Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0619 OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školy Soukromá.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školy Soukromá.
Advertisements

Č í slo a n á zev projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzděl á v á n í pro konkurenceschopnost Zvy š ov á n í vzdělanosti pomoc í e-prostoru N á zev a adresa.
Kandidátské země do EU Chorvatsko Turecko Makedonie Island.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školy Soukromá.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_242_Členské státy EU AUTOR: Alena Hořavová ROČNÍK, DATUM:
Trestní odpovědnost právnických osob Zákon č.418/2011 Sb., O trestní odpovědnosti právnických osob a řízení proti nim (6 částí, 48 paragrafů)
Základní škola Rosice, okres Chrudim Rosice 97, Rosice; IČO: ; tel.: ; Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michael Korbička. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Evropská unie.
KOMBI Obsah shrnutí: Důvod vzniku a cíle evropské integrace
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín POLITICKÁ MAPA EVROPY 1.
Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod ve výuce III_Shrnutí_Riskuj Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod.
VY_52_INOVACE_Z.9.36-hospodářské organizace ve světě-prezentace
Obyvatelstvo EVROPY EU – OP VK – III/2 ICT DUM 2
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jitka Rybářová Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
Barbora Votavová, Vendula Šimanová
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
EU.
Předmět: Základy společenských věd Ročník: IV.
Evropská unie Za předpokladu použití mapy Evropy a psacích potřeb.
Romana Zabořilová ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_012.
Najdi na slepé mapě Evropy státy podle zadání
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Kód VM: VY_32_INOVACE_4PRI39 Projekt: Zlepšení výuky na ZŠ Schulzovy sady registrační číslo: CZ.1.07./1.4.00/ Autor: Miroslav Přichystal Datum:
Ladislav Němeček.  Se vznikem Evropského společenství byl v podstatě zahájen proces hospodářské a měnové integrace  Samotná měnová unie byla v rámci.
EVROPSKá UNIE.
Základní škola Rosice, okres Chrudim Rosice 97, Rosice; IČO: ; tel.: ; Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Evropa: jižní Evropa VY_52_INOVACE_ Čap-Z 7.,8.48 Mgr. Kosík Lukáš
Jaké bude téma dnešní hodiny?
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
EU – OP VK – III/2 ICT DUM 17 Vypracovala Ludmila Kebzová.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Jméno autora:Mgr. Věra Floriánová Třída/ročník:
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Ekonomika pivovarského průmyslu
Historický vývoj EU Petra Henychová.
EVROPSKÁ INTEGRACE.
SPOLEČNÁ MĚNA EURO (EUR, €). ČR a €
1.1. EVROPSKÁ MĚNOVÁ INTEGRACE přednáška Ing. Martina Šudřichová KH: Út: 10,30 – 12,00.
Evropská unie EU. Historie Zakladetel Robert Schuman, francouzský ministr zahraničí předložil návrh o sjednocení Evropy. Zakladetel Robert Schuman,
Kapitola 13: Evropské bankovnictví, Evropská centrální banka
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): ČR a evropská integrace N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku.
MINCE. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené, Janské.
EURO. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené, Janské.
JSEM OBČANEM EVROPSKÉ UNIE Učebnice od s. 14 n.. EUROOBČAN ČR je od roku 2004 členem EU Občané EU mají stejná práva a povinnosti (bez ohledu na to, ve.
AnotacePrezentace pro žáky k finanční gramotnosti, seznámení s podobou měny EURO AutorHolomková Lenka JazykČeština Očekávaný výstup Vyjasnění pojmů k finanční.
Identifikace vzdělávacího materiáluVY_62_INOVACE_FG.9.r.09 EU OP VK Škola, adresaZŠ Smetanova 1509, Přelouč AutorMgr. Blanka Prokopová Období tvorby VMlistopad.
Anotace Prezentace pro žáky k finanční gramotnosti, seznámení s podobou Eurobankovek. AutorČekalová Sylva JazykČeština Očekávaný výstup Vyjasnění pojmů.
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_06 Autor: Marcela Holíková Anotace: Sada materiálů slouží k úvodu učiva o Evropě a EU. ZEMĚPIS - EU.
Autor:Mgr. Jitka Hříbková Číslo DUMu:VkO Datum ověření ve výuce: Téma: Evropská unie Tématický okruh: Nadnárodní společenství Vzdělávací.
EVROPSKÁ INTEGRACE.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Pakt stability a růstu EVSE Šárka Horáková.
zpracovaný v rámci projektu
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
EVROPSKÁ INTEGRACE.
VY_32_INOVACE_07_Zeměpis_8.ročník 15_Evropská unie, NATO
EVROPSKÁ INTEGRACE.
ZŠ Týnec nad Labem AUTOR: Mgr. Iveta Hejtmánková
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Evropská unie VY_32_Inovace_07KR-7
Transkript prezentace:

Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0619 OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školy Soukromá střední škola a jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Č. Budějovice, s.r.o., Jeronýmova 28/22, České Budějovice Kód materiálu Klíčová aktivita III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název materiálu 7. Euro Autor Bc. Alena Švepešová Tematická oblast Ekonomické cvičení – Finanční trh Anotace DUM je určen pro výklad a opakování učiva pro předměty Mikroekonomie, Ekonomická cvičení - Finanční trh Ročník 3. roč. OA a LY Datum tvorby Říjen, 2013 Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora

Euro Bc. Alena Švepešová

Zavedení nejprve v roce 1999 jako „zúčtovací měna“, bylo využíváno ve virtuálním obchodování Až v roce 2002 ve formě bankovek a mincí Do oběhu sedm bankovek a osm mincí Výhradní právo povolovat emise eurobankovek národními centrálními bankami v eurozóně má Evropská centrální banka (ECB). Odpovědnost za jejich výrobu a uvedení do oběhu sdílejí jednotlivé národní centrální banky výroba je svěřena vnitrostátním mincovnám. Zdroj: http://www.zavedenieura.cz/cps/rde/xchg/euro/xsl/euro_historie_emi_data.html, http://www.ecb.europa.eu/euro/html/index.cs.html Zdroj: http://www.zavedenieura.cz/cps/rde/xchg/euro/xsl/euro_historie_emi_data.html, http://www.ecb.europa.eu/euro/html/index.cs.html

Eurozóna Hotovostní euro od 2002 Finsko Irsko Nizozemí Belgie Německo Lucembursko Francie Rakousko Itálie Zdroj obrázku: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/aa/Europe_map.png Zdroj textu: http://www.ecb.europa.eu/euro/intro/html/map.cs.html, 3. 10. 2013, 16:00 hod. Portugalsko Řecko Španělsko Zdroj obrázku: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/aa/Europe_map.png Zdroj textu: http://www.ecb.europa.eu/euro/intro/html/map.cs.html, 3. 10. 2013, 16:00 hod.

Hotovostní euro od 2007 Slovinsko Zdroj obrázku: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/aa/Europe_map.png Zdroj: http://www.ecb.europa.eu/euro/intro/html/map.cs.html3. 10. 2013, 16:00 hod. Zdroj obrázku: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/aa/Europe_map.png Zdroj: http://www.ecb.europa.eu/euro/intro/html/map.cs.html3. 10. 2013, 16:00 hod.

Hotovostní euro od 2008 Kypr Malta Zdroj obrázku: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/aa/Europe_map.png Zdroj: http://www.ecb.europa.eu/euro/intro/html/map.cs.html, 3. 10. 2013, 16:00 hod. Kypr Malta Zdroj obrázku: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/aa/Europe_map.png Zdroj: http://www.ecb.europa.eu/euro/intro/html/map.cs.html, 3. 10. 2013, 16:00 hod.

Hotovostní euro od 2009 Slovensko Zdroj obrázku: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/aa/Europe_map.png Zdroj: http://www.ecb.europa.eu/euro/intro/html/map.cs.html, 3. 10. 2013, 16:00 hod. Zdroj obrázku: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/aa/Europe_map.png Zdroj: http://www.ecb.europa.eu/euro/intro/html/map.cs.html, 3. 10. 2013, 16:00 hod.

Hotovostní euro od 2011 Estonsko Zdroj obrázku: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/aa/Europe_map.png Zdroj: http://www.ecb.europa.eu/euro/intro/html/map.cs.html, 3. 10. 2013, 16:00 hod. Zdroj obrázku: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/aa/Europe_map.png Zdroj: http://www.ecb.europa.eu/euro/intro/html/map.cs.html, 3. 10. 2013, 16:00 hod.

