METALICKÉ PŘENOSOVÉ CESTY

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Technické prostředky počítačových sítí
Advertisements

Počítačové sítě Přenosová média
HW – Kabely a konektory Název školy
Přenosová média (1) Fyzická média, kterými jsou přenášena data, hlasový signál nebo jiný typ signálu ke svému cíli Mezi nejběžnější přenosová média patří:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Síťové kabely Síťové kabely se používají k propojení jednotlivých počítačů a síťových zařízení do počítačové sítě. I když můžeme pro propojení použít bezdrátové.
Metalické kabely.
Tato prezentace byla vytvořena
KABELÁŽ.
Digitální učební materiál
První krok do vláknové optiky
YPOSIT – Ing. Monika Šimková.
Digitální učební materiál
Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast:Telekomunikace Tematická oblast:Lokální počítačové sítě Téma:Ethernet VI. - Twisted-Pair-Ethernet.
Programovatelné automaty rs485 RS422
EMI Elektromagnetická interference (EMI) (angl. Electromagnetic Interference) neboli elektromagnetické rušení je proces, při kterém se signál generovaný.
Model TCP/IP Fyzická vrstva.
Lokální počítačové sítě Novell Netware
Název materiálu: OPAKOVÁNÍ 1.POLOLETÍ - OTÁZKY
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-3-10.
„ EU peníze školám“ Projekt DIGIT – digitalizace výuky na ISŠTE Sokolov reg.č. CZ.1.07/1.5.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
1 Počítačové sítě Ústav automatizace inženýrských úloh a informatiky FAST VUT v Brně © 1999 – 2002, Michal Vojkůvka Základy informatiky a výpočetní techniky.
UČÍME V PROSTORU Název předmětu: Název a ID tématu: Zpracoval(a): Elektronické počítače Počítačové sítě (EL41) Ing. Stanislav Hanulík ELEKTROTECHNIKA.
 vytváření signálů a jejich interpretace ve formě bitů  přenos bitů po přenosové cestě  definice rozhraní (pro připojení k přenosové cestě)  technická.
Základy počítačových sítí Přenosová média
Tematická oblast: Hardware, software a informační sítě
PŘENOSOVÉ CESTY (c) Tralvex Yeap. All Rights Reserved.
Ethernet Ethernet je jeden z typů lokálních sítí, který realizuje vrstvu síťového rozhraní využívá topologii sběrnice, což znamená že sdílené médium, kde.
Mgr. Ivana Pechová pro výuku předmětu IVT
Historie Ethernetu Ethernet (od slova ether) –1973 Xerox - Robert Metcalf - propojení stanic Alto - myšlenka vysílání ke všem existujícím uzlům - 2,94.
TAXONOMIE POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ. 2 ROZDĚLENÍ POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ Pokud nás bude zajímat dosah sítí, rozdělí se na sítě lokální (LAN, Local Area Network), na.
Bezdrátové sítě.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Koaxiální (souosé) vedení
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-3-03.
Optický přenosový systém
DUTÉ KOVOVÉ VLNOVODY A KOAXIÁLNÍ VEDENÍ
Topologie lokálních sítí Ing. Zdeněk Votruba Topologie sítí LAN (způsob, jakým jsou jednotlivé stanice mezi sebou propojeny) V současné době se používají.
STRUKTURA POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ. Co to je PC síť  PC síť - propojení dvou a více PC za účelem sdílení dat nebo komunikace.
1 Počítačové sítě Přenosový systém Jednoduchý spoj Lokální síť Rozlehlá síť.
Přenosová média Jan Suchánek. koaxiální kabel nízké pořizovací náklady, odolné vůči elektromagnetickému rušení, snadné připojení další stanice, nízká.
Informatika Milan Šimek
VY_32_INOVACE_8_10_Počítačové sítě
Kabely.
TOPOLOGIE POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ
Optický kabel (fiber optic cable)
Základní parametry kabelů
Připojení k rozlehlých sítím Základy počítačových sítí Lekce 12 Ing. Jiří ledvina, CSc.
Základní pojmy Standard síťového hardwaru
STRUKTURA POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ učební texty pro deváté ročníky ZŠ
Sítě - nástin 5. AG. Sítě Abychom pochopili princip internetu, nesmíme se zapomenout pobavit o sítích. Abychom pochopili princip internetu, nesmíme se.
PB169 – Operační systémy a sítě Přenos dat v počítačových sítích Marek Kumpošt, Zdeněk Říha.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r. o., Orlová Lutyně AUTOR: Bc. Petr Poledník NÁZEV: Podpora výuky v technických oborech TEMA: Počítačové systémy.
Technologie linek na PL Drátové (koax, TP, UTP, STP, USB) Vláknové (FO MM, SM) Bezdrátové (RR, GSM, GPRS, EDGE, WiFi) Optické (IR sítě)
Strukturovaná kabeláž. Strukturovaná kabeláž 1 Strukturovaná kabeláž je univerzální integrovaný kabelážní systém, který slouží pro potřeby přenosů dat.
Kvíz 5. – 6. hodina. Co nepatří mezi komponenty sítě Síťová zařízení Přenosová média MS Office Protokoly.
Fyzická vrstva (PL) Techniky sériové komunikace (syn/asyn, sym/asym ) Analogový okruh (serial line) Přenos v přeneseném pásmu (modem) Digitální okruh.
Charakteristiky síťových topologií OB21-OP-EL-KON-DOL-M Orbis pictus 21. století.
Vysokofrekvenční vedení OB21-OP-EL-ELN-NEL-M
PŘEDCHŮDCI POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ … od telegrafu k wifině.
VY_32_INOVACE_8_10_Počítačové sítě
Seminář 1 Přenosová média
Systémy moderních elektroinstalací
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Síťová karta
Přenosové cesty Metalická vedení Orbis pictus 21. století
Počítačové sítě.
Kroucená dvojlinka (1) 27/12/2018.
Transkript prezentace:

