Žena a sport Mgr. Lukáš Cipryan.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Fyziologie- dýchací systém v zátěži
Advertisements

KARDIORESPIRAČNÍ ADAPTACE NA TRÉNINK
Reakce a adaptace oběhového systému na zatížení
Fyziologické aspekty PA dětí
Sexuální výchova.
OBEZITA.
Indikace k celotělové densitometrii
Výuka probíhá metodou řízené diskuse. V první části se věnujeme přirozeným rozdílům, které charakterizují sport mužů a sport žen, ve druhé se věnujeme.
METABOLISMUS KOSTERNÍCH SVALŮ BĚHEM TĚLESNÉ PRÁCE
Jak efektivně na tuky? Fakulta tělesné kultury,
VYTRVALOST Michl Lehnert.
Zpracovala: Ing. Martina Hrabáková
METABOLICKÁ ADAPTACE NA TRÉNINK
Fyziologie tělesné zátěže-oběhový systém
Přehled základních výsledků šetření Rušiče spánku a nykturie Březen 2009/ Tisková informace k výsledkům šetření / STEM/MARK a.s.
Přednášky pro studenty FTK UP Olomouc
Násobíme . 4 = = . 4 = = . 4 = = . 2 = 9 .
Dědičnost ukazatelů fyzické zdatnosti
C licence FAČR Biomedicínské aspekty pohybových aktivit.
Fetální období.
ABY ŠPORT NEBOLEL Bratislava,  Výživa bude efektivní pouze ve spojení s kvalitní tréninkovou přípravou sportovce  Výživa je závislá na typu.
Zásady výživy sportovce
Trénink atletických skoků
B Í L K O V I N Y a jejich denní doporučené dávky
F e r r i t i n. Každý, ať už vrcholový či výkonnostní sportovec, by si měl nechat pravidelně ročně (u vrcholového sportovce samozřejmě častěji) nechat.
PRESKRIPCE PROGRAMU POHYBOVÉ AKTIVITY IV. Přednášky pro studenty FTK UP Olomouc.
Obezita Hejmalová Michaela.
VYTRVALOSTNÍ SCHOPNOSTI. VYTRVALOST SCHOPNOST PROVÁDĚT POHYBOVOU ČINNOST PO DLOUHOU DOBU SCHOPNOST ODOLÁVAT ÚNAVĚ PŘEKONÁVAT VZDÁLENOST URČITOU INTENZITOU.
FYZIOLOGICKÁ OBDOBÍ ŽENY
Opakování - vývoj jedince
Těhotenství, dětství a dospívání
Žena a sport.
Dřeň nadledvin - katecholaminy
Výživa a potraviny Metabolismus člověka Obrázek:
TĚLESNÁ PRÁCE Glykémie v průběhu zátěže závisí na rovnováze mezi spotřebou glukózy ve svalech a jejím uvolňování z jater V klidu je glukóza uvolňována.
Funkční testy sportovců
Fyziologické Aspekty Sportovních Her PhDr. Michal Botek, Ph.D.
Prevalence obezity v dětském věku – nové výsledky
KARDIOVASKULÁRNÍ SYSTÉM A ZATÍŽENÍ
Epidemiologie inkontinence
Anaerobní testy ? (pouze ilustrace pro přednášky) Jan Novotný, Martina Novotná FSpS MU, Brno.
Norský model Rozvoj aerobních schopností. Organizace - principy.
Pitný režim sportovce Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
Reakce a adaptace oběhového systému na zátěž
Rozmnožovací soustava
Fyziologické aspekty stárnutí
Poruchy výživy. Pavel Šuranský.
Aerobní zdatnost Školení trenérů licence A
OSTEOPORÓZA Iveta Antoszyková 2.HA.
ZÁKLADY PRESKRIPCE PROGRAMU POHYBOVÉ AKTIVITY
Specifické problémy tréninku a výkonnosti mládeže Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel.
Fyziologické dispozice dětí, žen a seniorů pro cvičení a sport
Biologické děje v dospívání
Sexuální diferenciace MUDr.Kateřina Kapounková
Poruchy příjmu potravy. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Vendulka Kudlíková. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Autor: Vendulka Kudlíková Název materiálu: VY_52_INOVACE_03_Dospívání_vk1 Vzdělávací oblast/obor/okruh:
TĚLESNÝ, FUNKČNÍ A PSYCHICKÝ VÝVOJ DĚTÍ A MLÁDEŽE Linda Husáková UTV-SE
Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá
Fyziologie dětí Mgr. Lukáš Cipryan.
Fyziologické aspekty PA dětí
Tělesný, funkční a psychický vývoj dětí a mládeže
Anaerobní práh.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Sexuální diferenciace MUDr.Kateřina Kapounková
Sexuální diferenciace MUDr.Kateřina Kapounková
TRÉNINKOVÁ JEDNOTKA Michal Lehnert.
Křivky dodávky kyslíku
Transkript prezentace:

Žena a sport Mgr. Lukáš Cipryan

Sportovní výkony žen se čím dál více přibližují sportovním výkonům mužů. Avšak stále existují rozdíly mezi pohlavími ve složení a stavbě těla i jeho funkcí, které nedávají ženám stejné startovní podmínky s muži. Světové rekordy žen v běžeckých disciplínách jsou přibližně 10% za rekordy mužů (nejblíže jsou v běhu na 100m – 8,5%, v maratónu 12%). Ve skoku do dálky 25 %, nejmenší rozdíly jsou v plavání (6-10%).

Svalová síla Do 12 let věku nenacházíme rozdíly ve svalové síle mezi pohlavími. V období puberty se však začínají vytvářet rozdíly jako následek zvýšeného uvolňování pohlavních hormonů. Svalová tkáň tvoří u žen přibližně 25-35 % celkové hmotnosti těla, u mužů 40-45 %. Maximální síla dolních končetin žen dosahuje 65-75 % maximální síly mužů, síla svalů trupu 60-70 %, síla horních končetin 50 %.

Maximální aerobní kapacita Maximální spotřeba kyslíku (VO2max) je u žen asi o 25-35 % nižší, v přepočtu na kg tělesné hmotnosti je však rozdíl menší (15-25 %). Pokud však vezmeme v úvahu pouze aktivní tělesnou hmotnost, je VO2max podobné u žen a mužů (zejména u dobře trénovaných osob). Vývoj VO2max u dívek do 16-17 let věku (chlapci do 18-20 let). Potom postupný pokles (v 60 letech věku asi 70 % VO2max ve věku 25 let)

Vývoj VO2max u dívek a chlapců s věkem.

Anaerobní výkon Maximální alaktátový anaerobní výkon (na kg tělesné hmotnosti) je u žen asi o 15-30 % nižší. Žádné rozdíly mezi pohlavími nebyly zaznamenány v maximální hladině laktátu po zátěži.

PA a menstruační cyklus Zahájení menstruačního cyklu bývá později u sportujících dívek než u nesportujících. Pravděpodobnými příčinami poruch menstruačního cyklu jsou nízké % tuku u sportovkyň a pokles hladiny estrogenů a progesteronu v krvi. Při snížení intenzity tréninku dojde k obnovení normálního cyklu. Negativní vliv menstruace na sportovní výkonnost není prokázán. Poruchy menstruačního cyklu: 1)primární amenorea 2) sekundární amenorea - ochrana před otěhotněním při nedostatečném příjmu potravy – nízké % tuku.

PA a těhotenství Ženy, které jsou fyzicky aktivní během těhotenství, zažívají lehčí průběh těhotenství, méně přibírají na váze a mají menší komplikace v perinatálním období. Neexistují žádná větší rizika potratu, předčasného porodu nebo negativního ovlivnění růstu plodu ve spojení s vhodnou PA během těhotenství.

Sportovní triáda - soubor 3 onemocnění objevující se často u sportovkyň najednou : 1) poruchy příjmu potravy (anorexie, bulímie), 2) poruchy menstruačního cyklu, 3) osteoporóza.

Žena a sport