Exchange 2013 – Autodiscover - přehled

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
© 2000 VEMA počítače a projektování spol. s r. o..
Advertisements

Martin Pavlis Microsoft MVP.
Advanced Technologies 05 Využití MOM 2005 pro správu Exchange 2003 Petr Šetka, MCSE, MCT, MVP konzultant & lektor.
Aplikace DynaMed na zařízeních iPhone, iPod Touch či iPad Tutoriál Last updated 9/28/ února 2013.
Exchange Novinky Zbyněk Saloň
Rozšíření systému pro zátěžové testy o SOAP a agenty Zbyněk Pyšný.
SÍŤOVÉ SLUŽBY DNS SYSTÉM
Adresářové služby – základní pojmy
Princip fungování pošty Vnitřní členění zpráv Protokoly
Komunikační systém lokalit HN v ploše Ing. Stanislav Borecký 30. října 2006.
Základy informatiky Internet Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení Hornicko – geologická fakulta.
Název školy: Autor: Název: Číslo projektu: Název projektu: SŠ spojů a informatiky Tábor Petr Vlach VY_32_INOVACE_OS_15 CZ.1.07/1.5.00/ Moderní škola.
Telephone-based Presales Technical Support Peter Rus.
NET Genium software pro výstavbu a provoz informačního portálu Martin Vonka
Petr Šetka, MVP Exchange, MCSE:Messaging, MCT Windows Small Business Server 2003 R2.
Adresářová služba Active directory
Informatika Internet.
David Škaroupka S49 FSI VUT Brno Systém DNS (Domain Name System) (v rámci cvičení VPN)
1 Přehled novinek v serveru Exchange 2007 Marian Henč Technology Specialist – AD & Messaging
Vytvoření řadiče Windows Serveru Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec.
Datové schránky ve velké společnosti SharePoint partenrská konference Microsoft Pavel Salava Mainstream technologies,
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-4-14.
Tomáš Urych, ESO9 Intranet a.s.
Internet.
Protokoly a adresy na internetu
Jan Bartoš MPC,MCTS. OFFICE 365 ÚVOD Microsoft Office 365 Správa a automatizace prostředí Office 365 pomocí Windows PowerShell Základní přehled a vlastnosti.
Microsoft Office InfoPath 2003 Tomáš Kutěj Account Technology Specialist
Seznámení se službami Office 365 Microsoft Online Services Přechod ze sady BPOS na služby Office 365 pro stávající uživatele BPOS.
WWW – hypertextový informační systém
Firewall.
AJAX nejmodernější webová technologie… seminář pro učitele ZŠ a SŠ Mgr. Marek Osuchowski Ostravská univerzita © 2011.
Exchange Server 2003 představení Tomáš Kutěj Systems Engineer Microsoft, s.r.o.
© 2007 Cisco Systems, Inc. All rights reserved.Cisco Public 1 Application Layer Functionality and Protocols Network Fundamentals – Chapter 3.
Informační zdroje v jednotném prostředí: SEN VŠECH KNIHOVNÍKŮ Jan Pokorný, Ústav výpočetní techniky UK.
Advanced Technologies 05 Integrace MS Exchange a SharePoint a jejich nasazení ve společnosti Microsoft Integrační scénáře technologií Microsoft Exchange.
Mobilní kancelář (…nejen pro velké firmy) Vladimír Wojnar Microsoft Solutions HP.
organizační struktury Implementace EOS III na Olomouckém kraji Pro:Krajský rok informatiky 2005 Autor:Jan Kadlec Datum:
2OP483 Manažerská informatika 3Access 2013Snímek 1 2OP483 Manažerská informatika 3 Microsoft Office Access doc.
INTERNET – struktura, fungování a přehled využití
Active Directory Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor:
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-4-16.
2 Petr Žitný znalosti.vema.cz 3 Báze znalostí Nová služba zákazníkům ▸Báze naplněná informacemi, ke které mají uživatelé přímý přístup Základní cíl ▸Poskytovat.
SAMBA umožňuje linuxovému systému sdílení prostředků a služeb prostřednictvím sítě používá SMB (server message block) protocol - identický protokolu.
2OP381 Manažerská informatika 1
Shrnutí Chceme–li připojit PC k Internetu musíme: 1.Zadat adresu DNS serveru (začne pracovat převod IP adresa  symbolické jméno), prakticky začne fungovat.
Internet.
David Klíma- 1 - Elektronická pošta Slouží k přenosu zpráv po internetu Každý uživatel má - zavináč Klimad – uživatelské.
Seminář 12 Obsah cvičení Transportní služby Utilita nestat
WEBOVÉ PORTÁLY KNIHOVEN z pohledu informačních zdrojů Jan Pokorný, Ústav výpočetní techniky UK.
Licencování Exchange Server 2007 Petr Bobek, Information Worker Microsoft 16. února 2007.
Miroslav Skokan IT Security Consultant
Nokia Czech Republic, s.r.o. Igor Šmerda, program manager.
Pohled uživatele.
INTERNET.
Advanced Technologies 05 Nástroje pro Exchange Server 2003 Petr Šetka, MCSE, MCT, MVP konzultant & lektor.
CENTRUM BIOSTATISTIKY A ANALÝZ Lékařská a Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita Uživatel počítačové sítě b) Vyučující tým: Daniel KLIMEŠ Ivo ŠNÁBL.
DNS a Windows 200x Služba DNS je vyžadována pro vytvoření Active Directory Problémy 1.Dle RFC 1123 lze v DNS použít znaky: ‘A’-’Z’, ‘a’-’z’, ‘0’-’9’, and.
Doména Windows Serveru Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor:
Pavel Olšan & Ondřej Mrzena.  Co je server  Funkce  Verze Windows a instalace  Active Directory  Účty  DNS  DHCP  .
Jak se volá doména - ENUM v Česku E E Jiří Peterka
E- MAIL Ing. Jiří Šilhán. E LEKTRONICKÁ POŠTA NEBOLI vývoj od počátku sítí – původní návrh pouze pro přenos krátkých textových zpráv (ASCII) základní.
Překlad jmen, instalace AD
Internet. je celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí („síť sítí“), ve kterých mezi sebou počítače komunikují pomocí rodiny protokolů.
 = jedná se o vzájemné propojení lokálních počítačových sítí pomocí vysokorychlostních datových spojů  vznikl spojením mnoha menších sítí  v každé.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně AUTOR: Bc. Petr Poledník NÁZEV: Podpora výuky v technických oborech TEMA: Počítačové systémy ČÍSLO.
Univerzitní informační systém II., Lednice 2003 Jednotná autentizace na univerzitě (LDAP) Petr Dadák
Internet – pojmy, služby
TÉMA: Počítačové systémy
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Informatika Internet.
Transkript prezentace:

