Tagy neboli příkazy Olga Kasafírková Základy HTML.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jazyk HTML. Zdrojový kód  Elementy obsah obsah př. důležité př. důležité př. př.
Advertisements

Styly, záhlaví a zápatí, oddíly
Štěpán Šípal Gymnázium Čakovice. Dnešní témata  Vznik XHTML a předchůdci  Základní prvky XHTML dokumentu  Tagy a atributy  Elementy a jejich druhy.
Tvorba webových stránek
WWW stránky.
Tvorba WWW stránek ÚVOD
Výpočetní technika 2008/09.
ZÁKLADY HTML Číslo DUM: VY_32_INOVACE_04_11 Autor: Mgr. Ivana Matyášková Datum vytvoření: duben 2013 Ročník: tercie Vzdělávací obor: informační technologie.
Technologie pro publikování na webu 1 Cvičení 3 Nadpisy a základní formátovací elementy.
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
Technologie pro publikování na webu 1 Ing. Jiří Štěpánek.
<. DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4
Základy HTML.
HyperText Markup Language
Jazyk HTML Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky pomocí.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady29Číslo DUM14.
Programování HTML stránek
HTML. Barvy Co je to HTML soubor? HTML je zkratka Hyper Text Markup Language V HTML souboru je textový soubor proložen malými značkovacími.
Úvod do html kódu. Roman Hendrich
ZÁKLADNÍ TYPOGRAFICKÁ PRAVIDLA
Tvorba www stránek SYNTAXE ICT 4.ročník. Obsah TAGY TAGY ATRIBUTY ATRIBUTY KŘÍŽENÍ TAGŮ KŘÍŽENÍ TAGŮ VELIKOST PÍSMEN VELIKOST PÍSMEN MEZERY VE ZDROJOVÉM.
TVORBA WEBOVÝCH STRÁNEK
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.04/Ku Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavla Kubínková CZ.1.07/1.5.00/ Textové elementy.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_3.10 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi II. HTML - tagy Typ: DUM - kombinovaný Předmět:
WORD 2010 Karta Domů, skupina Písmo. Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, 746.
Školení autorů distančních opor Inovace kombinovaného studia.
XHTML Tvorba webových stránek. Vývoj značkovacích jazyků HTML – HyperText Markup Language  Značkovací jazyk pro vytváření www stránek. Pomocí značek.
Maturitní otázka č. 12 Kristýna Kaňovská 4. A.
Formátování textu. Odstavce  tvoříme párovou značkou  text bude od ostatního textu oddělen Konec řádky  nepárová značka způsobuje ukončení řádku a.
Jazyk HTML.
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.17/Oc Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jaroslav Ochodek CZ.1.07/1.5.00/ Tvorba webových.
Internetové publikování Doc. Ing. Petr Zámostný, Ph.D. místnost: A-72a tel.: 4222, 4167 (sekretariát ústavu 111)
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_3.13 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi II. CSS - vlastnosti Typ: DUM - kombinovaný Předmět:
Žákovské práce ZŠ ŠVERMOVA.
Word Textový editor.
Word – Zásady psaní textu
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_258 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.
Textový procesor (MS Word)
Pravidla a doporučení pro názvy souborů
Je to program (aplikace), který slouží k úpravám prostého textu.  Na rozdíl od textových procesorů, se kterými se často pletou, postrádají textové editory.
HTML, XHTML a CSS Základy jazyků značek.
Formátováním textu se rozumí změna jeho vlastností jako velikost, barva, typ, podtržení atd. Pokud chceme změnit některou z vlastností již napsaného textu,
Referát č.13 Textový editor (struktura textu – přiřazení stylu, formátování (vzhled) textu, změna stylu, typografická a estetická pravidla)
Inovace školy – Dobříš, EUpenizeskolam.cz
Cvičení 1 - Řešení příkladu Zadání viz: cv1_samostatne.doc.
Příkaz "echo" Příkaz "echo" Příkaz "echo" se používá pro zobrazení daných informací na monitoru. Příkaz "echo" se používá pro zobrazení daných informací.
Brána k poznání Dokončení první fáze – základní značky HTML.
XHTML – formátování textu, vodorovná čára Mgr. Lenka Švancarová.
Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika Ročník: 6. Datum.
Párová a nepárová značka, atributy a jejich hodnoty
Textový editor.  Sada formátování, pomocí které lze rychle změnit vzhled textu, tabulek, …  Základ pro tvorbu rozsáhlých dokumentů  Důležité pro tvorbu.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Textový editor.
Tvorba www stránek.
Inf Webová stránka, princip HTML a CSS. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Tvorba WEBOVÝCH stránek – kostra dokumentu Šablona 32 VY_32_INOVACE_12_10_Tvorba webových stránek-kostra dokumentu.
HTML pokračování. Co obsahuje každý html dokument? stránka stránka ahoj světe HTML.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Informatika – aplikace informačních technologií Autor: Bc. Pavel Šiktanc Internetové stránky II. Co se všechno.
1 Kurz XHTML a CSS Část 1: Náš první XTHML dokument a jeho publikace na internetu.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Informatika – aplikace informačních technologií Autor: Bc. Pavel Šiktanc Internetové stránky III. Co se všechno.
Krátký úvodní kurz HTML Jenyk Obecně 1 - html  V HTML jazyce nezáleží na rozložení a délce řádku, extrémem je napsat celý program v jednom řádku.
Základy tvorby www stránky v HTML kódu.
Tvorba WEBOVÝCH stránek – základní TAGY
WORDPAD Textový dokument.
Word - základní typografická pravidla
Inovace školy – Dobříš, EUpenizeskolam.cz
Tabulky a prostředí tabular
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
Transkript prezentace:

