směry, trendy, osobnosti, příručky

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Registrační číslo projektu: CZ / Tematický celek: Vlastivěda
Advertisements

Literární věda.
Redukce textů, obsahová analýza, anotace
PŮVOD A ZÁKLADY VÝVOJE ČEŠTINY
Pohled do historie vydávání odborné literatury v Českých zemích
Název: PERIODIZACE NÁRODNÍ OBROZENÍ Autor: Mgr. Lenka Jelínková
Název: LITERÁRNÍ HISTORIE A TEORIE Autor: Mgr. Lenka Jelínková
Školy a směry literární vědy
Digitální publikace a e-knihy v Ústavu pro českou literaturu AV ČR Pavel Janáček, Michal Kosák, Praha,
Metodologie historického výzkumu volného času
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název:VÝZNAM A PROBLEMATIKA RUKOPISŮ.
Sociální konstruktivismus
Národní obrození Pro žáky 8. ročníku ZŠ
Obsah předmětu Základní pojmy Umělecké styly
Název: JOSEF DOBROVSKÝ Autor: Mgr. Lenka Jelínková
Josef Dobrovský * položil základy obrozeneckého
České národní obrození
Josef Jungmann Simona Coubalová C2B
Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_
České národní obrození
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.11 Název pro školu:
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_1.2.4.
Registrační číslo projektu:
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_
Pierre Bourdieu a jeho význam pro historickou sociologii ( ) Bourdieu se zabýval především současnými společnostmi, historické reálie používal.
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
Etapy českého národního obrození
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY Zakázaní autoři Mgr. Ludmila Růžičková.
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název:1. FÁZE NÁRODNÍ OBROZENÍ Autor:Mgr.
Národní obrození.
RELIGIONISTIKA představení oboru Religionistika jako věda, náboženství jako její předmět, studijní literatura.
Sociologická imaginace.Praha: SLON, 2002; kapitola Příslib, str
ZÁKLADNÍ POJMY §História - 1. objektivní proces historického vývoje = dějiny; 2. vědecká reflexe historického vývoje, zkoumání a výklad minulosti = dějepis.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
KVINTA.  JEN TRADOVANÁ  ÚSTNÍ  UŽ ZAPSANÁ SLOVESNOST  LITERATURA  PÍSEMNICTVÍ.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Úvod do studia literatury I Mgr. Jiří Koten, Ph. D. zimní semestr.
NÁRODNÍ OBROZENÍ. NÁRODNÍ OBROZENÍ (poslední čtvrtina 18. století a 1. pol. 19. století) ● proces utváření novodobého českého národa ● vznik novodobé.
 Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“  Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT  Pořadové číslo: 31  Autor:
ČESKÉ NÁRODNÍ OBROZENÍ proces, který probíhal v rakouské monarchii zhruba od poslední třetiny 18. století do roku 1848 hlavním úkolem jeho tvůrců bylo.
České národní obrození (ČNO). ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – České.
České země ve 2. polovině 18. století
 Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“  Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT  Pořadové číslo: 26  Autor:
Bakalářský studijní obor: Historie
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
FILOsOFIE A VĚDA.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Josef Jungmann Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_02 Název Jazykovědci počátku Národního obrození.
Národní obrození Kateřina čížková.
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Kde se Josef Dobrovský narodil?
Úprava textu k vydání Ukázka: Encyklopedie literárních žánrů… 2-R-56 v knihovně OJ; Praha, Litomyšl, 2004; FF: prezenčně: 82-ENCY6-1 Muk. Varianty a stylistika.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
České národní obrození = ČNO
3. Fáze Národního obrození
70.léta 18.století - pol. 19.století
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
I. Úvod do předmětu 1a. Historie a dějepisectví, historické prameny, metody historické práce.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Název materiálu: Národní obrození
70. léta 18. století – 50. léta 19. století
RELIGIONISTIKA představení oboru
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
2. Fáze Národního obrození
POEZIE V ČESKÉ LITERATUŘE PRVNÍ POLOVINY 20. STOLETÍ
Základní filozofické otázky
České národní obrození
Transkript prezentace:

směry, trendy, osobnosti, příručky Literární historie směry, trendy, osobnosti, příručky

Počátky moderního literárního dějepisectví Disciplína se ustavuje v osvícenství (vědomí historické kontinuity, idea dějin jako vývoje směřujícího k pokroku, prohlubování estetického myšlení). Často se stává nástrojem národních hnutí. Dobrovský: Geschichte der böhmischen Sprache und Literatur (1792); Jungmann: Historie literatury české aneb Soustavný přehled spisů českých s krátkou historií národu, osvícení a jazyka (1825).

Od psaní dějin k historické vědě pro chápání dějin bylo inspirativní dílo Palackého: dějiny národa, který trvá nezávisle na státních útvarech. Určující je nástup vědecké historiografie ve 2/2 19. stol. Psaní dějin se zbavuje ideologické funkce (přestává sloužit národnímu hnutí). Tato etapa je spojena s nástupem pozitivizmu (historik Jaroslav Goll, jazykovědec Jan Gebauer, boj o RKZ).