METALICKÉ PŘENOSOVÉ CESTY (c) 1999. Tralvex Yeap. All Rights Reserved

PŘENOS ELEKTROMAGNETICKÝCH SIGNÁLŮ λ= c/f [m;m/s,Hz] ELEKTROMAGNETICKÁ VLNA SE MŮŽE ŠÍŘIT RŮZNÝM PROSTŘEDÍM. METALICKÉ VEDENÍ OPTICKÁ VLÁKNA RADIOVÉ PŘENOSOVÉ CESTY (c) 1999. Tralvex Yeap. All Rights Reserved

KROUCENÁ DVOULINKA (TWIST) KOAXIÁLNÍ KABEL (COAX) PŘENOSOVÁ MÉDIA PŘENOSOVÉ MÉDIUM VODIČOVÉHO TYPU ÉTEROVÉHO TYPU SATELITNÍ FREE-AIR OPTIKA METALICKÁ OPTICKÁ MIKROVLNNÉ OPTICKÁ VLÁKNA INFRA- ČERVENÉ RÁDIOVÉ KROUCENÁ DVOULINKA (TWIST) KOAXIÁLNÍ KABEL (COAX) (c) 1999. Tralvex Yeap. All Rights Reserved

PŘEDSTAVA ÚTLUMU U DRÁTOVÝCH MÉDIÍ

VLNOVOD (c) 1999. Tralvex Yeap. All Rights Reserved

OSY OBOU VODIČŮ SPLÝVAJÍ A PROCHÁZÍ GEOMETRICKÝM STŘEDEM KABELU. KOAXIÁLNÍ KABEL KOAXIÁLNÍ – SOUOSÉ OSY OBOU VODIČŮ SPLÝVAJÍ A PROCHÁZÍ GEOMETRICKÝM STŘEDEM KABELU. ROZLIŠUJE SE SILNÝ KOAXIÁLNÍ KABEL (ŽLUTÉ BARVY) OZNAČOVANÝ THICK-WIRE-ETHERNET A TENKÝ KOAXIÁLNÍ KABEL OZNAČOVANÝ THIN-WIRE-ETHERNET. (c) 1999. Tralvex Yeap. All Rights Reserved

