Efektivní hubnutí na 3.interní klinice VFN Karlovo nám.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
AUDIT Školní svačina.
Advertisements

Výživa II – alpské lyžování
Zásady zdravé výživy a nemoci způsobené nevhodnou stravou
CHARAKTERISTIKA ·     je seznam nabízených pokrmů a příloh;   ·     svým vzhledem a obsahem reprezentuje provozovnu;       je reklamním a propagačním prostředkem.
ŠKOLA V PŘÍRODĚ Orlík
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Nutriční strategie v prevenci DM
Název Výživová pyramida
Příprava stravy v rodině
Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe (reg. číslo CZ.1.07/1.1.00/ ), OPVK Klíčová aktivita č. 2 –
Makrobiotika, vegetariánství, dieta batolat a dětí předškolního věku
Zdravý životní styl Vytvořila: Michaela Ryšánková.
BE soup 1 Hovězí se zeleninou a smaženým hráškem 10,60 Kč / 16,- Kč BE soup 1 Špenátová 16,60 Kč / 21,- Kč Úterý.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Zdravá výživa Správné sestavení jídelníčku VY_32_INOVACE_01_36.
Středa BE soup 1 Kuřecí s drobením 10,60 Kč / 16,- Kč BE soup 2 Kulajda s houbami 16,60 Kč / 21,- Kč.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Technika nás připravuje o přirozený pohyb Mobilní telefony a dálkové ovladače nás připravují o přirozený pohyb - chůzi ! 20 krát denně x 20 m = 400 m Celková.
Úterý BE soup 1 Hovězí vývar se zeleninou a masovými knedlíčky 10,60 Kč / 16,- Kč BE soup 2 BE – Krémová polévka ze špenátu a sýrem 16,60 Kč / 21,-Kč.
Dietní Normování. Dietní systém Historie jednotného dietního systému sahá do padesátých let minulého století byl publikován v Praze: Nový dietní.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Slaminková Jana NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_Výchova ke zdraví TEMA: Zdravá snídaně a.
PYRAMIDA VÝŽIVY aneb NAUČME SE SPRÁVNĚ JÍST Obrázek 1.
Zeleninový vývar s kapáním Dršťková z vepřových žaludků
13. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
května PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
10. – 14.října 2016 PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
20. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
října 2016 PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
16. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
9. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
20. – 24.června PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
13.3. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
Zeleninový vývar s krupicí a vejcem
6. – 10. června PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou,
26. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
září 2016 PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
9. – 13. května PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
Hovězí vývar s masovými knedlíčky a zeleninou
Zeleninový vývar s hvězdičkami
5.12. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
23.1. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
PESTROST STRAVY.
Autor: Mgr. Marcela Holubová
2. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
7. – 11. listopadu 2016 PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
5.6. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK Státní svátek
27.2. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
27.3. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
17.4. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
Hovězí se zeleninou a smaženým hráškem
Změna jídelníčku vyhrazena Denní pitný režim na každé třídě
– PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
Sportovní výživa Ing. Babet Linhartová.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA KOLÍN V., MNICHOVICKÁ 62
Změna jídelníčku vyhrazena Denní pitný režim na každé třídě
Změna jídelníčku vyhrazena Denní pitný režim na každé třídě
Název projektu: Moderní škola Číslo klíčové aktivity: III/2 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Vráž, okres Beroun Autor: Zuzana Měchurová Název.
Změna jídelníčku vyhrazena Denní pitný režim na každé třídě
– PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
8.4. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
25.3. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
10.6. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
Transkript prezentace:

Efektivní hubnutí na 3.interní klinice VFN Karlovo nám. DCIT, a.s., Kodaňská 1441/46, 100 10 Praha 10 (mail vane@dcit.cz, web www.dcit.cz) Efektivní hubnutí na 3.interní klinice VFN Karlovo nám. Pozorovatel: Zdeněk Vaněk, pacient Výkonní pracovníci oddělení D3: MuDr. Martin Matoulek, Ph.D MuDr. Jan Šoupal (ošetřující lékař Vaňka) Praha, prosinec 2010

