Řízení zásob - systémy Cílková Eva Kacovská Kamila Koutná Lucia

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nauka o podniku Seminář 7..
Advertisements

Optimalizace stavu zásob
Optimalizace zásob ŠKODA AUTO a.s..
VYŘIZOVÁNÍ OBJEDNÁVEK
Modely řízení zásob I. Deterministické
Modely řízení zásob Základní pojmy Deterministické modely
ČLENĚNÍ NÁKLADŮ PODNIKU S DŮRAZEM NA ROZHODOVÁNÍ
Koncept bodu rozpojení a TOC
Zefektivňování, zvyšování výkonnosti a kvality Kaizen.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku gymnázia na předmět OSZ KLÍČOVÁ SLOVA: Konkurenční.
Optimalizace logistického řetězce
ŘÍZENÍ ZÁSOB.
CW – 13 LOGISTIKA 19. PŘEDNÁŠKA Logistika a zásobování (1)
LOGISTICKÝ INFORMAČNÍ SYSTÉM
SYSTÉMY ŘÍZENÍ ZÁSOB Jana Burešová Kateřina Cimická
LOGISTICKÉ SYSTÉMY 11/14.
Mikroekonomie II Úvod Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
5 Systémy řízení zásob Servisní logistika
_________________________________________
Deterministické modely zásob Model s optimální velikostí objednávky
LOGISTICKÉ SYSTÉMY 4/14.
ROZHODOVACÍ ÚLOHY.
12. OPERATIVNÍ MANAGEMENT
nedokončená výroba a polotovary výrobky zvířata zboží
Seminární práce z předmětu Logistika na téma:
4.Kalkulace nákladů.
Nákup ( kap. 12).
Přednáška č. 3 Controlling zásob
VÝZNAM ZÁSOB v logistických řetězcích
LOGISTICKÉ SYSTÉMY 3/14.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Produkt.
LOGISTICKÉ SYSTÉMY /14.
Analýza poptávky. Poptávka po produkci firmy jako významný parametr rozhodování firmy. Faktory determinující poptávku a odhady poptávkových funkcí. Alternativní.
5 Optimalizace zásob Servisní logistika prof. Ing. Václav Legát, DrSc.
MANAŽERSKÉ ÚČETNICTVÍ
Nákup operativní Ivan Gros odsouhlasení dodacího listu s fakturou pro účtárnu Výchozí stav: pro každou položku vybrán dodavatel uzavřena.
Se stochastickou poptávkou
EKO VY_32_INOVACE_EKO_12 MARKETINGOVÉ ŘÍZENÍ. Autor: Ing. Hana Motyčková „Autor je výhradní tvůrce materiálu.“ Datum vytvoření: Klíčová slova:
Cíle přednášky Vymezení trhu z pohledu zákazníků a jejich poptávky
TVORBA HODNOTY VNÍMANÁ ZÁKAZNÍKEM
Zajištění dostupnosti produktu Informování zákazníka a objednávka
6 Řízení zásob a sortimentu analýzou ABC
Význam zásob v logistických řetězcích a typy zásob
METODY STŘEDNĚDOBÉHO PROGNÓZOVÁNÍ SURO jaro 2010.
Model strategie marketingového mixu
Čerpání zásob. Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1289Ročník: 2. a 3. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Výpočty o majetku Téma: Graf čerpání.
5. PROJEKCE MODERNÍCH ORGANIZAČNÍCH A ŘÍDÍCÍCH PODNIKOVÝCH STRUKTUR Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology.
Logistika. Osnova výkladu  Čím se logistika zabývá?  Co logistika řeší?  Organizace skladového hospodářství  Řízení zásob  Náklady na zásobování.
Obsah Marketingový mix Marketingový mix obchodníka Nákupní marketing.
Majetek podniku. oběžný majetek – jednorázový, spotřebován, mění podobu (materiál) oběžný majetek – jednorázový, spotřebován, mění podobu (materiál) dlouhodobý.
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 12: Příčiny neúspěchu podnikání malých a středních podniků.
Distribuční logistika Zpracoval Ing. Jan Weiser. Obsah výkladu  Definice distribuční logistiky  Základní činnosti, které se realizují při distribuci.
DISTRIBUČNÍ LOGISTIKA  Z hlediska výrobního podniku představuje spojovací článek mezi výrobou a zákazníkem,  Zahrnuje veškeré skladové a dopravní pohyby.
Téma 7: Řízení oběžného majetku 1. Charakteristika oběžného majetku a jeho struktury 2. Celková potřeba oběžného majetku 3. Řízení oběžného majetku - řízení.
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 8: Finanční řízení MSP.
LOGISTIKA LOGISTIKA LOGISTIKA - vychází (z logis, ubytování) znamená původně přechodné ubytování a zásobování vojska - nauka, která se zabývá fyzickými.
Anotace Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu LOGISTIKA A OBSLUŽNÉ SYSTÉMY. Inovuje výuku použitím multimediálních.
MARKETING 4 Distribuce a Cena. Prodejní cesty spotřebního zboží Výrobce Spotřebitel agent velkoobcho dník maloobcho dník velkoobcho dník maloobcho dník.
Řízení zásob ve výrobním podniku
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Kalkulační systém a jeho využití v řízení
Racionalizace logistických procesů ve vybrané společnosti
Principy inovace.
Marketingový mix hotelových a restauračních sužeb
Ekonomika Zásobovací činnost 3. Ing. Miroslava Farmačková
Řízení zásob ve výrobním podniku
Kalkulační systém a jeho využití v řízení
Tržní síly nabídky a poptávky, elasticita a její aplikace TNH 1 (S-3)
Transkript prezentace:

Řízení zásob - systémy Cílková Eva Kacovská Kamila Koutná Lucia Křížová Hana Tillová Michaela Zlesáková Tereza

Úvod Úkolem řízení zásob je: vyrovnávat časový nebo množstevní nesoulad mezi procesem výroby a spotřeby tlumit náhodné výkyvy v průběhu těchto dvou procesů.

Předmětem řízení zásob optimalizace výše zásob a stanovování frekvence a velikosti dodávek zajištění efektivního vynakládání prostředků na zásoby zajištění plynulé výroby náklady na dopravu, náklady na skladování a další náklady

Řízení zásob může být: Operativní - udržování konkrétních druhů zásob ve výši a struktuře odpovídající potřebám spotřebitelů - potřeby spotřebitelů uspokojit včas a v reálné míře s minimálním vynaložením nákladů Strategické - soubor rozhodnutí o výši finančních zdrojů, které může podnik vyčlenit na krytí zásob

Volba systému řízení zásob Volba systému řízení zásob vychází z: - účelu stanovení zásob v konkrétním provozu - charakteru potřeby - ekonomických podmínek - informačních zdrojů apod. Na volbu systému řízení zásob má zásadní vliv: - charakter poptávky po zásobách, tzn. jak zásoba vzniká (závislá či nezávislá) a také zda se jedná o stálou či nárazovou poptávku - systém toků materiálu v logistickém řetězci, tj. princip tahu či tlaku

Nezávislá poptávka – taková poptávka, která nemá vztah k poptávce po jiném druhu zboží a podnik ji nemůže ovlivnit. Jedná se především o poptávku po hotových výrobcích. Tato poptávka musí být předpovídána. Závislá poptávka – odvozuje se z poptávky po jiném druhu zboží např. z poptávky po hotovém výrobku. Závislou poptávku lze vypočítat na základě výrobního programu hotových výrobků objednaných zákazníkem.

Tři strategie řízení zásob podle pohybu materiálu řízení zásob poptávkou (tzv. tažný – pull princip) – tento způsob bývá spojený s nezávislou poptávkou, kdy požadavky zákazníků vtahují zásoby do logistického řetězce řízení zásob plánem (tzv. tlačný – push princip) – tento způsob je spojen se závislou poptávkou, kdy podnik tlačí výrobky do logistického řetězce na základě detailní znalosti požadavků zákazníků adaptivní metoda řízení zásob – je kombinací obou předchozích principů

Dva systémy řízení zásob podle charakteru poptávky řízení zásob v podmínkách jistoty – uplatňuje se při závislé poptávce, tento systém představuje řízení zásob plánem, kdy na základě výrobního plánu zjistíme potřebu jednotlivých položek zásob, počet kusů a časové rozložení doplňování zásob řízení zásob v podmínkách nejistoty – uplatňuje se především u nezávislé poptávky, kterou musíme předpovídat; přesnost předpovědi ovlivňuje např. konkurence, ekonomické podmínky, změny v nákupních trendech apod.; podnik může výkyvy v poptávce eliminovat např. pojistnými zásobami

Stochastické modely zásob - používají se v situacích, v nichž budoucí potřeba nebo délka pořizovací lhůty mají charakter náhodně proměnných veličin - mají neurčitou poptávku a pořizovací lhůtu - úkolem modelů je minimalizovat celkové náklady, které se skládají ze skladovacích a pořizovacích nákladů a nákladů z nedostatku zásoby Člení se podle možností opakovat objednávky na dvě podskupiny: - modely statické – s jednorázovou objednávkou - modely dynamické – s možností opakované objednávky

Stav zásob při stochastické poptávce

Stochastické modely statické = modely se stochastickou poptávkou a jednorázovou objednávkou Předpoklad modelu: - nemožnost dalšího doplňování zásob, tj. jednou pořízená zásoba nemůže již být doplněna - není možné skladovat neprodané zboží do dalšího období Tyto modely jsou vhodné pro: • sezónní zboží • módní zboží • rychle se kazící zboží • přesně termínované služby

Stochastické modely dynamické = modely se stochastickou poptávkou a znovuobjednávkou - úkolem modelů je určit velikost objednávky tak, aby celkové náklady včetně ztráty zapříčiněné neuspokojením poptávky byly minimální - představují nástroj, pomocí kterého hledáme optimální režim regulačních zásahů do zásobovacího procesu Předpoklady modelů: • Pořizovací lhůta je známá a konstantní. • Náklady z nedostatku zásoby se váží k nedostatku jedné jednotky bez ohledu na dobu trvání nedostatku. • Poptávka během pořizovací lhůty dodávky má normální rozdělení. • Optimální objednací úroveň je vyšší než střední hodnota poptávky v pořizovací lhůtě. • Pojistná zásoba je kladná.

