit.2010-4-26] Dostupné pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bilberry.JPG>. [cit.2010-5-24] Dostupné pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Fragaria_Vesca.jpg>. snímek 14.: [cit.2010-4-26] Dostupné pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Adonis_vernalis_001.JPG>. [cit.2010-4-26] Dostupné pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Michigan_Marsh_Marigolds.jpg>. [cit.2010-4-26] Dostupné pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Heather_%28Highlands%29.jpg>. [cit.2010-4-26] Dostupné pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Huflattich_Coltsfoot_Tussilago_farfara_3.jpg>. snímek 15.: [cit.2010-4-26] Dostupné pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Paris_quadrifolia1_ies.jpg>. [cit.2010-4-26] Dostupné pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Atropa_belladonna_003.JPG>. snímek 16.: [cit.2010-4-29] Dostupné pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ichetucknee_Springs_State_Park_Forest.jpg>. [cit.2010-4-29] Dostupné pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Autumn_Colour,_Delamere_Forest_-_geograph.org.uk_-_73478.jpg>. <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Driftway_between_the_Denny_and_Parkhill_Inclosures_%28summer%29,_New_Forest_-_geograph.org.uk_-_208067.jpg>. [cit.2010-5-24] Dostupné pod licencí Wikimedia Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Snow_Scene_at_Shipka_Pass_1.JPG>.