V BŘECLAVI DNE 21. ÚNORA 2014 Záznam z porady profesionálních knihovníků.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Národní knihovna ČR - novinky
Advertisements

Deník veřejné knihovny na rok 2013/2014 Setkání knihovníků okresu Liberec dne
Deník veřejné knihovny na rok 2009 Změny v evidenci činnosti knihoven.
Webové stránky pro knihovníky Podívejte se a vyzkoušejte.
Knihovny Zlínského kraje v roce 2013 Seminář pracovníků profesionálních knihoven Zlínského kraje , Kroměříž.
Služby čtenářům a uživatelům Dětští čtenáři
Veřejné informační služby poskytované prostřednictvím Internetu Městskou knihovnou v Ústí nad Orlicí n okres Ústí nad Orlicí - MěK Ústí nad Orlicí s reg.
MEZIKNIHOVNÍ VÝPŮJČNÍ SLUŽBA V OKRESE ŽĎÁR NAD SÁZAVOU Mgr. Libuše Foberová Pardubice 15. – 16. dubna 2003 KNIHOVNA MATĚJE JOSEFA SYCHRY VE ŽĎÁŘE NAD SÁZAVOU.
Městská knihovna Ústí nad Orlicí
ERASMUS+ (2014 – 2020) Petra Riou ZO DIFA JAMU
Informační centrum a Ústřední knihovna MENDELU
Seminář knihoven okresu Vsetín MVK Vsetín, Trendy rozvoje knihoven ve Zlínském kraji se zaměřením na malé knihovny.
Dotační programy odboru umění, literatury a knihoven kulturní aktivity v oblasti profesionálního umění program státní podpory stálých profesionálních divadel,
Veřejné knihovny v regionu Blansko a Boskovice – proměny a srovnání Setkání starostů a knihovníků okresu Blansko
Informace o projektech MVČR v oblasti vzdělávání ve veřejné správě Odbor efektivní veřejné správy.
Informatizace veřejných knihoven Internet a veřejné knihovny jako informační centra měst a obcí PhDr. Ivana Štrossová Okresní knihovna Havlíčkův Brod.
Systémová podpora profesionálního výkonu sociální práce
Spolupráce lokálních institucí Seminář Komunitní role veřejných knihoven ZLÍN
Kulturně-vzdělávací aktivity NPMK Ing. Eva Rezková, NPMK.
Hledá se Kamarádka knihovna (už podruhé). Kdo jde s námi Generální partner: firma 3M Česko O záštitu nad soutěží požádáno: Ministerstvo kultury ČR Odborný.
Královéhradecký kraj Standardy VKIS v praxi Celostátní seminář knihovníků Pardubice 1. listopadu 2005 Eva Semrádová Studijní a vědecká knihovna v Hradci.
M ÍSTNÍ KNIHOVNA P ASOHLÁVKY Knihovnice Alena Kratochvílová
Možnosti celoživotního vzdělávání pro knihovníky
Právní aspekty rozvoje veřejných knihovnických a informačních služeb v knihovnách Jihomoravského kraje VII. setkání starostů a místostarostů Jihomoravského.
Šablona webových stránek Školení pro dobrovolné knihovníky Opava
Statistika RF, výroční zpráva, kontrola plnění RF Vít RICHTER Národní knihovna ČR 23. dubna 2002 Brno.
IVIG Praha, Odborná pomoc veřejných knihoven informačním a studijním centrům škol.
Regionální funkce 2010 Výkazy a výroční zprávy Sekce SDRUK pro RF Praha, NK ČR
Porada profesionálních knihoven Středočeského regionu Seriály v Souborném katalogu ČR Danuše Vyorálková březen, 2007.
Oborová informační brána KIV Jak ji využívat. Bránu KIV vytvořili Hlavní garant: Knihovnický institut NK ČR Technologie: Ústav výpočetní techniky UK v.
Statistické výkazy za rok 2013, hlavní problémy a na co se zaměřit v roce 2014 Mgr. Zbyněk Kotzian Knihovna Petra Bezruče v Opavě.
Seminář neprofesionálních knihovníků 23. dubna 2009 Knihovna Karla Dvořáčka.
Problematika oddělení pro dospělé čtenáře” v rámci projektu „Blíže k sobě i knihám – místo knihoven ve sjednocené Evropě Knihovna Petra Bezruče v Opavě.
Nepřizpůsobiví uživatelé knihoven. Seminář pro pracovníky služeb knihoven. Středočeská vědecká knihovna v Kladně Metodické vyjádření Ministerstva.
Seriály v Souborném katalogu ČR Opava, 21. června 2006 Danuše Vyorálková.
Co nového ve SKIP ČR?. Bulletin SKIP Od čísla 4/2010 bude každý člen dostávat tištěný výtisk na svou adresu. Odpadnou tím zcela nedorozumění s případným.
