03/04/2017 SIP trunking AASTRA 5000 R53.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Počítačové sítě.
Advertisements

© 2000 VEMA počítače a projektování spol. s r. o..
SÍŤOVÉ PROTOKOLY.
Podpůrná prezentace k semestrálnímu projektu:
Workshop T-Mobile atlantis 18 dubna 2014 Distributed by atlantis | © Aastra 2012.
D03 - ORiNOCO RG-based Wireless LANs - Technology
Módy bezdrátového připojení
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do výuky.
14SIAP – SÍTĚ A PROTOKOLY Hodina 5..
Překlad síťových adres - NAT
Přínosy virtualizace a privátního cloudu
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-3-20.
Komunikační systém lokalit HN v ploše Ing. Stanislav Borecký 30. října 2006.
SmartPhone start - Apple iPhone
Co je ENUM? aneb: ENUM v kostce Jiří Peterka E E.
ENUM v produktech innovaphone
Název projektu : Modernizace výuky Grantový projekt : CZ.1.07/1.1.16/ Multimediální učební materiál pro výuku předmětu automatizace Téma : PLC SIMATIC.
METROPOLITNÍ PŘENOSOVÝ SYSTÉM
Petr Tesarčík, Miroslav Baron
Informatika Internet.
VLAN Projektování distribuovaných systémů Lekce 2 Ing. Jiří ledvina, CSc.
Seminář 8 VLAN routing Srovnání směrování tradičního a VLAN routingu
Vytvoření řadiče Windows Serveru Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec.
Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení Hornicko – geologická fakulta.
Dynamic Host Configuration Protocol
CCNA 2 3. Network Upgrade. CCNA2: 3. Network upgrade 1. krok: Analýza současného stavu  počet uživatelů  vybavení  předpokládaný růst sítě  internetové.
Identifikátor materiálu: III/2-10/14 Test Internet Základy práce s počítačem 1 Základní škola Kynšperk nad Ohří, okres Sokolov, příspěvková organizace,
Štěpán Šípal. Téma hodiny Přidělování IP adres dříve Organizace zajišťující přidělování IP DNS záznamy a registrace domény Opakování.
17. března 2003 Univerzální přípojka – brána do IVS Miroslav Nováček Libor Neumann.
1 iptelefonie denis kosař. 2 obsah Co je ip-telefonie Jak to funguje Protokoly Kodeky Jak to použít Skype Zdroje.
Sítě – řešení problému.
1 Zpráva o výsledcích finančních kontrol ve veřejné správě za rok 2006 – za Liberecký kraj a jím zřízené příspěvkové organizace.
Rozvoj nehlasových služeb Současnost a budoucnost mobilních sítí
Copyright (C) 1999 VEMA počítače a projektování, spol. s r.o.1 Lucián Piller Intranet HR.
© 2006 Cisco Systems, Inc. All rights reserved.Cisco PublicITE I Chapter 6 1 LAN Design LAN Switching and Wireless – Chapter 1.
IP telefonie v síti CESNET2 Sven Ubik Brno,
Shrnutí A – Principy datové komunikace B – TCP/IP 1.
BIS Firewall Roman Danel VŠB – TU Ostrava.
Firewall.
Počítačové sítě Autor: Marek Jiruš.
Firewally Network Adress Translation (NAT) Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec.
Firewall Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor:
Správní a dopravně správní evidence - IISSDE RNDr. Jiří Malátek Zástupce ředitele OIVS MV
Síť a MS Windows.
Bezpečnost podnikové sítě EI4. Firewall 1 Firewall 2 Ochranná zeď Chrání síť před útoky zvenku Neovlivňuje samotný provoz uvnitř sítě Veškerá komunikace.
Práce v lokální síti Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je MGR. MILOŠ NYGRÝN.
Principy fungování sítě Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských.
1 Seminář 6 Routing – směrování –Směrování přímé – v rámci jedné IP sítě/subsítě (dále je „sítě“) – na známou MAC adresu. –Směrování nepřímé – mezi sítěmi.
Jak se volá doména - ENUM v Česku E E Jiří Peterka
© Aastra Integrovaný DHCP server. © Aastra DHCP server DHCP server je určen pro distribuci IP adres a konfiguračních parametrů pro telefony.
9. ročník SÍTĚ. OSOBNÍ POČÍTAČ Počítač jednotlivce Soukromá data a soubory.
Aktivní prvky ochrany sítí ● Filtrace, proxy, firewall ● Filtrace přenosu, zakázané adresy, aplikační protokoly ● Proxy, socks, winsocks ● Překlad adres.
Virtualizace ● IP forwarding ● IP tunneling ● Virtuální síť.
9/27/2016www.sutol.cz1 Lotus Sametime Gateway Josef Honc Praha.
Kvíz 5. – 6. hodina. Co nepatří mezi komponenty sítě Síťová zařízení Přenosová média MS Office Protokoly.
Mezikrajský peering a krajské konektory Jan Pejchal Cesnet/Plzeňský kraj
Transportní vrstva v TCP/IP Dvořáčková, Kudelásková, Kozlová.
Shrnutí A – Principy datové komunikace B – TCP/IP 1.
© 2006 Cisco Systems, Inc. All rights reserved.Cisco PublicITE I Chapter 6 1 LAN Design LAN Switching and Wireless – Chapter 1.
Internet – pojmy, služby
Název školy: Autor: Název: Číslo projektu: Název projektu:
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r. o., Orlová Lutyně
Management počítačové sítě
Počítačové sítě IP multicasting
Seminář 8 VLAN routing Srovnání směrování tradičního a VLAN routingu
Název školy: Autor: Název: Číslo projektu: Název projektu:
hlasové a dátové telekomunikačné riešenia na mieru
Příklad topologie sítě Adresace v internetu MAC adresa – fyzická adresa interface (rozhraní) Je zapsána v síťové kartě. Je identifikátor uzlu.
Informatika Internet.
Transkript prezentace:

03/04/2017 SIP trunking AASTRA 5000 R53

Možné způsoby realizace SIP trunku SIP trunk bez použití NAT/SBC Lze jen za určitých podmínek Náročnější pro návrh topologie datové sítě Použití SIP ALG na hraničních routerech Převážně pro případy kdy je Internet a SIP na jedné přípojce SIP trunk s použitím NAT/SBC Vyžaduje další hardware (IPS kartu nebo aplikační server) Jednodušší pro návrh topologie – hlas jde vždy přes NAT/SBC Vyžaduje jen nastavení routeru – port forwarding

SIP trunk bez NAT/SBC SIP signalizace prochází mezi PBX a SIP proxy 03/04/2017 SIP trunk bez NAT/SBC Signalizace Hlas Management SIP proxy internet MPLS Hraniční router musí mít zapnuto SIP ALG Data LAN a Voice LAN 192.168.1.0/24 SIP SIP SIP signalizace prochází mezi PBX a SIP proxy Hlas prochází přímo mezi IP telefonem a SIP proxy, nebo z PBX v případě TDM telefonů

SIP trunk bez NAT/SBC – možné problémy Signalizace Hlas SIP proxy internet MPLS Hraniční router musí mít zapnuto SIP ALG Zákaznický router nastaven jen pro přístup do datové sítě 192.168.1.0 Data LAN a Voice LAN 192.168.1.0/24 Data LAN a Voice LAN 192.168.50.0/24 SIP SIP

SIP trunk – nastavení A5000 Od R53 není nutné vytvářet samostatný SIP carrier Nastavení se provádí již jen v Trunk group (421) Vytvoření nové Trunk groupy (4211) Definice Tunk groupy jako SIP (4212) Nastavení charakterů SIP trunku SIP proxy IP adresa nebo jméno Domain/Realm Nastavení dalších mnoha parametrů chování SIP trunku Standartní nastavení routování

SIP trunk bez NAT/SBC – nastavení Vytvoření nové trunk groupy (4211) Nastavení nové Trunk group na SIP Další nastavení charakteristik SIP trunku

SIP trunk bez NAT/SBC - charakteristiky Obsahuje jak SIP parametry tak i klasické parametry Trunk groupy

SIP trunk bez NAT/SBC - charakteristiky Hlavní Proxy Jméno nebo IP adresa – pozor na DNS Záložní Proxy Jméno nebo IP adresa – pozor na DNS Doména (většinou proxy) – pro vytvoření správného URI Jméno nebo IP adresa – pozor na DNS Způsobe registrace a registrační údaje

SIP trunk s NAT/SBC – IPS karta mngt RTP SIP

SIP trunk s NAT/SBC Signalizace Hlas Management SIP proxy internet MPLS Hraniční router musí mít nastaven pouze port forwarding pro SIP a RTP na jeden cíl (IPS karta) Data LAN a Voice LAN 192.168.1.0/24 SIP SIP

SIP trunk s NAT/SBC Signalizace Hlas Hraniční router musí mít nastaven pouze port forwarding pro SIP a RTP na jeden cíl (IPS karta) SIP proxy internet MPLS Zákaznický router nastaven jen pro přístup do datové sítě 192.168.1.0 Data LAN a Voice LAN 192.168.1.0/24 Data LAN a Voice LAN 192.168.50.0/24 SIP SIP

SBC proxy – nastavení Příprava IPS jen pro funkci SBC IP adresa ústředny Libovolný nepoužitý port například 5066

SBC proxy – nastavení Na IPS kartě musíme vypnout SIP access point, který dělá ústředna A5000 Access point musí být po spuštění IPS karty vypnutý !!! Naopak SBC se musí spouštět po spuštění IPS karty

SBC Proxy – nastavení v IPS

SBC Proxy – nastavení v IPS a routeru Veřejná adresa na straně NAT routeru a port1, který je mapován dovnitř na IP adresu IPS karty a port2 (signalizace SIP) Mapování nastavené v NAT routeru pro UDP provoz: IP1:port1 na IP2:port2 IP1:min-max na IP2:min-max Nejlépe použít stejný PORT1 a PORT2 pro jednodušší nastavení routeru Interní IP3 a port3, ze kterého je interně propojena A5000 na SBC IP adresa A5000 a port pro SIP signalizaci - 5060 Rozsah portů, který je na veřejné straně NAT routeru mapován dovnitř na IP adresu IPS karty 1:1 (hlas RTP)

SIP trunk bez NAT/SBC - charakteristiky Záložní Proxy Jméno nebo IP adresa – pozor na DNS Hlavní Proxy Jméno nebo IP adresa – pozor na DNS Doména (většinou proxy) – pro vytvoření správného URI Jméno nebo IP adresa – pozor na DNS Použití IPS karty IP adresa IPS karty Číslo portu – Port3

Další parametry ovlivňující služby na SIP trunku Povolení T.38 FAX, (jen s EIP kartou) Globální parametry (141) Parametry u Trunk Group (4212) Způsob přenosu DTMF tónů přes SIP trunk