KOAXIÁLNÍ KABEL STÁLE SE POUŽÍVÁ V OBLASTI TELEKOMUNIKACÍ PRO ROZVODY CATV (ANTÉNY) VE SDĚLOVACÍCH SÍTÍCH, PRO ROZVODY KABELOVÝCH TELEVIZÍ, V RÁMCI SÍTÍ HFC (HYBRID FIBER-COAX). DŘÍVE SE POUŽÍVAL I V SÍTÍCH LAN. KOAXIÁLNÍ KABEL TVOŘÍ DVA SOUSTŘEDNÉ (KOAXIÁLNÍ) VODIČE VNITŘNÍ STŘEDOVÝ VODIČ VODIVÉ OPLETENÍ ( STÍNĚNÍ) VLASTNOSTI: MÉNĚ VYZAŘUJE, LZE VYUŽÍT NA VĚTŠÍ VZDÁLENOST, LZE VYUŽÍT NA VYŠŠÍCH FREKVENCÍCH, KONSTRUKČNĚ ODOLNĚJŠÍ, DRAŽŠÍ NEŽ KROUCENÁ DVOULINKA.

VLASTNOSTI KOAXIÁLNÍHO KABELU VNĚJŠÍ VODIČ KOAXIÁLNÍHO KABELU PLNÍ FUNKCI STÍNĚNÍ, ALE V REÁLNÝCH PODMÍNKÁCH DOCHÁZÍ KE ZHORŠENÍ ÚČINNOSTI POTLAČENÍ RUŠENÍ KVŮLI VYROVNÁVACÍM PROUDŮM V TOMTO VODIČI. TAK DOCHÁZÍ KE SNÍŽENÍ POMĚRU SIGNÁLU VŮČI ŠUMU PŘEDEVŠÍM V OBLASTI NÍZKOFREKVENČNÍCH SIGNÁLŮ (20 kHz – 6MHz). JE PROTO ŽÁDOUCÍ, ABY SE KABEL STÝKAL SE ZEMÍ NA CO NEJMÉNĚ MÍSTECH A ABY K NĚMU PŘIPOJENÁ ZAŘÍZENÍ BYLA IZOLOVÁNA. PRO PŘÍMÉ VYSÍLÁNÍ V ZÁKLADNÍM PÁSMU SE POUŽÍVAJÍ KMITOČTY POD 50 MHz. ZVÝŠENÍ RYCHLOSTI PŘENOSU PO KABELU SE DOSAHUJE MODULACÍ DIGITÁLNÍHO SIGNÁLU NA NOSNÝ VYSOKOFREKVENČNÍ SIGNÁL. (c) 1999. Tralvex Yeap. All Rights Reserved

IMPEDANCE DŮLEŽITÝM PARAMETREM KAŽDÉHO KOAXIÁLNÍHO KABELU JE TZV. IMPEDANCE (ČI: CHARAKTERISTICKÁ IMPEDANCE), MĚŘENÁ V OHMECH. VYJADŘUJE ODPOR, KTERÝ KABEL KLADE STŘÍDAVÉMU PROUDU. VE SVĚTĚ POČÍTAČŮ SE POUŽÍVAJÍ NEJČASTĚJI KOAXIÁLNÍ KABELY S IMPEDANCÍ 50 OHMŮ, ZATÍMCO NAPŘÍKLAD PRO ROZVODY TELEVIZNÍHO SIGNÁLU TO JSOU KABELY S IMPEDANCÍ 75 OHMŮ. Z TOHO TAKÉ VYPLÝVÁ, ŽE PRO VZÁJEMNÉ PROPOJOVÁNÍ POČÍTAČŮ NENÍ OBECNĚ MOŽNÉ POUŽÍT TEN SAMÝ KABEL, KTERÝ SE POUŽÍVÁ NAPŘÍKLAD PRO SPOLEČNÉ TELEVIZNÍ ANTÉNY. (c) 1999. Tralvex Yeap. All Rights Reserved

