Pipetování a titrace VY_32_INOVACE_CH1 – 10 AUTOR: Mgr. Jana Krajinová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základy laboratorní techniky
Advertisements

Práce s mechanickou pipetou
Látkové množství VY_32_INOVACE_G1 - 05
Látkové množství v úlohách Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. VY_32_INOVACE_G1.
Bílkoviny VY_32_INOVACE_CH1 – 17 AUTOR: Mgr. Jana Krajinová
Ptáci VY_32_INOVACE_CH AUTOR: Mgr. Jana Krajinová
Kvantitativní analytická chemie
Fyzikální vlastnosti nerostů
Oxidy I VY_32_INOVACE_CH1 – 13 AUTOR: Mgr. Jana Krajinová
Destilace VY_32_INOVACE_CH1 – 03 AUTOR: Mgr. Jana Krajinová
Elektrolýza VY_32_INOVACE_CH1 – 20 AUTOR: Mgr. Jana Krajinová
VY_32_INOVACE_CH1 – 14 Oxidy II AUTOR: Mgr. Jana Krajinová VYTVOŘENO: září 2011 STRUČNÁ ANOTACE: Praktické činnosti z chemie pro 8. ročník. Téma: Zdroje.
Kovy – plamenové zkoušky
Cukry II VY_32_INOVACE_CH1 – 19 AUTOR: Mgr. Jana Krajinová
výpočet pH kyselin a zásad
Kyselost a zásaditost látek v domácnosti
Cukry I VY_32_INOVACE_CH1 – 18 AUTOR: Mgr. Jana Krajinová
Bakterie 1 VY_32_INOVACE_A1-01 AUTOR: Mgr. Iveta Bartošová
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Ilona Sadílková Materiál: VY_52_INOVACE_PV18.03 Téma: Neutralizace Číslo.
Název šablony: Inovace v chemii52/CH23/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Základní chemické výpočty.
6.1 Hmotnostní a objemový zlomek
ROZTOKY.
Práce se skleněnou pipetou
Soli Soli jsou iontové sloučeniny vzniklé neutralizační reakcí.
Mikroskopické pozorování buněk cibule
Název materiálu: OBJEM – výklad učiva.
Smyslové orgány VY_32_INOVACE_CH AUTOR: Mgr. Jana Krajinová
Fyzika 6.ročník ZŠ Fyzikální veličina O b j e m Creation IP&RK.
Měření objemu 6. ročník.
Ú VODNÍ HLAVIČKA Doplň číslo lab. práce Ú KOL 1: Z OPAKUJ ZÁKLADNÍ POSTUPY PŘI MĚŘENÍ OBJEMU 1) Měření objemu kapalin dílek na stupnici může mít různé.
Technika dávkování s elektronickou pipetou. Elektronická pipeta Elektronická pipeta s dobíjecím stojánkem.
Soli VY_32_INOVACE_CH1 – 15 AUTOR: Mgr. Jana Krajinová
Třídění a určování hornin
Způsoby vyjadřování složení směsí
odměrná analýza – volumetrie
složení roztoků, hmotnostní zlomek, procentová koncentrace
Chemické výpočty III.
Udávání hmotností a počtu částic v chemii
vyjádření koncentrace a obsahu analytu ve vzorku
Lukáš Nečas a Daniel Dostál
Jméno : Ing. Renata Šandová
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Filtrace VY_32_INOVACE_CH1 – 02 AUTOR: Mgr. Jana Krajinová
Acidobazické indikátory
Schránky měkkýšů VY_32_INOVACE_CH3 – 04 AUTOR: Mgr. Jana Krajinová
Obrázek převzat z (prosinec 2006)
Pozorování žížaly VY_32_INOVACE_CH3 – 05 AUTOR: Mgr. Jana Krajinová
Ing. Radek Pavela Měření objemu.
Krystalizace VY_32_INOVACE_CH1 – 04 AUTOR: Mgr. Jana Krajinová
Neutralizace.
VY_32_INOVACE_CH Opěrná soustava AUTOR : Mgr. Jana Krajinová VYTVOŘENO : říjen 2011 STRUČNÁ ANOTACE : Laboratorní práce. Téma: Opěrná soustava. Zkoumání.
Chemické vlastnosti nerostů
Průduchy v pokožce listů
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Chemické výpočty II.
Vyšetření žaludeční šťávy v experimentu
vyjádření koncentrace a obsahu analytu ve vzorku
Neutralizace Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Jak připravit víno z vody Efektní pokus Motivační pokus Žákovský pokus - neutralizace.
Žákovský pokus Hydrolýza solí a stanovení pH Ing. Lenka Molčanová.
VY_32_INOVACE_ _DOSTALOVA Zřeďovací rovnice Anotace Prezentace má za cíl seznámit žáky s využitím zřeďovací rovnice pro výpočet příkladů týkajících.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Zajímavé chemické pokusy
Chemické nádobí a pomůcky.
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_52
AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_03 Měření objemu
Laboratorní sklo Kádinka – neslouží k odměřování objemů !!!
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
odměrná analýza – volumetrie
Transkript prezentace:

