AUTOR: Ing. Helena Zapletalová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:
Advertisements

Dědičnost krevních skupin
Aktivita č. 4: Biologie pod mikroskopem
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:
Tělní tekutiny.
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:
AUTOR: Mgr. Josef Zhorný ANOTACE: Připravená hra slouží jako souhrnné opakování výukového bloku Asie – Turecko a Zakavkazská oblast. Studenti se rozdělí.
Základní genetické pojmy – AZ kvíz
AUTOR: MgF. Ing. Petr Fiala ANOTACE: Připravená hra slouží jako souhrnné opakování výukového bloku Asie – Čína. Studenti se rozdělí na stejně početné skupiny,
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:
AUTOR: Mgr. Josef Zhorný ANOTACE: Připravená hra slouží jako souhrnné opakování výukového bloku Asie – Obecně SG. Studenti se rozdělí na stejně početné.
AUTOR: Mgr. Josef Zhorný ANOTACE: Připravená hra slouží jako souhrnné opakování výukového bloku Asie – Obecně FG. Studenti se rozdělí na stejně početné.
SOUSTAVA OBĚHOVÁ 1. část KREV EU-OP VK VY_32_INOVACE_P9
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
AUTOR: MgF. Ing. Petr Fiala ANOTACE: Připravená hra slouží jako souhrnné opakování výukového bloku Asie – Nově industrializované státy. Studenti se rozdělí.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Tělní tekutiny 1. Tkáňový mok tvoří prostředí všech tkáňových buněk
Tělní tekutiny Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o složení a funkci tělních.
OBĚHOVÁ SOUSTAVA Mízní systém Mgr. Jan Marek VY_32_INOVACE_Bi3r0219.
TĚLNÍ TEKUTINY nachází se uvnitř / vně buněk
Kosterní soustava POHYBOVÁ SOUSTAVA Mgr. Jan Marek
Vlastnosti živých organizmů (Chemické složení)
Středn í zdravotnick á š kola, N á rodn í svobody P í sek, př í spěvkov á organizace Registračn í č í slo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Č.
Středn í zdravotnick á š kola, N á rodn í svobody P í sek, př í spěvkov á organizace Registračn í č í slo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Č.
Obranný systém těla, krevní skupiny, mízní soustava
Středn í zdravotnick á š kola, N á rodn í svobody P í sek, př í spěvkov á organizace Registračn í č í slo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Č.
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: březen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII. Vzdělávací.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Název Tělní tekutiny, opakovací test Předmět, ročník
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
AUTOR: Ing. Helena Zapletalová
rozvod živin, kyslíku, odvod CO2 a odpadů metabolismu
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_470.
Krevní skupiny Magdaléna Málková.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Krevní skupiny, dárcovství krve
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Krevní skupiny Magdaléna Málková.
Krev SCHÉMATA, OBRÁZKY.
OBĚHOVÁ SOUSTAVA Tělní tekutiny Mgr. Jan Marek VY_32_INOVACE_Bi3r0213.
DARUJ KREV, ZACHRÁNÍŠ ŽIVOT
Krevní skupiny Autor: Mgr. Diana Mücksteinová
Krev 1. Krevní elementy 2. Hematokrit, Sedimentace 3. Hemoglobin
2014 Výukový materiál GE Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Tělní tekutiny Autor: Eva Klabenešová
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Hana Turoňová Název materiálu: VY_32_INOVACE_12_TĚLNÍ.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuZlepšení podmínek pro vzdělávání na MGO Název školyMatiční gymnázium Ostrava,Dr.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Dümlerová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Dědičnost krevních skupin, mimojaderná dědičnost Číslo vzdělávacího materiálu: ICT10/11 Šablona:
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Tělní tekutiny Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář) Ročník:1.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Biologie člověka pro 8. ročník Název materiálu VY_52_INOVACE_32_Tělní tekutiny - opakování Autor.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: NÁZEV:VY_32_INOVACE_ J07 TEMA: Krevní skupiny, transfuze ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Přírodopis – 8. ročník, Krev
OBĚHOVÁ SOUSTAVA.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Oběhová soustava - krev
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_06_PŘ8_BO
Složení krve krevní plazma – tekutá složka b) krevní buňky
Tělní tekutiny krev tkáňový mok míza.
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

AUTOR: Ing. Helena Zapletalová Krevní skupiny VY-32-INOVACE-BIO-316 AUTOR: Ing. Helena Zapletalová ANOTACE: Tento DUM je určen žákům 3. a 4. ročníku gymnázia pro předmět biologie a seminář z biologie KLÍČOVÁ SLOVA:krev, krevní skupiny, AB0 systém, Rh faktor, aglutinogeny, aglutininy

Historie Objev krevních skupin patří mezi významné objevy lékařství počátku 20. století. Jako první objevil krevní skupiny (přesněji krevní skupiny AB0 systému) vídeňský lékař Karl Landsteiner již v roce 1900 (identifikoval však pouze 3 skupiny). Za svůj objev obdržel v roce 1930 Nobelovu cenu za medicínu a fyziologii. Spolu s Alexandrem Wienerem se podílel i na objevu Rh systém v roce 1937.  