Jindřichův Hradec, Školní a veřejné knihovny – spolupráce v regionu Konkurence? Ne! Spolupráce …
Do knihovny po Internetu, na Internet do knihovny 28. února 2005 Vít Richter Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Tel: ,
REGIONÁLNÍ FUNKCE KNIHOVEN Pomoc nebo omezení ? Definice RF knihovny Funkce, v jejichž rámci krajská knihovna a další pověřené knihovny, poskytují základním.
Jaký byl Březen měsíc internetu 2005? 20. dubna 2005 Vít Richter Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Národní knihovna ČR Tel: ,
3. Vzdělávání knihovníků, semináře, porady Pardubice Zuzana Hájková Zlata Houšková.
Výsledky činnosti neprofesionálních knihoven okresu Brno-venkov 2009 Modřice M. Kubíková.
Knihovny okresu Vsetín Ing. Věra Pelcová v roce 2013.
Rozvíjení rovných příležitostí a podpora zaměstnatelnosti v Jihočeském kraji Záměr projektu do programu Equal (3.pilíř: Podpora adaptability) Tento příspěvek.
Souborný katalog ČR Seriály Seminář knihovníků muzeí a galerií Olomouc, Danuše Vyorálková.
I sss I nternet, elektronické informační zdroje a s lužby pro o s oby se s pecifickými potřebami v knihovnách Zlata Houšková, Jana Vejsadová Internet ve.
MU Brno, Vzdělávání knihovníků Mgr. Jana Nejezchlebová Moravská zemská knihovna
1 Regionální funkce v roce 2005 „ Několik“ údajů z výroční zprávy Praha, 1. června řádné zasedání sekce SDRUK pro RF.
Současný stav regionálních funkcí v ČR Knihovnická dílna 2006 Praha, 7. dubna 2006.
Školení, Náchod 18. dubna 2007 Seriály v Souborném katalogu ČR Danuše Vyorálková.
Bc. Helena Selucká, Bc. Zdena Rousková SKIP Sekce služeb osobám se specifickými potřebami
Internet – výhoda pro znevýhodněné 29. února 2008 Vít Richter Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Tel: ,
Sekce veřejných knihoven SKIP Částečně úplná zpráva o činnosti sekce v roce 2013 Gabriela Jarkulišová.
Služby knihoven knihovnám v roce Regionální služby  Knihovna BBB v Uh. Hradišti je pověřenou knihovnou z hlediska RF  Knihovna BBB zajišťuje výkon.
Koncepce rozvoje regionálních funkcí v Jihomoravském kraji v letech Porada ředitelů pověřených knihoven JMK, Mgr. Adéla Dilhofová.
Výkon regionálních funkcí v Jihomoravském kraji v roce 2014 v celostátním srovnání Porada ředitelů pověřených knihoven Jihomoravského kraje Městská knihovna.
Komise knihovníků muzeí a galerií AMG ČR Jihomoravský kraj Judita Matějová, Moravská galerie v Brně.
Zajištění regionálních funkcí knihoven v roce 2013 PhDr. Vít Richter Národní knihovna ČR Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Tel. 603–223–627,
Projekt: „Aktualizace Střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb na území ORP Veselí nad Moravou “ Bc. Gabriela Fellingerová 1. Veřejné setkání 1. října.
125 let od první zmínky knihovny 95 let od založení knihovny v Loučce.
Vít Richter (využití podkladů kol. P. Mazáčové a L. Nivnické)
Městská knihovna Tábor a Souborný katalog ČR
Pět let RF v číslech úspěchy, rozpaky, hledání
Knihovna Kroměřížska Odborný seminář
Sukova studijní knihovna literatury pro mládež
Centrální adresář knihoven a informačních institucí v ČR
BEZBARIÉROVÉ KNIHOVNY
Sukova studijní knihovna literatury pro mládež
Pedagogická knihovna J. A. Komenského
Pedagogická knihovna J. A. Komenského
Transkript prezentace:

V BŘECLAVI DNE 21. ÚNORA 2014 Záznam z porady profesionálních knihovníků

Termín : 21. února2014 Místo konání : MěK Břeclav,studovna v 9.15 hod. Přítomní : dle prezenční listiny Zahájení: Poradu zahájila a vedla vedoucí útvaru regionálních služeb. Omluvila nepřítomné a seznámila knihovníky s programem porady. Porady se zúčastnila Mgr. Bartáková – zástupkyně ředitele, Mgr. Dilhofová – vedoucí úseku regionálních funkcí a Mgr. Kratochvílová ( MZK Brno).

