Elektromagnet a jeho užití

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Elektrotechnika Elektrické stroje a přístroje Elektromagnetické relé
Advertisements

Elektromagnet a jeho užití - test
Měření času – jednotky Autor: Mgr. Eliška Vokáčová
Šíření zvuku prostředím
Hustota II. Autor: Mgr. Eliška Vokáčová Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova , únor.
Magnetické pole cívky s proudem
Ultrazvuk, infrazvuk Autor: Mgr. Eliška Vokáčová
Elektromagnetické záření 1. část
Elektromagnetické záření 3. část Autor: Mgr. Eliška Vokáčová Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova , únor.
Využití elektromagnetu
ZŠ, ZUŠ a MŠ Kašperské Hory, Vimperská 230 Předmět: FYZIKA Ročník: 9.
Postup měření délky Autor: Mgr. Eliška Vokáčová
Ochrany proti nadproudům
Ochrana před úrazem elektrickým proudem
Pojistky Zkrat Zkrat – je zapojení elektrického zdroje bez spotřebiče. V elektrickém obvodu prochází proud přímo od jednoho pólu zdroje k druhému. Může.
Elektromagnetismus V./2./81.
Magnetické pole elektrického proudu
Teplotní roztažnost pevných látek
Měření teploty Autor: Mgr. Eliška Vokáčová
FY_089_ Elektromagnetické jevy_Elektromagnetismus
Elektromagnetické jevy
Elektromagnet Jak určíme v přírodě světové strany
Elektromagnet a jeho užití
Vodiče a nevodiče elektrického proudu
Autor: Mgr. Libor Sovadina
9. ročník Elektromagnet Elektromagnet v praxi.
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 9 Tematický okruhElektrodynamika.
Elektromagnetické jevy Elektromagnet
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Využití jaderného záření
ELEKTROMAGNET.
Magnetické materiály: 1. Magneticky tvrdé:
37.1 Magnety a elektromagnety
Elektromagnetické záření 2. část
Elektrotechnika Elektrické stroje a přístroje Elektromagnetické relé
Jaderné reakce Autor: Mgr. Eliška Vokáčová Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova , duben.
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 6 Tematický okruhElektrický obvod.
Transformátor a jeho užití
Radioaktivita Autor: Mgr. Eliška Vokáčová
Jednotky objemu Autor: Mgr. Eliška Vokáčová
Magnetické materiály v technické praxi
Elektrolýza a její využití
Magnetické pole Země Autor: Mgr. Eliška Vokáčová
Opakované měření délky Autor: Mgr. Eliška Vokáčová Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova , prosinec.
Magnetické pole Autor: Mgr. Eliška Vokáčová
Didaktický učební materiál pro ZŠ INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Autor:Bc. Michaela Minaříková Vytvořeno:září 2012 Určeno:9. ročník ZŠ.
Magnetické indukční čáry
Jméno autora: Tomáš Utíkal Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): září 2013 Ročník: devátý Tematická oblast: Elektrické a elektromagnetické jevy v 8.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: Ing. Miluše Pavelcová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ M 11 TÉMA: Použití elektromagnetu.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Tomáš.
AutorRNDr. Lenka Jarolímová Datum ověření ve výuce Ročník6. Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika TémaElektrický obvod Název.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček Název: VY_32_INOVACE_03_F9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Elektromagnet.
Magnetické pole vodiče s proudem. Struktura prezentace úvod otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Fyzika na scéně - exploratorium pro žáky základních a středních škol reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Gymnázium, Olomouc, Čajkovského 9 Název úlohy: 1.15.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Popis elektromagnetu, využití elektromagnetu v praxi. Elektromagnet a.
Anotace Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru MIEZ, předmětu ELEKTRICKÉ STROJE A PŘÍSTROJE, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Sestavení elektrického obvodu a jeho součásti
Magnetické pole cívky.
Magnetické pole cívky, elektromagnet
Stykače (Výkonová relé)
Elektřina VY_32_INOVACE_05-24 Ročník: IX. r. Vzdělávací oblast:
Elektromagnet a jeho využití
VY_32_INOVACE_B3 – 16 Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
NÁZEV ŠKOLY: 2. ZÁKLADNÍ ŠKOLA, RAKOVNÍK, HUSOVO NÁMĚSTÍ 3
Z čeho se skládá jistič, jak funguje při zkratu ve vedení elektrického proudu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zdeněk Hanzelín.
MAGNETICKÉ MATERIÁLY V TECHNICKÉ PRAXI.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Magnetické pole cívky Elektromagnet
Transkript prezentace:

Elektromagnet a jeho užití Autor: Mgr. Eliška Vokáčová Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova 55 2012, říjen

Elektromagnet a jeho užití Obr. 1

Elektromagnet je cívka s jádrem z magneticky měkké oceli. Magnetické pole elektromagnetu je tím silnější, čím větší proud cívkou prochází a čím má cívka více závitů.

Pokus: Obr. 2, 3

Úkol: Pomocí obrázku na straně 19 v učebnici popište činnost jističe. Jistič se používá k automatickému přerušení elektrického obvodu. Jistič chrání el. spotřebiče a vedení před zkratem nebo dlouhodobým proudovým přetížením.

Dojde-li v obvodu ke zkratu, vzroste prudce proud, který prochází i cívkou v jističi. Magnetické pole elektromagnetu se zesílí a přitáhne kotvu. Díky pružince se oddálí kontakty a obvod se přeruší. Po odstranění závady lze jistič opět zapnout.

V jističi je také bimetalový pásek, který se při dlouhodobém průchodu zvýšeného proudu zahřívá, tím se prohne a přeruší obvod. Obr. 4

Elektromagnetické relé Obr. 5 1. cívka 2. jádro z magneticky měkké oceli 3. pohyblivá kotva 4. pružné kontakty 5. místo připojení ovládaného zařízení

Elektromagnetické relé - je elektromagnet, který řídí spínání a vypínání obvodů s velkým el. proudem. Na přitažení kotvy elektromagnetu stačí malý proud, kotva přitom spojí kontakty v řízeném obvodu (např. obvod s elektro-motorem). Jediným řídícím obvodem lze uzavřít nebo přerušit i větší počet řízených obvodů.

Využití elektromagnetického relé: - v automobilech reguluje nabíjecí napětí a proud do akumulátoru, - signalizační návěstí, - systém vytápění, klimatizace, - soumrakový spínač, ... Obr. 6 2

Úkol: Podle obrázku popište činnost elektrického zvonku. Obr. 7

Obr. 8

Použité zdroje KOLÁŘOVÁ, Růžena; BOHUNĚK, Jiří; ŠTOLL, Ivan. Fyzika pro 9. ročník základní školy. Dotisk 1. vydání. Nakladatelství Prometheus, spol. s r. o., Praha 4, 2003. Učebnice pro základní školy. ISBN 80-7196-193-0. Zdroj obrázků: Roger Rössing. [cit. 2012-10-10]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c6/Fotothek_df_roe-neg_0006701_032_Vorf%C3%BChrung_eines_Magnetkrans_des_VEB_Schwermaschinenbau_S.M._Kirow_Leipzig_vor_P.jpg> – obr. 1 cs:Wikipedista:Jamottl, corrected by Jx. [cit. 2012-1-10]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e9/Schema_rele2.PNG > - obr. 5 vlastní tvorba – obr. 2, 3, 4, 6, 7, 8