Makromolekulární, organické látky

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Interaktivní cesta Moravským krasem přes Pálavu a Brno,
Advertisements

Umělá vlákna = syntetická
VY_32_INOVACE_CHK4_5460 ŠAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Chemie.
Start CHEMIE 9.ročník Zdeňka Šetková ZŠ Masarykova, Ostrov
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Plasty
Plasty a syntetická vlákna
Termoplasty, termosety
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Alkeny.
Plasty („umělé hmoty“)
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
N A F T A L E N C 10 H 8 ( naftalín) Obrázek č.1.
Plasty makromolekulární látky snadné tvarování (za určitých podmínek)
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Biodegradovatelné polymery
Alkoholy skupinou -OH atom (y) vodíku ( H )  jsou organické látky, ve kterých je.
Chemie anorganická a organická Makromolekulární látky, plasty
25.1 Vím, co jsou alkeny a alkyny
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
VY_32_INOVACE_CHK4_5760ŠAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Ftaláty Hampejsová Zuzana 4.B.
POLYVINYLCHLORID Tereza Vinklerová, 5.C.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
fenolformaldehydové pryskyřice
CZ.1.07/1.1.10/
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám
Název Recyklace PET Šablona CZ.1.07/1.4.00/    Poř.číslo 8
Plasty Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
ZÁKLADY MAKROMOLEKULÁRNÍ CHEMIE
Halogenderiváty uhlovodíků
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Plast Plast Plast.
13.2 Plasty jsou uměle vytvořené organické látky, které se za určitých podmínek dají tvarovat (plastas = tvárný) Vznikají reakcemi, při kterých z malých.
Kapitola 12: plastické hmoty
Polymerace 17. prosince 2013 VY_32_INOVACE_130308
P LASTY VZNIKLÉ POLYMERACÍ. CO JE TO POLYMERACE ? je řetězová polyreakce, při které se více monomerů spojuje v polymer n CH 2 =CH- CH=CH 2 → -[CH 2 -CH=CH-CH.
Makromolekulární látky uměle vyrobené Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 24 AnotaceDefinice.
Chemie pro 9. ročník ZŠ. Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název:
PLASTY. DEFINICE Plasty jsou uměle (synteticky) vyrobené makromolekulární látky, které lze za určitých podmínek tvarovat. Mají vlastnost zvanou PLASTICITA.
PLASTY. PVC – polyvinylchlorid odolný proti vodě, nevede el. proud ● Desky.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ AUTOR: Ing. Ivana Fiedlerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ F 13 Polymerace TEMA: Chemie -
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Syntetické látky umělé hmoty a vlákna Měkčený PVC Teflon Polypropylen Polystyren.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Makromolekulární látky  Makromolekulární látky jsou látky složené z velkého počtu atomů vázaných chemickými vazbami do dlouhých řetězců.  Pravidelně.
VY_32_INOVACE_19_19_Plasty. Plasty Anotace: Prezentace může sloužit jako rozšiřující učivo k tématu Chemie ve službách člověka - ekologie Autor: Mgr.
Anotace: Anotace: Materiál je určen pro 2. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “materiály“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky u.
Anotace: Anotace: Materiál je určen pro 2. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “materiály“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky u.
Uveďte charakteristiku halogenových derivátů uhlovodíků:  Halogenové deriváty uhlovodíků vznikají nahrazením jednoho nebo více atomů vodíku v molekule.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Šrejtrová Marie Název: VY_32_INOVACE_11B_09_PRACOVNÍ ČINNOSTI Téma:
Název projektu: Individuální výukou k lepším výsledkům Příjemce: Základní škola Telč, Masarykova 141, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a.
Plasty. Plast je materiál, jehož podstatu tvoří syntetické makromolekulární látky Makromolekuly jsou částice složené z velkého počtu (až tisíců) atomů.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Bláhová Eva Název: VY_32_INOVACE_13A_16_Plasty Téma: 13A_CH9.roč. Datum.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
= syntetické materiály
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Makromolekulární látky uměle vyrobené
Plasty 3. prosince 2013 VY_32_INOVACE_130315
Název školy: Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Přírodovědecká fakulta UK, LS 2005
Transkript prezentace:

Makromolekulární, organické látky Plasty Makromolekulární, organické látky

Vznik polymerací: Polymerace je chemická reakce, při které z malých molekul monomerů vznikají vysokomolekulární látky - polymery.

Vlastnosti: Dají se tepelně tvarovat plastické hmoty Obr.1 Obr.2

odolné proti stárnutí houževnaté, pružné, odolné proti chemikáliím elektroizolátory

Historie: Prvním plastem vůbec byl parkesin- celuloid) - umělá slonovina, chemicky nitrát celulózy, který vynalezl Angličan Alexander Parkes v roce 1855. Prvním plně syntetickým plastem byl bakelit – vznikající polykondenzací fenolu a formaldehydu -1909.

