Interpretace práva.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Legislativní proces Realizace práva
Advertisements

Správní právo Pojem správního práva.
Popularizace výsledků dopravního výzkumu CZ.1.07/2.3.00/
Předmět a prameny pracovního práva
INTERPRETACÍ se rozumí výklad práva,tj. právního textu, psaného práva
Administrativně právní metoda regulace společenských vztahů
Veřejná správa 5RE901Teorie a management veřejné správy Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání.
Jsou situace, kdy by měli zdravotníci žádat pacienty, aby žádali o soudní rozhodnutí? Radek Policar.
Interpretace práva Jiří Vítek. Obecná charakteristika interpretace práva = výklad práva poznávací funkce a argumentační mezistupeň mezi tvorbou a aplikací.
Právo na čest a důstojnost, právo na slovní projevy osobní povahy
Správní činnosti.
Trestní právo I. (hmotné) – 2. seminář Výklad trestního zákona
Právo jako filozofický pojem
Právní normy Struktura a druhy
Finanční právo Zdenka Papoušková, 2013.
Teorie práva 3 Semináře – sudý týden.
O povaze právní interpretace
Interpretace a aplikace práva
Prameny práva, právní vztahy
Odborný styl PaedDr. Hana Vítová Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝU.
Teorie práva Interpretace a aplikace práva JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Metodika praktického využití judikatury ESD a práva EU obecně: Přestaňme se ho bát David Petrlík Referendář (asistent soudce), Soudní dvůr Evropských společenství.
(přednáška k předmětu Základy práva)
INTERPRETACÍ se rozumí výklad práva,tj. právního textu, psaného práva
Charakteristika správní vědy Přednáška SV č.1 M. Horáková.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Správní proces Úvodní přednáška JUDr. Petra Foltasová.
Norma, právo, forma zákonů
VY_32_INOVACE_SVF34360DUD Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Posuzování vlivů na životní prostředí v územním plánování (SEA proces) Zákon č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí, ve znění zákona.
Rozhodování ve veřejné správě Přednáška M. Horáková.
9. Realizace práva a jeho aplikace
Výhrady k mezinárodním smlouvám Výklad mezinárodních smluv
Tvorba vnitřních předpisů zaměstnavatele
Soudní ochrana práva veřejnosti na účast ve veřejné správě 28. dubna 2010.
Aplikace práva Komplexní inovace výuky práva pro moderní společnost CZ.1.07/2.2.00/
1.1. Formování veřejného mínění dr.Ján Mišovič, CSc
Právo, právní norma a právní předpis. Principy a pravidla.
Správní právo procesní - úvod-
ZÁKLADY TEORIE PRÁVA III. Normativní právní akty Právní normy I.
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_ZV_3_KRE_11_ZAKLADY_PRAVA.
Číslo projektuOP VK Název projektuModerní škola Název školySoukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. PředmětObčanská nauka (klíčová.
Právní norma a právní předpis Doc. JUDr. Jan Kysela, Ph.D.
Správní právo  Soubor veřejnoprávních norem, které upravují organizaci a činnost veřejné správy  Samostatné právní odvětví 1. Předmět 2. Metoda právní.
Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY Interpretace právní normy.
Nástin přednášek – studijní pomůcky. Pojem správy  vedení, řízení, (ekonomická) péče o něco  záměrná činnost, sledující dosažení určitého cíle (účelu)
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 5. října 2015.
VY_32_INOVACE_BATKOVA_CEJJLI. 03 VÝTAH (Teorie). VÝKLAD.
Právo. Pojem práva Právo je základním stavebním prvkem demokratického právního státu Právo je základním stavebním prvkem demokratického právního státu.
TEORIE PRÁVA Interpretace práva JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Právo jako filosofický pojem. Co je to právo? – I.  „Tážeš-li se mě, co je to právo, pak to nevím a netážeš-li se mě, pak to vím.“  Právo je společenský.
Trestní právo procesní Určeno pro: žáky 4.ročníku středních škol Vzdělávací obor: Základy společenských věd, Občanská nauka Tematický okruh: Základy práva.
Obecná část daňového práva procesního I
ZÁKLADY SPRÁVNÍHO PRÁVA
Prameny Práva pp.
Obecná část daňového práva procesního I
Struktura právních norem
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
APLIKACE PRÁVA INTERPRETACE PRÁVA PRÁVNÍ ODPOVĚDNOST
Prameny Práva pp.
Obecně o veřejné správě
Interpretace a aplikace práva
Základy právní argumentace, Výklad adekvátní, restriktivní a extenzivní; aplikace práva podle analogie a extenzivní výklad.
Právní principy v soudobém právu; právní principy a právní normy
Právo.
INTERPRETACÍ se rozumí výklad práva,tj. právního textu, psaného práva
Tvorba vnitřních předpisů zaměstnavatele
Interpretace práva.
Základy práva I 1. přednáška
Paragrafované znění I 7. listopadu 2018 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Transkript prezentace:

Interpretace práva

Pojem interpretace práva a její význam Interpretace (výklad) právních norem je poznávací (intelektuální) proces, který je zaměřen na zjištění obsahu, smyslu a významu právních norem Výklad práva je nezbytným prvkem jakékoliv právní činnosti V současnosti převládá názor, že interpretace je zároveň ve větší či menší míře procesem dotváření práva Proti správné interpretaci stojí vadná interpretace, spočívající v dezinterpretaci (tj. v omylu při interpretaci) či falsifikaci, tj. v úmyslně nesprávné interpretaci

Klasifikace výkladu práva podle subjektů I. – obecně závazný výklad Ústavního soudu – obecně závazný pokud ÚS jedná jako negativní zákonodárce výklad autentický – výklad právní normy tím, kdo právní normu přijal výklad legální – podává orgán, který byl právní normou výslovně zmocněn k podávání obecně závazného výkladu

Klasifikace výkladu práva podle subjektů II. - není obecně závazný výklad soudní – výklad obsažený v pravomocném rozhodnutí v konkrétní věci + výklad vyšších soudů výklad orgánu aplikujícího právo – je právně závazný jako součást individuálního aktu aplikace práva výklad oficiální (interní) – podává státní orgán pro podřízené orgány, podřízené pracovníky výklad vědecký – je podáván právní vědou v odborné a vědecké literatuře (učebnicích, komentářích, monografiích, odborných článcích v časopisech)

Klasifikace výkladu práva podle metody I. Jazykový výklad – objasnění významu slov a vět podle filologických, především gramatických, morfologických, syntaktických, sémantických pravidel Slovům, výrazům a termínům použitým v textu zákona je třeba rozumět v tom smyslu, který mají v obecném základu spisovného jazyka, jestliže nejsou důležité důvody pro to, aby jako základ interpretace byl přijat odlišný význam Jestliže jsou v zákoně použity technické, biologické či jiné speciální výrazy, které mají odborný ustálený význam (a nejsou legálně definovány odlišně), je třeba vycházet ze smyslu, který mají v odpovídajících speciálních oblastech poznání

Klasifikace výkladu práva podle metody II. Logický výklad – zjištění obsahu právní normy pomocí pravidel formální logiky Argument a contrario - argument z opaku Argument per eliminationem - používá se v případě taxativních výčtů Argument per analogiam - daný případ má být rozhodnut stejně nebo podobně jako případ v zákoně ustanovený Argument a minori ad maius - úsudek od menšího k většímu Argument a maiore ad minus - úsudek od většího k menšímu Argument reductione ad absurdum - dovedení věci do nesmyslných závěrů

Klasifikace výkladu práva podle metody III. Systematický výklad - zjišťuje obsah právní normy srovnáváním s jinými normami právního řádu Historický výklad - spočívá v objasnění smyslu normativního aktu na základě toho, za jakých společenských okolností byl přijat Komparativní (srovnávací) výklad - užití cizího práva pro účely výkladu domácího práva Teleologický výklad - cíl celého výkladu, hledisko účelu (telos) a smyslu vykládaného ustanovení

Klasifikace výkladu práva podle rozsahu výklad doslovný - rozsah normy se určuje adekvátně, tj. v té podobě, jak je vyjádřen slovně v textu právní normy výklad zužující (restriktivní) - stanoví smysl právní normy úžeji, než jak by vyplývalo z izolovaně zkoumaného textu výklad rozšiřující (extenzivní) - stanoví obsah právní normy šířeji, než vyplývá z doslovného znění příslušného normativního právního aktu