Pohybová aktivita u seniorů

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Fyziologie- dýchací systém v zátěži
Advertisements

Vliv hluku na lidské zdraví
KARDIORESPIRAČNÍ ADAPTACE NA TRÉNINK
Reakce a adaptace oběhového systému na zatížení
Fyziologické aspekty PA dětí
Fyzioterapie u SMA zásady cvičení osob s SMA poznatky z praxe
OBEZITA.
Žena a sport Mgr. Lukáš Cipryan.
METABOLICKÁ ADAPTACE NA TRÉNINK
Fyziologie tělesné zátěže-oběhový systém
Pohybová aktivita všedního dne K. Barták Ústav tělovýchovného lékařství LF a FN, Hradec Králové.
Zásady tréninku pacientů v rekondičně rehabilitačním centru
TRÉNINKOVÁ JEDNOTKA Michal Lehnert.
Pozornost, vědomí Škola:
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Koncepce péče o staré občany
Klinická propedeutika
Přednáška č. 2 Kinezioterapie v kontextu rehabilitace, dělení kinezioterapie, metody kinezioterapie.
KDO NEPROŽIL STÁŘÍ, NEVÍ JAKÉ JE..
PRESKRIPCE PROGRAMU POHYBOVÉ AKTIVITY IV. Přednášky pro studenty FTK UP Olomouc.
Zdravotní účinky obtěžování hlukem v životním prostředí
MUDr. Radkin Honzák, CSc. Psychiatrická katedra IPVZ
VYTRVALOSTNÍ SCHOPNOSTI. VYTRVALOST SCHOPNOST PROVÁDĚT POHYBOVOU ČINNOST PO DLOUHOU DOBU SCHOPNOST ODOLÁVAT ÚNAVĚ PŘEKONÁVAT VZDÁLENOST URČITOU INTENZITOU.
Spánek Vypracoval: Dominik Bobek Obor: Technické lyceum Třída: 1L
Žena a sport.
KARDIOVASKULÁRNÍ SYSTÉM A ZATÍŽENÍ
PLNÝ DECH.
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
Přednáška č. 3 Krátkodobý a dlouhodobý rehabilitační plán,stavba cvičební jednotky,metodické zásady kinezioterapie.
Centrální nervový systém
Reakce a adaptace oběhového systému na zátěž
Fyziologické aspekty stárnutí
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Zdravotní tělesná výchova
Bakalářské studium 158 Péče o základní potřeby
Periodizace lidského věku: Období dospělosti Období stáří
Cesta k udržení mobility a soběstačnosti seniorů
Sportovní trénink jako proces bio-psychosociální adaptace
Tělesné sebepojetí.
Osnova přednášky: 1.Charakteristika tréninkové jednotky (TJ), typy TJ. 2.Struktura TJ – úvodní, hlavní a závěrečná část. Obsah a význam jednotlivých částí.
Hana Fialová Daniela Šlapáková Tereza Zemanová
Přetížení a přetrénování Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
Specifické problémy tréninku a výkonnosti mládeže Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel.
Rychlostní disciplíny MUDr.Kateřina Kapounková
Dýchací systém.
TEORIE SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
Zdravotní problém lidstva
Martin Gregora.  Podvýživa je stav nerovnováhy mezi potřebami organismu a skutečným příjmem, který vzniká v důsledku nedostatku živin důležitých pro.
Civilizační choroby. otylost nadměrné hromadění energetických zásob v podobě tuku.
MGR. VĚRA KNAPPOVÁ, PH.D. RKPF Kompenzační a kondičně- rozvíjející cvičení u seniorů.
Dětský aerobik Pod pojmem dětský aerobik rozumíme rozmanitá cvičení za hudebního doprovodu, která vycházejí především z aerobiku pro dospělé, ale také.
Univerzita Karlova v Praze Fakulta tělesné výchovy a sportu Katedra gymnastiky Gymnastika II. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem,
Doplňky stravy pro seniory - ano či ne? Mgr. Šárka Novotná.
Didaktika TV Efektivita vyučovací jednotky Libor Bouda.
Univerzita Karlova v Praze Fakulta tělesné výchovy a sportu Katedra gymnastiky Gymnastika II. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem,
Plavání ve zdravotně orientovaných pohybových programech Lekce č. 27 Irena Čechovská, červen 2006 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
STÁŘÍ Morávková, Jiránková C3A. STÁŘÍ poslední etapa lidského života, vysoký věk imunitní systém oslaben → větší náchylnost k nemocem stáří rané (65 -
Harmonizační cvičení a specifika ve vztahu k věku Dětství dospělost ženy po menopauze stáří.
Ontogenetický vývoj. cílová skupina: střední školy anotace : charakteristické znaky období adolescence, plné dospělosti, zralosti, středního věku a stáří.
NA POHYB BYCHOM MĚLI PAMATOVAT I KDYŽ ZAPOMÍNÁME
Fyziologie dětí Mgr. Lukáš Cipryan.
Fyziologické aspekty PA dětí
Jak stárnout úspěšněji
Tělesný, funkční a psychický vývoj dětí a mládeže
Bolestivé stavy pohybového aparátu
KONDIČNÍ PŘÍPRAVA Michal Lehnert.
TRÉNINKOVÁ JEDNOTKA Michal Lehnert.
Držení těla a pohybové činnosti v praxi
Specifika a požadavky těchto skupin
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Pohybová aktivita u seniorů Harmonizační cvičení Mgr. Jana Řezaninová

Stárnutí je nevratný, univerzální, druhově specifický biologický proces, který lze obtížně definovat. Postihuje s různou rychlostí prakticky všechny orgány, které ztrácejí svou funkční rezervu. Biologicky starý organismus se tak stává méně přizpůsobivý k měnícím se podmínkám vnitřního a zevního prostředí, ztrácí své adaptační schopnosti a snadno, i při mírných podnětech, dochází k dekompenzaci jak orgánové funkce, tak organismu jako celku.