Obr.3 - panenka z celuloidu Obr.4 - Celuloido-stříbrné pero

Obr.5 - Alexander Parkes Obr.6 -Birmingham

Polyethylen – PE Obr.7 Polyethylen (PE) je termoplast vzniká polymerací ethenu CH2=CH2 pevný odolný proti vodě, chemikáliím a mrazu elektroizolátor Použití: sáčky,cedníky,nádoby odolávající kyselinám a hydroxidům hadice, instalační zařízení, hračky

Polyethylen - strukturní vzorec Obr.8

Polypropylen - PP Polypropylen – PP nejběžnější plast používá se v mnoha odvětvích potravinářského a textilního průmyslu a v laboratorních vybaveních Je odolný vůči olejům, organickým rozpouštědlům a alkoholům má dobrou mechanickou odolnost- lana

Obr.9 – Polypropylen Obr.10 –Strukturní vzorec polypropylenu

Obr.11- obaly Obr.12- PP

Polyvinylchlorid - PVC druhá nejpoužívanější umělá hmota na Zemi. Vyrábí se polymerací vinylchloridu obsahuje chlor. Vyrábí se od roku 1935.

Obr.13 - Polymerace PVC a jeho struktura

Obr.14 - PVC

Obr.15 - Rukavice z měkčeného PVC

Použití: měkčený materiál - novoplast: zdravotnický materiál - hadičky, infuzní vaky, dýchací masky, rukavice, dětské hračky, nádrže, zásobníky, fólie, pláštěnky, ubrusy, podlahové krytiny Neměkčený materiál – novodur: trubky, desky

Ochrana: Většina PVC je při správném zacházení neškodná Některé přísady se mohou uvolňovat a kontaminovat těla lidí a zvířat - Ftaláty a způsobovat rakovinu Další přísady jsou těžké kovy – olovo Nepálit plasty- uvolňují se jedovaté látky!

Obr.16 - Spalování odpadů obsahujících PVC představuje riziko pro zdraví i životní prostředí

Polystyren - PS Tvrdý, pevný rozpustný v organických rozpouštědlech Tepelná a zvuková izolace- měkčený Použití: košíky, misky, struhadla, skříňky, dlaždice, obkladačky, pěnový polystyren- stavebnictví

Obr.17- Polystyren- PS- strukturní vzorec

Obr.18- Polystyrenová deska

Obr.19 Drcený polystyren se může přidávat do betonu- polystyrenbeton - snížení hmotnosti, zlepšení tepelně-izolačních vlastností.

1. PP 2. PVC 3. PS 4. PE A) Polypropylen B) Polyethylen Otázky k opakování: Přiřaď k sobě správné názvy plastů a jejich označení: 1. PP 2. PVC 3. PS 4. PE A) Polypropylen B) Polyethylen C) Polyvinylchlorid D) Polystyren

Správné odpovědi: 1. A 2. C 3. D 4. B

O jaký plast se jedná? 1. 2. 3. Obr.20 4. Obr.21

Správné odpovědi: 1.PVC 2.PS 3.PE 4.PP

Citace: Obr.1:http://0.tqn.com/d/inventors/1/G/2/z/plasticforks.jpg 1950.jpg Obr.4:http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Arco_pen.jpg Obr.5:http://www.ssplprints.com/lowres/43/main/4/82920.jpg Obr.6:http://farm5.static.flickr.com/4123/4895012432_33e1a0b28e_z.jpg Obr.7:http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Plastic-recyc-02.svg Obr.8:http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Polyethylene-repeat-2D-flat.png Obr.9:http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Syndiotacticpolypropene.png Obr.10:http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Polypropylen.png Obr.11:http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Mint_box_polypropylene_lid.JPG Obr.12:http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Plastic-recyc-05.svg Obr.13http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:PVC-polymerisation-2D.png Obr.14http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:PVC-3D-vdW.png Obr.15:http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Vinyl_Einmalhandschuhe.JPG Obr.16:http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Movinggrate.jpg Obr.17:http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Styren.svg Obr.18:http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Frigolit_2008.jpg Obr.19:http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Foam_Peanuts.jpg Obr.20: http://www.uniobal.cz/katalog/ldpe-polyethylen.jpg Obr.21: http://www.wolkdirekt.com/images/600/AS35372/gummistiefel-s5-fussschutz-landwirt-sicherheitsstiefel-euromax-norm-en-345-s5.jpg Autor: Mgr. Marie Slámová