Tagy neboli příkazy Olga Kasafírková Základy HTML

Opakování Dokument se skládá z hlavičky (<HEAD>,</HEAD>) a z těla (<BODY>,</BODY>) Tagy jsou buď párové (většinou) nebo nepárové Párové tagy se nesmí křížit, musí být do sebe „vnořené“

Shrnutí probraných tagů <TITLE> text </TITLE> název dokumentu, který se zobrazí jako titulek okna prohlížeče a na hlavním panelu jako nadpis aplikace. Neměl by být delší než 64 znaků zobrazuje se jako nadpis ve vyhledávačích je prioritní při indexování stránky vyhledávacími roboty Je párový <P> K oddělení jednotlivých odstavců. Pokud za sebou následuje více mezer, nahradí je jedinou. Všechny konce řádků převede na mezery a získaný text zalomí tak, aby se vešel do okna prohlížeče. Není párový

Shrnutí probraných tagů chceme-li ukončit text dřív, než je kraj okna prohlížeče (odpovídá klávese enter) <H1> text </H1> nadpis 1.úrovně, číslo 1 až 6. Čím nižší číslo, tím větší text. Snaha nepoužívat v dokumentu úroveň 5 a 6, text je příliš malý. Je párový <HR> vloží do stránky vodorovnou čáru přes celou šířku okna

Změna typu písma tagy k logickému vyznačování (název citovaného díla, proměnná apod.) tagy k fyzickému vyznačování (přímo určíme druh písma). Prohlížeč použije písmo, které je pro zobrazení dané informace obvyklé v hostitelském OS.

Tagy k logickému vyznačování popis <CITE> obvykle kurzíva (označování názvů knih, článků, citací) <CODE> neproporcionální písmo (pro krátké ukázky kódu) <EM> kurzíva (zvýraznění fráze) <KBD> neproporcionální písmo (text zadávaný uživatelem) <SAMP> neproporcionální (zápis výstupů z programů) <STRONG> tučné písmo (pro silné zvýraznění) <VAR> kurzíva (zobrazení proměnných) <DFN> vyznačuje termín, který je právě definován

Tagy k fyzickému vyznačování popis <B> tučné písmo <I> kurzíva <U> podtržený text <TT> neproporcionální písmo <STRIKE> přeškrtnutý text <BIG> větší písmo <SMALL> menší písmo <SUB> dolní index <SUP> horní index

Děkuji Vám za pozornost Základy HTML