Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Advertisements

Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
65-51-E/02 Práce ve stravování
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
TUKY (LIPIDY).
Olejniny K olejninám řadíme rostliny obsahující ve svých plodech, semenech, příp. jiných částech hodně tuku (oleje), který se vyplatí průmyslově získávat.
Rámci projektu Digitální učební materiál vytvořený v rámci projektu: HUMANIZACÍ ŠKOLSTVÍ K ROVNÝM PŘÍLEŽITOSTEM CZ.1.07/1.4.00/ Dětský domov, základní.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
82-51-L/02 Uměleckořemeslné zpracování dřeva
82-51-L/02 Uměleckořemeslné zpracování dřeva
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných.
82-51-L/02 Uměleckořemeslné zpracování dřeva
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
.  Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_15
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
CZ.1.07/1.1.10/
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_11
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
CHEMIE 9. ROČNÍK TUKY Autorem materiálu je Ing. Jitka Hadamovská,
Bílkoviny a lipidy VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Tuky Materiál byl vytvořen v rámci projektu „Modernizace výuky na ZŠ ORLÍ LIBEREC“ reg. č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Pavlína Lejsková ZŠ praktická.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Tuky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12 _INOVACE_OV2 Název školy SPŠ a.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Skladování, použití. Vady tuků – vliv mikroorganizmů žluknutí tuků – MO a enzymy rozkládají tuk – tento proces podporuje světlo a teplo příměs cizích.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
TUKY = LIPIDY. Tuky Jsou estery vyšších (mastných) karboxylových kyselin a glycerolu.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE POV Název DUMuPOV.13O9.1K.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE POV Název DUMuPOV K.
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
TUKY (LIPIDY).
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Tuky jsou vydatným zdrojem energie (1 g tuku = 38 kJ),
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Potraviny a výživa
TUKY Autor: Eva Hrušková.
Potraviny a výživa – Tuky použití, skladování, opakování
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Transkript prezentace:

Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace výuky všeobecných a odborných předmětů Název sady: : Druhy potravin Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_10_15 Název DUMu: Tuky Pro obor vzdělávání: 65-51-E/01 Stravovací a ubytovací služby Předmět: Potraviny a výživy Ročník: 2. ročník Autor: Bc. Kubová Alena Datum: 2.9.2013

Tuky

Význam tuků mají nejvyšší energetickou hodnotu v tucích jsou rozpustné vitamíny ADEK mají barvu bílou, žlutou, zelenožlutou, čirou některé mají charakteristickou vůni i chuť např. máslo, olivový olej, sádlo… přepálením tuků vznikne akrolein – rakovinotvorná látka

Druhy tuků Podle původu: živočišné tuky rostlinné tuky Podle konzistence: tuhé mazlavé tekuté

Živočišné tuky jsou to tuky jatečných zvířat - vepřové sádlo - hovězí a skopový lůj máslo – vyrábí se stloukáním pasterované smetany husí a kachní sádlo – při pečení se vypéká rybí tuk – získává se při zpracování ryb, je velmi zdravý a cenný pro obsah vitamínu a dalších látek

Vepřové sádlo škvaření sádla krájené sádlo syrové sádlo škvarky vyškvařené sádlo

Máslo mléčný výrobek obsahuje minimálně 80% mléčného tuku kolem 16% vody mléčnou sušinu ( bílkoviny a laktózu) vzniká stloukáním pasterované smetany říká se tomu“ zpevňovací“ způsob výroby chuť másla doplňuje přítomnost mléčných bílkovin je vhodné pro studenou kuchyni, ne na smažení

Historická máselnice

Vepřové sádlo živočišný tuk, který se získává z podkožního tuku prasat má vysokou energetickou hodnotu, používá se jak pro studenou kuchyni, tak na smažení a pečení

Který vitamín je rozpustný v tuku C A B² D E PP K B 12 B6

Rostlinné tuky získávají se ze semen, plodů a dužiny těchto rostlin řepka olejka slunečnice podzemnice olejná hořčice mák sója len ….

Typy tuků tukový průmysl vyrábí: jedlé oleje stolní margaríny ztužené pokrmové tuky….

Dovážené druhy tuků olivový olej ořechový olej sezamový olej kokosový olej… Pro zdravou výživu jsou velmi cenné olivové oleje - panenské

Druhy tuků podle konzistence Tuhé tuky – rostlinné a živočišné Iva Omega Kosmos Lukana Ceres soft Planta…..

2) Mazlavé tuky – rostlinné a živočišné - Hera - Perla - Rama - Stella - Alfa máslo - Sádlo a máslo - margaríny

3) Tekuté oleje – rostlinné Slunečnicový Olivový Vegetol Vitol Brölio Lukana

Použití tuků v kuchyni Máslo - do pomazánek, moučníků, předkrmů, na zjemnění omáček, bílých polévek, při pečení masa přichucujeme šťávu i omáčku Ztužený tuk - na smažení pokrmů, těst, v cukrářství se používá do krémů a čokoládových polev Vepřové sádlo - jako pomazánka na chleba ( škvarkové sádlo), na přípravu bramboráků, bramborové polévky, na omašťění pokrmů, dušeného zelí…

Olej – používá se při dušení, pečení, k přípravě majonéz, dresinků, ve studené kuchyni , na zálivky, na saláty, nejvhodnější je olej olivový – lisovaný za studena, ale také olej slunečnicový Mazlavé tuky – margaríny – jsou směsí emulzí tj. vody, mléka a tuku Sluna – vhodná na pomazánek, do pečiva Rama – vhodná do pomazánek, k pečení Hera – vhodná do všech druhů těst, krémů a pomazánek

Perla – je výborná do pečiva, k pečení, dušení, do pomazánek, Flóra – hodí se do pomazánek Bylinkové oleje – (oleje ochucené bylinkami) Bazalkový Česnekový Saturejkový Červený olej chilli…

Urči tuky živočišného původu Perla Slunečnicový olej Olivový olej Máslo Sádlo Rama Lůj Hera Omega

Skladování tuků sklady nebo chladírny teplota kolen 0°C až 5°C sklady musí být čisté suché bez cizích pachů dobře větratelné bez přítomnosti slunečního světla

Vady tuku žluknutí plíseň pach vady obalu

Zdroj materiálů: ŠEBELOVÁ, Marie. Potraviny a výživa. Praha: PARTA, 2004, ISBN 80-7320-054-6 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/ad/Historic_churn.jpg/220px-Historic_churn.jpg Není –li uvedeno jinak, je autorem tohoto materiálu a všech jeho částí, autor uvedený na titulním snímku.