•Zahájení •Veřejné knihovny regionu v roce 2013 •Vyhodnocení činnosti, porovnání s r •Plán porad a vzdělávání na rok 2014, Plán revizí 2014, •Vzdělávání v MZK Brno, Časopis Duha • Dotazníková šetření • Databanka programů– nabídka projektu Centra dětského čtenářství KJM •Informace MZK Brno – Mgr. Bartáková (Zahraniční literatura, pilotní projekt) •Webové stránky knihoven, aktualizace •Březen – měsíc čtenářů, informace od knihovníků •Nákup a zpracování knih z prostředků obcí •Různé Program porady

Veřejné knihovny regionu v roce 2013  Materiál připravilo regionální oddělení MK Břeclav, distribuován bude při metodických návštěvách nebo je k osobnímu vyzvednutí  K dispozici pro každou knihovnu a zřizovatele  Obsahuje:  Úvodní slovo  Komentář k výkonu regionálních funkcí  Vyhodnocení výsledků činnosti v některých oblastech  Standardy, analýzy

Vyhodnocení činnosti v porovnání s rokem 2012 Výpůjčky celkem Čtenáři celkem děti do 15 let Uživatelé celkem %obnovy knih. fondu ve volném výběru Nákup KF na 1 obyv. Hustopeče u Brna ,534,131 Lanžhot ,791 Velké Pavlovice ,136,631 Klobouky u Brna ,932,752 Pohořelice ,138,712 Tvrdonice ,421,272 Podivín ,829,763 Velké Bílovice ,639,743

Kobylí na Moravě ,717,014 Valtice ,919,634 Vranovice ,96,464 Lednice na Moravě ,915,275 Mikulov na Moravě ,129,665 Moravská Nová Ves ,412,556 rok rok knihovna6 knihoven zhoršení výsledků -mínus Výpůjčky celkem Čtenáři celkemděti do 15 let Uživatelé celkem %obnovy knih. fondu ve volném výběru Nákup KF na 1 obyv.

Plán porad a vzdělávání 2014  K dispozici na Knihovníkům – Aktuality  V elektronické poště – příloha  Informace pro zřizovatele(provozovatele) o konání porad a vzdělávacích aktivit (účast vítaná)  Mé očekávání – Vaše 100% účast   Možné změny náplně školení, seminářů

Plán revizí 2014  Pohořelice - v době letních prázdnin  Nová Ves - v době letních prázdnin  Velké Pavlovice  Bořetice - září ( 2 týden)  Hrušky - nahlásí termín  Troskotovice - nahlásí termín  Týnec  Velké Němčice Termíny nahlásit: tel: ,

Vzdělávání v MZK Brno  Informace na : knihovnikuhttp:// knihovniku  Elektronické přihlášky, potvrzení registrace  Standard : profesionální knihovny – 48 hodin ročně neprofesionální - 8 hodin ročně  Nabídka vzdělávacích aktivit MZK Brno, MěK Břeclav, NK Praha aj.  Využít i e-learningové kurzy (knihovnické, jazykové apod.), hodiny se počítají  Samostudium, celoživotní vzdělávání – důležité pro všechny

Vzdělávání v MZK Brno  Příklad: bezplatné akce – možnost účasti na:  Seminář Občanský zákoník a knihovny  Školení katalogizačních pravidel ( přechod na RDA, dvoudenní)  Komunikační dovednosti  Tvorba plakátů  Školení Clavius  E-learningový kurz (knihovnický a služby knihoven)  knihovniku/plan-vzdelavani knihovniku/plan-vzdelavani

Časopis Duha  Informace :  Od roku 2014 – jen v elektronické podobě  V roce 2014 – 3 elektronická čísla  Proběhly úpravy na stránkách on-line Duhy - nová záložka Osobnosti MZK - přehled nejčtenějších článků - nově programy Památníku písemnictví na Moravě