Exchange 2013 – Autodiscover - přehled Zbyněk Saloň Zbynek.salon@salonovi.cz +420606093747 http://ficility.net

Obsah Co je Autodiscover Jak pracuje Autodiscover Jak pracuje Autodiscover pro klienta v doméně Jak pracuje Autodiscover pro klienta mimo doménu Posloupnost ověřování Autodiscover URL.

Autodiscover – Co je autodiscover (1) http://technet.microsoft.com/en- us/library/bb124251(v=exchg.150).aspx Servis pro automatickou konfiguraci klientů Outlook 2007, 2010, 2013 Podporované mobilní telefony od WP6.1 a jiné Zabezpečuje konfiguraci klientů pro přístup k jednotlivým Exchange službám Používá e-mail adresu a heslo při konfiguraci Outlook profilu

Autodiscover – Co je autodiscover (2) Jednodušší konfigurace Outlooku (Odpadá nutnost nastavovat profil manuálně) Odpadá nutnost administrátorského zásahu do Outlook profilu v případě změn

Autodiscover – Přehled (1) Outlook najde v informaci z Autodiscoveru přípojný bod, který se skládá z mailbox GUID + @ + the domény uživatelské primární SMTP adresy. Autodiscover vrací tyto informace Uživatelské “display name” Konfiguraci připojení na Exchange zvenku a zevnitř organizace Umístění serveru, na kterém je aktivní databáze obsahující uživatelský mailbox URL odkazy na Exchange služby (Free/Busy, EWS, OAB, UM) Nastavení Outlook Anywhere Outlook se periodicky doptává Exchange a změny v nastavení uživatele se promítnou do profilu

Autodiscover – Přehled (2) Test:(ikonka Outlooku -> CTRL + pravé tlačítko -> Test E-Mail AutoConfiguration -> primární SMTP adresu)

Autodiscover – Přehled (3)

Autodiscover – jak funguje (1) Po instalaci CAS role vzniká virtuální adresář pod Default WEB Site a odpovídá na požadavky klientů Když proběhne změna vlastností uživatele (přesun mailbox atd) Při periodickém ověřování změn Při změně připojení v rámci Exchange prostředí

Autodiscover – jak funguje z domény (2) Předpokládáme klienta v doméně, přistupujícího do vnitřní sítě (je jedno jestli VPN nebo přímo) Předpokládáme přístup k AD Pro tyto klienty je po instalaci každého CAS server vytvořen object v AD zvaný SCP (Service Connection Point) SCP obsahuje autoritativní seznam URL pro forest Nastavuje se pomocí Set-ClientAccessServer Uživatelé z domény potřebují právo číst SCP objekt (za normálních okolností je toto právo již nastavené) http://msdn.microsoft.com/en- us/library/ms677638(v=vs.85).aspx

Autodiscover – jak funguje z domény (3) Příklad nastavení SCP pro CAS server

Autodiscover – jak funguje z domény (4) Příklad jak může vypadat SCP v AD

Autodiscover – jak funguje mimo doménu, DNS (1) Přístup k Autodoscover je zajištěn přes primární SMTP adresu Pro Outlook klienty je třeba do DNS zařadit SRV záznam a A záznam směřující na autodiscover URL

Autodiscover – jak funguje mimo doménu, DNS (2) Nastavení DNS A záznam na server poskytující Autodiscover maily.salonovi.cz IN A 46.47.131.58 SRV záznam na TCP a Autodiscover ukazující na A záznam server poskytujícího Autodiscover

Autodiscover – posloupnost Klient postupně ověřuje tyto záznam Po připojení do AD Ověřuje SCP a na základě URL kontaktuje CAS server Mimo AD Ověřuje postupně tyto záznamy dokud jeden z nich neodpoví https://domena.xx/autodiscover/autodiscover.xml https://autodiscover.domena.xx/autodiscover/autodiscov er.xml http://autodiscover.domena.xx/autodiscover/autodiscove r.xml SRV záznam Neprovede se

Dotazy?

Díky za pozornost