Hotovostní euro od 2014 Lotyšsko Zdroj obrázku: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/aa/Europe_map.png Zdroj: http://www.ecb.europa.eu/euro/intro/html/map.cs.html, 3. 10. 2013, 16:00 hod. Zdroj obrázku: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/aa/Europe_map.png Zdroj: http://www.ecb.europa.eu/euro/intro/html/map.cs.html, 3. 10. 2013, 16:00 hod.

Název Název „euro“ vybrala Evropská rada na zasedání v Madridu v roce 1995 v rámci příprav na jednotnou měnu. Symbol eura – € – byl inspirován řeckým písmenem „epsilon“ (Є). Symbolizuje rovněž první písmeno slova „Evropa“ v latinské abecedě, přičemž dvě rovnoběžné čáry protínající symbol znamenají stabilitu. Zdroj: http://ec.europa.eu/economy_finance/euro/cash/index_cs.htm, 3. 10. 2013, 16:00 hod. Zdroj: http://ec.europa.eu/economy_finance/euro/cash/index_cs.htm, 3. 10. 2013, 16:00 hod.

Vzhled Bankovky mají stejnou podobu ve všech zemích eurozóny Označení země je rozlišeno jen kódem bankovky Jedna strana mincí má jednotnou podobu a druhá strana mince se liší podle jednotlivých zemí. Zdroj: http://ec.europa.eu/economy_finance/euro/cash/index_cs.htm, 3. 10. 2013, 16:00 hod. Zdroj: http://ec.europa.eu/economy_finance/euro/cash/index_cs.htm, 3. 10. 2013, 16:00 hod.

Tvar a velikost „Různé velikosti a kontrastní barvy a reliéfní vzory eurobankovek pomáhají lidem (včetně slabozrakých osob) rozeznat jednotlivé hodnoty.“ Mince jsou taktéž raženy v různých velikostech, barvách a tloušťkách. Citace: http://ec.europa.eu/economy_finance/euro/cash/index_cs.htm; Zdroj: http://ec.europa.eu/economy_finance/euro/cash/index_cs.htm, 3. 10. 2013, 16:00 hod. Citace: http://ec.europa.eu/economy_finance/euro/cash/index_cs.htm; Zdroj: http://ec.europa.eu/economy_finance/euro/cash/index_cs.htm, 3. 10. 2013, 16:00 hod.

Bankovky Existují v hodnotách: 5, 10, 20, 50, 100, 200 a 500 euro. Grafické zpracování bankovek je ve všech státech jednotné. Stát, který danou bankovku tiskne, lze poznat podle písmena v kódu bankovky Zdroj: http://ec.europa.eu/economy_finance/euro/cash/banknotes/images_en.htm, 3. 10. 2013, 16:00 hod. Zdroj: http://ec.europa.eu/economy_finance/euro/cash/banknotes/images_en.htm, 3. 10. 2013, 16:00 hod.

Kódy zemí Belgie Z Německo X Estonsko D Irsko T Řecko Y Španělsko V Francie U Itálie S Kypr G Lotyšsko C Lucembursko (nemá svou banku pro tisk bankovek) Malta F Nizozemsko P Rakousko N Portugalsko M Slovinsko H Slovensko E Finsko L Zdroj: http://www.ecb.europa.eu/euro/banknotes/html/index.cs.html, 3. 10. 2013, 16:00 hod. Zdroj: http://www.ecb.europa.eu/euro/banknotes/html/index.cs.html, 3. 10. 2013, 16:00 hod.

Názvy tiskáren pro daný stát Banque Nationale de Belgique Z Bank of Greece Y Giesecke & Devrient GmbH (Mnichov) X Giesecke & Devrient GmbH (Lipsko) W Fábrica Nacional de Moneda y Timbre V Banque de France U Banc Ceannais na hÉireann / Central Bank of Ireland T Banca d’Italia S Bundesdruckerei GmbH R Joh. Enschede Security Printing BV P Zdroj: http://www.ecb.europa.eu/euro/banknotes/html/index.cs.html, 3. 10. 2013, 16:00 hod. Zdroj: http://www.ecb.europa.eu/euro/banknotes/html/index.cs.html, 3. 10. 2013, 16:00 hod.