Důvod sdělení O hubnutí je mnoho pověr a mýtů. Na pozorovaném pracovišti mají prokazatelné výsledky. Ležel jsem na trojlůžáku a tam u spolupelešníků jsem viděl: Muž, 46 let, kuřák, původně léčen na chrápání a spánkové apnoe, hospitalizován na předoperační vyšetření před zkrácením žaludku. Vstupní váha: 135 kg po 14 dnů ostré diety 600 kcal (s několika porušeními) a rotopedu v průměru 100 kcal denně váha 124 kg Muž, 53 let, nekuřák, diabetik 2. typu, bere insulin, hodně oteklé nohy. Hospitalizován pro ověření úspěšné aplikace nového léku způsobujícího regeneraci tvorby insulinu a tím insulinovou soběstačnost. Žádný rotoped, dieta 600 kcal, spánek většinou vsedě v křesle. Po 10 dnech otoky o 16 kg lehčí, insulin vysazen. Usíná i vleže. Vaněk, 66 let, přestal kouřit před 2 měsíci, hospitalizován pro morbidní obezitu. Dieta 800 kcal rozšířená o zeleninu. Vstupní váha: 153 kg po 21 dnech a rotopedu v průměru 70 kcal denně váha 128 kg. Základem úspěchu je poznat co vlastně se má léčit a to musí lékař. Například na mém břichu předváděli studentům, jak poznat, zdali ta obruč je tuk nebo tekutina. A k mému údivu pod pupíkem kromě tuku tekutina (odhad hmatovým vyšetřením 10 - 15l), nasazeny diuretika a váha letěla dolů.

Cíle úpravy hmotnosti Základním cílem úpravy hmotnosti je: Optimální poměr hmotnosti svalů, kostí a tekutin Eliminace rizikových faktorů (vysoký krevní tlak, otoky nohou, problémy s mobilitou, problémy se spánkem) Dlouhodobé léčebné prostředky (navrhuje a zdůvodňuje specialista): - invazivní (většině obézních pacientů doporučovali zkrácení žaludku) mně nedoporučeno, pravděpodobnost dobrého výsledku 5-10% kvůli dalším chorobám(CHOPN, anemie, fibrilace srdečního svalu, apnoe spojená se srdeční arytmií, nedokonalá funkčnost štítné žlázy) - klasické (dieta + pohyb) mně doporučeno Základní dieta: 800 kcal (odhad – denně úbytek 0,8 kg) Ostrá dieta: 600 kcal (odhad – denně úbytek 1,2 kg) Uvolněná dieta =základní+cca 400 g zeleniny navíc(úbytek 0,5 kg) Odhad úbytku předpokládá pohyb min 70 kcal denně (rotoped)

Základní pozorovaná dietní pravidla Cca 7 hod: na pokoje čerstvý čaj Cca 8 hod: 185 kcal - snídaně (skoro vždy chléb typu Šumava a bílá káva, nikdy bílé pečivo nebo vajíčka (rozpis viz dále) ostrá dieta bez chleba Cca 10 hod: 50 kcal dopolední svačina, denně skoro vždy 200 g oloupané okurky + láhev neslazené minerálky, občas zeleninový nebo ovocný salát Cca 12 hod: 255 kcal oběd = hlavní jídlo, nikdy polévka (rozpis viz dále), ostrá dieta bez přílohy Cca 15 hod: 185 kcal odpolední svačina, 200 ml mléka 1,5% nebo 1 jablko ostrá dieta nic Cca 17.30: 185 kcal večeře, shodná s hlavním jídlem, někdy jen výborná polévka s chlebem (rozpis viz dále, rozpis nerozlišuje oběd od večeře) ostrá dieta bez přílohy Cca 18.30 hod: na pokoje čerstvý čaj Slazené nápoje nikdy, mléko, ovoce velmi omezeno Podáváno libové maso, drůbeží maso, šunka, žervé a netučné tvarohy a sýry, sledována váha. Dieta neobsahuje nějaké exotické nebo speciální položky.

