Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VLIV ČLOVĚKA NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Advertisements

TRVALE UDRŽITELNÝ ROZVOJ
Pří_013_Rozmanitost přírody_Počasí Autor: Zdeňka Bartlová
DUSIČNANY, SÍRANY A FOSFOREČNANY
Pří_183_Rozmanitost přírody_Krtek obecný Autor: Mgr. Eliška Galíková
Autor: Mgr. Hana Krajčová
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
Autor: Mgr. Libor Sovadina
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
VYLUČOVACÍ SOUSTAVA Funkce: zbavuje naše tělo škodlivin
Autor: Mgr. Libor Sovadina
VYLUČOVACÍ SOUSTAVA Přírodověda 5. ročník Gabriela Mikulková 2012.
Neživá příroda – Slunce
Autor: Mgr. Hana Krajčová
Autor: Mgr. Helena Uhříková
KOŘENOVÉ A MECHOVÉ PATRO CHŘIBSKA
Autor: Mgr. Helena Nováková
Historie a současnost ochrany přírody v České republice
HOSPODÁŘSKÉ ORGANIZACE - opakování
Botanické zahrady Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Pří_093_Člověk a jeho zdraví_Kostra Autor: Mgr. Marie Boučková
Kosterní stavba těla savců
Neživá příroda - vzduch
Savci – řád hlodavci (úvod)
Litva, Lotyšsko a Estonsko
Pří_020_Rozmanitost přírody_Souhvězdí
Autor: Mgr. Vladimír Drápal
Vylučovací soustava člověka
Neživá příroda - vzduch
Chráněná území v České republice
Fy_099_Elektrický proud v kovech_Elektrická práce, výkon
Autor: Mgr. Helena Uhříková
Opakování – vesmír, sluneční soustava
OXIDAČNÍ ČÍSLO Ch_091_Oxidy_Oxidační číslo Autor: PhDr. Jana Langerová Škola: Základní škola a Mateřská škola Kašava, okres Zlín, příspěvková organizace.
VLIV ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ NA NAŠE ZDRAVÍ Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo.
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
Autor: Mgr. Helena Koždoňová
Pří_229_Savci_Králík domácí Autor: Mgr. Martina Vaculová
VYLUČOVACÍ a ROZMNOŽOVACÍ SOUSTAVA
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
Př_131_Mineralogie_Uhličitany Autor: Mgr. Drahomíra Kalandrová
VYLUČOVací soustava Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci.
VY_III/2_INOVACE_109_Trávicí soustava Trávicí a močová soustava Miroslav Kaňok.
Autor: Mgr. Vladimír Drápal
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
TRVALE UDRŽITELNÝ ROZVOJ Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
Pří_227_Savci_Vývoj lidského plodu Autor: Mgr. Martina Vaculová
VYLUČOVACÍ ÚSTROJÍ Pří_202_Člověk_Vylučovací ústrojí Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková Škola: Základní škola a Mateřská škola Kašava, okres Zlín, příspěvková.
Autor: Mgr. Eliška Nováková
Opakování – vesmír, sluneční soustava
VYLUČOVACÍ SOUSTAVA 5. ROČNÍK.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
Vnitřní ústrojí psa domácího
Vnitřní ústrojí psa domácího
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
Smysly člověka (všeobecně) Pří_234_Savci_Smysly člověka (všeobecně) Autor: Mgr. Martina Vaculová Škola: Základní a Mateřská škola Kašava, okres Zlín, příspěvková.
Autor: Mgr. Helena Uhříková
Pří_020_Rozmanitost přírody_Souhvězdí Autor: Zdeňka Bartlová
Smysly člověka (všeobecně)
První pomoc při šoku Autor: Mgr. Vladimír Drápal Př_189_Biologiečlověka_Prvnípomocpřišoku Škola: Základní a mateřská škola Kašava, okres Zlín, příspěvková.
Subtropický podnebný pás
VYLUČOVACÍ SOUSTAVA 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a.
LIDSKÝ ORGANISMUS VYLUČOVACÍ SOUSTAVA. Šablona : V/2 Sada: 2/35 Ověření ve výuce: Třída: 5 Datum: Výukový materiál zpracovaný.
VY_32_INOVACE_08_Přírodověda_ 5.ročník_ 06_Soustava vylučovací Autor : Ing.Hana Martínková, ZŠ a MŠ Hazlov Období vytvoření : leden 2012.
Vylučovací soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výukového materiálu: Voda + Vylučovací ústrojí.
Vylučovací soustava VY_32_INOVACE_06-07 Ročník: 5. Vzdělávací oblast:
VY_32_INOVACE_06-18 Testové otázky k tématu Vylučovací soustava
Transkript prezentace:

Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/02.0025 Název projektu: Modernizace výuky na ZŠ Slušovice, Fryšták, Kašava a Velehrad Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. VYLUČOVACÍ ÚSTROJÍ Pří_202_Člověk_Vylučovací ústrojí Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková Škola: Základní škola a Mateřská škola Kašava, okres Zlín, příspěvková organizace

Anotace: Digitální učební materiál je určen k seznámení žáků s vylučováním a vylučovacím ústrojím. Materiál rozvíjí nově získané vědomosti a dovednosti žáků. Je určen pro předmět přírodověda 5. ročník. Tento materiál vznikl ze zápisů autora jako doplňující materiál k učebnici: Přírodověda pro 5. ročník základní školy. Praha 2: SPN- pedagogické nakladatelství, akciová společnost, 2004. ISBN 80-7235-258-X

Vylučování Lidské tělo obsahuje mnoho vody. Voda je obsažena ve všech jeho částech. Voda umožňuje rozvádění živin a jiných látek v těle. Umožňuje také odstraňování škodlivých látek z těla.

Škodlivé látky odstraňují z těla: vzniká v kůži Plíce vzniká v ledvinách vylučuje se oxid uhličitý vzniká v ledvinách Pot vzniká v kůži vylučuje se oxid uhličitý vylučuje se oxid uhličitý Moč vzniká v kůži vzniká v ledvinách

Vylučovací ústrojí Ledviny jsou orgány, ve kterých se pročišťuje krev a vzniká moč. Moč je z ledvin odváděna močovody do močového měchýře, kde se hromadí. Močový měchýř se vyprazdňuje močovou trubicí, kterou moč odchází z těla ven. Ledviny, močovody, močový měchýř a močová trubice tvoří vylučovací ústrojí.

Vylučovací ústrojí Ledviny Močovod Močový měchýř Močová trubice

Vylučovací ústrojí čistí krev a odvádí přebytečné tekutiny s nepotřebnými látkami ven z těla. Vylučovací ústrojí je pro člověka velmi důležité. Musíme ho chránit před prudkými nárazy a také proti podchlazení. Aby mohlo dobře plnit své úkoly, musí mít dostatek vody.

Složení ledviny

Moč V ledvinách se z přebytečné vody a nežádoucích látek z krve vytváří moč. Moč se shromažďuje v močovém měchýři. Z močového měchýře je vylučována z těla ven.

Voda Voda je základní složkou lidského těla. Umožňuje v těle rozvádět živiny a vylučovat nepotřebné a škodlivé látky. Ve vodě přijímáme rozpuštěné minerální látky. Pitná voda musí být čistá. Musí být bez choroboplodných zárodků a škodlivých příměsí. Denně má člověk vypít asi 2 l tekutin.

Vodu potřebujeme v domácnostech V průmyslu V zemědělství Vody je stále větší nedostatek. S vodou se musí šetřit a dbát na její čistotu. Na ochranu vod byly vydány různé předpisy.

Zdroje: Soubor:Illu urinary system.jpg. Wikipedie [online]. 2006 [cit. 2012-12-27]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Illu_urinary_system.jpg Soubor:Kidney PioM.png. Wikipedie [online]. 2006, 10.6.2006 [cit. 2012-12-27]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Kidney_PioM.png Soubor:Luhačovice - Pramen MUDr. Františka Šťastného.jpg. Wikipedie [online]. 2011, 4.12.2011 [cit. 2013-01-17]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Luha%C4%8Dovice_-_Pramen_MUDr._Franti%C5%A1ka_%C5%A0%C5%A5astn%C3%A9ho.jpg#filehistory