IVIG 2006 Náš zákazník – náš pán Zlata Houšková Praha, IVIG září 2006.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Národní soustava povolání
Advertisements

CO VENKOVSKÉ KNIHOVNY UMĚJÍ A MOHOU
INTERNET PRO NEVIDOMÉ A SLABOZRAKÉ Služby veřejných knihoven zdravotně postiženým uživatelům PhDr. Ivana Štrossová Hradec Králové 26.března 2001.
Služby čtenářům a uživatelům Dětští čtenáři
Výsledky Analýzy mzdové, věkové a vzdělanostní struktury pracovníků knihoven v ČR 2003 – 2004 Zlata Houšková Pardubice listopad 2005.
Oborová brána KIV Knihovnický institut Národní knihovna Knihovnictví a Informační věda.
Volný čas a kultura Kultura pro děti a kultura dětí.
Seminář knihoven okresu Vsetín MVK Vsetín, Trendy rozvoje knihoven ve Zlínském kraji se zaměřením na malé knihovny.
Jak změnit obecní knihovnu v informační centrum obce Metodický návod výstup z projektu Knihovna – informační centrum obce.
Dotační programy odboru umění, literatury a knihoven kulturní aktivity v oblasti profesionálního umění program státní podpory stálých profesionálních divadel,
Společným postupem sociálních partnerů k přípravě odvětví na změny důchodového systému Knihovnické profese v NSP Havlíčkův Brod, Zlata Houšková.
Živá historie konference Informační gramotnost – témata, trendy, inspirace Adéla Dilhofová Jiří Zounek.
OD FAKULTNÍCH KNIHOVEN KE KNIHOVNĚ CENTRÁLNÍ Dana Lošťáková Knihovna UP Olomouc.
Koncepce rozvoje knihoven v České republice 2004 – 2010 a knihovny paměťových institucí PhDr. Zdeňka Friedlová Krajská knihovna Františka Bartoše
Celostátní seminář Regionální funkce knihoven 2007 Zapojení regionálních knihoven do spolupráce se Souborným katalogem ČR Celostátní seminář Regionální.
E-learning na vysokých školách ? Jaroslava Mikulecká Petra Poulová Fakulta informatiky a managementu Univerzita Hradec Králové.
Informatizace veřejných knihoven Internet a veřejné knihovny jako informační centra měst a obcí PhDr. Ivana Štrossová Okresní knihovna Havlíčkův Brod.
Spolupráce lokálních institucí Seminář Komunitní role veřejných knihoven ZLÍN
Spolupráce knihoven paměťových institucí PhDr. Zdeňka Friedlová IV. seminář knihoven paměťových institucí Zlínského kraje Státní okresní archiv Zlín -
Možnosti celoživotního vzdělávání pro knihovníky
Kdo podává pomocnou ruku pracovníkům školních knihoven? Akreditovaný kurz MŠMT - Aktuální trendy v oblasti školních knihoven Lektor: Bc. Romana Ráblová.
Knihovnické profese v NSP
Koncepce trvalého uchování knihovních sbírek tradičních i elektronických dokumentů v knihovnách ČR do roku 2010 Bohdana Stoklasová & kol. Národní knihovna.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Školení pro nové zaměstnance NK ČR Praha – Souborný katalog ČR jako informační zdroj.
IVIG Praha, Odborná pomoc veřejných knihoven informačním a studijním centrům škol.
1 Vít Richter ISSS 2005 – Hradec Králové Národní knihovna ČR Mobil: Archivy, knihovny, muzea a jejich úloha při.
VZDĚLÁVÁNÍ a REGIONÁLNÍ FUNKCE ??? Brno Zlata Houšková.
Podpora přípravy projektů NNO pro příští programovací období 2007 – 13 Chceme zpracovat takové projekty NNO, jejichž cíle jsou společné více organizacím.
Jindřichův Hradec, Školní a veřejné knihovny – spolupráce v regionu Konkurence? Ne! Spolupráce …
Do knihovny po Internetu, na Internet do knihovny 28. února 2005 Vít Richter Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Tel: ,
Spolupráce knihoven paměťových institucí ve Zlínském kraji Jan Kaňka | Krajská knihovna Františka Bartoše Zlín.
Informace o přípravě Integrovaného operačního programu  Ministerstvo kultury  Ministerstvo informatiky Vít Richter Národní knihovna ČR
Internetizace knihoven a SROP Roman Giebisch Vědecká knihovna v Olomouci.