Pipetování a titrace VY_32_INOVACE_CH1 – 10 AUTOR: Mgr. Jana Krajinová VYTVOŘENO: duben 2011 STRUČNÁ ANOTACE: Praktické činnosti z chemie pro 8. a 9.ročník. Téma: Neutralizace. Titrace. Výpočet hmotnostního procenta látky v roztoku. Časová náročnost: 1 vyučovací hodina v součinnosti s elektronickou verzí učebnice FRAUS Chemie 8 a 9 Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost

ODMĚŘOVÁNÍ OBJEMU KAPALINY odměrné nádoby: baňky

válec

pipeta

byreta

PIPETOVÁNÍ PIPETA se používá k přesnému odměřování malých objemů kapalin

Pipetování – postup: Zúžený konec čisté pipety ponoř do vody a nasaj kapalinu až po horní rysku. Spodní část obloučku hladiny se dotýká rysky. Ukazováčkem uzavři horní otvor pipety. Pipetu přenes do nádoby, do které máš nalít přesný objem kapaliny. Uvolni ukazováček a vypusť 1 ml. Zkus provést několikrát, až tuto techniku dobře zvládneš. ( Nasávání kapaliny se provádí pomocí balónku. Pokud jsou nádoby nové, můžeš po důkladném omytí vodu nasávat ústy.)

Pipetování – ukázky:

Práce se skleněnou pipetou VY_32_INOVACE_CH1 - 10 Práce se skleněnou pipetou

Technika pipetování Správné držení pipety

Technika pipetování maximálně a minimálně odečitatelný objem Maximální objem pipety je 5 ml a jeden dílek je 0,05 ml

Technika pipetování maximálně a minimálně odečitatelný objem Maximální objem pipety je 5 ml a jeden dílek je dvacetina ml (0,05 ml)

Technika pipetování maximálně a minimálně odečitatelný objem Maximální objem pipety je 5 ml a jeden dílek je desetina ml (0,1 ml)

Technika pipetování V případě pipetování celého objemu pipety je třeba kapalinu vypustit až po označenou rysku

Technika pipetování Chyba – není napipetován celý objem

Technika pipetování Chyba – je napipetován větší objem

Technika pipetování pipetováno přesně

Technika pipetování Správné odečítání objemu na spodní meniskus odměřované kapaliny

rysku ve špičce a také zabráníme rozstřikování kapaliny Technika pipetování Přiložením pipety ke stěně nádoby dosáhneme vypuštění pipety až po koncovou rysku ve špičce a také zabráníme rozstřikování kapaliny

Bezpečnostní nádstavce - balónek

Zmáčknutím balónku vytvoříme nasávací podtlak Zmáčknutím ventilku pipetu napouštíme Zmáčknutím ventilku pipetu vypouštíme

Bezpečnostní nádstavec Tlačítkem pump tekutinu nasáváme do pipety Tlačítkem out tekutinu z pipety vypouštíme

Byreta se používá k přidávání přesného množství kapaliny při titracích. Upevňuje se svisle do stojanu tak, aby byla hladina kapaliny ve výšce očí. Dolní konec je opatřen zábrusovým kohoutem, nebo gumovou hadičkou s tlačkou (pro hydroxidy).

Byreta

Titrace Používá se ke stanovení množství kyselé nebo zásadité látky. Do titrační baňky se odměří přesné množství stanovované látky. Přidá se acidobazický indikátor. Do laboratorního stojanu se upevní byreta. Naplní se na určitý objem kyselinou nebo zásadou o přesné koncentraci. Látku z byrety vypouštíme pomalu do zkoumaného roztoku s indikátorem, který promícháváme krouživými pohyby, dokud se nezneutralizuje, což nám ukáže indikátor. Spotřebu si zaznamenáme. První spotřeba je pouze orientační. Byretu znovu naplníme a vše opakujeme ještě 2krát. Z byrety vypustíme o 2 ml roztoku méně než v předchozím pokusu. Potom za stálého promíchávání roztoku v baňce přidáváme po 0,2 ml. Na byretě odečteme spotřebu látky nutnou k neutralizaci. Vypočteme průměrnou spotřebu.

Obrázky titrace

STANOVENÍ KONCENTRACE POTRAVINÁŘSKÉHO OCTA Do titrační baňky odměříme 10 cm3 octa a přidáme několik kapek fenolftaleinu. Byretu naplníme 4% roztokem hydroxidu sodného a zjistíme množství nutné k neutralizaci.

Vypočteme koncentraci kyseliny octové v potravinářském octu. ROVNICE: CH3COOH + NaOH CH3COONa + H2O LÁTK. MNOŽSTVÍ: 1 mol : 1 mol MOL. HMOTNOST: 60 g/mol : 40g/mol POMĚR HMOTNOSTÍ: 6g : 4g NaOH = 100 ml 4% roztoku 1 ml roztoku NaOH zneutralizuje 0,06 g CH3COOH ZJIŠTĚNÁ SPOTŘEBA NaOH x 0,06 g = ………….g CH3COOH v 10 g octa ( hustota asi 1g/cm3) HMOTNOSTNÍ PROCENTO …………g v 10g roztoku, ve 100g roztoku 10x více

Použité obrázky: vlastní foto a učebnice Chemie 8 a 9 FRAUS Použitá prezentace: http://soubory.vfu.cz/fvhe/Grant_FRVS_304_2006_Bednar/Vyukove_prezentace/ magistersky_studijni_program/laboratorni_technika