Typický jídelníček 1. týden (22. až 28.11.) Snídaně Oběd Večeře Po 40g chléb, sýr trojhránek, 250 ml bílá káva (viz foto) Zapečená brokolice se sýrem, brambor Karbanátek, bramb. kaše, mrkvový salát Út 40 g chléb, bílý jogurt , 250 ml bílá káva(viz foto) Pečená krůtí prsa, brambory, zelný salát Vepřový plátek, dušená zelenina, brambor St 40 g chléb, šunkový salám, 250 ml bílá káva Vepřová pečeně, špenát, brambor Salát ze surimi tyčinek, chléb (vynikající) Čt 40 g chléb,žervé 250 ml bílá káva Kuřecí kousky v leču, brambor Dušená zelenina(hlavně mrkev), sýr, brambor Pá 40 g chléb, sýr trojhránek, 250 ml bílá káva Kuřecí špíz, brambor, ovocný salát Zeleninová polévka s masem, chléb So 40 g chléb, bílý jogurt , 250 ml bílá káva Krůtí v mrkvi, brambor 100 g krájený eidam, chléb,ovoce Ne 40 g chléb, žervé, 250 ml kakao Kuřecí plátek, zelenina, brambor 80 g balené šunky, chléb, 1 jablko

Typický jídelníček další týden (29.11. až 5.12.) Snídaně Oběd Večeře Po Chléb, sýr trojhránek, 250 ml bílá káva Krůtí plátek, brambor, zelný salát Vařené vejce, špenát, brambor Út Chléb, bílý jogurt , 250 ml bílá káva Zapečená brokolice se šunkou vejcem, brambor Pečené filé s pórkem, brambor (vynikající) St Chléb, šunkový salám, 250 ml bílá káva Vepřový plátek, červené zelí, brambor Lučina Linie, okurkový salát, chléb Čt Chléb, sýr Javor, 250 ml bílá káva Kuřecí stehno, bramb. kaše, ovocný salát Vepřové v mrkvi, brambor Pá Vepřový plátek, kapusta, brambor Kuřecí plátek, brambor, zelný salát s mrkví So Chléb, dia džem bal. 250ml bílá káva Vepřový plátek, fazolka, brambor Šopský salát, chléb Ne Chléb, žervé balené, 250 ml kakao Kuřecí stehno, červ. zelí, brambor

Cca 8 hod: snídaně Σ 185 kcal -40 g chléb typu Šumava nebo 35 g dalamánek 90 kcal 50 g sýr netučný nebo 50 g šunka nebo 100 g tvaroh, žervé nebo 150 ml jogurt 95 kcal Ostrá dieta: totéž bez chleba

Cca 10 hod: svačina Σ 50 kcal Skoro vždy 200 g okurka nebo 1 x 100 g ovocný salát 50 kcal Ostrá dieta: totéž Rozšířená: + 1 až 2 sklenice á 330 g steril. DIA zeleniny nebo zeleninový salát (neomezené množství) 50 kcal

Cca 12 a 17.30: hlavní jídlo Σ 255 kcal Maso možnosti 135 kcal : 90 g libové vepřové, hovězí 150 g prsa kuřecí, krůtí 200 g ryba Příloha možnosti 70 kcal - 30 g chléb 60 g těstoviny, vařená rýže - 70 g vařené luštěniny - 80 g brambor, luštěnina - 100 g bramborová kaše - 200 g Ostrá dieta bez přílohy + 200 g vařená zelenina 50 kcal Polévka pouze jako hlavní jídlo (ve skutečnosti uvařené maso se zeleninou + chléb) viz foto -> Zapečená brokolice, brambor (22/11)

Příklady hlavních jídel (oběd, večeře) Rybí file,zelenina 30/11 Kuřecí stehno, salát 2/12 Vepřové v mrkvi 2/12 Vepřové s kapustou 3/12 Kuřecí plátek, zel. salát 3/12 Rybí file, mrkvový salát 6/12

Pomocné technické prostředky Fotky a ceny u těchto běžných přístrojů neuvedeny Váha, metr, měřič tlaku krve (jen s rukávem, zápěstní ukazují nesmysle) Prstový pulsní oxymetr (měří % kyslíku v hemoglobinu, de facto prokrvení tkání-zdravý člověk 95 až 99%, po námaze nebo cigaretě 90-94, pod 90 problém –cena od 4KKč (lacinější čínské od 3KKč neukazují) Glukometr (měří cukr v krvi, zdravý člověk <5, 5 až 8 mírná cukrovka, nad 8 léčit). Sada i s píchákem na prst stojí od necelých 1 KKč, ale pozor, změření vyžaduje nový proužek a ten stojí od 15 Kč/kus.