NÁHRADNÍ SCHÉMA ELEMENTU HOMOGENNÍHO VEDENÍ ZC=U/I=ΔU/ΔI=√((R+jωL)/(G+jωC)) I I - ΔI U U-ΔU R*Δl L*Δl G*Δl C*Δl Δl ΔI ΔU (c) 1999. Tralvex Yeap. All Rights Reserved

KOREKTNĚ A NEKOREKTNĚ ZAKONČENÉ VEDENÍ AMPLITUDA NAPĚTÍ A PROUDU V KAŽDÉM MÍSTĚ VEDENÍ SESTÁVÁ ZE DVOU SLOŽEK. PRVNÍ SLOŽKA PŘEDSTAVUJE HLAVNÍ ČI POSTUPNOU VLNU ŠÍŘÍCÍ SE VEDENÍM SMĚREM OD POČÁTKU, DRUHÁ SLOŽKA ZPĚTNOU ČI ODRAŽENOU VLNU ŠÍŘÍCÍ SE SMĚREM OD KONCE VEDENÍ. AMPLITUDY TĚCHTO VLN ZÁVISÍ NA VLNOVÉ IMPEDANCI VEDENÍ ZC A NA IMPEDANČNÍM ZAKONČENÍ VEDENÍ IMPEDANCÍ Z2. POKUD IMPEDANCE VEDENÍ ZC A ZAKONČENÍ Z2 JSOU SHODNÉ, ODRAŽENÁ VLNA NEVZNIKÁ A VEDENÍM SE ŠÍŘÍ POUZE POSTUPNÁ VLNA. VEDENÍ JE V TOMTO PŘÍPADĚ BEZODRAZOVĚ (KOREKTNĚ) ZAKONČENO, COŽ JE ŽÁDOUCÍ STAV PŘI PŘENOSU SIGNÁLU VEDENÍM. (c) 1999. Tralvex Yeap. All Rights Reserved

KOREKTNĚ A NEKOREKTNĚ ZAKONČENÉ VEDENÍ POSTUPNÁ VLNA U ZAČÁTEK VEDENÍ KONEC VEDENÍ Z2=Zc Ux ZAČÁTEK VEDENÍ KONEC VEDENÍ Z2>Zc ODRAŽENÁ VLNA (c) 1999. Tralvex Yeap. All Rights Reserved

KOAXIÁLNÍ KABEL VERSUS ETHERNET MOŽNOST VYTVÁŘET NA KOAXIÁLNÍM KABELU ODBOČKY U KROUCENÉ DVOJLINKY ODBOČKY VYTVÁŘET NELZE PŘIPOJOVÁNÍM JEDNOTLIVÝCH UZLŮ KE KOAXIÁLNÍMU KABELU VZNIKÁ SÍŤOVÝ SEGMENT SE SBĚRNICOVOU TOPOLOGIÍ SAMOTNÝ KOAXIÁLNÍ KABEL PAK PŘEDSTAVUJE PŘENOSOVÉ MÉDIUM, KTERÉ JE K DISPOZICI VŠEM PŘIPOJENÝM UZLŮM, RESP. JE VŠEMI TĚMITO UZLY SDÍLENO. NA VŠESMĚROVÉM ŠÍŘENÍ JE ZALOŽENA CELÁ KONCEPCE KLASICKÉHO ETHERNETU VČETNĚ JEHO PŘÍSTUPOVÉ METODY CSMA/CD. (c) 1999. Tralvex Yeap. All Rights Reserved

