Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST"— Transkript prezentace:

1 ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ Předmět MATERIÁLY    Obor: Instalatér Ročník: 1. Zpracoval: Ing. Jaroslav Dufka

2 ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ Téma ROZDĚLENÍ PLASTŮ Předmět: Materiály Obor: Instalatér Ročník: 1. Zpracoval: Ing. Jaroslav Dufka

3 Prohlášení Prohlašuji, že jsem tento výukový materiál vypracoval samostatně, a to na základě poznatků získaných praktickými zkušenostmi z pozice učitele ve Střední odborné škole Otrokovice, a za použití níže uvedených informačních zdrojů a literatury. Tento výukový materiál byl připravován se záměrem zkvalitnit a zefektivnit výuku minimálně v 1 vyučovací hodině. Ve Vsetíně dne Ing. Jaroslav Dufka

4 Rozdělení plastů Témata: Základní rozdělení Druhy plastů
Názvy plastů a jejich charakteristika Polyetylén Polypropylén Polyvinylchlorid

5 Základní rozdělení 1.Termoplasty. Působením teploty změknou a dají se tvarovat. Po ochlazení ztuhnou v novém tvaru. Tento proces je možno opakovat, aniž by se změnily jejich fyzikální, chemické nebo mechanické vlastnosti. Ze všech druhů plastů je jich nejvíce. 2.Termosety. Nazývají se také duroplasty. Jejich struktura má velmi silné vazby. Nelze je teplem tvářet ani svařovat, spojují se mechanicky. 3.Elastomery. Mají slabší vazby mezi molekulami. Při mechanickém namáhání mění svůj tvar. Po odstranění zatěžující síly se vrací materiál do původního tvaru. Teplem je nelze tvarovat a nejsou svařitelné.

6 Druhy plastů Druh plastu Název plastu termoplast
polyetylén PE, polypropylén PP, polybutylén PB, polyvinylchlorid PVC, akrylonitrilbutadienstyren ABS, polyamid PA, polytetrafluorethylen PFTE, polyvinyliden fluorid PVDF termoset polyetylén síťovaný PE-X, sklolaminátový plast GRP (Glass Reinforced Plastic) elastomer polyuretan PUR, silikon

7 Názvy plastů a jejich charakteristika
PE – polyetylén; termoplast, který je od určité vyšší teploty plastický (tvárný) – až tekutý a po ochlazení se stane pevným, přičemž tyto teplotou dané změny tvárnosti mohou nastávat opakovaně. PP – polypropylén; je termoplast, který patří mezi nejběžnější plasty, používá se v mnoha odvětvích potravinářského a textilního průmyslu a v laboratorních vybaveních. Prodává se pod obchodním názvem Triplen, Tatren, Mosten, Bralen atd. PB – polybutylén; PB má vysokou chemickou odolnost a vynikající odolnost vůči horké vodě, protože má velmi nízkou podélnou tepelnou expanzi. PVC – polyvinylchlorid; je třetí nejpoužívanější umělou hmotou, hned po PE a PP. Vyrábí se polymerací vinylchloridu, je těkavý, jemně nasládlý plyn, bod varu = 139 °C. Vyrábí se již od roku 1935. ABS – akrylonitrilbutadienstyren; termoplastický průmyslový kopolymer. Je odolný vůči mechanickému poškození. Tuhý, houževnatý, dle typu odolný proti nízkým i vysokým teplotám, málo nasákavý, zdravotně nezávadný.

8 Názvy plastů a jejich charakteristika
PA – polyamid; v současné době se používají 3 druhy polyamid 6; polyamid 6,6 a polyamid 11. Všechny mají podobné vlastnosti i použití. Jiný název je silon. PFTE – polytetrafluorethylen; je více známý pod svým obchodním názvem teflon. Jiný název je teflon. PVDF – polyvinyliden fluorid ; patří k termoplastům, je vysoce krystalický nevyztužený fluoropolymer, spojující dobré mechanické, termické a elektrické vlastnosti s vynikající chemickou odolností. PE-X – polyetylén síťovaný; nesvařuje se, největší použití je pro podlahové vytápění. GRP – skleněným vláknem vyztužený plast; nazývá se také sklolaminát a má velmi široké využití. PUR – polyuretan; je polymer, který velmi snadno reaguje se všemi sloučeninami, které obsahují vodík. Silikon – je velmi stabilní polymer; má široké využití.

9 Polyamid (silon) Polytetrafluorethylen (feflon) Polotovary a výrobky z různých plastů Sklolaminát GRP Stěna z polyuretanu (PUR)

10 Polyetylén Je jeden z nejrozšířenějších plastů. Vyrábí se v mnoha drobných rozlišeních. V instalatérské praxi se setkáváme s těmito druhy polyetylénu: PE-LD = nízkohustotný polyetylén PE-MD = středohustotný polyetylén PE-HD = vysokohustotný polyetylén PE-X = síťovaný polyetylén Síťovaný polyetylén se vyrábí ve 4 způsobech síťování a podle toho se rozlišují typy PEXa ,PEXb, PEXc, PEXd. Nejčastěji se používají trubky z polyetylénu síťovaného metodou angel, označení je PEXa.

11 Polypropylén Rovněž PP je velmi běžně používaný termoplast. Rozděluje se na homopolymer (PP-H), blokový kopolymer (PP-B), random (PP-R). Instalatéři jej znají také pod označením PP1, PP2 nebo PP3. Z PP typu 1 se dnes trubky pro instalatéry již nevyrábí. Typ PP3 snáší vyšší teploty než PP2. Polypropylen je důležitým materiálem pro potrubní rozvody. Má velmi dobré mechanické a chemické odolnosti a odolnost proti tepelné deformaci. Sváří se polyfůzně, natupo, elektrotvarovkami. PP-H se využívá často při čerpání louhů, kyselin, ředidel a tuků. Cílové určení jsou silné alkalické roztoky. Špatně odolává UV záření či oxidačním činidlům. Znehodnotit se může plynným chlórem nebo chlornan sodným. Velmi dobře snáší teplou vodu, a to až do teploty 100 °C.

12 Polyvinylchlorid Pro PVC se také používá název novodur. Vyrábí se používají dva druhy PVC – neměkčený (PVC-U) a měkčený (PVC-C). Měkčený má označení také chlorovaný. PVC-U má velmi dobrou chemickou odolnost. Typické využití je pro potrubní systém v kanalizaci. PVC-U je odolný proti většině kyselin a louhů. Používá se proto i pro skladování a dopravu agresivních médií. Snáší i vysoké koncentrace H2SO4 až do 98%. PVC-C má výbornou chemickou odolnost. Má velmi dlouhou životnost i v agresivním či korozivním prostředím. Proti levnějšímu PVC-U nabízí teplotní odolnost až do 80°C. Využívá se pro dopravu pitné vody, spojování se provádí lepením. Nároky na nářadí a vybavení při lepení jsou minimálním.

13 Kontrolní otázky: 1. Jaké je základní rozdělení plastů?
2. Jaké jsou názvy nejběžnějších plastů? 3. Jaké jsou druhy polyetylénu? 4. Jaké jsou druhy polypropylénu? 5. Jaké jsou druhy polyvinylchloridu?

14 Zdroje Literatura: Internet:
CMEJRKOVÁ, S., DANEŠ, F., SVĚTLÁ, J. Jak napsat odborný text. 1. vydání. Praha: Leda, s. ISBN Internet: Odkazy ze dne


Stáhnout ppt "ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST"

Podobné prezentace


Reklamy Google