Předložkové vazby Podstatné jméno + předložka

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
RISKUJ! VY_22_INOVACE_68 Anglický jazyk 9. ročník
Advertisements

Jména a pády Put the nouns between slash marks into the appropriate case, as determined by the context. Vzor: Román se stal tím, čím v /minulost/ byla.
OSOBNÍ ZÁJMENA A SLOVESO BÝT VE VĚTÁCH V PŘÍTOMNÉM ČASE
ZÁKLADNÍ PŘEDLOŽKOVÉ VAZBY MÍSTNÍ
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Libuše Kocourková Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Klíčová aktivita: II/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji. výuky cizích jazyků Šablona číslo: VY_22_1_29.
PŘÍTOMNÝ ČAS PROSTÝ.
VY_22_INOVACE_J-A-25 Aj pro 4.r./ snímek 1-7 /, 5. r. T I M E - ČAS Základní škola Ostrava, Gebauerova8, příspěvková organizace Autorka: Mgr. Daniela.
ČAS – TIME (celé hodiny)
PRESENT SIMPLE PRESENT CONTINUOUS
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Martin Krčmař. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Jméno autora: Mgr. Olga Bayerlová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_11_AJ3E Ročník: II. Anglický jazyk Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková.
„Předložky místa“ at home home at school to school at work to work * at University.
stručný přehled a závěrečné procvičení
TIME EXPRESSIONS předložky časové
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: 3 Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ANJ_VL_3_14.
Home sweet home Vypracovala : Michaela Hrdličková, 202 Použitá literatura: Success, elementary, J.C.Carr, J.Parsons „Tento projekt je spolufinancován Evropským.
ČAS – TIME (čtvrt, půl, tři čtvrtě, celá + minuty)
PREPOSITIONS OF TIME IN, AT, ON Anglický jazyk VY_32_INOVACE_033 – 2
Autorem materiálu, pokud není uvedeno jinak, je Bc. Kateřina Najmanová
OPAKOVÁNÍ 7.ročník 1. – 3. lekce
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Articles /členy/ Articles /členy/ 1. The definite article /určitý/ : The sun The sun 2. The indefinite article /neurčitý/ : A car An apple A car An apple.
There is / are – 5.ročník Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Anotace: prezentace je určena pro žáky pátého ročníku materiál slouží k osvojení si učiva časových předložek druhy nejpoužívanějších časových předložek.
ČAS – TIME (čtvrt, půl, tři čtvrtě, celá + minuty)
PREPOSITIONS OF TIME (předložky s časovými údaji)
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka Projekty SIPVZ Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006.
Prepositions of TimePrepositions of TimePrepositions of TimePrepositions of Time.
My day – daily routine NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha, příspěvková organizace AUTOR: Miroslava Jarkulišová NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_ Jazyk anglický TEMA:
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Ivana Trembulaková ČísloVY_22_INOVACE_2196 NázevPast simple Téma hodinyMinulý čas PředmětAnglický.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Elektronické učební materiály – I. stupeň Anglický jazyk 5 Autor: Mgr. Jaroslava Ledererová MORNING AFTERNOON I get up at …. I have a shower and breakfast.
Gymnázium, Brno, Elgartova 3 GE - Vyšší kvalita výuky CZ.1.07/1.5.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Téma: English Grammar.
Time Prepositions Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
VY_22_INOVACE_45.AJ.8 ČASOVÉ PŘEDLOŽKY (Time prepositions) Ročník:8. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Cizí jazyk (Anglický.
Název školy:Základní škola Městec Králové Autor:Mgr. Marcela Kloučková Název:VY_32_INOVACE_09_Aj6 Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Téma:přítomné časy.
CALENDAR 1/winter, spring, summer/ Autor: Mgr. Ivana Tesařová Materiál vznikl v rámci projektu Škola pro život č.proj. CZ.1.07/1.4.00/
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
PREPOSITIONS OF TIME (předložky s časovými údaji)
VY_32_INOVACE_19_AJI_VÁNOCE
Základní škola Havlíčkův Brod, Štáflova 2004
Jméno autora: Mgr. Jiří Kala Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období):
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Základní škola Havlíčkův Brod, Štáflova 2004
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Anglický jazyk – cvičení na podporu konverzace
Prepositions + at home AUTOR: Miroslava Jarkulišová
Anglický jazyk – Cvičení na podporu konverzace
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Radka Černá Název materiálu: VY_32_INOVACE_5_ANGLICKY_JAZYK_GRAMATIKA_09.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Věra Tománková Project 1
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organ.
Anglický jazyk – slovní zásoba Autor: Mgr. Vlasta Skořepová
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Jazyk a jazyková komunikace, Anglický jazyk, Minulý čas prostý pravidelných.
Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov
I haven´t seen your ID card.
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Anglický jazyk – cvičení na podporu konverzace
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
Time prepositions Anotace: Materiál je určen pro žáky
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_05_42_ time prepositions Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Transkript prezentace:

Předložkové vazby Podstatné jméno + předložka Grammar, vocabulary, translation, practice

předložkové vazby s AT/IN v kině v muzeu v obchodě v supermarketu at/in the cinema at/in the museum at/in the shop at/in the supermarket

předložkové vazby s AT – čas o Velikonocích o Vánocích o půl třetí v noci ve tři čtvrtě na tři o víkendu ve dvě hodiny at Easter at Christmas at half past two at night at (a) quarter to three at the weekend at two o´clock

předložkové vazby s IN – čas v roce 2010 v lednu na jaře v létě na podzim v zimě v devadesátých letech 20. století ve dvacátém století ráno odpoledne večer in 2010 in January in spring in summer in autumn in winter in 1990s in the 20th century in the morning in the afternoon in the evening

předložkové vazby s ON – čas 12. února na Štědrý den na 1. svátek vánoční na 2. svátek vánoční v pondělí v den mých narozenin na Silvestra na Nový rok na svatého Valentýna (14. února) on (the) 12th (of) February on Christmas Eve on Christmas Day on Boxing Day on Monday on my birthday on New Year´s Eve on New Year´s Day on Valentine´s Day

předložkové vazby s AT na koncertě na večírku na svatbě doma ve škole na letišti na zastávce autobusu u dveří, za dveřmi na nádraží na univerzitě (student) v práci at a concert at a party at a wedding at home at school at the airport at the bus stop at the door at the railway station at university at work

předložkové vazby s ON na balkoně v autobusu (cestující) na podlaze (uvnitř) na zemi (venku) v letadle (cestující) na střeše na polici na lodi na stole ve vlaku (cestující) v tramvaji (cestující) na zdi/stěně on the balcony on the bus on the floor on the ground on the plane on the roof on the shelf on the ship on the table on the train on the tram on the wall

předložkové vazby s IN v Anglii v Londýně v (našem) autě/naším autem v České republice na poli na zahradě v kuchyni v obývacím pokoji v parku na obrázku in England in London in the/our car in the Czech Republic in the field in the garden in the kitchen in the living room in the park in the picture

předložkové vazby s AGAINST proti zákonu proti pravidlům against the law against the rules

předložkové vazby s AT zpočátku konečně alespoň nanejvýš v noci v nebezpečí/v ohrožení ve věku … let na začátku čeho na dně čeho na konci čeho momentálně na vrcholu čeho občas at first at last at least at most at night at risk at the age of … at the beginning of at the bottom of at the end of at the moment at the top of at times

předložkové vazby s BY náhodou letecky po moři autobusem/autem kreditní kartou ve dne/v noci e-mailem nazpaměť omylem telefonicky (ty) sám by accident by air by sea by bus/by car by chance by credit card by day/by night by e-mail by heart by mistake by phone by yourself

předložkové vazby s FOR dlouho, dlouhou dobu například pro zábavu k pronájmu na prodej for a long time for example for fun for instance for rent for sale

předložkové vazby s IN neuklizený (pokoj) navíc k, kromě hotově být odpovědný za mít něco společného s ve srovnání s závěrem v kontaktu, ve spojení s v nebezpečí zadlužený ve skutečnosti v módě in a mess in addition to in cash in charge of in common with in comparison with in conclusion in contact with in danger of in debt in fact in fashion

předložkové vazby s IN ve prospěch koho před čím obecně v dobrém/špatném stavu zamilovaný do podle mého názoru z mého pohledu na veřejnosti jako odpověď na tajně navzdory in favour of in front of in general in good/bad condition in love with in my opinion in my view in public in response to in secret in spite of

předložkové vazby s IN uplakaný v dálce nakonec v budoucnu uprostřed čeho na obrázku/fotce včas pro dohromady ve spojení s mít potíže in tears in the distance in the end in the future in the middle of in the picture/photo in time for in total in touch with in trouble

předložkové vazby s IN – - vyjádření věku je jí něco přes třicet je mu kolem 45 táhne mu na 60 mezi 13 a 19 mezi 20 a 29 in her early thirties in his mid-forties in his late fifties in your teens in your twenties

předložkové vazby s ON držet dietu na palubě služebně na CD/DVD ve službě pěšky na dovolené schválně podle plánu/rozvrhu na jevišti ve stávce on a diet on board on business on CD/DVD on duty on foot on holiday on purpose on schedule on stage on strike

předložkové vazby s ON na pobřeží na pláži na internetu ve zprávách na lince/po telefonu v rádiu načas, přesně na vrcholu, nahoře v televizi (ty) sám on the coast on the beach on the internet on the news on the phone on the radio on time on top of on TV on your own

předložkové vazby s OFF, OUT OF, UNDER mimo službu vyšlý z módy mimo provoz, nefungující pod tlakem off duty out of fashion out of order under pressure

podstatné jméno + předložka výhoda nad kým reklama na co hádka s kým o čem kniha od koho o čem starat se o lék na co rozdíl mezi fanoušek koho/čeho zápas/hra proti komu nápad ohledně čeho zvýšení čeho vliv na koho informace o čem an advantage over an advertisement for an argument with sb about something a book by sb about st take care of a cure for a difference between a fan of a game against an idea about an increase in an influence on information about

podstatné jméno + předložka vtip o kom/o čem druh čeho dopis od koho ohledně čeho několik/řada koho/čeho počet koho/čeho názor na koho/co obrázek/fotka koho/čeho otázka o čem důvod pro co recept na co vztah s kým a joke about a kind of a letter from sb about st a number of the number of an opinion about/of a picture of a question about a reason for a recipe for a relationship with