Méně invazivní metody monitorování krevního oběhu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Množství látky dodané (odvedené) krví A = Q x ( Ca – Cv)
Advertisements

„ Nástroje k vyhodnocení četnosti průjezdu dopravní techniky“ (měření hustoty dopravních proudů)
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
VSTUPNÍ ANALÝZY A PRŮZKUM CÍLOVÝCH SKUPIN 1 Projekt HC 198/10 Sledování krátkodobých trendů v poptávce po pracovní síle.
Vratislav Tydlitát, Pavel Tesárek, Robert Černý
Přehled o uplatnění inovativního marketingu ve firmách působících na území hl. města Prahy Seminář Galerie inovací, FOR INDUSTRY Konferenční.
Studium řízených pulzních proudů
 Spolupráce s firmou zabývající se ochranami generátorů.  Doložení přesnosti dodávaných systémů zákazníkům.  Podklady pro získání statutu akreditované.
Vypracoval: Lukáš Víšek
Duplexní ultrazvukové vyšetření karotických tepen
SRDCE JAKO PUMPA A tlaková práce B objemová práce
Metody psychologie PhDr. Eva Tomešová, PhD.. Jak psychologové dospějí k závěrům o neznámém?  Používají VĚDECKOU METODU: IDENTIFIKACE VĚDECKÉ OTÁZKY FORMULACE.
Násobení a dělení čísel 10, 100 a jejich násobků
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_03/A7 AutorIng. Liběna Krchňáková Období vytvořeníŘíjen.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:
HEMODIALÝZA.
Změny atmosférického tlaku (Učebnice strana 138 – 139) Atmosférický tlak přímo vyplývá z hmotnosti vzduchu. Protože se množství (a hustota) vzduchu nad.
Fy_104_Elektromagnetické jevy_Vznik střídavého proudu
Things we knew, things we did… Things we have learnt, things we should do Pacient s vysokým kardiovaskulárním rizikem – jak zlepšit prevenci? J.-M.Tartiére.
Ochrana před škodami a prostoji
Význam agenturního zaměstnávání pro flexibilitu pracovního trhu
Ústav technických zařízení budov MĚŘENÍ A REGULACE Ing. Václav Rada, CSc. ZS – 2003/
Stravitelnost organické hmoty a metody jejího stanovení
Tonometry – principy a aplikace Ing. Roman Matějka, Bc. Ondřej Čadek
Pojem clearance, využití v klinické praxi
Vliv teploty na ztráty PHL – způsoby vyjádření Petr Molák, Shell Czech Republic
Hodnocení expozice.
Zajištění přístupu do krevního oběhu
Hemodialýza X33BMI Peter Kováč.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_HRUBA.
Barbora Zapletalová Dis.
VODA A ŽIVOT Voda je jedním z nejdůležitějších prostředků k životu na naší Zemi. Potřebuje ji člověk, zvířata i rostliny.
ZÁKLADNÍ SOUBOR Základní soubor (populace) je většinou myšlenková konstrukce, která obsahuje veškerá data, se kterými pracujeme a není vždy snadné jej.
Somatologie Mgr. Naděžda Procházková
JEDNOKOMPARTMENTOVÝ MODEL SE DVĚMA VSTUPY Jana Vrbková, katedra matematické analýzy a aplikací matematiky PřF UP Olomouc.
Fakulta biomedicínského inženýrství, ČVUT v Praze, nám. Sítná 3105, Kladno Modernizace výukových postupů a zvýšení praktických dovedností a návyků.
Hemodialýza Co je to hemodialýza Proč ji někteří lidé potřebují?
Ústav patologické fyziologie LF MU
Ministerstvo vnitra ČR Strategie vlády v boji proti korupci na období
Data pro posuzování environmentálních rizik Hustopeče, Petr Trávníček Luboš Kotek Petr Junga.
Křivka krevního tlaku.
IM – definice, postavení oboru
Modelování hluku ze silniční dopravy v oblasti městské zástavby
Minutový srdeční výdej, jeho regulace a principy měření
PSY717 – statistická analýza dat
Šokové stavy (monitorace hemodynamiky a metabolizmu)
HODNOCENÍ ANALYTICKÝCH DAT JAN TŘÍSKA CENTRUM VÝZKUMU GLOBÁLNÍ ZMĚNY AV ČR ČESKÉ BUDĚJOVICE.
Intenzivní medicína definice, postavení oboru Monitorace hemodynamiky a metabolizmu kriticky nemocných Vladimír Šrámek ARK, FN u svaté Anny v Brně.
METODY STŘEDNĚDOBÉHO PROGNÓZOVÁNÍ SURO jaro 2010.
Přehled projektu Laser Doppler System AVČR – Fyziologický ústav Jaroslav Šabacký.
Intenzivní medicína definice, postavení oboru Monitorace hemodynamiky a metabolizmu kriticky nemocných Vladimír Šrámek ARK, FN u svaté Anny v Brně.
Dopplerův jev a jeho využití v medicíně
Šokové stavy (monitorace hemodynamiky a metabolizmu)
MUDr. Michal Jurajda, Ph.D.
Proč s aplikací pracovat?. Aplikace Stopy mé Ekoškoly má jednoduché ovládání a snadno prezentovatelné výstupy. Zábavnější práci s analýzou Kvalitní a.
M. Kinštová Thomayerova nemocnice, Praha. Část radiologie zabývající se invazivními výkony při navigaci zobrazovací metodou Vaskulární výkony Nevaskulární.
Evropská unie. Pojem a význam Evropské unie Definice Evropské unie (dále jen EU) Aktuální počet členů EU Rok vstupu ČR do EU Cíle EU (čtyři základní svobody)
Analýza hypotéčních úvěrů poskytovaných fyzickým osobám v České republice Autor bakalářské práce:Martina Šimková Vedoucí bakalářské práce:Ing. Robert Zeman.
Program obnovy venkova Jihočeského kraje v letech
Monitoring a diagnostika kvantity a kvality pohybové aktivity
Hodnocení významnosti karotické stenózy u pacientů s dysfunkční levou komorou srdeční Černá D, Veselka J, Páleníčková J Kardiologické oddělení Kardiovaskulárního.
rrgtoaerhgdghofhgahgarg
MUDr. Michal Jurajda, Ph.D.
Tradiční metodiky vývoje softwaru
Rutinní zdravotnická statistika
Fitness náramky Tadeáš Kundera,
Tradiční metody vývoje softwaru
Ultrazvuk cév, rychlost pulzové vlny
Metody a techniky výzkumu II.
Dopplerův jev a jeho využití v medicíně
Transkript prezentace:

Méně invazivní metody monitorování krevního oběhu Beneš Jan, Šimanová Alena a další ... Anesteziologicko-resuscitační klinika, Fakultní nemocnice a Lékařská Fakulta v Plzni Univerzity Karlovy v Praze XVI. Minářův den – Plzeň - 23.5.2014

Konflikt zájmu: Práce na dlouhodobém výzkumu méně invazivních metod monitorace krevního oběhu na ARK byly podpořeny výzkumným záměrem MSM 0021620819 a Projektem 36 (PRVOUK) Monitorovací prostředky pro výzkum byly zapůjčeny fy. CNSystems (Graz, Rakousko) a Edwards Lifescience Inc (Irvine, USA) Člen Advisory board fy Edwards Lifesciences Inc.

Společným jmenovatelem stavů s oběhovým selháním je neschopnost oběhu jako celku (tedy srdce, cév či obojího) zajistit aktuální metabolické požadavky tkání… Černý V., Postgraduální medicína 2012

… absence včasného rozpoznání oběhového selhání a s tím povaze stavu odpovídajících intervencí je vždy spojena se zvýšením morbidity a mortality. Černý V., Postgraduální medicína 2012

PÉČE O UDRŽENÍ DOSTATEČNÉHO PERFUZNÍHO TLAKU LÉČEBNÉ OVLIVNĚNÍ Kontrola „inzultu“ Modulaci reakce organismu Udržení homeostázy Minimalizace vedlejších účinků PÉČE O UDRŽENÍ DOSTATEČNÉHO PERFUZNÍHO TLAKU

Normal (80-120 %) pod 60% 60 – 70 % 70 – 80 % 120 – 130 % 130 – 140 % nad 140%

20% šance na dočasnou okluzi tepny 1% šance na lokální infekt 0,3-1,5% šance na sepsi 10% větší šance na AKI 5% větší šance na AIM

NEINVAZIVNÍ KONTINUÁLNÍ MONITORACE ARTERIÁLNÍHO TLAKU

VOLUME CLAMP

APLANAČNÍ TONOMTRIE

Přesný a Spolehlivý Přesný ale Nespolehlivý Nepřesný ale Spolehlivý Nepřesný a Nespolehlivý

Přesný ale nespolehlivý

Fakt, že měřit krevní tlak je tak snadné, zatímco průtok obtížné, byl smrtící pro naše chápání krevního oběhu. To je důvod proč sfygmomanometr získal takový vliv, ačkoli většina orgánů nevyžaduje tlak ale tok.