Komplexní servis v oblasti knihovnických a informačních služeb Specialisté na Vaší straně.
KISK MU Metody knihovnické práce 1. Vývoj knihovnictví po roce Knihovnická legislativa, normy, standardy 3. Organizace knihovnictví,
Gateshead – město s inspirací Gateshead – město s inspirací Havlíčkův Brod Havlíčkův Brod duben 2004 duben 2004 Zlata Houšková Zlata Houšková.
21 dobrých důvodů pro dobré knihovny – Příspěvek Goethe-Institutu k odbornému dialogu a k výměně mezi knihovníky ve Střední a Východní Evropě a v Pobaltí.
Celostátní seminář Regionální funkce knihoven 2005 Pardubice, 1. a 2. listopadu 2005 PhDr. Eva Svobodová – Národní knihovna ČR Zapojení regionálních knihoven.
Koncepce rozvoje knihoven v ČR na léta 2004 – 2010 Usnesení vlády č. 679 ze Vít Richter Národní knihovna ČR ISSS – Hradec Králové.
I sss I nternet, elektronické informační zdroje a s lužby pro o s oby se s pecifickými potřebami v knihovnách Zlata Houšková, Jana Vejsadová Internet ve.
Informační kulturní portál
MU Brno, Vzdělávání knihovníků Mgr. Jana Nejezchlebová Moravská zemská knihovna
31. Seminář knihovníků muzeí a galerií ČR Cheb Spolupráce SDRUK a Asociace muzeí a galerií ČR.
Informační a poradenské centrum v Havlíčkově Brodě a spolupráce s veřejnými knihovnami Modelový program podpory slaďování profesního a rodinného života.
Knihovna společenských věd TGM v Jinonicích Společné zařízení Centra pro otázky životního prostředí UK, Fakulty humanitních studií UK, Fakulty sociálních.
Komunitní role knihoven. Komunití role knihoven je důležitá součást systému knihoven Koncepce rozvoje knihoven Priorita C -9, 10.
Souborný katalog ČR Dana Vyorálková. Souborný katalog ČR Co je souborný katalog Kde najdete Souborný katalog ČR Co hledat v Souborném katalogu ČR Jak.
Digitální strategie krajů Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica 1 Datum: Digitální strategie krajů Datum:
Bc. Helena Selucká, Bc. Zdena Rousková SKIP Sekce služeb osobám se specifickými potřebami
Centrum pro prezentaci kulturního dědictví Národní muzeum Informační portál eMuzeum.
Co by měla splňovat pověřená knihovna (Atest) Pardubice Zlata Houšková.
Týden knihoven až 7. října Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR.
Metody knihovnické práce (VIKBA04)
Co by měla splňovat pověřená knihovna Brno
Technologické Inovační Centrum Akční plán RIS ZK – aktivity TIC Lenka Kostelníková Seminář „Inovace a technologie v rozvoji regionů“, Brno
Statistika 2010 a 2011 Úkoly na nejbližší období Několik informací Několik připomenutí Sekce SDRUK pro RF a skupina pro standardy VKIS Praha, 10. listopadu.
Sekce veřejných knihoven SKIP Částečně úplná zpráva o činnosti sekce v roce 2013 Gabriela Jarkulišová.
Koncepce rozvoje regionálních funkcí v Jihomoravském kraji v letech Porada ředitelů pověřených knihoven JMK, Mgr. Adéla Dilhofová.
Sekce SDRUK pro regionální funkce Centrální adresář knihoven stav aktualizace – květen 2016 NK ČR Praha PhDr. Eva Svobodová.
Odbor doplňování a zpracování fondů
Šest let poté aneb Vzdělávání v krajích po šesti letech Pardubice Zlata Houšková.
Zajištění regionálních funkcí knihoven v roce 2013 PhDr. Vít Richter Národní knihovna ČR Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Tel. 603–223–627,
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Koncepce účinnější podpory umění Ministerstvo kultury 4. dubna 2007 Marta Smolíková.
Vít Richter (využití podkladů kol. P. Mazáčové a L. Nivnické)
Metodické centrum pro výstavbu a rekonstrukci knihoven
31. Seminář knihovníků muzeí a galerií ČR Cheb
Informační zdroje české veřejné správy
Pedagogická knihovna J. A. Komenského
Transkript prezentace:

IVIG 2006 Náš zákazník – náš pán Zlata Houšková Praha, IVIG září 2006

IVIG 2006 Kdo Národní knihovna ČR Státní technická knihovna Krajské knihovny Knihovny pověřené regionálními funkcemi SKIPSDRUK Další knihovny Jiní

IVIG 2006 Komu Nejčastěji všem pracovníkům knihoven bez omezení typu a druhu Velmi často pracovníkům veřejných knihoven (public libraries) Často specialistům v oboru bez ohledu na typ a druh knihovny Občas pracovníkům speciálních typů knihoven (hudební, školní…)

IVIG 2006 Co Rekvalifikace Dovednosti v oblasti ICT Specializační kurzy, školení, semináře Inovační kurzy, školení, semináře Workshopy, setkání, výměny zkušeností a další platformy Kurzy osobnostního rozvoje

IVIG 2006 O čem Od Bacha po Vlacha 

IVIG 2006 Rekvalifikační knihovnické kurzy (RKK) Knihovnické minimum (regionální knihovny, SVK Hradec Králové, SVK Kladno) RKK (NK ČR, STK, SVK Hradec Králové, KK K.Vary, MSVK Ostrava, MZK Brno, SKIP (JVK Č. Budějovice), VK Olomouc + UK ZČU)

IVIG 2006 Informační technologie Kurzy Z(I)PG (NK ČR, STK, všechny krajské knihovny, řada regionálních knihoven) Automatizace v knihovnách (SKIP) SW novinky a speciality (STK) Elektronické zdroje (NK ČR, STK, postupně krajské knihovny)… Praktické využití viz další snímky

IVIG 2006 Akvizitéři 1 Pravidelný seminář SDRUK Pravidelný seminář NK ČR

IVIG 2006 Akvizitéři 2 Nejrůznější semináře k elektronickým zdrojům (právní, veřejné správy, z oblastí společenských věd, ekonomické, lékařské, biografické…) – (NK, krajské knihovny, samostatně i ve spolupráci s firmami )

IVIG 2006 Akvizitéři 3 Hromadné sdělovací prostředky v prostředí Internetu (NK ČR) Elektronický obchod (NK ČR) Světová databázová centra (NK ČR) Archivace elektronických zdrojů (NK ČR)

IVIG 2006 Zpracování AACR, UNIMARC, MARC 21, jmenné autority (NK ČR, krajské knihovny) Věcné zpracování, konspekt, věcné autority (NK ČR, MZK, JVK, některé další krajské knihovny) Zpracování elektronických zdrojů (NK ČR) Souborný katalog (NK ČR) Retrokon… (NK ČR)

IVIG 2006 Služby 1 Služby VK (všichni; cyklus NK ČR ve všech krajích) Meziknihovní služby (NK ČR, krajské knihovny) Komunikace se čtenáři (řada knihoven všech úrovní, SKIP) Asertivita (NK, SKIP, krajské i regionální knihovny) Práce s problémovým klientem (NK ČR, některé krajské a regionální knihovny, SKIP)

IVIG 2006 Služby 2 Portál veřejné správy (NK ČR, krajské knihovny) Web veřejné knihovny jako služba (NK ČR, krajské knihovny) Weblog jako služba… (NK ČR)

IVIG 2006 Služby speciálním skupinám uživatelů Handicap (NK ČR, SKIP, KKV Havlíčkův Brod, KK Karlovy Vary, KJM Brno, MěK Prostějov aj.) Multikulturní a interkulturní výchova v knihovnách, problematika minorit (SKIP s MKC, krajské i regionální knihovny) Práce se skupinami ohroženými sociální exkluzí (SKIP, MK Praha a řada knihoven)

IVIG 2006 Ochrana fondů 1 Ochrana kulturního dědictví před válečnými a živelnými pohromami (SKIP) Knihovny, archivy a muzea v digitálním světě (SKIP s partnerskými svazy a organizacemi) Klimatizace v institucích pečujících o kulturní dědictví (* Národní archiv)