Názvy tiskáren pro daný stát Oesterreichische Banknoten und Sicherheitsdruck GmbH N Valora M De La Rue Currency (Gateshead) J De La Rue Currency (Loughton) H Oberthur Fiduciaire E Polska Wytwórnia Papierów Wartościowych D Zdroj: http://www.ecb.europa.eu/euro/banknotes/html/index.cs.html, 3. 10. 2013, 16:00 hod. Zdroj: http://www.ecb.europa.eu/euro/banknotes/html/index.cs.html, 3. 10. 2013, 16:00 hod.

Bankovku byla vydána pro Itálii, vytiskla ji Banca d´Italia. Odkud je tato bankovka? Zdroj: http://www.ecb.europa.eu/euro/banknotes/html/index.cs.html, 3. 10. 2013, 16:00 hod. Písmeno S značí stát. Bankovku byla vydána pro Itálii, vytiskla ji Banca d´Italia. Zdroj: http://www.ecb.europa.eu/euro/banknotes/html/index.cs.html, 3. 10. 2013, 16:00 hod.

Bankovky - symbolika Na bankovkách jsou zobrazeny architektonické slohy Na předních stranách bankovek jsou vyobrazeny okna a portály, které mají odkazovat na otevřenost a spolupráci v Evropské unii. Zadní strana mosty symbolizuje komunikaci mezi národy v Evropské unii a ve světě. Zdroj: http://www.ecb.europa.eu/euro/banknotes/html/index.cs.html, 3. 10. 2013, 16:00 hod. Zdroj: http://www.ecb.europa.eu/euro/banknotes/html/index.cs.html, 3. 10. 2013, 16:00 hod.

Podpisy na bankovkách Na bankovkách je vždy podepsán prezident Evropské centrální banky. Zdroj obrázků: http://www.ecb.europa.eu/euro/banknotes/html/index.cs.html, 3. 10. 2013, 16:00 hod. Mario Draghi Zdroj obrázků: http://www.ecb.europa.eu/euro/banknotes/html/index.cs.html, 3. 10. 2013, 16:00 hod. Willem F. Duisenberg Jean-Claude Trichet

5 € Sloh: Antika Šedá barva Velikost: 120 x 62 mm Zdroj obrázku: http://www.ecb.europa.eu/euro/banknotes/html/index.cs.html, 3. 10. 2013, 16:00 hod. Zdroj obrázku: http://www.ecb.europa.eu/euro/banknotes/html/index.cs.html, 3. 10. 2013, 16:00 hod.

Stará série Zdroj obrázků: http://www.ecb.europa.eu/euro/banknotes/html/index.cs.html, 3. 10. 2013, 16:00 hod. Zdroj obrázků: http://www.ecb.europa.eu/euro/banknotes/html/index.cs.html, 3. 10. 2013, 16:00 hod.

Nová série Zdroj obrázků: http://www.ecb.europa.eu/euro/banknotes/html/index.cs.html, 3. 10. 2013, 16:00 hod. Zdroj obrázků: http://www.ecb.europa.eu/euro/banknotes/html/index.cs.html, 3. 10. 2013, 16:00 hod.

10 € Sloh: Románský Červená barva Velikost: 127 x 67 mm Zdroj: http://www.ecb.europa.eu/euro/banknotes/html/index.cs.html, 3. 10. 2013, 16:00 hod. Zdroj: http://www.ecb.europa.eu/euro/banknotes/html/index.cs.html, 3. 10. 2013, 16:00 hod.

Zdroj obrázků: http://www. ecb. europa. eu/euro/banknotes/html/index Zdroj obrázků: http://www.ecb.europa.eu/euro/banknotes/html/index.cs.html, 3. 10. 2013, 16:00 hod. Zdroj obrázků: http://www.ecb.europa.eu/euro/banknotes/html/index.cs.html, 3. 10. 2013, 16:00 hod.

20 € Sloh: Gotika Modrá barva Velikost: 133 x 72 mm Zdroj: http://www.ecb.europa.eu/euro/banknotes/html/index.cs.html, 3. 10. 2013, 16:00 hod. Sloh: Gotika Modrá barva Velikost: 133 x 72 mm Zdroj: http://www.ecb.europa.eu/euro/banknotes/html/index.cs.html, 3. 10. 2013, 16:00 hod.