Dotazníková šetření  Informace na  K využití zdarma vypracované formuláře dotazníků pro malé i velké knihovny  Možné i doplnit, upravit, přizpůsobit  Po dobu 1 roku lze za poplatek 120,-Kč ročně využívat Diamond   Kontakt:  Telefon: 

Databanka programů – projekt Centra dětského čtenářství KJM  Informace:  Mgr. Helena Hubatková Selucká  Databanka programů byla pořízena za finanční podpory Ministerstva kultury ČR z grantového programu VISK  Cíl: Přispět ke vzdělávání knihovníků v oblasti efektivního využívání informačních a komunikačních technologií. Spolupráce, sdílení a vzájemné učení. Rozvoj schopností na poli informační, komunikační a počítačové gramotnosti, ale také na poli právní způsobilosti.  Nutná registrace, potvrzení formou u  Účast na projektu - doporučujeme

 Informace – MZK Brno – Mgr. Bartáková  Pilotní projekt - Cizojazyčná literatura pro knihovny  Možnost zapojení MK Břeclav, forma VF  Podmínky budou dohodnuty později  Zájem od profesionálních knihoven, určí si okruhy, jazyk apod.  Podrobné informace obdrží později

Webové stránky knihoven, aktualizace  Standard – vlastní webové stránky  Šablona webu pro malé knihovny   Aktuální informace  Doporučení – přechod na webnode.cz  Nutně uvádět název a sídlo knihovny, kontaktní údaje, název provozovatele, charakteristika knihovny, výčet oddělení, provozní doba, knihovní řád, služby,poplatky  Odkaz na souborný katalog ČR, vlastní katalog  Odkaz na Ptejte se knihovny, ostatní důležité odkazy  Potřeby zrakově a sluchově znevýhodněných uživatelů aj.  5. Biblioweb skip/bibliowebhttp:// skip/biblioweb  Patnáctý ročník soutěže Patnáctý ročník soutěže

Březen – měsíc čtenářů  V centru našeho zájmu je letos opět čtenář a čtení ve všech jeho formách.  Motto: Hrabalovský rok v knihovnách !  Plakáty obdrželi knihovníci během porady, záložky jen malé množství  Akce přihlásit na:  Cíl:  pokračovat v oceňování našich nejlepších čtenářů a vybrat našeho „Čtenáře roku,“  posilovat společenský význam a prestiž četby, propagovat činnost knihoven a informačních center,  nabídnout moderní služby knihoven 21. století, propojit čtenáře, organizace a instituce zabývající se četbou a čtenářstvím ke společné mediální kampani a dát o sobě vědět: ano, čteme a je nás stále hodně!!  zjistit situaci s reálným ne/čtenářstvím v ČR zjistit důvody, proč lidé nevyužívají knihovny a zlepšit nabídku služeb.  Informace:  Anopres – přístup do Mediální databáze od 17.2 –  Přihlásit se : tel:  Magnesia Litera – hlasování do

Nákup knih z prostředků obce  V roce 2014 – cca 27 knihoven  Dodatky ke smlouvám podepsány, jednání se starosty  Nákup knih v hodnotě cca ,- Kč  Využívají neprofesionální knihovny (Popice, Moravská Nová Ves – změna z profi na neprofi)  Knihy jsou technicky zpracovány, dovoz do knihovny při metodikách  Výhoda společného nákupu - rabat, bez poštovného aj.  V případě zájmu – možnost zapojení

Různé, aktuality  Tištěný materiál k využití ( i pro zřizovatele)  Standard pro dobrou knihovnu – všem starostům  Rozvozy VF, metodické návštěvy – konec února, od března  Deníky veřejných knihoven – odkazy k tisku na – oddíl Knihovníkům – aktualitywww.knihovna-bv.cz  Roční výkazy o knihovně – opravy při metodikách  Na – Knihovníkům – aktuality – ve spodní části je k dispozici prezentace - výběr knih z VFwww.knihovna-bv.cz  Dobrovolnictví v knihovnách – na portále:  HPSESSID=a65a35fa81f484a2d1a6f77df68676fd dobrovolnictví, právní úpravy, Občanský zákoník (s účinností od 1. ledna 2014). HPSESSID=a65a35fa81f484a2d1a6f77df68676fd • Začátek prosince – v MZK : setkání profesionálních knihovníků a jejich zřizovatelů

ZAPSALA: SMOLOVÁ JARMILA, VEDOUCÍ ÚTVARU REGIONÁLNÍCH SLUŽEB MĚK BŘECLAV V BŘECLAVI DNE Městská knihovna Břeclav – útvar regionálních služeb