IVIG 2006 Ochrana fondů 2 Problematika historických a vzácných fondů (SDRUK, VK Olomouc) Ochrana knihovních fondů (NK ČR, některé krajské knihovny…) Program Kramerius (NK ČR)

IVIG 2006 Management: řízení, analýzy, kontrola Benchmarking v knihovnách (SKIP, NK ČR) Výstavba a řízení (SKIP ve spolupráci s Goethe- Institut Prag, NK ČR) Regionální funkce, standard VKIS (NK ČR, některé krajské knihovny) Firemní kultura (MSVK Ostrava)

IVIG 2006 Management: legislativa, ekonomika Právní minimum (SKIP+NK ČR, MK Praha, KJM Brno a další krajské knihovny) Legislativa a jednotlivé legislativní normy - AZ, KZ… (SKIP, NK ČR, krajské knihovny) Kontrola dotací (NK ČR) Strukturální fondy EU (NK ČR s dalšími knihovnami, KK Karlovy Vary aj.)

IVIG 2006 Management: koncepce 1 Management knihoven – služby orientované na zákazníky (NK ČR) Práce v projektech (NK ČR, krajské knihovny, např. KK Karlovy Vary) Co malé knihovny umějí a mohou (SKIP)

IVIG 2006 Management: koncepce 2 Komunitní role knihoven (SKIP, NK ČR s regionálními i krajskými knihovnami) Knihovna jako vzdělávací centrum v regionu (SKIP, regionální i krajské knihovny) Knihovna jako informační centrum v místě (SKIP, regionální i krajské knihovny)

IVIG 2006 „Děckaři“ Cyklické specializační vzdělávání (NK ČR, MZK, MSVK Ostrava) Dramatická výchova (SKIP) Informační výchova (SKIP, NK ČR, krajské i regionální knihovny) Rozvíjení a podpora čtenářství u dětí (SKIP, NK ČR, krajské i regionální knihovny)

IVIG 2006 „Děckaři“ Nové formy práce s dětmi (SKIP, NK ČR, MZK…) Současná dětská literatura pro děti (krajské knihovny) Výtvarné dílny, práce s loutkou apod. (SKIP, NK ČR, krajské i regionální knihovny)

IVIG 2006 Hudební Popis hudebnin a zvukových dokumentů (SKIP, IAML, NK ČR…) Dějiny hudby a hudebních směrů (KJM Brno, regionální knihovny) Širší problematika hudebního knihovnictví (IAML, SKIP, NK ČR, MK Praha, MěK Hradec Králové a další)

IVIG 2006 Literatura 1 Moderní česká a světová literatura, národní literatury (anglo-americká, francouzská, německá, španělská, ruská, slovenská, polská…) - (krajské a regionální knihovny, NK ČR…) Literární druhy a žánry (krajské a regionální knihovny, NK ČR…)

IVIG 2006 Literatura 2 Regionální literatura, osobnosti, region (krajské a regionální knihovny) Čeština slovem a písmem (krajské knihovny, SKIP…)

IVIG 2006 Ostatní: v zdělávání (nejen) v organizaci Tvorba vzdělávacích programů a projektů, jejich monitorování, analýza potřeb (SKIP, STK) Mystery shopping v knihovnách (SKIP, STK) Týmová spolupráce (včetně outdoorových aktivit) (SKIP, regionální a krajské knihovny) Management změny (SKIP, regionální a krajské knihovny) Lektorské dovednosti (NK ČR, MZK)

IVIG 2006 Ostatní – funkce a role knihoven Digitalizace v knihovnách (NK ČR, krajské knihovny) Kurzy GOPAS, e-Banking a jiné zajímavé semináře ve spolupráci s firmami (NK ČR, SKIP, řada knihoven) Evropské projekty, zkušenosti ze zahraničních knihoven (SKIP, NK ČR, řada knihoven) Public relations (řada knihoven)

IVIG 2006 Blíže na: : 241 akcí (předchozí léta: 260 – 300) : 241 akcí (předchozí léta: 260 – 300) OV_akce.htm OV_akce.htm  Služby/Informace pro knihovny/Vzdělávání – akce/Akce knihovnického institutu NK ČR pro odbornou veřejnost

IVIG 2006 Přes vzdělaného knihovníka ke vzdělanému čtenáři