TYPY KOAXIÁLNÍHO KABELU TLUSTÝ KOAXIÁLNÍ KABEL TENKÝ KOAXIÁLNÍ KABEL POCHÁZÍ Z ROKU 1980 HORŠÍ PŘENOSOVÉ VLASTNOSTI MENŠÍ DOSAH PŘÍKLAD : 10 BASE 2 PŘÍKLAD : 10 BASE 5 PŘENOSOVÁ RYCHLOST MAXIMÁLNÍ DÉLKA VE STOVKÁCH METRŮ. PŘENOSOVÁ RYCHLOST MAXIMÁLNÍ DÉLKA VE STOVKÁCH METRŮ. (c) 1999. Tralvex Yeap. All Rights Reserved

(c) 1999. Tralvex Yeap. All Rights Reserved

MINULOST A BUDOUCNOST KOAXIÁLNÍCH KABELŮ PRO BUDOVÁNÍ NOVÝCH LOKÁLNÍCH SÍTÍ SE KOAXIÁLNÍ KABELY POUŽÍVAJÍ JEN ZCELA VYJÍMEČNĚ - DNES JEDNOZNAČNĚ PŘEVLÁDÁ TZV. KROUCENÁ DVOULINKA, KTERÁ SI SEBOU PŘINESLA HNED CELOU UCELENOU FILOSOFII BUDOVÁNÍ MODERNÍCH KABELOVÝCH ROZVODŮ (KONCEPCI TZV. STRUKTUROVANÉ KABELÁŽE). KOAXIÁLNÍ KABELY VŠAK PŘESTO NEJSOU ZCELA MRTVÉ - ZAJÍMAVÝ COMEBACK TOTIŽ ZAŽÍVAJÍ V SOUVISLOSTI S BUDOVÁNÍM ROZVODŮ KABELOVÝCH TELEVIZÍ. TY SE BUDUJÍ BUĎ NA OPTICKÝCH VLÁKNECH, NEBO PRÁVĚ NA KOAXIÁLNÍCH KABELECH, A KROMĚ TELEVIZNÍCH POŘADŮ MOHOU SLOUŽIT I POTŘEBÁM DATOVÝCH PŘENOSŮ, KONKRÉTNĚ NAPŘÍKLAD PŘÍSTUPU K INTERNETU. (c) 1999. Tralvex Yeap. All Rights Reserved

ARCHITEKTURA KABELOVÉ SÍTĚ (c) 1999. Tralvex Yeap. All Rights Reserved

TYPY KOAXIÁLNÍCH KABELŮ Univerzální koaxiální kabel pro účastnické přívody a nenáročné aplikace, dielektrikum AIR PE - vzduchové, opletení 32x. Balení á 100 m. Univerzální koaxiální kabel, dielektrikum AIRPE-vzduch, opletení 32x, vnitřní a kryté venkovní kabelové rozvody. Balení na cívce 100m, PVC bílé. (c) 1999. Tralvex Yeap. All Rights Reserved

KROUCENÁ DVOULINKA (TWIST) JAK UŽ JEJÍ NÁZEV NAPOVÍDÁ, KROUCENÁ DVOULINKA JE TVOŘENA DVĚMA VODIČI (RESP. PÁREM) VODIČŮ, A TYTO VODIČE JSOU PO SVÉ DÉLCE PRAVIDELNÝM ZPŮSOBEM ZKROUCENY (ANGLICKY: TWISTED, ODSUD TAKÉ TWISTED PAIR, ČI ZKRÁCENĚ „TWIST"). (c) 1999. Tralvex Yeap. All Rights Reserved