Období stáří: 45–59 let – středni věk (interevium) 60 (65)–74 – počínající, časné stáři (senescence) 75–89 – kmetstvi, vlastni staři (senium) 90 a vice – dlouhověkost (patriarchium)

Hybný systém reaguje citlivě na všechny patologické procesy v organismu, zvláště na nedostatek aktivního pohybu. Dochází k úbytku svalové hmoty, přestavbě kostní tkáně, ke změnám v měkkých tkaních kolem kloubů a k omezeni jejich fyziologického pohybového rozsahu. Vlivem biologického stárnutí svalstvo zmenšuje svůj objem, ztrácí pružnost a silu, snižuje se schopnost rychlé reakce (!!pády), snížena výdrž při fyzické aktivitě, rychlejší nástup únavy.

Tělesná výška se zmenšuje se snížením meziobratlových plotének, úbytkem svalové hmoty, snížením napětí svalů Změny na celém lokomočním aparátu (zvětšení hrudní kyfózy a lordózy bederní páteře). Dochází k úbytku mozkových buněk, ztrátě pružnosti mozkových cév, což vede k postupnému poklesu kapacity paměti,především krátkodobé a k prodlouženi doby reakce, snížení psychomotorického tempa.

Snížení funkce smyslových orgánů (zrak, sluch, čich). Po 50.roce se zvyšuje práh bolesti. Poruchy rovnováhy. Změny v endokrinním systému (změny hladin hormonů). Respirační systém - dochází k poklesu vitální kapacity plic (v důsledku sníženi výkonnosti svalstva hrudníku, sníženi pružnosti plicní tkáně, deformitami pateře a hrudniku,…).

Kardiovaskulární aparát – nižší VO2 max, menší srdeční výdej a maximální tepová frekvence, pomalejší návrat tepové frekvence k výchozím hodnotám, zvýšená cevní rezistence. Nižší schopnost koncentrovat se.

Harmonizační cvičení u seniorů Seniorské populace neustále přibývá, jednotlivci se dožívají vyššího věku a průměrný věk stoupá. Mnoho seniorů se však dožívá vyššího věku za cenu imobilizace a zhoršené kvality života. V nabídce sportovních zařízení, fitnesscenter i sportovních fakult většinou chybí programy a kurzy pohybových aktivit pro seniory.

Cíl H.C. u seniorů: Stabilizace zdravotního stavu seniorů. Zastavení progrese stárnutí. Zlepšení zdatnosti a funkčního stavu seniora. Postupovat dle didaktických zásad posloupnosti a přiměřenosti s ohledem na aktuální stav klienta tak, aby cvičební plán byl individuálně optimálně zaměřen, pozitivně ovlivňoval celkový stav klienta a nepřetěžoval jej!! Klienta motivovat!

Do cvičebních lekcí lze aplikovat prvky řady pohybových stylů od fyzioterapeutických metod přes pilates, hathajógu po tchaj-ťi čchuan, Feldenkreisovu metodu. Zařadit dechová cvičení. Nezapomínat na pitný režim!! Prevence pádů. Vhodný je dostatečně hlasitý a srozumitelný slovní doprovod, cvičeni spolu s klienty. Je třeba znat zasady poskytovani prvni pomoci.

Zařazovat relaxační cvičení - měla by vést ke zklidnění organismu Zařazovat relaxační cvičení - měla by vést ke zklidnění organismu. Existuje souvislost mezi psychickou tenzí, funkčním stavem autonomního nervového systému a napětím svalů. Cvičit s oporou o zeď nebo o židli. Pozor na cvičení vlehu – dokáže se klient zvednout?? a na rychlé změny polohy – ortostatická hypotenze.

Vhodné využití hudebního doprovodu. Vynechávat kliky, hluboké dřepy, hluboké předklony, zádrže dechu, příliš rychlé a silově náročné pohyby. Pozor na izometrická cvičeni zejména u hypertenze. Cvičební celek by měl trvat alespoň 15–20 minut alespoň 2–3x týdně.

Efekt cvičení u seniorů: Zlepšení ukazatelů fyzické kondice (dechový objem, srdeční výdej), úprava krevního tlaku, snížení rizika ischemické choroby srdeční a srdečního selháni. Snížení úbytku kostní hmoty (zvláště u žen po menopauze). Snížení rizika pádů a zlomenin – zlepšení rovnovážných schopností. Zlepšení pohyblivosti i celkové funkčnosti kloubů, snížení bolesti kloubů – analgetický efekt endorfinů.

Zlepšení kvality spánku, schopnosti učení a krátkodobé paměti. Prevence tromboflebitid, pneumonií.. Zrychlení metabolismu. Udržení optimální hmotnosti Stabilizace psychiky - antidepresivní účinek, rozšiřovaní spektra sociálních kontaktů. Zvýšení vitální energie 