INTERNET jako akviziční informační zdroj Mgr. Daniela Tkačíková Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jindřiška Pospíšilová
Advertisements

INTERNET PRO NEVIDOMÉ A SLABOZRAKÉ Služby veřejných knihoven zdravotně postiženým uživatelům PhDr. Ivana Štrossová Hradec Králové 26.března 2001.
Získávání primárních dokumentů * Mgr. Miluše Mírková Univerzitní knihovna ZČU URL:
Získávání primárních dokumentů * Mgr. Miluše Mírková Univerzitní knihovna ZČU URL:
Regionální knihovní systém Clavius REKS
Zkušenosti s utvářením konsorcií v České republice Jaroslav Šilhánek VŠCHT Praha.
E-knihy E-čtečky Zkušenosti NTK Jana Římanová, Národní technická knihovna,
Systémy pro zpřístupňování eVŠKP DSPACE CZ Zpráva o české komunitě DSpace Zpracovala Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TUO.
Elektronické služby v znalostnej spoločnosti, , Zvolen Koordinace a spolupráce – úloha Asociace knihoven vysokých škol ČR Barbora Ramajzlová.
Eva Filípková Informační zdroje = zdroje, který přináší uživatelům informace, = zdroje, který přináší uživatelům informace, poznatky.
Politika výběru elektronických zdrojů publikovaných v prostředí Internetu Mgr. Ludmila Celbová
OD FAKULTNÍCH KNIHOVEN KE KNIHOVNĚ CENTRÁLNÍ Dana Lošťáková Knihovna UP Olomouc.
Customer Relationship Management Řízení vztahů se zákazníky.
Informatizace veřejných knihoven Internet a veřejné knihovny jako informační centra měst a obcí PhDr. Ivana Štrossová Okresní knihovna Havlíčkův Brod.
Záměry Knihovny Antonína Švehly v oblasti poskytovaných služeb pro knihovníky Knihovna Antonína Švehly 2014.
IVIG Praha, Odborná pomoc veřejných knihoven informačním a studijním centrům škol.
1 Vít Richter ISSS 2005 – Hradec Králové Národní knihovna ČR Mobil: Archivy, knihovny, muzea a jejich úloha při.
Metody zpracování informací - 2 Základní vymezení témat přednášek: Informační služby Informační střediska Knihovny Uživatelé a čtenáři Informace.
Oborová informační brána KIV Jak ji využívat. Bránu KIV vytvořili Hlavní garant: Knihovnický institut NK ČR Technologie: Ústav výpočetní techniky UK v.
Služby oborové brány KIV Podzim Oborová brána KIV- Vyhledávání Vyhledává ve dvou fázích: První: bibliografický záznam Druhá: k záznamu plný text.
Meziknihovní služby Ludmila Kohoutová Národní knihovna ČR Komise pro služby, Brno
Akvizice periodické literatury Havlíčkův Brod.
Jindřichův Hradec, Školní a veřejné knihovny – spolupráce v regionu Konkurence? Ne! Spolupráce …
1 Mgr. Daniela Nová E-čtečky, e-knihy, e-vydavatelství ve vysokoškolském prostředí, seminář ČVUT Akvizice e-knih z pohledu vysokoškolské knihovny.
REGIONÁLNÍ FUNKCE KNIHOVEN Pomoc nebo omezení ? Definice RF knihovny Funkce, v jejichž rámci krajská knihovna a další pověřené knihovny, poskytují základním.
Elektronické informační zdroje Přírodovědecká fakulta.
110 let služby české historické obci Projekt Bibliografie dějin Českých zemí Věra Hanelová INFORUM ročník mezinárodní konference o profesionálních.
Využití informačních a komunikačních technologií (ICT) Informační systémy ve státní správě.
Metody zpracování informací - 2
Co po nás zbyde… ISSS 2005 WebArchiv digitální archiv českého webu Markéta Škodová, Národní knihovna ČR.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A5 Nástroje informatiky pro získávání informací a jejich zpracování.
Bibliografická a rešeršní činnost Jednotná informační brána.
Aplikace teorie information commons v Ústřední knihovně Přírodovědecké fakulty MU Klub vysokoškolských knihovníků SKIP Zdeňka Dohnálková Prosinec 2006.
Knihovna společenských věd TGM v Jinonicích Společné zařízení Centra pro otázky životního prostředí UK, Fakulty humanitních studií UK, Fakulty sociálních.