LÉČEBNÉ OVLIVNĚNÍ PÉČE O ADEKVÁTNÍ DODÁVKU KYSLÍKU DO TKÁNÍ Kontrola „inzultu“ Modulaci reakce organismu Udržení homeostázy Minimalizace vedlejších účinků PÉČE O ADEKVÁTNÍ DODÁVKU KYSLÍKU DO TKÁNÍ PÉČE O UDRŽENÍ DOSTATEČNÉHO PERFUZNÍHO TLAKU

(TERMO)DILUCE ANALÝZA TEPOVÉ KŘIVKY FICKŮV PRINCIP SONOGRAFIE A DOPPLER ANALÝZA PROUDOVÝCH KOMPONENT

Vigileo/FloTrac LiDCO Rapid PulsioFlex ModelFlow MostCare Nexfin … EV1000/VolumeView PiCCO LiDCO Plus PAC Ultrazvuková diluce NICO BioZ CircMon PhysioFlow ECOM NICOM Cardio Q USCOM

++++ +++/++ ++/0 + +++ ++ ++++/+++ PAC Kalibrovaná analýza TK Nekalibrovaná Analýza TK Jícnový Doppler Bioreaktance Invazivita ++++ +++/++ ++/0 + Časová náročnost +++ ++ Četnost sledování Intermitentní (kontinuální) Intermitentní + kontinuální kontinuální Přesnost ++++/+++ „další“ parametry PCWP, MPAP, (RVEF, RVEDV) GEDV, EVLW, GEF, SVV… S/PVV, (dPmax) FTc, (SVV) SVV Nevýhody Intrakardiální zavedení, limitace na 48-72 hodin Nutnost kalibrace, majoritní tepna Nízká absolutní přesnost „obsazený“ jícen Pokles spolehlivosti při manipulacích

INDIKACE USCOM NICOM Neinvazivní analýza TK (ECHO) POTŘEBUJI POTVRDIT SVÉ ROZHODNUTÍ / ZHODNOTIT FLUID RESPONSIVENESS USCOM NICOM Neinvazivní analýza TK (ECHO)

submitted

INDIKACE JÍCNOVÝ DOPPLER NEKALIBROVANÁ ANALÝZA TK/LiDCO POTŘEBUJI ROZLIŠIT PROBLÉM V ZÁKLADNÍCH DETERMINANTÁCH VÝDEJE A SLEDOVAT TREND JÍCNOVÝ DOPPLER NEKALIBROVANÁ ANALÝZA TK/LiDCO

PŘEDPOKLÁDÁM PROBLÉM S PERMEABILITOU A EXTRAVAZACÍ TEKUTIN INDIKACE PŘEDPOKLÁDÁM PROBLÉM S PERMEABILITOU A EXTRAVAZACÍ TEKUTIN KALIBROVANÁ ANALÝZA TK

PROBLÉM KARDIOGENNÍHO NEBO KARDIOPULMONÁRNÍHO CHARAKTERU INDIKACE PROBLÉM KARDIOGENNÍHO NEBO KARDIOPULMONÁRNÍHO CHARAKTERU PAC

CO PAOP MPAP RVEDV RVEF PVRI RVSWI LVSWI CPI SvO2 O2ER CvO2 Qs/Qt

JAKÝ ? Jakýkoli …který mám dostupný, umím s ním pracovat (nejen já ale i ostatní personál) a mohu jej u daného nemocného použít

JAKÝ ? … …který mi poskytne potřebnou informaci v uspokojivém ČASE a po reálnou DOBU s adekvátní PŘESNOSTÍ a SPOLEHLIVOSTÍ

JAKÝ ? … … … mám-li více alternativ měl bych volit tu nejméně zatěžující variantu

ZÁVĚR VYŠŠÍ STUPEŇ MONITORACE PRVNÍ STUPEŇ MONITORACE ECHO INVAZIVNÍ ZHODNOCENÍ TK, CVP + LABORATORNÍ PARAMETRY ZÁKLADNÍ KLINICKÉ ZHODNOCENÍ + ZÁKLADNÍ VITÁLNÍ PARAMETRY (HR, TK, …)

DĚKUJEME VÁM ZA POZORNOST