Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt: CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola: Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona: III/2 Sada: VY_32_INOVACE_Zdravotní nauka.1.25 Vytvořeno: 25. 03. 2013 Ověřeno: 01. 03. 2013 Třída: SČ 1
TRÁVICÍ SOUSTAVA – trávení živin Vzdělávací oblast: Název vzdělávací oblasti Předmět: Zdravotní nauka Ročník: 1. Autor: Mgr. Ivana Košková Časový rozsah: 1 vyučovací hodina Pomůcky: dataprojektor, notebook Klíčová slova: trávení cukrů tuků, bílkovin, enzym, amyláza, lipáza, proteáza Anotace: Materiál je určen pro studenty oboru Sociální činnost, první ročník. Seznamuje s procesem trávení jednotlivých živin.
TRÁVICÍ SOUSTAVA 5. Trávení živin
Trávení někdy také zažívání je metabolický, biochemický proces, jehož cílem je získání živin z potravy hlavním mechanismem trávení je tzv. hydrolytický rozpad živin pomocí enzymů enzymy jsou specializované látky štěpící bílkoviny, tuky, cukry u vyšších organismů probíhá trávení v trávicí soustavě (různé druhy)
Fáze trávení mechanické rozmělnění zuby a jazyk zabezpečí rozžvýkání, dojde k polknutí a strava se přesouvá do žaludku a střev, tam dochází k peristaltickým pohybům a následnému rozmělnění stravy mechanickým rozmělněním se zvýší působení enzymů chemická fáze zajišťují trávicí šťávy, které obsahují především vodu a enzymy trávicí šťávy vznikají především drážděním smyslových buněk
Enzymy urychlují biochemické reakce – slouží jako biokatalyzátory jsou bílkovinné povahy mají specifické vlastnosti: a) urychlují pouze jednu reakci b) mají vlastnost výběrovost - působí pouze na jednu organickou sloučeninu působí v malých dávkách a již při nízké teplotě složení enzymů: a) bílkovinná složka – organismus si jí vytvoří sám, sama o sobě je neúčinná b) složka získaná z potravy– většinou jde o vitamín, který se sloučí s první složkou, enzym se stává aktivní druhy enzymů: proteázy, lipázy, amylázy
Trávení cukrů začíná v dutině ústní, pomocí ptyalinu se začínají rozkládat škroby a glykogen (polysacharidy), enzym působí krátkou dobu (v jícnu a hltanu) další rozklad probíhá až v tenkém střevě díky pankreatické a střevní šťávě, zde se tráví i ostatní cukry (disacharidy), vzniká fruktóza, glukóza a galaktóza v této podobě se cukry dostávají do krve nevstřebatelné cukry jsou vláknina, celulóza – v těle člověka není enzym, který by je rozložil
Trávení bílkovin je poměrně složité začíná v žaludku, pomocí enzymu pepsinu, který je vylučován v podobě inaktivního pepsinogenu (nenatráví stěnu žaludku), který rozkládá bílkoviny na jednodušší na trávení v žaludku se podílí i kyselina chlorovodíková v tenkém střevě na bílkoviny působí pankreatická šťáva svým enzymem trypsinem a enzymy obsažené ve střevní šťávě, bílkoviny se rozloží až na aminokyseliny bílkoviny se lépe tráví pokud jsou předem denaturované vařením nebo pečením
Trávení tuků začíná ve větším rozsahu až v tenkém střevě ke štěpení dochází převážně pomocí pankreatické šťávy tuky se v tenkém střevě štěpí na malé kapénky pomocí žluči (dochází k emulgaci) teprve emulgované tuky jsou rozkládány enzymem lipázou za vzniku mastných kyselin a glycerolu tento proces probíhá zejména ve dvanáctníku
Trávení základních živin Živina Část trávicí trubice Enzym Výsledek štěpení Sacharidy dutina ústní amyláza ve slinách (ptyalin) maltóza žaludek trávení neprobíhá – kyselé prostředí tenké střevo pankreatická amyláza střevní amyláza maltóza a dextriny monosacharidy Bílkoviny trávení neprobíhá pepsin polypeptidy trypsin z pankreatické šťávy aminopeptidázy ze střevní šťávy peptidy peptidy a aminokyseliny Tuky kojenci mají lipázu žluč – emulgace tuků pankreatická lipáza Glycerol a mastné kyseliny V tlustém střevě již neprobíhá trávení, je v něm dokončeno vstřebávání
Opakování Co je cílem procesu trávení. Která látka způsobuje trávení živin. Která fáze trávení předchází chemické fázi a které orgány se na ní podílí. Která látka je produkována při chemické fázi trávení. Jaké vlastnosti mají enzymy. Vyjmenujte základní druhy enzymů. V jaké podobě se vstřebávají cukry. Kde probíhá trávení cukrů. Kde končí trávení bílkovin. Na co se bílkoviny štěpí. Který enzym štěpí tuky a kde.
Použité zdroje DYLEVSKÝ, I. Základy anatomie a fyziologie člověka. Olomouc: EPAVA, 1995. 429 s. ISBN 80-901667-0-9. JELÍNEK, J. , ZICHÁČEK, V. Biologie - pro střední školy gymnaziálního typu. Olomouc: FIN PUBLISHING, 1996. 409 s. ISBN 80-86002-01-2. NOVÁKOVÁ, I. Zdravotní nauka 1. díl. Praha: Grada Publishing, 2011. 187 s. ISBN 978-80-247-3708-9. NOVOTNÝ, I. Biologie člověka pro gymnázia. Praha: FORTUNA, 1995. 136 s. ISBN 80-7168-234-9. Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní originální tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.