DÁLKOVÝ PRŮZKUM (ZEMĚ) (Remote Sensing)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
3.4 Jednosnímková metoda Základní pojmy
Advertisements

Stereofotogrammetrie FTG1 – stereofotogrammetrie
Fotogrammetrie 1 Průseková metoda přednášející Jindřich Hodač JH_13.10.
8 Průseková metoda - nejstarší fotogrammetrická metoda
Dálkový průzkum Země Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
JAK POŘÍDIT KVALITNÍ SNÍMKY PRO PROJEKTY V POZEMNÍ FOTOGRAMMETRII METODICKÝ NÁVOD
Atmosféra Země.
ATMOSFÉRA Obecná část Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Ochrana letišť Zákon 49/1997 o civilním letectví Pro výkon státní správy ve věcech civilního letectví je zřízen Úřad pro civilní letectví se sídlem v Praze.
Zadání - úkol Vyhotovit měřickou dokumentaci zadané části stavebního objektu ► digitální + tištěná podoba Fasáda J. Hodač – VT FTG 1.
Dějiny průzkumu sluneční soustavy
20. Metody zpracování digitálních dat dálkového průzkumu
Základy počítačové grafiky
MAPA – Zmenšený obraz povrchu Země
© Gymnázium, Praha 6, Nad Alejí 1952
Obor: Geodézie a katastr nemovitostí
Nejdražší způsob, jak vytvořit obrázek Zajímavost na začátek
Geometrická podstata map
Optické odečítací pomůcky, měrení délek
VESMÍR A SLUNEČNÍ SOUSTAVA
VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA STAVEBNÍ ÚSTAV GEODÉZIE
Mikrovlnné systémy Bc. Jindřich Poledňák. mikrovlnné záření vlnová délka: 1mm – 1m od 70. let 20. století pro dálkový průzkum se využívají vlnové délky.
PLANETA ZEMĚ.
„Výuka na gymnáziu podporovaná ICT“.
DPZ Dálkový průzkum Země.
, Brno Připravil: Ing. Jaromír Landa LIDAR.
Digitální fotoaparáty
INFRAČERVENÉ ZÁŘENÍ Melicher Jan Středa Tomáš.
Metodika měření svislých posunů staveb
DÁLKOVÝ PRŮZKUM ZEMĚ.
Kosmonautika.
Ing. Jiří Fejfar, Ph.D. Dálkový průzkum Země pokračování.
Mapové zobrazení.
Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště
LCD displeje + princip zobrazení
Aneb Vlastnosti elektromagnetického záření o vln. délce 1 mm až 1 m Jaroslav Jarina, Jiří Mužík, Václav Vondrášek.
Geoinformační technologie Geografické informační systémy (GIS) Výukový materiál pro gymnázia a ostatní střední školy © Gymnázium, Praha 6, Nad Alejí 1952.
Blízká fotogrammetrie
Elektromagnetické záření 2. část
Snímeksnímek bezměřítkaorientace obraz bez přesného měřítka a orientace překreslený snímek překreslený snímek směřítkemorientací obraz s přesným měřítkem.
DÁLKOVÝ PRŮZKUM ZEMĚ.
Glóbus Glóbus - zmenšený model Země - má své měřítko
TECHNICKÉ KRESLENÍ Autor: Luboš Šlechta Datum: Třída: 8 - 9
Tvar, velikost a pohyby Země
Hvězdy Fyzika Autor: RNDr.Zdeňka Strouhalová
Fotogrammetrie se zabývá zjišťováním geometrických a polohových informací z obrazových záznamů, nejčastěji z fotografických snímků. Využití:  Kartografie:
Fotogrammetrická dokumentace architektury 3 x 3 pravidla pro jednoduchou fotogrammetrickou dokumentaci architektury Jindřich Hodač Ph.D. Letní semestr.
Dálkový průzkum Země Remote Sensing. Gaspard Félix Tournachon „Nadar“
DÁLKOVÝ PRŮZKUM ZEMĚ Jan Dušek.
Petr Junek Laboratoř DPZ, Katedra mapování a kartografie
Program přednášky fotogrammetrické metody laserové skenování
Vytvoření dokumentu bylo financováno ze zdrojů Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu ČR. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.32/ Počítačová.
NEDESTRUKTIVNÍ ARCHEOLOGIE KATEDRA ARCHEOLOGIE Fakulta filozofická Západočeská univerzita Doc. PhDr. M. Gojda, CSc.
Kartografie Láďa Mráz.
DÁLKOVÝ PRŮZKUM ZEMĚ.
Atmosféra autor: Mgr. Jana Mikešová
Geoinformatika úvod.
Digitální zpracování materiálů DPZ
Geografické informační systémy pojetí, definice, součásti
1 Fotogrammetrie - úvod Proč?? Co ?? Jak?? snímek mapa.
GIS - geografické informační systémy Jednotlivé části GIS jsou zobrazeny ve vrstvách a z nich se skládá výsledná mapa. …je na počítačích založený informační.
ZEMĚMĚŘICKÝ ÚŘAD Letecké měřické snímkování a ortofotografické zobrazení území ČR Plzeň Petr Dvořáček.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Jana Vaňková NÁZEV:VY_32_INOVACE_02A_02_TVORBA MAPY TEMA:Přírodní obraz Země.
Šablona. Anotace: žák získá nové informace o kartografii Autor: Mgr.Hana Hilscherová Jazyk: Čeština Očekávaný výstup: získá nové informace a základním.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV: Užití čoček TÉMATICKÝ CELEK: Elektromagnetické.
Výškopis ● Vrstevnice -Vrstevnice je čára o stejné nadmořské výšce zobrazená na mapě. – Interval i = M / 5000 – Hlavní, vedlejší.
Možnosti studia změn rostlinstva
Laserové skenování 3D záznam tvarů objektů dopadem laserového paprsku na předmět a detekce odraženého záření – intenzita a směr, složení obrazu z velkého.
Dokumentace památkových objektů
KRAJINNÁ SFÉRA PŘÍRODNÍ SLOŽKA ČLOVĚKEM TVOŘENÁ SLOŽKA
Transkript prezentace:

DÁLKOVÝ PRŮZKUM (ZEMĚ) (Remote Sensing) Je to vědní obor, který se zabývá pořizováním, zpracováním a interpretací dat o objektech a jevech na zemském povrchu, pod ním a v zemské atmosféře, bez fyzického kontaktu s těmito jevy. Zabývá se sběrem a přenosem dat (technická stránky), jejich anylýzou a interpretací.  data jsou: 1) v analogové podobě (fotografické snímky, film) 2) v digitální podobě (skenovaná data, radarová)

DPZ umožňuje Komplexní pohled na zkoumané území Kombinace dat v aplikacích GIS Pozorování jevů v různých částech elektromagnetického spektra Sledovat dynamiku vývoje

Druhy DPZ Pasivní: zachycují přírodní elektromagnetické záření Slunce, Země o různé vlnové délce Aktivní: zachycují odraz umělého mikrovlnného záření od zemského povrchu (radarové snímky)

HISTORIE DPZ termín DPZ používán od 60. let (první družice) letecké fotografie – od první sv. války první družice 1957: Sputnik 1957 Sputnik 2 s Lajkou 1972: Landsat 1 1999 Landsat 7

Nejčastěji se k DPZ používá letadel a družic, které jsou vybavené potřebnými přístroji. Snímky se zhotovují podle svislé osy a překrývají se: podle podélné osy o 60-80%, podle příčné osy o 25-30%. Každý objekt je snímán dvakrát z různých úhlů - při zpracování vzniká zdánlivě trojrozměrný obraz. LETECKÉ SNÍMKOVÁNÍ DRUŽICOVÉ SNÍMKOVÁNÍ Zachycuje území o několika km2, výsledkem jsou analogové nebo digitální snímky s vysokou rozlišovací schopností (1m2). Zachycuje území o několika stovkách km2, výsledkem jsou digitální snímky s rozlišovací schopností několik až několik desítek m2, mohou snímat celou polokouli.

Družicové snímkování Stacionární družice Kosmické lodě a laboratoře - létají ve výškách až 36000km, stále nad stejným místem, rozlišení 1 - 5 km, př. NOAA, Meteosat, Eumetsat Kosmické lodě a laboratoře - létají ve výškách 200-500 km, rozlišení 10 m, př. Skylab, Saljut

Družicové snímkování Meteorologické a jiné speciální družice - létají ve výškách 600-1200km, doba oběhu 100 min, rozlišení několik m, př. Kosmos, Landsat, Spot, IRS, Terra, Meteosat, NOAA

ZDROJE DAT Data typu Landsat (5-7), pixel 120 – 15 m: stř. Morava Data typu Spot: pixel 10 – 20 m: Praha 20 m, Praha 10 m Data typu IRS: pixel 23.5 m: Jihlava Data typz Ikonos: pixel 1 m: Žiar nad Hronom

Zpracováním získaných dat se zabývá fotogrammetrie Letecké a družicové snímky zachycují úplný obraz Země a nesou informace geometrické (tvar,velikost, poloha…) i tématické (druh vegetace, voda v krajině…). V důsledku nedokonalého snímání, oblačnosti, zakřivení zemského povrchu… dochází vždy k určitému zkreslení snímků. Zpracováním získaných dat se zabývá fotogrammetrie Je to vědní obor zabývající se rekonstrukcí tvaru, rozměru a polohy objektů, zobrazených na fotografických a digitálních snímcích.