Zdroj http://www. ecb. europa. eu/euro/banknotes/html/index. cs Zdroj http://www.ecb.europa.eu/euro/banknotes/html/index.cs.html, 3. 10. 2013, 16:00 hod. Zdroj http://www.ecb.europa.eu/euro/banknotes/html/index.cs.html, 3. 10. 2013, 16:00 hod.

50 € Sloh: Renesance Oranžová barva Velikost: 140 x 77 mm Zdroj: http://www.ecb.europa.eu/euro/banknotes/html/index.cs.html, 3. 10. 2013, 16:00 hod. Zdroj: http://www.ecb.europa.eu/euro/banknotes/html/index.cs.html, 3. 10. 2013, 16:00 hod.

Zdroj: http://www. ecb. europa. eu/euro/banknotes/html/index. cs Zdroj: http://www.ecb.europa.eu/euro/banknotes/html/index.cs.html, 3. 10. 2013, 16:00 hod. Zdroj: http://www.ecb.europa.eu/euro/banknotes/html/index.cs.html, 3. 10. 2013, 16:00 hod.

100 € Sloh: Baroko a rokoko Zelená barva Velikost: 147 x 82 mm Zdroj: http://www.ecb.europa.eu/euro/banknotes/html/index.cs.html, 3. 10. 2013, 16:00 hod. Zdroj: http://www.ecb.europa.eu/euro/banknotes/html/index.cs.html, 3. 10. 2013, 16:00 hod.

Zdroj: http://www. ecb. europa. eu/euro/banknotes/html/index. cs Zdroj: http://www.ecb.europa.eu/euro/banknotes/html/index.cs.html, 3. 10. 2013, 16:00 hod. Zdroj: http://www.ecb.europa.eu/euro/banknotes/html/index.cs.html, 3. 10. 2013, 16:00 hod.

200 € Sloh: Architektura 19. Století Hnědožlutá barva Velikost: 153 x 82 mm Zdroj: http://www.ecb.europa.eu/euro/banknotes/html/index.cs.html3. 10. 2013, 16:00 hod. Zdroj: http://www.ecb.europa.eu/euro/banknotes/html/index.cs.html3. 10. 2013, 16:00 hod.

Zdroj: http://www. ecb. europa. eu/euro/banknotes/html/index. cs Zdroj: http://www.ecb.europa.eu/euro/banknotes/html/index.cs.html, 3. 10. 2013, 16:00 hod. Zdroj: http://www.ecb.europa.eu/euro/banknotes/html/index.cs.html, 3. 10. 2013, 16:00 hod.

500 € Sloh: 20. Století Fialová barva Velikost: 160 x 82 mm Zdroj: http://www.ecb.europa.eu/euro/banknotes/html/index.cs.html, 3. 10. 2013, 16:00 hod. Zdroj: http://www.ecb.europa.eu/euro/banknotes/html/index.cs.html, 3. 10. 2013, 16:00 hod.

Zdroj: http://www. ecb. europa. eu/euro/banknotes/html/index. cs Zdroj: http://www.ecb.europa.eu/euro/banknotes/html/index.cs.html, 3. 10. 2013, 16:00 hod. Zdroj: http://www.ecb.europa.eu/euro/banknotes/html/index.cs.html, 3. 10. 2013, 16:00 hod.

Mince Existuje 8 mincí různých hodnot Z jedné strany stejné v celé EU Jedná se o mapu členů EU Druhá strana navržena jednotlivými státy, kterým mince byly vydány

Společná strana mincí Zdroj: http://www.ecb.europa.eu/euro/coins/common/html/index.cs.html, 3. 10. 2013, 16:00 hod. Zdroj: http://www.ecb.europa.eu/euro/coins/common/html/index.cs.html, 3. 10. 2013, 16:00 hod.

Mince dle jednotlivých států Belgie Estonsko Finsko Francie Irsko Itálie Kypr Lotyšsko Lucembursko Malta Monako Nizozemí Německo Portugalsko Rakousko San Marino Slovensko Slovinsko Vatikán Řecko Španělsko