Tato prezentace byla vytvořena

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Metodika jízdy v obřím slalomu a slalomu
Advertisements

Ploutvové plavání Vybavení Styl Disciplíny ploutvového plavání
Inovace školy – Dobříš, EUpenizeskolam.cz
WINDSURFING MATERIÁLOVÉ VYBAVENÍ - plovák
FÁZE OBLOUKU.
Historie lyžování.
52_INOVACE_ZBO2_2764Ho Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti.
Lyžařský kurz ► místo : Soláň – Bzové, hotel Lúka ► ► odjezd : neděle v 13:30 hod, ► sraz v 13:00 hod ► návrat : pátek do.
Mistrovství světa v lyžování Liberec Jedna z největších sportovních akcí v historii České republiky, která proběhla od 18. února do 1. března 2009.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Lyžařský kurz ► místo : Soláň – Bzové, hotel Lúka ► ► odjezd : neděle v 13:30 hod, ► sraz v 13:00 hod ► návrat : pátek do.
MUŽSKÉ BĚŽECKÉ DISCIPLÍNY
ROZDĚLENÍ LYŽOVÁNÍ.
JÍZDA V BOULÍCH.
ALPSKÉ LYŽOVÁNÍ.
< < < < < < < <<< <<<
SKOKY NA LYŽÍCH.
LYŽOVÁNÍ BROUŠENÍ LYŽÍ
VYBAVENÍ PRO BĚH NA LYŽÍCH
TOČIVÉ DISCIPLÍNY 2.
CARVING.
SVĚTOVÝ POHÁR V ALPSKÉM LYŽOVÁNÍ
LYŽOVÁNÍ disciplíny.
LYŽOVÁNÍ.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Běžecké lyže Běžecké lyže se od sebe navzájem liší vzhledem, tvarem, hmotností, a jízdními vlastnostmi Jízdní vlastnosti lyží vyplývají z jejich vlastností.
RYCHLOBRUSLENÍ.
, aneb ly ž ovačka století.. Co nás všechno čeká ??? Hry, zábava zpěv,…Dobré jídlo,…
DÁLKOVÉ BĚHY.
HISTORIE LYŽOVÁNÍ V ČECHÁCH
LYŽAŘSKÝ VÝCVIKOVÝ KURZ
Tato prezentace byla vytvořena
Lyžařská výzbroj Výběr lyží Jak jsem schopný lyžař ? - začátečník
Tato prezentace byla vytvořena
EVOSPEED SS 2015 KOPAČKY VELIKOST Běžná cena:1599,- Cena pro Vás: 999,- Fotbalové kopačky evoSPEED 4.3 pro juniory využívají měkkou a lehkou.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
KLASICKÉ LYŽOVÁNÍ.
Zimní sporty.
Tato prezentace byla vytvořena
SEVERSKÁ KOMBINACE.
SVĚTOVÝ POHÁR V KLASICKÉM LYŽOVÁNÍ. HISTORIE Světový pohár je dlouhodobá soutěž, kterou organizuje mezinárodní lyžařská federace FIS Jedná se o každoroční.
HISTORIE LYŽOVÁNÍ.
R EGENERACE : JÍZDA V BOULÍCH Vypracovala: Kylarová Lenka,
Lyžařské a běžkařské hůlky
Techniky běžeckého a sjezdového lyžování
Metodika jízdy v obřím slalomu a slalomu Nápravná cvičení pro odstraňování chyb v technice Jan Fiedler.
BEZPEČNOST PŘI VÝUCE LYŽOVÁNÍ
Lyžařské sjezdové boty
Lyžařský kurz ► místo : Soláň – Bzové, hotel Lúka ► ► odjezd : neděle v 13:30 hod, ► sraz v 13:00 hod ► návrat : pátek do.
Snowboarding. Snowboard  je prkno pevně připnuté k nohám jezdce, určené k sportovnímu využití na sněhu  dlouhé je přibližně cm (mělo by jezdci.
MEZINÁRODNÍ LYŽAŘSKÁ FEDERACE francouzsky Fédération Internationale de Ski jje hlavní mezinárodní organizace lyžařských sportů, bbyla založena během.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Pardubice - Spořilov AUTOR: Hana Navátilová NÁZEV: VY_32_INOVACE_TĚLESNÁ VÝCHOVA _1.ZIMNÍ SPORTY TEMA: ZIMNÍ SPORTY ČÍSLO PROJEKTU:
NÁZEV ŠKOLY: Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6 ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_4C_15_Vědomostní soutěž TÉMA.
BĚŽECKÉ LYŽOVÁNÍ. 1. ZOH V CHAMONIX (1924) 1. LYŽAŘSKÝ ZÁVOD ŽEN V ČESKÝCH ZEMÍCH (1904)
NÁZEV ŠKOLY: Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6 ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_4C_12_Výzbroj a výstroj TÉMA.
Kurz snowboardingu (KTS/SNO) Garant: PhDr. Radek Vobr, Ph.D.
Název školy, adresa: Základní škola a mateřská škola Kamenný Přívoz, Kamenný Přívoz 53, Kamenný Přívoz Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:
Lyžování jako sport. Lyže vs. SNOWBOARD Lyžování je zimní sport spočívající v pohybu člověka vlastní silou po sněhu pomocí lyží, páru dlouhých úzkých.
jen pro vnitřní potřebu
Charakteristika linie jízdy a výkonnost Autoři: Jörg Spörri, Josef Kröll, Ch. Schiefmüller, Erich Müler 2010 International Congress on Science and Skiing.
Instruktor lyžování II.třídy (150) jen pro vnitřní potřebu
Instruktor lyžování II.třídy (150) jen pro vnitřní potřebu
Instruktor lyžování III.třídy (50) jen pro vnitřní potřebu
Instruktor sjezdového lyžování (50) jen pro vnitřní potřebu
Penzion Bílá voda Harrachov
Instruktor lyžování (150) jen pro vnitřní potřebu
Autoři: Tapani Keränen, Sima Intalainen,
Instruktor IV.třídy (Praktikant) jen pro vnitřní potřebu
Kurz snowboardingu (KTS/SNO)
Transkript prezentace:

Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu Orbis pictus 21. století

Lyžování-vybavení,základní pojmy OB21-VVP-HUM-TV-JAN-M-2-008

Historie lyžování Historicky doloženým předkem lyží jsou tzv. sněžnice, které sloužili pro pohyb v náročném terénu (ve sněhu i v mokřadech). Kolébkou lyžování jsou severské země. Tady také došlo k značnému zdokonalení sněžnic – seveřané je zúžili a protáhli, takže se na nich dalo i běhat. V norském kraji Telemarku se v 19. století konaly oblíbené lidové slavnosti spojené s lyžařskými soutěžemi. Zdejší Sondre Norheim vynalezl první vázání, které umožňovalo jezdcům při sjezdu zatáčet. Roku 1924 vznikla Mezinárodní lyžařská federace (FIS), v roce 1936 se sjezdové lyžování poprvé objevilo v programu olympijských her. V roce 1967 vznikl každoroční Světový pohár v alpském lyžování.

Základní rozdělení 1. běžecké lyže „běžky“ klasické bruslařské 2. sjezdové lyže„sjezdovky“ „slalomky“ „obřačky“ a různé jiné 3.skokanské

Rozdělení sjezdových lyží Klasická lyže Starší typ-“na ústupku“ Zpravidla delší Po celé délce stejná šíře Carvingová lyže Nový typ lyže Kratší Má znatelné vykrojení Pozn.: Carvingovému lyžování bude věnována speciální přednáška

Konstrukce lyží -základní části lyže jádro skluznice hrany popř. tlumiče (nachází se uvnitř prkna nebo zvnějšku)

Druhy technologií Sendvičová konstrukce Nejstarší, charakteristická svou tuhosti, proto se používá pro závodní lyže. Skořepinová konstrukce (cap) V dnešní době nejpoužívanější druh technologie, její nejjednodušší verze má krátkou životnost

Jak vybírat lyže technika jízdy (např. krátké/dlouhé obloučky) rychlost jak často lyžujete druh preferovaného terénu (sjezdovky, volná příroda, snowparky atd.) pohlaví věk (dítě/dospělý) suma peněz, kterou chceme do výbavy investovat

Čtyři stěžejní kritéria 1.délka – měla by být o 10–20 cm kratší než postava lyžaře. Minimální délka lyží se nedá uvést,protože u závodních typů bývá poměrně malá. 2.šířka – měří se ve středu lyže. Úzké jsou určené na upravované tratě, naopak široké se využívají pro jízdu v hlubokém sněhu a terénu. 3.tvrdost – tvrdé lyže jsou vhodné pouze pro sportovní a profesionální lyžaře.Začátečníci by měli zvolit měkké. 4.krojení –čím větší rádius, tím dokonalejší technika jízdy. Malý rádius umožní i méně zdatným lyžařům zvládnout carvingovou techniku.

Jak vybírat lyžařské boty 1.vhodná kategorie: závodní - velmi tuhá a přesná bota pro závodníky a experty vyšší sportovní - tuhá a přesná bota pro sportovní lyžaře a experty sportovní - středně tuhá bota pro dobré,ale ne příliš razantní nebo těžké lyžaře rekreační - měkčí bota pro začátečníky i pokročilé preferující pohodlí Většinou se rozdělují PÁNSKÉ, DÁMSKÉ a JUNIORSKÉ MODELY ! 2.vhodná velikost Počítejte s tím, že vnitřní botka se používáním vyšlápne, čímž se může zvětšit až o jedno číslo. Kupujte tedy boty přesně na nohu !

Vhodnější je též lyžařská obuv s více přezkami!!!

Jak vybírat lyžařské vázání Vázání jsou cejchována podle normy DIN číselná stupnice udává hmotnostní rozpětí pro které je určeno ( přibližně odpovídá číslo na stupnici vynásobeno deseti příslušné hmotnosti např. vázání s DIN 3 - 10 je určeno pro hmotnost zhruba od 30 do 100kg ). Pro správné fungování vázání je bezpodmínečně nutné odborné seřízení vypínacích sil, které kromě hmotnosti lyžaře zohledňuje i výšku, věk, zdatnost a velikost podešve jeho lyžáky!

Jak vybírat lyžařské hůlky Dle úrovně lyžaře Dle velikosti lyžaře (na lyžích) – „pravidlo pravého úhlu v loketním kloubu“

DALŠÍ VÝBAVA MÓDNÍMI TRENDY Souvisí s bezpečností, komfortem, finančními možnostmi a v neposlední řadě …. MÓDNÍMI TRENDY

Přilba a jiné ochranné prvky

Brýle, rukavice

Oblečení