Pozitivizmus Pozitivizmus má důsledky i pro literární dějepis: odvrat od intuitivního či ideologického hodnocení literárních děl směrem k historické metodě. Klíčová je biografická a sociologická metoda (život spisovatele a okolnosti vzniku díla), fakt je nutno ověřit historickým pramenem a zajistit jeho relevanci. Pozitivistická díla podávají množství dat a faktů, pokoušejí se rekonstruovat dějiny v co nejširších souvislostech.

Metody historikovy práce Významné teoretické dílo pozitivistického dějepisectví: Gustav Lanson: Metoda literárního dějepisu (1910). Důraz na heuristickou fázi: literární historik musí shromáždit bibliografii (autorskou, kritickou, historickou); důraz i na textologickou stránku: je nezbytné zajistit spolehlivost literárních památek i veškerých dalších pramenů. Před interpretací pramene je nezbytná jeho kritika.

Textologie Cílem textologie je zajistit spolehlivost literárních textů. U starších památek je to např. rozbor kolací (opisů), atribuce rukopisu, stanovení archetypu (původního znění), vzájemné závislosti opisů (stemma). Editor do památky smí zasahovat (emendace = oprava porušeného textu). Úpravy je třeba zaznamenat v ediční poznámce.

Typy edic transliterované vydání – pro filology, zachovává původní podobu textu; vydání transkribované - není určeno pouze filologům (převádí text do dnešní pravopisné normy); čtenářské vydání přibližuje text širšímu okruhu čtenářů; těžiště je zde v úvodu či doslovu. Text je převeden do současného jazyka, jedná se pak o převyprávění či adaptaci. Při vydávání modernějších textů by měl textolog vycházet ze znění poslední ruky (poslední vydání za autorova života); textolog může odhalit cenzurní či nerelevantní editorské zásahy.

Literární historikové – pozitivisté Jaroslav Vlček (foto nahoře): Dějiny české literatury (4 sv.); Jan Jakubec: Dějiny literatury české (2 sv.); Arne Novák (foto dole): Přehledné dějiny literatury české (s J. V. Novákem), Dějiny českého písemnictví.

Strukturalismus V r. 1926 byl založen Pražský lingvistický kroužek, který pro českou literární vědu a jazykovědu objevil strukturalismus. Strukturalisté (např. Jan Mukařovský, foto) odmítali pozitivistickou metodu a požadovali vědečtější přístup (zejm. obrat pozornosti ke struktuře díla, odvrat od biografické metody).

Felix Vodička Vodička byl nejvýznamnějším literárním historikem z řad strukturalistů. Podle něj je třeba studovat i proměny estetického objektu v čase. Z díla: Počátky krásné prózy novočeské, Struktura vývoje, redakční činnost u akademických dějin.

Období po únoru 1948 mění se postoje k literatuře – spisovatel má být „inženýrem lidských duší“ (sovětská kulturní politika Andreje Ždanova). Dochází k odvratu od objektivního výkladu literárněhistorického vývoje k ideologické kritice (doktrínou je socialistický realismus). Ladislav Štoll: Třicet let bojů za českou socialistickou poezii (1950). Literatura, která nevyhovuje oficiální doktríně, je označena za reakční a neslučitelnou s potřebami socialistické společnosti.

Stranická literární věda V r. 1950 je odmítnut strukturalismus, vycházejí Stalinovy články o jazykovědě. Za doktrínu je přijat stalinský marxismus (tažení proti strukturalismu se účastní i jeho přední představitelé, mj. Jan Mukařovský). Pražský strukturalismus propagují v exilu R. Jakobson a R. Wellek.

Akademické dějiny V r. 1952 založena ČSAV, její součástí i Ústav pro českou literaturu – úkolem je mj. připravit Dějiny české literatury. První svazek vyšel v r. 1959, redaktorem svazku byl Josef Hrabák.

Akademické dějiny Druhý svazek akademických dějin vyšel v r. 1960 (red. Felix Vodička), třetí v r. 1961 (red. Miloš Pohorský). Čtvrtý sv. (Zd. Pešat – E. Strohsová) vyšel teprve v r. 1995. Všechny svazky on-line: http://www.ucl.cas.cz/edicee/index.php?k=4

Lexikografie 1964 – Slovník českých spisovatelů (red. R. Havel a J. Opelík; od 70tých let - Lexikon české literatury (I-II/red. Vl. Forst; III/ Jiří Opelík, IV/ Luboš Merhaut. Projekt završen 2008. Slovník české literatury on-line (ÚČL).

Postmoderní historiografie Hayden White Metahistorie Postmoderní filozofie problematizuje možnost objektivně zaznamenat svět (svět existuje pouze jako verze empirické reality, je svázána s vnímatelem), jazykověda chápe referent jako čistě jazykový jev. Postmoderní historiografie považuje vyprávění za svého druhu literární žánr (Hayden White: Metahistory).

Nový historismus a ohlasy na něj V důsledku postmoderní skepse se mění pohled na historický fakt, který není chápán jako pravda o minulosti, nýbrž jako autorská konstrukce, která respektuje pravidla historické vědy (fakt je konstruován v souladu s prameny atd.). V literárních dějinách se zdůrazňuje požadavek širších obecně-kulturních souvislostí.

Období po r. 1989 Nejvýznamnější literárněhistorické projekty po r. 1989: Dějiny české literatury 1945 – 1989 (4 sv., red. Pavel Janoušek). Dějiny nové moderny (red. V. Papoušek).