SOU a SOŠ, Česká Lípa, 28. října 2707

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Poučení od motýla Jednoho dne se v zámotku objevil malý otvůrek; člověk seděl a několik hodin pozoroval motýla, jak se usilovně snaží protlačit tělo tímto.
Advertisements

Aneb kdo ještě vydržel v tomhle ústavu
Třída Mechanik elektronik uvádí poučnou prezentaci
Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.
VOLNÝ ČAS TRÁVENÍ VOLNÉHO ČASU PATŘÍ MEZI ZÁKLADNÍ PSYCHOLOGICKÉ POTŘEBY KAŽDÉHO ČLOVĚKA.
BEZPODMÍNEČNÁ LÁSKA – lekce i příběh
Katedra pedagogické a školní psychologie
POROVNÁNÍ Otec jedné velmi bohaté rodiny vzal jednou svého syna na venkov, aby mu ukázal v jaké bídě někteří lidé žijí.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:VI/2.
 Pod záštitou: Ústeckého kraje.  ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, MÍROVÁ 2734/4, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE PROJEKT ÚSTECKÉHO KRAJE: EKO-ECHO - Kouty krajiny.
Grafika Martina Fabianová, Lyra. … rozhodla jsem se zúčastnit se grafické části VZSST z trošku jiné stránky, tak doufám, že mě s tím hned nevykopnete.
Cíle o.s. SANANIM Poskytování profesionální pomoci a léčby problémovým uživatelům návykových látek Poskytování pomoci a léčby ve všech fázích rozvoje.
Závislost na Internetu. Že jste závislí na internetu, poznáte, když: máte na brýlích vypálenou webovou stránku se vám v noci zdají sny v HTML. při psaní.
Zámeček  Zámeček je časopis pro dětské domovy, diagnostické ústavy nebo pro výchovné ústavy  Velkou část redakce tvoří především děcka.  Pravidelně.
Závěrečná zpráva projektu Průzkum sociální situace cizinců na území Hl. m. Prahy.
Čím se lišíme od zvířat a v čem jsme stejný
Proč pláčeš, maminko? Hudba: Percy Sledge "Ave Maria"
Nedostatek času pro nás už neexistuje. Každý člověk má jenom tolik minut, hodin a dní kolik jich využije.
Interkulturním vzděláváním a prožitkem k toleranci
PROGRAM SANACE RODINY v AMALTHEA o.s. Chrudim, 18. –
Jednej tak, abys byl šťastný. Ne aby ses šťastným jen zdál.
Současná česká a světová literatura
Výlet do Anglie Josef Chrpa 2007 – Student Septimy.
Nikdy nesuď nikoho, podle toho, jak vypadá
Programme for the International Assessment of Adult Competencies Zjištění týkající se postojů dospělých Jana Straková, Dům zahraniční spolupráce Tento.
VY_32_INOVACE_VkZ.8.15-Látky poškozující zdraví název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:8. ročník – Člověk a zdraví -
Když je nejhůř Když je nejhůř. Byly 2 žáby Žily spolu.
ŽIVOT PO ČTYŘICÍTCE A DÁL … VĚTŠINA LIDÍ OBYČEJNĚ VŮBEC NEVÍ, CO S TÍM, KDYŽ JE JIM PŘES 40 A NAJEDNOU MAJÍ NEČEKANOU SVOBODU A VŠE STÁLE FUNGUJE AMERICKÉ.
NEPODMÍNĚNÁ LÁSKA Tento příběh je o vojákovi, který se vrací domů po válce ve Vietnamu. Volá ze San Francisca domů rodičům.
Zdeněk Miler ( – ) autor: Kateřina Marková.
CHUDOBA.
Mýty o léčbě tabákové závislosti u drogově závislých.
DĚTI ULICE V NAIROBI Projekt je financován z prostředků Evropské unie a spolufinancován z prostředků vládního programu zahraniční rozvojové spolupráce.
 Návštěva Pardubického centra Evropské unie, kde jsme si také mohli prohlédnout nebo vzít letáky k dané akci.  Popřípadě byl u stolků personál, který.
Větné členy PŘÍSUDEK.
NEPODMÍNĚNÁ LÁSKA Tento příběh je o vojákovi, který se navrací domů po válce ve Vietnamu. Volá ze San Francisca domů svým rodičům.
Životní Styl Mládeže(podle průzkumu) celkově bylo 144 tázaných průzkum probíhal od do téměř všichni odpověděli bez větších problémů autor.
Martin Malý Prima.
Paní Radka Životní p ř íb ě h. Fakta  Narozena 1959 (49 let)  Vystudovaná inženýrka, tak se i živí  Žije na chat ě  Má dobrou finanční situaci  V.
Naše skutečná a online identita - bezpečný internet ZŠ a MŠ Město Touškov.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193, Tel.: , Tel.řed./fax: ,
Rodičovství. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce– Rodičovství.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Vendulka Kudlíková. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
N ÁZEV ŠKOLY : SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, LOUNY PODĚBRADOVA 640, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE AUTOR : MGR. JANA ZELINKOVÁ NÁZEV MATERIÁLU: VY _32_INOVACE_15_NEBEZPEČNÉ.
Barbora Pekařová, C3A.  bipolární porucha  závažné duševní onemocnění  porucha mozku (vrozené odchylky fungování mozku)  výrazné výkyvy nálad  povznesená.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Sebevědomí Zdravé sebevědomí je základem zdravého a plnohodnotného života Zdravé sebevědomí je základem zdravého a plnohodnotného života Sebevědomí staví.
Jak účast v klinickém hodnocení změnila můj život Jakub Kořínek 24 let.
S hlubokým smutkem v duši vám oznamujeme úmrtí našeho drahého přítele,
SLOVENSKO 2016.
Je určena pro děti, které nemají ve své rodině dobrou péči a výchovu.
Předmět: Občanská výchova Ročník: 6. Tematický okruh: Péče o občana
Aneb kdo ještě vydržel v tomhle ústavu
VY_32_INOVACE_03_Věcné učení_18_8. ročník_Drogy
Média - jak s nimi a jak na ně?
POROVNÁNÍ Otec jedné velmi bohaté rodiny vzal jednou svého syna na venkov, aby mu ukázal v jaké bídě někteří lidé žijí.
S hlubokým smutkem v duši vám oznamujeme úmrtí našeho drahého přítele,
Naučil jsem se....
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_06 Vztahy mezi lidmi
Odvrácená strana Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Základní škola T. G. Masaryka Blatná, okr. Strakonice
POROVNÁNÍ Otec jedné velmi bohaté rodiny vzal jednou svého syna na venkov aby mu ukázal v jaké bídě někteří lidé žijí.
S hlubokým smutkem v duši vám oznamujeme úmrtí našeho drahého přítele,
POROVNÁNÍ Otec jedné velmi bohaté rodiny vzal jednou svého syna na venkov aby mu ukázal v jaké bídě někteří lidé žijí.
NEPODMÍNĚNÁ LÁSKA Tento příběh je o vojákovi, který se navrací domů po válce ve Vietnamu. Volá ze San Francisca domů svým rodičům.
Milá přítelkyně milý příteli,
Poučení od motýla Jednoho dne se v zámotku objevil malý otvůrek; člověk seděl a několik hodin pozoroval motýla, jak se usilovně snaží protlačit tělo tímto.
NEPODMÍNĚNÁ LÁSKA Tento příběh je o vojákovi, který se navrací domů po válce ve Vietnamu. Volá ze San Francisca domů svým rodičům.
Transkript prezentace:

SOU a SOŠ, Česká Lípa, 28. října 2707 KATKA „Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.“ SOU a SOŠ, Česká Lípa, 28. října 2707 O2 Jana Körberová Nikola Virágová Veronika Durajová Kateřina Procházková OBSAH: Školní akce O filmu Proč vůbec začala? O co přišla? Co to s ní je? A to je konec! Jak tomu předejít? Náš názor

ŠKOLNÍ AKCE Kdy? 30. dubna 2010 od 10:00 Kde? Kino Crystal Česká Lípa Na film Katka se přišlo podívat mnoho žáků z různých škol a samozřejmě i z naší. Tento film byl velice zajímavý a poučný, každého určitě zaujal a všichni poznali, jaký je opravdový život feťáka a vzali si ponaučení do budoucna.

O FILMU Režie: Helena Třeštíková Hrají: Kateřina Bradáčová a její partneři Láďa a Roman Tento film je unikátním časosběrným dokumentem, mapujícím čtrnáct let v životě mladé narkomanky a jejího marného zápasu se závislostí. Píše se rok 1996 a tehdy devatenáctiletá Katka žije v terapeutické komunitě Sananim v Němčicích s nadějí na obyčejný život – touží mít přítele, jednou i rodinu.

PROČ VŮBEC ZAČALA? Katka žila v neúplné rodině pouze s matkou. Zřejmě se přátelila s lidmi, kteří fetovali a tenhle životní styl se jí zpočátku líbil. Problémy dospívání tak řešila drogami, které jí podle jejích slov poskytovaly svobodu a útěk od problémů. Dobrý pocit a potlačení reality bylo přesně to, o co stála, protože se neuměla postavit životu čelem.

