Rychlý internet na koaxiálním kabelu?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tomáš Pergler, manažer produktového týmu Kde všude bude digitálně.
Advertisements

GPON, světlo na konci vlákna part II
HW – Kabely a konektory Název školy
Jsou televize dalším ohroženým druhem?
Efektivita a budoucnost zemského pokrytí digitálním televizním vysíláním Konference DIGImedia Praha 12. června 2008 Kamil Levinský ředitel úseku pro transformaci.
Školní síť a její připojení k internetu
Připojení k internetu.
Výstavba otevřených optických sítí - pro a proti
Záložní zdroje napájení pro ISP (Jak zálohujeme v RPSnet)
Zpracoval: Šafránek David
Využití potenciálu mobilního kanálu
Tato prezentace byla vytvořena
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do výuky.
INTERNET.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_140_IT7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
1 AOV „Nástroje a distribuční cesty v současné ekonomické a obchodní situaci mezi výrobcem a spotřebitelem v aplikaci společností Sanitec“ Ing.Michal.
Satelit – nadpozemské řešení digitalizace TV příjmu červen 2009.
Skylink slaví první milión zákazníků Praha
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
METROPOLITNÍ PŘENOSOVÝ SYSTÉM
Model TCP/IP Fyzická vrstva.
Řízené služby v praxi. CENA - NIŽŠÍ TCO - SNADNÁ KONTROLA NAD INVESTIČNÍMI A PROVOZNÍMI NÁKLADY Provozní náklady Porovnání nákladů při pořízení systému.
KONEČNĚ SPOLU podzim Aktivní karty ČR + SR dosaženo ČR SR = aktivních karet.
Budoucnost WiFi. Budoucnost WiFi technologie vyšší rychlosti (100 Mb/s v roce 2004, 300 Mb/s v roce 2007) vyšší bezpečnost (802.11i) nové frekvence 5.
Přednosti a úskalí IPTV Jiří Peterka IPTV over ….. STB IPTV set-top box IPTV Internet xDSL nebo FTTx IPTV over xDSL (ADSL, ADSL2+) over FTTX.
Cvičná hodnotící prezentace Hodnocení vybraného projektu 1.
Elektrotechnika Přenosová technika
IPTV legálně – Přerov – listopad 2014 v legislativní džungli
Michal Krsek Za hranice YouTube Michal Krsek
Motorola GPON v reálném nasazení
Mezinárodní autopůjčovna - auta na elektřinu nebo CNG -
Mobilní televize ve službách veřejného zájmu Jiří Hašek, Senior manažer řízení kategorie obsahu Jaroslav Chaloupka, Manažer kategorie zodpovědný za Televizi.
DATOVÁ SÍŤ NP A CHKO ŠUMAVA
Zdroj Parametry – napájení všech komponent PC
Aplikace DVB-T Český Telecom, a.s.. 2 Agenda DVB-T MHP Platforma ČTc DVB-T MHP Platforma ČTc – aplikace Shrnutí cílů společnsti Český Telecom, a.s.
Bezdrátové sítě.
Jméno firmy Podnikatelský plán. Shrnutí Jasně popište, co je smyslem činnosti vaší společnosti a jaké si kladete cíle –Stručně popište, jak si představujete.
Remote DSLAM – blíže k zákazníkovi
System Management.
Výstavba otevřených optických sítí první zkušenosti
Kam kráčí české bezdrátové sítě Sušice 2011 Marek Bako- vedoucí velkoobchodu Daniel Nalevajko- manažer rozvoje Jiří Vaja – vedoucí velkoobchodních služeb.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_053 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
STRUKTURA POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ. Co to je PC síť  PC síť - propojení dvou a více PC za účelem sdílení dat nebo komunikace.
Využití Smart Meteringu při řízení spotřeby energie
IPTV dva roky poté Jan Potůček, DigiZone.cz. Stručná historie září 2005 – zahájení prvního pilotního vysílání IPTV v České republice (Mattes AD, Ostravsko)
Možnosti připojení k Internetu ve Velkém Meziříčí
Počítačové sítě Autor: Marek Jiruš.
1 Tisková konference Newton House, Praha, Prezentace výsledků projektu: Výzkum chování potencionálních zákazníků na digitálním trhu v ČR "Digitalizace.
Druhy připojení k internetu
Internet jako mediatyp pro reklamní investice Jan Edlman
1 LICA – IPTV legálně Martin Kubík, DRM manager Srpen 2014.
Satelit = HDTV do každé domácnosti září Limity pro rozvoj HDTV Dostupnost signálu HDTV Vybavenost domácností televizory zobrazujícími HDTV Cenová.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
POWER LINE – PLC (POWER LINE COMMUNICATION)
Alternativní způsob pořízení měřicích přístrojů
Radioreléové spoje ALCOMA – rychlé spoje
... umění optické komunikace PROFiber Networking s.r.o. se jako bývalá divize Vláknové optiky MIKROKOM s.r.o. opírá o tradici 15tiletého působení v oboru.
Připojení k rozlehlých sítím Základy počítačových sítí Lekce 12 Ing. Jiří ledvina, CSc.
Počítačové sítě Přenos dat © Milan Keršláger
Modem usb/photos/sm/modem.jpg
» » CentroNet, a. s.
PŘEDCHŮDCI POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ … od telegrafu k wifině.
Typy připojení k internetu
Možnosti připojení k internetu
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích ANALÝZA MARKETINGOVÉHO MIXU VYBRANÉHO SUBJEKTU (Obhajoba bakalářské práce) Autor práce: Libuša.
Co dokážeme připravit pro HbbTV v ČR?
Přínos přechodu na DVBT-T2 pro koncové uživatele
Přehled televizorů vybavených technologií podporující DVB-T2 H
Transkript prezentace:

Rychlý internet na koaxiálním kabelu? MHz vs Mbps svět….. Pokusme se podívat jaká je budoucnost širokopásmových sítí, jak z pohledu nabízených služeb, tak i správného načasování investic. LICA s.r.o. Tomáš Klíma tomas.klima@lica.cz www.lica.cz www.minicmts.cz

Obsah Krátké představení společnosti LICA Služby a produkty poskytované na širokopásmových sítích dnes a zítra O peníze jde až v první řadě (zkušenosti operátorů v ČR) Koaxiální síť - po optice hned druhá nejvíce širokopásmová a je všude … Rychlý internet na koaxiálních sítích za málo peněz OTT – příležitost nebo hrozba Závěr

Krátké představení společnosti LICA Od roku 1994, dodavatel technologie pro CATV, integrátor, služby, logistika, technická podpora LicaNET – poskytovatel internetu a TV přes MMDS, FTTx, Wi-Fi, DOCSIS. LicaNET - 2000 účastníků, různé platformy, provisioning a monitoring CONAX hostovací systém – efektivnost a flexibilita, dodávky STB a CA modulů Technická podpora – zboží na prodej. Dodáním technologie spolupráce teprve začíná AMINO distribuce pro IPTV and OTT Set Top Boxes VideoNIX – cesta jak udělat backup hlavní stanice, nebo získat obsah (HD servis). Levné řešení DVB-T do koaxiálních sítí. Logistika a repase CPE zařízení (120.000 ks CPE v roce 2012 pro majoritního hráče na trhu). LICA je partner Teleste, ARRIS, Technetix, Amino, SmiT, Conax, PPC a SPVTG Cisco Produkty: Hlavní přijímací stanice DVB, IP; zesilovače, koaxiální kabely, DOCSIS miniCMTS, optické systémy, CPE (modemy, STB. CA moduly), měřicí analyzátory pro DVB a IP (mozaika),