Regulační zásahy zásobovacího procesu - výše, kterou zásobu doplňujeme - délka objednávkového intervalu, popř. délka dodávkového cyklu. Formy regulačního opatření – objednávkový režim - režim volných objednacích termínů - spočívá v tom, že se zásoba doplňuje, až když klesne na úroveň signálního stavu. Délka objednávkového intervalu je tedy vždy proměnlivá a závisí na intenzitě výdejů. - režim konstantní délky objednávkového intervalu - proměnné je množství, kterým zásobu doplňujeme. Toto množství pak závisí na zjištěném stavu zásob a výši očekávané potřeby.

Simulační model zásob představuje odlišný přístup: - založený na velkém množství opakovaných experimentů s modelem ve formě počítačového programu - simulační modely jsou schopné nalézt řešení i pro velmi složité a specificky definované problémy (oproti analytickým metodám, které jsou pro řešení dnešních komplexních, dynamických úloh příliš statické)

Deterministické modely 1.Modely s přechodně neuspokojenou poptávkou - v praxi - pokud je firma v monopolním postavení Rozlišuje dva případy: - neuspokojená poptávka je definitivně ztracena - poptávka, kterou přechodně nelze uspokojit je odložena a „čeká“

Model s přechodně neuspokojenou poptávkou

2. Produkčně-spotřební (POQ) modely - zásoba se doplňuje postupně (výrobou) a v průběhu doplňování se zásoba zároveň spotřebovává - menší průměrné množství zásob na skladě - nepřípustnost neuspokojení poptávky

Produkčně-spotřební model

3. Množstevní slevy - odběratel bere v úvahu pouze úsporu v důsledku nižší pořizovací ceny - je třeba vyčíslit vyšší skladovací náklady způsobené vyšší průměrnou zásobou - v předchozích modelech se nebrala v úvahu pořizovací cena dodávek (předpokládalo se, že nezávisejí na velikosti objednávky) - v praxi - dodavatel nabízí nižší nákupní cen při odběru většího množství najednou

4. Modely „just-in-time“ (JIT) - skladované zásoby jsou velmi malé - nízká úroveň zásob vyžaduje vysokou frekvenci dodávek - základem jsou velmi malé objednávky nebo výrobní dávky - výhodný systém JIT = snížit jednotkové pořizovací náklady

Posunutí ekonomického optima v JIT systémech

Systémy s pevnou velikostí objednávky (FOQ – Fixed Order Quantity) Proměnné v modelech s konstantní velikostí objednávky

Dvě alternativy těchto modelů - pokud je z různých důvodů nutné nebo výhodné objednávat určité množství produktů 1. Model R0G - signál k objednávce se vydává jakmile zásoba poklesne pod R0 - nižší nebezpečí nedostatku zásob, nižší průměrný stav zásob - dražší položky; zboží s vysokými skladovacími náklady - pro objednací úroveň platí vztah: R0 = p + td

Model s konstantní velikostí objednávky a s kontrolou zásob po každém výdeji plnou čarou fyzická zásoba, čárkovaně dispoziční zásoba

2. Model RkQ - pravidelné kontrolní intervaly - pro objednávají úroveň platí: Rk = p (td + α . tk) α = <0,5; 0,7> - vyšší stav zásob - modely se obecně hodí pro levnější zboží

Model s konstantní velikostí objednávky a pravidelnou kontrolou zásob plnou čarou fyzická zásoba, čárkovaně dispoziční zásoba

Systémy s pevnými objednacími termíny (FTP-fixed time period) -objednávané množství může a nemusí být konstantní - vždy je stejný interval objednávek. Existují dvě alternativy kontroly zásob: 1. (S Rk) s kontrolou v pravidelných intervalech 2. (S R0) s kontrolou po každém výdeji Cílová úroveň zásob se stanoví: S = R0 + Q = p . td + Q

Proměnné v modelech s konstantními intervaly objednávek

Závěr řízení zásob je pro podnik velice důležitá činnost oblast zásob představuje největší rezervy ve snižování nákladů rozhodování o strategii řízení zásob předpokládá správné pochopení úlohy zásob v logistickém systému měřítkem efektivity řízení zásob je zvyšování rentability podniku cíl = oblast zásob co nejmenší

Použitá literatura DÖMOVÁ L., BERÁNKOVÁ M., Modely řízení zasob I, ČZU, PEF, Credit Praha 2004, ISBN 213-1140-1 ŠTŮSEK J., Logistický management, ČZU, PEF, 2005, 248 s. ISBN 80-213-1259-9