KROUCENÁ DVOULINKA (TWIST) KAŽDÉ DVA VODIČE VEDENÉ SOUBĚŽNĚ VEDLE SEBE, FUNGUJÍ JAKO ANTÉNA. PRO ZMENŠENÍ EFEKTU ANTÉNY JE NUTNÉ OBA VODIČE PRAVIDELNĚ (ROVNOMĚRNĚ) ZKROUTIT. VYZAŘOVANÉ ELMAG VLNY SE NAVZÁJEM VYRUŠÍ. JE NUTNÉ DODRŽET PRAVIDELNÉ A VHODNĚ DIMENZOVANÉ ZKROUCENÍ (TYPICKY 1x ZA KAŽDÝCH 7,5 – 10 cm). KATEGORIE KROUCENÉ DVOULINKY: KATEGORIE 3 : DO 10 MHz, POUŽÍVÁ SE AŽ DO 10 Mb/s. KATEGORIE 5 : DO 100 – 120 MHz, POUŽÍVAJÍ SE AŽ DO 100 – 150 Mb/s. KATEGORIE 6: DO 200 MHz. KATEGORIE 7: VYŠŠÍ FEKVENCE. DNES NEJPOUŽÍVANĚJŠÍ (c) 1999. Tralvex Yeap. All Rights Reserved

KROUCENÁ DVOULINKA PRO OMEZENÍ EFEKTU ANTÉNY SE POUŽVÁ TAKÉ STÍNĚNÍ. ŽÁDNÉ (UTP, UNSHIELDED TP) VŠECH PÁRŮ V KABELU (SREENED TP) KAŽDÉHO PÁRU (STP, SHIELD TP).

PROČ ZROVNA KROUCENÁ DVOULINKA ?? USA PŘEDIMENZOVANÉ TELEFONNÍ ROZVODY !!!?? Nešlo by pro počítačové datové rozvody použít již existující, ale nevyužitou telefonní kabeláž"? (c) 1999. Tralvex Yeap. All Rights Reserved

TAK SPATŘIL SVĚTLO SVĚTA DALŠÍ STANDARD, 10BASET (KDE T JE OD: TWIST). (c) 1999. Tralvex Yeap. All Rights Reserved

PRO KABEL POČÍTAČ – ZÁSUVKA SE POUŽÍVÁ TERMÍN PATCH KABEL. KONEKTOR RJ - 45 PRO KABEL POČÍTAČ – ZÁSUVKA SE POUŽÍVÁ TERMÍN PATCH KABEL. ZAPOJENÍ PÁRŮ : 1-2, 3-6, (c) 1999. Tralvex Yeap. All Rights Reserved

PROPOJOVACÍ KABELY ZÁSUVKA-ZÁSUVKA, ZÁSUVKA-HUB NEBO POČÍTAČ HUB SE ZAPOJUJÍ NA OBOU KONCÍCH STEJNĚ. POKUD PROPOJUJEME JEN DVA PC, NENÍ NUTNÝ HUB, ALE KABEL MUSÍ BÝT ZAPOJEN KŘÍŽENĚ. (c) 1999. Tralvex Yeap. All Rights Reserved

PŘÍKLADY TOPOLOGIE SÍTÍ HVĚZDICOVÁ TOPOLOGIE STAR TOPOLOGY KROUCENÁ DVOULINKA KOAXIÁLNÍ KABEL SBĚRNICOVÁ TOPOLOGIE BUS TOPOLOGY (c) 1999. Tralvex Yeap. All Rights Reserved