Přednáška: DISTRIBUCE Distribuce - soubor všech podniků a jednotlivců, kteří se stanou vlastníky nebo budou nápomocni při převodu vlastnictví produktů.
Souborný katalog ČR Dana Vyorálková. Souborný katalog ČR Co je souborný katalog Kde najdete Souborný katalog ČR Co hledat v Souborném katalogu ČR Jak.
Digitální strategie krajů Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica 1 Datum: Digitální strategie krajů Datum:
PhDr. Stanislava Bícová, CSc. Centrum informačních a knihovnických služeb VŠE v Praze Dostupnost zahraniční literatury a elektronických informačních.
Aktuální problémy vysokoškolských knihoven 21.předsednictvo RVŠ – Pracovní komise pro VŠ knihovny PhDr.Miloslava Faitová ZČU v Plzni.
Digitalizace a zpřístupňování dokumentů na AMU Iva Horová: Digitalizované primární dokumenty zpřístupněné prostřednictvím prvků informačního systému školy.
Link server – přidané služby v portálech knihoven Jiří Pavlík Univezita Karlova v Praze, Ústav výpočetní techniky Automatizace knihoven, Jinonice 2004.
Bibliografická a rešeršní činnost Získávání primárních dokumentů 2011.
Informace o propojení služeb Souborný katalog ČR a Virtuální polytechnická knihovna informace o propojení služeb Mgr. Marcela Ouzká oddělení meziknihovních.
Digitální autoarchiv Národní lékařské knihovny Mgr. Lenka Maixnerová Národní lékařská knihovna.
Adresář knihoven a informačních institucí ČR a navazující služby Bratislava Odborný seminář Súborný katalóg periodík Mgr. Zdenka Manoušková Národní.
Granty Mgr. Anna Vitásková Vědecká knihovna v Olomouci.
 nejvíce využívaná služba internetu založená na www stránkách  poskytuje virtuální informační prostor, přístupný pomocí prohlížeče  výhodou www stránek.
Seriály v SKČR, prosinec 2008 Seriály v SKČR Danuše Vyorálková.
Konsorcia knihoven a knihovnické systémy pro jejich podporu Martin Ledínský Univerzita Karlova v Praze Ústav výpočetní techniky
Muzejní knihovny a Souborný katalog ČR 36. SEMINÁŘ KNIHOVNÍKŮ AMG ČR Slovácké muzeum v Uherském Hradišti PhDr. Eva Svobodová - Jana Militká,
Odbor doplňování a zpracování fondů
ODBOR SLUŽEB Seminář pro vedoucí pracovníky infrastrukturních útvarů NK ČR 13. ledna 2016.
Zajištění regionálních funkcí knihoven v roce 2013 PhDr. Vít Richter Národní knihovna ČR Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Tel. 603–223–627,
Koncepce rozvoje knihoven ČR na léta 2011 – Co venkovské knihovny umějí a mohou VIII Vít Richter Národní knihovna ČR.
Souborný katalog ČR pro veřejné knihovny Veřejné knihovny pro Souborný katalog ČR Celostátní seminář Regionální funkce knihoven 2009 Pardubice září.
Centrální systémy v českém knihovnictví PhDr. Radka Římanová UISK FF UK
Knihovna UTB ve Zlíně a její (nejen) elektronické služby PhDr
SLUŽBY KRAJSKÉ VĚDECKÉ KNIHOVNY V LIBERCI z hlediska technického vybavení Dana Petrýdesová.
Knihovna a její služby v 21. století
Sdílená katalogizace z pohledu manažera
Muzejní knihovny a Souborný katalog ČR
Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně Ústav vědecko – pedagogických informací a služeb Informační den Již po desáté!
Pohled uživatele Jindřiška Pospíšilová Národní knihovna ČR
Akvizice a informační fond
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Informační prameny II. část
Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně Ústav vědecko – pedagogických informací a služeb Informační den Již po jedenácté!
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty MVZ221
Seminář pro dílčí knihovníky ústavů fakult MENDELU
ACM Digital Library Centrum informačních a knihovnických služeb VŠE
Transkript prezentace:

INTERNET jako akviziční informační zdroj Mgr. Daniela Tkačíková Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava

Problémy knihoven v oblasti doplňování fondů nknkaždoročně narůstá počet vydávaných dokumentů npnpřibývají také elektronické informace ncnceny všech dokumentů se trvale zvyšují nrnrozpočty knihoven stagnují nebo klesají nknknihovny ruší předplatné a omezují nákup knih nakladatelé jsou nuceni ceny zvyšovat… njnje řešením elektronické publikování?

Ano, ale... nenelektronické dokumenty nejsou levnější není jisté, zda budou levnější v budoucnu nvnv oblasti komunikace vědeckých poznatků bude zřejmě elektronické publikování primární nznzasáhne Internet i jiné oblasti publikování? nunurčitě ano, viz „e-books“ (Everybook, RocketeBook, SoftBook, Librius, Last Book…)

Internet a knihovny: Co je důležitější? Akvizice nebo služby?

Co lze nalézt na Internetu? nvnvšechno... ntntexty nsnsoftware nmnmluvené slovo nhnhudbu nonobrazové dokumenty nfnfilm nvnvideo nanatd….

Internet a postavení knihoven v informačním systému nInInternet urychlil tok informací v rámci informačního systému mezi tvůrcem a příjemcem informací některé tradiční složky informačního systému se ve virtuálním prostředí mohou stát zbytečnými nmnmají to být právě knihovny a knihovníci? nanasi ne njnje proto nutné nejen pasivně sledovat nové možnosti šíření, sdílení a zpřístupňování informací, ale aktivně se na nich podílet

Knihovny a Internet npnpracovníci knihoven všech typů musí poznat význam Internetu a změny, které ho doprovázejí ntnto je možné jen na základě aktivní práce se zdroji Internetu nezbytnost osvojení si digitální gramotnosti nenelektronické služby knihoven na WWW nvnvýchova uživatelů pro práci (nejen) se síťovými informačními zdroji (je možné jen na základě vlastních zkušeností) nznznalost současného Internetu usnadní přechod na nové služby knihoven v 21. století

Hlavní rozdíly mezi tradičním a virtuálním prostředím nrnruší se geografická omezení tradičních knihoven i informačních zdrojů (místní versus globální) nutnost orientace na princip „just-in-time“ (oproti dosavadnímu převažujícímu „just-in-case“) nrnrozhodování: vlastnictví nebo „pouze“ zajištění přístupu? núnúzká spolupráce původně izolovaných „technických“ knihovnických činností (akvizice, katalogizace) s oblastí služeb

K čemu slouží Internet? nznzdroj informací o tradičních dokumentech nmnmísto pro zpřístupňování elektronických dokumentů npnprostředí pro komunikaci nšnšetří peníze a pracovní čas nvnvyžaduje však další peníze a další čas na ƮtƮt echnické vybavení a komunikační technologie ƮkƮk valifikované síly ƮdƮd alší vzdělávání pracovníků knihoven ƮpƮp řípravu uživatelů pro práci s informacemi ƮkƮk valitní elektronické služby knihoven nonodměnou je však spokojený uživatel (= spokojená knihovnice/knihovník)

Problémy při využívání síťových zdrojů nonorganizace elektronických zdrojů ninintegrace elektronických zdrojů mezi tradiční zdroje a další elektronické služby knihoven nonomezení v oblasti přístupu k elektronickým zdrojům (licenční politika, intelektuální vlastnictví a copyright) nanarchivace elektronických zdrojů npnproblémy (nejen) s volně dostupnými zdroji: ƮkƮk valita ƮaƮa ktuálnost ƮsƮs tabilita (dynamičnost, distribuovanost, hypermedialita) nezbytnost spolupráce knihoven a podpora státu

Další vlivy Internetu na akviziční činnost knihoven nInInternet stírá rozdíly mezi typy knihoven nrnreorganizace pracovišť knihoven a změny ve složení činností knihoven nrnrůst významu bibliografické kontroly nonorientace na potřeby uživatelů nezbytnost (okamžité) dostupnosti informace bez ohledu na její umístění: závislost na optimálních technických podmínkách (dostupnost vzdálených síťových serverů apod.) co vlastnit, co jen zpřístupnit a jak (předplatné elektronických dokumentů, licenční ujednání, konsorcia, sdílení zdrojů, meziknihovní výpůjční služby, document delivery services apod.)

Informační zdroje na Internetu využitelné v akvizici nakladatelské zdroje nenelektronická knihkupectví nininformační zdroje distributorských firem nknknihovní katalogy ndndatabáze služeb „document delivery“ nznzdroje producentů a distributorů bází dat nsnspecializované elektronické časopisy a služby ndndigitální knihovny

Možnosti využití těchto zdrojů nvnv rámci všech činností knihovny (nejen v akvizici, ale také ve službách - individuální přístup uživatelů) nininformace o novinkách a dokumentech obecně nznzdroj bibliografických informací nrnrealizace objednávek nznzáklad pro rozhodnutí: koupit nebo zajistit jiným způsobem? nlnlokalizace dokumentů nznzpracování rešerší nznzpřístupnění plných textů (nejen periodik)

Český Internet a akviziční činnost knihoven nonomezené využití, orientace zatím spíše na individuálního zákazníka (s výjimkami) npnpředevším prostředí pro získávání a ověřování informací o publikovaných dokumentech, ne pro přímou realizaci objednávek (s výjimkou komunikace elektronickou poštou) nonomezený rozsah zdrojů ncnceny dokumentů npnplatby (dobírky, platby šekem nebo bankovním převodem) nespolehlivost, rizika - zatím stále výhodnější přímý nákup

Elektronická knihkupectví v České republice njnje jich nejspíš zbytečně mnoho npnprovoz je s ohledem na náklady na jejich budování, údržbu, rozsah nabízených titulů i počet potenciálních zákazníků zřejmě drahý nabízejí jen velmi omezený rozsah české produkce nabídka je (jak jinak) marketingově orientována (nabízené slevy versus způsob úhrady) nonorientace na individuální zákazníky, případně podnikatelskou sféru

Zahraniční zdroje pro akvizici nakladatelské informace: rozsáhlé online katalogy, obsahy, plné texty, informace o novinkách, doprovodné zdroje, seznamy periodik, jejich obsahy, abstrakty, plné texty (různé strategie zpřístupnění), orientace na individuálního uživatele nenelektronická knihkupectví nknknihovní katalogy nznzprostředkovatelské a distributorské firmy nknkomerční služby „document delivery“ npnpříklady pro české knihovny: projekty a spolupráce, specializované servery, digitální knihovny aj.