Objev krevních skupin je však pevně spjat i se jménem českého lékaře Jana Janského (1873 - 1921). Jan Janský jako první zjistil, že člověk má jednu ze 4 krevních skupin (jako první tedy popsal všechny 4 skupiny), a to na základě křížových pokusů s krevními séry.  

Zastoupení krevních skupin v populaci Výskyt krevních skupin v ČR A - 41% B - 18 % AB - 9 % 0 - 32 % Ve světě je různé rozložení zastoupení krevních skupin. Od západu k východu ubývá A a přibývá B. Nejvíce A mají eskymáci a laponci. Nejvíce B mají korejci. Nejvíce 0 mají španělé a indiáni - ti dokonce až 100%

AB0 systém Na membránách erytrocytů se vyskytují různé antigeny bílkovinné podstaty zvané aglutinogeny Příslušné reakce s těmito antigeny způsobují shlukování - aglutinaci - krve). Nejvýznamnější jsou právě aglutinogen A a aglutinogen B. Podle toho, které z těchto aglutinogenů jsou přítomny, se určuje krevní skupina:

AB0 systém Skupina A - Tvoří se pouze aglutinogen A. Skupina B - Tvoří se pouze aglutinogen B. Skupina AB - Tvoří se oba aglutinogeny. Skupina 0 - Netvoří se žádný aglutinogen

AB0 systém V krevní plazmě jsou naopak obsaženy bílkovinné protilátky zvané aglutininy (anti-A, anti-B). O tom, které typy protilátek jsou v krvi obsaženy, opět rozhoduje krevní skupina člověka.

AB0 systém Skupina A - Tvoří se pouze aglutinin anti-B. Skupina B - Tvoří se pouze aglutinin anti-A. Skupina AB - Netvoří se žádný aglutinin. Skupina 0 - Tvoří se oba aglutininy (tj. anti-A i anti-B).

AB0 systém Krevní skupina Na červených krvinkách v krevní plazmě A Aglutinogen A anti B B Aglutinogen B anti A AB Aglutinogen A i B Nemá protilátky Nemá aglutinogeny anti A i anti B

Rh systém Rh je krevně skupinový systém, jehož antigeny se vyskytují pouze na erytrocytech. Je vysoce polymorfní – dosud bylo zjištěno více než 40 serologicky odlišných Rh antigenů.

Rh systém Nejdůležitější je antigen D – určuje Rh pozitivitu (Rh+). Rh negativní jedinci (Rh−) jsou recesivní homozygoti (genotyp dd) – asi 17 % evropské populace. Nelze u nich serologicky prokázat přítomnost antigenu D, což je způsobeno delecí genu D v Rh oblasti DNA.

Protilátky neexistují přirozené protilátky anti-Rh; ty se vytvářejí až v případě inkompatibility při opakovaných krevních transfuzích nebo inkompatibility matky a plodu

Inkontabilita matky a plodu matka Rh− a plod Rh+ (po otci) – dostanou-li se erytrocyty plodu do mateřského oběhu, stimulují antigeny D tvorbu anti-D protilátek – mateřské protilátky prochází skrze placentu → hemolýza fetálních erytrocytů; antigen D obecně vyvolává silnou protilátkovou odpověď u jedince, který jej postrádá – tj. u recesivního homozygota d/d.

Matka misí dostat do 72 hodin po porodu injekci Rhega s protilátkou anti-D. Tato protilátka vyhledá v krvi matky případné "zbloudilé" Rh+ krvinky plodu a zničí je dříve, nežli si matčino tělo proti nim začne tvořit protilátky, které by při příštím těhotenství poškozovaly další plod.

OPAKOVÁNÍ

Doplňte tabulku Typ krevní skupiny aglutinogen A B aglutinin anti-A Doplňte tuto tabulku: Doplňte tabulku Typ krevní skupiny aglutinogen A B aglutinin anti-A anti -B + - AB

Otázka č.1: Proč nemůže člověk s krevní skupinou B darovat krev člověku s krevní skupinou A? Otázka č. 2: Může člověk s krevní skupinou 0 darovat červené krvinky člověku s krevní skupinou B? Otázka č. 3 : Může lékař pří těžkých popáleninách dát postiženému (krevní skupina B), krevní plazmu dárce, který má krevní skupinu AB Otázka č. 4: V čem je nebezpečná inkompatibilita Rh faktoru mezi matkou a plodem?

POUŽITÉ ZDROJE: Http://www.genetika-biologie.cz/content/krevn-skupiny. [online]. [cit. 2013-10-30]. Http://cs.wikipedia.org/wiki/Krevn%C3%AD_skupina. [online]. [cit. 2013-10-31]. Http://www.dvojcata.kat.cz/Krevniskupiny.html. [online]. [cit. 2013-10-31]. Http://www.wikiskripta.eu/index.php/Krevn%C3%AD_skupiny [online]. [cit. 2013-10-31]. Http://www.biomach.cz/biologie-cloveka/telni-tekutiny [online]. [cit. 2013-10-31]. RNDR. JAN JELÍNEK, RNDr. Vladimír Zicháček. Biologie pro gymnázia. 2011. vyd. Olomouc: Nakladatelství Olomouc, 2011. ISBN 978-80-7182-213-4. www.glassschool.cz