KROUCENÁ DVOULINKA (TWIST) KABEL VĚTŠINOU OBSAHUJE 2 NEBO VÍCE KROUCENÝCH DVOJLINEK, KTERÉ JSOU BUĎTO NESTÍNĚNÉ UTP (UNSHIELDED TWISTED PAIR) JAKO TELEFONNÍ VEDENÍ, NEBO STÍNĚNÉ PO DVOJICÍCH HLINÍKOVOU FÓLIÍ A OZNAČOVANOU STP (SHIELDED TWISTED PAIR), NEBO STÍNĚNÉ PO DVOJICÍCH A NAVÍC JEŠTĚ DRÁTĚNÝM OPLETEM A OZNAČOVANÉ S-STP (SCREENED STP=STÍNĚNÉ STP) PROČ JE KROUCENÁ DVOJLINKA KROUCENÁ ???? EFEKT „VYZAŘUJÍCÍ ANTÉNY" LZE ALE VÝRAZNĚ SNÍŽIT, A TO TÍM ŽE SE OBA VODIČE PRAVIDELNĚ ZKROUTÍ. KAŽDÉ DVA SOUBĚŽNĚ VEDOUCÍ VODIČE SE CHOVAJÍ JAKO ANTÉNA. (c) 1999. Tralvex Yeap. All Rights Reserved

KROUCENÁ DVOULINKA (TWIST) JEDNOTLIVÉ DRUHY KROUCENÉ DVOULINKY LIŠÍ I V TOM, JAK RYCHLÝ PŘENOS DAT SNESOU. V BĚŽNÉ PRAXI SE JIŽ POUŽÍVÁ TÉMĚŘ VÝLUČNĚ DVOULINKA KATEGORIE 5. TATO KATEGORIE TOTIŽ „SNÁŠÍ" PŘENOSY RYCHLOSTÍ 100 Mbps, POTŘEBNÉ PRO SOUDOBÉ VYSOKORYCHLOSTNÍ PŘENOSOVÉ TECHNOLOGIE (JAKO JE TZV. RYCHLÝ ETHERNET), A DOKONCE TAKÉ PŘENOSY RYCHLOSTÍ 155 Mbps. NA OBZORU JE VŠAK I KROUCENÁ DVOULINKA KATEGORIE 6, KTERÁ BY MĚLA „SNÁŠET" JEŠTĚ VYŠŠÍ PŘENOSOVÉ RYCHLOSTI. (c) 1999. Tralvex Yeap. All Rights Reserved

TOPOLOGIE LOKÁLNÍCH SÍTÍ Na kroucené dvoulince není možné dělat odbočky. Kroucená dvoulinka je proto použitelná jen pro vytváření dvoubodových spojů, a díky svým obvodovým vlastnostem navíc omezených jen na maximální vzdálenost 100 metrů. (c) 1999. Tralvex Yeap. All Rights Reserved

VYUŽITÍ KROUCENÉ DVOULINKY DNES TAKÉ PRO SÍŤOVÉ ROZVODY SÍTÍ LAN V RÁMCI OBJEKTŮ SNAHA VYUŽÍT JIŽ EXISTUJÍCÍ ROZVODY TOPOLOGIE JE STROMOVITÁ TRADIČNĚ PRO REALIZACI TZV. MÍSTNÍ SMYČKY (ÚČASTNICKÉHO VEDENÍ) NOVĚJI PRO TELEFONNÍ ROZVODY V RÁMCI OBJEKTŮ, OD POBOČKOVÉ TLF. ÚSTŘEDNY. (c) 1999. Tralvex Yeap. All Rights Reserved

LITERATURA SVOBODA, J. A KOLEKTIV : TELEKOMUNIKAČNÍ TECHNIKA - DÍL 1-3 PUŽMANOVÁ, R. ŠIROKOPÁSMOVÝ INTERNET INTERNET: http://www.earchiv.cz/

OTÁZKY K OPAKOVÁNÍ 1. PROVEĎTE ZÁKLADNÍ ROZDĚLENÍ PŘENOSOVÝCH CEST PRO PŘENOS SIGNÁLU A STRUČNĚ JE CHARAKTERIZUJTE. 2. PROVEĎTE SROVNÁNÍ METALICKÉ PŘENOSOVÉ CESTY ŘEŠENÉ KOAXIÁLNÍM KABELEM A KROUCENOU DVOULINKOU ( VÝHODY, NEVÝHODY PRAKTICKÉ VYUŽITÍ).