O CO PŘIŠLA? Katku kvůli drogám zavrhla rodina i matka, která jí v 16ti letech vyhodila z domu. Její zdraví se velmi rychle zhoršovalo, stejně jako vzhled. Z původně mladé a hezké dívky se stávala heroinem znetvořená troska. Svobodu, o kterou usilovala, ztratila svou absolutní závislostí. Drogy ji naprosto ovládly. Nedokázala rozumně uvažovat o své budoucnosti ani řešit banální potíže. Přišla o možnost vzdělávat se, pracovat a začlenit se do společnosti. Polovinu života strávila mimo realitu. V 31ti letech otěhotněla, ale ani to ji však dostatečně nemotivovalo k abstinenci. Nakonec přišla i o svá práva na dítě, kterému nedokázala zajistit ani základní životní potřeby.

CO TO S NÍ JE? Závislost na heroinu se u Katky projevovala různě. Když byla „sjetá“, prožívala euforii a mluvila o tom, že přestane fetovat a její život bude úplně normální. Naproti tomu, když měla „absťák“, prožívala velké bolesti a deprese a vůbec si nepřipouštěla, že by si někdy mohla přestat píchat. Se svým přítelem Romanem, který byl také závislý, chtěla mít dítě, ale neuvědomovala si, co všechno bude k jeho zabezpečení a výchově potřeba. Nebyla schopná plánovat si budoucnost. Její starostí byly pouze drogy a místo na přespání; co bude zítra, nevěděla. Roman, zřejmě vinou halucinací, začal zuřivě mlátit a kopat svou známou v domnění, že mu něco ukradla. Byl hodně agresivní. Dalšími příznaky závislosti jsou třeba výpadky paměti nebo hyperaktivita.

A TO JE KONEC! Katka si pořád namlouvá, že přestane fetovat. Její život se odehrává každý den stejně: Jak sehnat peníze na drogu a kde se přes noc vyspat. Na drogu si vydělává prostitucí a krádežemi. Katka je na tom se svojí závislostí velice špatně a podle našeho názoru s heroinem nikdy nepřestane. V lepším případě skončí v ústavu pro závislé osoby, nebo v tom horším zemře na nemoc, způsobenou drogami nebo téměř žádnými hygienickými návyky.

JAK TOMU PŘEDEJÍT? Jak vychovat dítě, aby nebralo drogy? Základním požadavkem je určitě dobrý vzor rodičů. Neměli by brát žádné drogy, pít před dítětem alkohol nebo před ním řešit manželské spory. Dospívající se musí podporovat v zájmových činnostech a koníčcích, rodič musí mít přehled o tom, jak dítě tráví svůj čas. Každé dítě by mělo mít stanovený čas pro návrat domů od kamarádů a rodiče by měli mít přehled o tom, kde a s kým jeho dítě tráví svůj volný čas. Každý rodič se musí svému dítěti věnovat, povídat si sním a mít na něj dostatek času, nemůže dítěti jenom dávat peníze na vlastní zábavu, protože nikdy neví, co si dítě za peníze koupí.

NÁŠ NÁZOR Film Katka se nám líbil. Je v něm názorně ukázáno, jak snadno se fetováním dostane člověk až na dno a jak těžko se vrací zpět. Je to realistický dokument, který vše ukazuje v pravém světle. Katka se už nikdy drog nevzdá a my si myslíme, že jen málokdo zvítězí nad touto závislostí. Lidé, kteří tento dokument viděli si vzali velké ponaučení do života. Věříme tomu, že po tomto zážitku by si drogu nepíchli.

Použité prameny: www.aerofilms.cz/filmy/139-Katka/ke-stazeni/ www.csfd.cz/film/264177-katka www.blesk.cz/.../troska-katka-matkou-jsem-byla-jen-tri-dny.html www.ceskatelevize.cz/program/20856226912-katka.html www.ct24.cz/.../81868-katka-dokument-o-narkomance-ktera-by-chtela-hodne-chtit/ www.fdb.cz/film/55229-katka.html¨ www.literarky.cz/.../2165-pohadka-o-tom-jak-se-katka-enskou-stala www.houser.cz/film/premiery/4847-katka.htm www.rozhlas.cz/_zprava/699049 aktualne.centrum.cz/kultura/film/recenze/clanek.phtml?id=662056 www.ofilmu.com/film-katka instinkt.tyden.cz/.../fetacka-katka-ma-dceru_24941.html www.kinobox.cz/cfn/clanek/3644-recenze-katka-dokument www.jedensvetnaskolach.cz/download/.../jsnsfilmpdfsynopsis_24.pdf www.sms.cz/film/katka-2008/recenze www.indiefilm.cz/2010/02/24/katka www.lidovky.cz/katka-novy...-/ln_kultura.asp?c.