Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

52_INOVACE_ZBO2_2764Ho Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu:Rozvoj vzdělanosti.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "52_INOVACE_ZBO2_2764Ho Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu:Rozvoj vzdělanosti."— Transkript prezentace:

1 52_INOVACE_ZBO2_2764Ho Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony: V/2 Datum vytvoření:14. 01. 2013 Autor:Bc. Marie Horvátová Určeno pro předmět: Zbožíznalství Tematická oblast:Obuv a kožená galanterie Obor vzdělání:Obchodník (66-41-L/01) 2. ročník Název výukového materiálu: Zásady hygienického obouvání Materiál byl vytvořen v souladu se ŠVP příslušného oboru vzdělání. Popis využití: Název výukového materiálu byl vytvořen s pomocí programu PowerPoint, na závěr shrnutí a procvičování kontrolních otázek. Výkladová hodina s procvičováním - diskuze

2 Základní zásady při nákupu obuvi • Dřív než obuv začnete zkoušet, doporučujeme nechat si odborně změřit délku nohou. Důležité je poté botu vyzkoušet ve stoje přímo na chodidle. Boty musí odpovídat vašim fyziologickým předpokladům. Dámská chodidla se vyskytují v daleko více rozličných tvarech, proto je třeba dát výběru více času. Pozor na rozdílnost chodidel u jednoho člověka, zkoušejte obě boty. Je mnoho těch, jejichž chodidla jsou nějakým způsobem odlišná. Vybírejte obuv o cca 10 mm větší, než je vaše velikost (tzv. prstní nadměrek). Umožněním volného pohybu prstů v botě zabráníte jejich možné deformaci. Rozlišujte obuv podle způsobu užití. Výběr obuvi je vhodné konzultovat s personálem prodejny, který odbornou radou může přispět k vaší spokojenosti.

3 "Vybírejte obuv o 10 mm větší, než je vaše velikost, zabráníte možné deformaci prstů v botě"

4 Jak se orientovat v bohaté nabídce obuvi? • Pro každý účel je vhodný jiný druh obuvi. Účelovost ovlivňuje použitý materiál, konstrukci, provedení a způsob údržby obuvi. Velice tedy záleží na způsobu užití bot, které si chceme koupit.

5 Vycházková obuv • je obuv určená k nošení v exteriéru a interiéru. Vyznačuje se klasickou konstrukcí, bez výraznějších módních prvků. Obvykle jsou u ní životnost a pohodlnost důležitější, než módnost. Je charakteristická velkou pestrostí střihů. Pro uzavřené střihy vycházkové obuvi je nejnižší možná teplota použitelnosti -5 °C. Vycházková flexiblová obuv je určena do suchého prostředí (nepoužívejte ji ve vlhkém ani mokrém prostředí).

6 Zimní obuv • je obuv určená k nošení v exteriérech v zimním období. Vyznačuje se vyšší úrovní tepelně izolačních vlastností, často teplou vlasovou podšívkou a mohutnější podešví, zpravidla s protiskluzovým dezénem. Zimní flexiblová obuv je určena do suchého prostředí (nepoužívejte ji ve vlhkém ani mokrém prostředí).

7 Společenská obuv • je obuv pro krátkodobé nošení v interiéru při různých společenských příležitostech. Jedná se většinou o celousňovou obuv klasických střihů (polobotkovou nebo lodičkovou) s usňovou podešví. Tato obuv je velmi citlivá na vlhkost a nerovný povrch, a proto ji nedoporučujeme používat v exteriérech.

8 Rekreační obuv • je obuv určená k nošení ve volném čase, při různých rekreačně-vycházkových příležitostech. Její konstrukce je přizpůsobena k použití v exteriéru, i v mírném, upraveném přírodním terénu. Tato obuv není určená k provozování sportovních aktivit.

9 Módní obuv • je určená pro krátkodobé nošení. Svou konstrukcí a materiálovým složením je určena, navržena a vyrobena k nošení v nenáročných podmínkách a prvořadá je u ní módnost, nikoli životnost. Zpravidla se vyznačuje aktuálními módními prvky, které také určují její přibližnou životnost. Tato obuv není určena pro každodenní, časté používání. Pokud se rozhodnete používat tuto obuv pravidelně, je nutno věnovat maximální pozornost stavu spodkových dílců a celkovému ošetřování a údržbě.

10 Sportovní obuv • je obuv určená k provozování různých sportovních aktivit. Svou konstrukcí odpovídá požadavkům příslušného druhu sportu, proto je nutné ji pouze k tomuto sportu používat.

11 Domácí obuv • lehká, textilní obuv jednoduché konstrukce je určená k nošení v místnostech. Domácí obuv s textilním spodkem (podešví) je především určena k udržení nohy v teple – není určena k běžnému nošení. Při běžném nošení může dojít k poškození spodku této obuvi.

12 Otázky k opakování 1.Jaké jsou zásady při nákupu zboží? 2.Jak se orientujeme v nabídce obuvi? 3.Charakterizujte jednotlivé druhy obuvi podle účelovosti.


Stáhnout ppt "52_INOVACE_ZBO2_2764Ho Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu:Rozvoj vzdělanosti."

Podobné prezentace


Reklamy Google