Jaké služby to tedy poskytujeme? Analogová televize Lineární televize digitální – DVB-T 54%, DVB-S – 22%, DVB-C – 20% a IPTV – 4% stav v ČR konec roku 2012 Připojení k internetu – 30% Wi-Fi, 37% ADSL, 25% DOCSIS, 5% - optika, 2% jiné Telefon – jako MUST bez nároku na zisk Nelineární TV obsah: OTT / IPTV služby na nelineární platformě Home video delivery – DLNA, multi-screen Mobile “smart” devices – preferovaná cesta pro konzumaci osobního videa. Otázka nezní: „Co z toho, když to přidám ke službám?“ Otázka zní: „Co se stane když to nepřidám ?“

O peníze jde až v první řadě Obchodně je poskytování služeb typu High speed Internet nejprofitabilnější částí našeho i Vašeho obchodního modelu Chování zákazníků a trend jde proti sdílení přenosové kapacity – 2x kapacita každých 18 měsíců Teprve druhou službou je lineární (broadcastingová) TV, kde se dá počítat s provozním ziskem jen do 25%. Nejlepším způsobem doručování těchto služeb zákazníkům je forma DVB, protože je dostatečně robustní, standardizovaná a podporuje HDTV IPTV je primárně vhodná pro nelineární služby, VOD, NPV a.j. – je dobré takovou službu mít, ale pokud máte robustní a kvalitní DVB programovou nabídku FTTH – vysoké investiční náklady, reinvestice, drahý provoz , vysoká poruchovost PON - již lepší řešení, ale vhodné vzhledem k vyšší ceně pro hustou zástavbu FTT“panelák“ – optika na patu a instalace UTP DVB-T via CATV

Jak na internet po „koaxu“ - DOCSIS CMTS

Rychlý internet na koaxiálních sítích za málo peněz koaxiální sítě jsou téměř všude umožňují přidat ke stávajícím TV programům DOCSIS internet DOCSIS je standardizovaný DOCSIS 2.0 rychlosti do 35 Mbit/s, DOCSIS 3.0 rychlosti do 350Mbit/s dnešní zařízení mají v sobě IP / DVB-C modulátor pro cca 80 TV programů provedení do malých i velkých sítí, venkovní „housing“ kompatibilní s modemy Cisco, Motorola, Thomson, Arris a další… prochází unicast (OTT) tak i multicast (IPTV) spotřeba 36W, není nutné chlazení otestované jak v koaxiální síti ISP operátora, síti tak i v síti kabelové televize „vhodné“ i pro PON sítě jako poslední míle

Řešení postavené na LICA miniCMTS miniCMTS v provedení indoor a outdoor 16 downstream/4 upstream (800Mbps, 120Mbps) Vstup 1Gbit/s elektricky/opticky RJ45/SFP Výstup TV + DOCSIS na „F“ konektorech L2 bridge (jenom převod data/coax) L3 router, DHCP a TFTP dodává operátor Na modemech 8D/4U dosaženo rychlostí 350 Mbps na stávajících kabelech Může běžet paralelně vedle stávající CMTS Není nutné měnit zásuvky

OTT – příležitost nebo hrozba OTT – nelineární služba, TV programy na více zařízeních, time shift, Pro OTT platí: koukám kdy chci, na čem chci a kde chci Operátor se může stát pouze „datovou rourou“ pro ostatní Pokud má dostatečnou kapacitu může být rourou pro více OTT „dodavatelů“ Autorská práva nejsou často vypořádána Ideální je možnost pro úvod to pořídit jako „vlastní službu“

Závěr Budoucnost je ve videu přes internet V současnosti je stále ekonomické lineární vysílání poskytnout přes DVB-T IPTV ano, ale náročnější na kvalitu sítě oproti DVB-T (streamování) OTT – budoucí nelineární služby – pozor mění se pravidla hry (hranice vlastníka sítě se stírají) Směr – budujte rychlé širokopásmové sítě s optickou páteří na patu paneláku. Pak buď DOCSIS nebo UPT Obsah buď vlastní zdroj nebo nakoupit po IP Děkuji za pozornost. :-D