Pozitivní lékové seznamy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Stodůlky 1977 a 2007 foto Václav Vančura, 1977 foto Jan Vančura, 2007.
Advertisements

INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Racionální preskripce - MINULOST
ÚHRADOVÁ VYHLÁŠKA PRO ROK 2013 POHLEDEM AMBULANTNÍHO SPECIALISTY
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Město Týniště nad Orlicí pro občany SNÍŽENÍ NÁKLADŮ PRO VAŠE DOMÁCNOSTI, FIRMY, OBČANSKÁ SDRUŽENÍ A BYTOVÁ DRUŽSTVA.
Úhradová vyhláška, a regulace v letech 2009, 2010 a 2011.
Hraní s desetinnými čísly
TEORIE ROZHODOVÁNÍ A TEORIE HER
Léčba křečových žil metodou ASVAL
Slovní úlohy o směsích (řešené lineární rovnicí o jedné neznámé)
Slovní úlohy řešené soustavou rovnic
Generická preskripce a substituce Pozitivní listy
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
AUTOR Mgr.Moravcová Daniela ŠKOLA ZŠ TGM Kutná Hora Datum Ročník DRUHÝ
Měření úrovně finanční gramotnosti dospělých
Aktuální informace o vyšetřování c-erb-2 genu v referenční laboratoři a návrh změny v indikačních kritériích Hajdúch M., Petráková K., Kolář Z., Trojanec.
Věk (v letech) skupina: kontrolní pacienti průměr 41,08 51,67 sm.odch.
19.1 Odčítání v oboru do 100 s přechodem přes desítku
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Pozitivní listy pohledem zdravotních pojišťoven
Tomáš NETERDA 1961 Sportovní kariéra : plavecké třídy ZŠ Komenského gymnázium Dašická plavecká škola
Dynamické rozvozní úlohy
Procenta Výpočet počtu procent
Zápis čísla v desítkové soustavě
Výzkumy volebních preferencí za ČR a kraje od
NÁSOBENÍ ČÍSLEM 10 ZÁVĚREČNÉ SHRNUTÍ
Téma: SČÍTÁNÍ A ODČÍTÁNÍ CELÝCH ČÍSEL 2
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: IV/2 Inovace a zkvalitnění.
VY_32_INOVACE_INF_RO_12 Digitální učební materiál
Respond & Co, Masná 3A, Ostrava 1, , telfax : , Anketní výzkum u uživatelů přípravku Urinal.
VY_32_INOVACE_ 14_ sčítání a odčítání do 100 (SADA ČÍSLO 5)
Zábavná matematika.
Společný dělitel, největší společný dělitel (D)
V rámci všech serverů společnosti Aliaweb, spol. s r.o. oslovíte přes uživatelů Kurzy.cz finanční portál pro laiky i odborníky, tj. investice a.
Největší společný dělitel – teorie a procvičování
Dělení se zbytkem 6 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Systém financování v primární péči
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Název Číselné výrazy Předmět, ročník
Letokruhy Projekt žáků Střední lesnické školy a střední odborné školy sociální ve Šluknově.
Stav studie „Seroprevalence VHC u injekčních uživatelů drog“ k Národní monitorovací středisko pro drogy a drogové závislosti Úřad vlády ČR tel.
Čtení myšlenek Je to až neuvěřitelné, ale skutečně je to tak. Dokážu číst myšlenky.Pokud mne chceš vyzkoušet – prosím.
Únorové počítání.
Téma: Desetinná čísla Vytvořila: Mgr. Martina Bašová VY_32_Inovace/2_096.
Dělení se zbytkem 8 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Náhoda, generátory náhodných čísel
Sexuální život u pacientů s mentálním postižením v ÚSP
Zásady pozorování a vyjednávání Soustředění – zaznamenat (podívat se) – udržet (zobrazit) v povědomí – představit si – (opakovat, pokud se nezdaří /doma/)
Rozvojový plán statutárního města České Budějovice v oblasti sociálních služeb na období Ing. Martina Kučerová.
SČÍTÁNÍ A ODČÍTÁNÍ V OBORU DO 100
Cvičná hodnotící prezentace Hodnocení vybraného projektu 1.
DĚLENÍ ČÍSLEM 7 HLAVOLAM DOPLŇOVAČKA PROCVIČOVÁNÍ
Analýza knihovnických standardů za rok 2006 knihovny Jmk Provozní doba Nákup knihovního fondu Kč na 1 obyvatele Roční přírůstek Počet studijních míst Veřejně.
1 Celostátní konference ředitelů gymnázií ČR AŘG ČR P ř e r o v Mezikrajová komparace ekonomiky gymnázií.
Přednost početních operací
Slovní úlohy řešené soustavou rovnic
Skoupá J; Černá V; Hájek P Praha,  Obvykle nepříliš uspokojivá u chronické medikace  14 % předpisů není vyzvednuto v lékárně (1)  13 % není.
Predikce chemických posunů
Generická preskripce a pozitivní listy
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
KONTROLNÍ PRÁCE.
Léčiva u vzácných onemocnění (v kontextu dalších informací) PharmDr. Josef Suchopár Infopharm, a.s. Praha,
Porovnání výroby a prodejů vozidel ve světě
Autor Příjmení a jméno: Fialová Kamila, Mgr. Škola: Základní škola a Mateřská škola Štěpánkovice, příspěvková organizace Adresa: Zahradní 10, Štěpánkovice,
Cena, výše a podmínky úhrady LP PharmDr.Lubomír Chudoba, člen Lékové komise SZP ČR za ZPMV ČR Konference „Rizika v činnostech farmaceutické.
[ 1 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv. [ 2 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv Další vývoj probíhající revize systému úhrad léčiv PharmDr.
[ 1 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv. [ 2 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv Další vývoj probíhající revize systému úhrad léčiv PharmDr.
Tisková konference Státního ústavu pro kontrolu léčiv a Ministerstva zdravotnictví České republiky Snížení cen léků – ušetří pacienti i pojišťovny ,
Ing. Ladislav Friedrich, CSc.
Transkript prezentace:

Pozitivní lékové seznamy Ano? Ne? Jsou opravdu nutné? MUDr. Zorjan Jojko Sdružení ambulantních specialistů ČR, o.s.

Jak nepřekročit limity? Princip regulací: Průměr na r.č.- limit dle ref. obd. - stropy pro max. možnou srážku. Léky (regulace v celkově vydaných financích – vliv změny ceny, DPH,…): Pravidelné kontroly v PC (zde max. úhrady, ne reálné), Hlídání počtu balení (konec roku), Modlitba, že ZP vyjde její ZPP, Vyjednávání. Pokud by existoval objektivní klíč dopředu známý klíč, jak postupovat bez rizika regulačních srážek, jistě by to všechna ZZ vítala. Indukovaná péče (RTG, laboratoř) - Nelze uhlídat

Máme „chtít“ pozitivní seznamy? Jak vznikají? Kdo je za ně odpovědný? Spolupracuje s odbornými společnostmi? Počítají i s omezeními indikačními, resp. preskripčními? Hlídání nákladů ne na ZZ, ale na pacienta (u všech ZZ ). Zohlednění přesuny nákladů mezi ZP (7 ZP = jen 7 potencionálních pokut). Bonifikace jen dle ušetřených peněz na lécích (bez analýzy potřeb pacientů)? Je opravdu naším cílem být levný nebo spíše pacientům prospěšný s přiměřenými náklady? Proč nemá stejná účinná při stejné dávce a cestě podání stejnou úhradu?

Jak vnímat dva pozitivní seznamy (VZP v. SZP)? Žádný software nepočítá se dvěma seznamy. Právní aspekt: Rámcová smlouva hovoří jen o číselnících VZP, Úhradové dodatky pro rok 2013 – ZPŠ, RBP. Referenčním obdobím roku 2013 je rok 2011 (vznik seznamu SZP až 1.7.2011) a jediné rozdíly jsou v tom, že SZP má t.č. některé ceny nižší. Co bude v roce 2014?

Dá se v ambulancích řídit pozitivními seznamy Dá se v ambulancích řídit pozitivními seznamy? Snižuje se tím nebo zvyšuje počet předepsaných léků? Máte-li program společnosti CompuGroup (cca 75% ZZ), pak omezeně ano, ale jen jedním (VZP) . Akutní jednorázové onemocnění (angina) v. chronický pacient Častější kontroly – i k ověření efektu medikace, Dostupnost na trhu Závaznost seznamů v budoucnu? Požadavek 100% dodržení, resp. nic jiného nebude na trhu? Požadavek 30 nebo 50% dodržení, jak bylo předpokládáno?

Jsou opravdu léky vzájemně zaměnitelné (1)? Vlastní zkušenost – nejsou. Amlodipin v indikaci na anginu pectoris: Zorem (Norvasc) v. Orcal. Agen, Afiten, Alozur, Amesos, Amilostad, Amlodigamma, Amlodipin HBF, Amlopp, Amloratio, Amlozek, Apo-amlo, Caduet, Cardilopin, Normodipine, Recotens, Tensigal, Zufalm. Prestance (v kombinaci s Perindoprilem) Simvastatin co do počtu jiných složek tablety: Zocor v. Simgal. Simvacard, Apo-simva, Coralip, Corsim, Egilip, Gensi, Inegy, Sim, Simbela, Simirex, Simvastatin (Galex, Merck, Mylan, Ratiopharm), Simvax, Simvor, Vasilip,.

Jsou opravdu léky vzájemně zaměnitelné (2)? Molekula není stejná, Různý počet jiných příměsí, Každý člověk je geneticky originální. Účinnost 80 až 120%. Různé projevy z jiné kombinace léků. Časté změny (v lékárně v rámci generické substituce) vynucují častější kontroly. Při časté změně názvu léku ztrácí pacient i lékař přehled o medikaci. Lékař je ten, kdo je odpovědný za léčbu (ne lékárník, ne ZP).

Jsou opravdu léky vzájemně zaměnitelné (3)? Betaloc ZOK Je opravdu zaměnitelný s Vasocardinem, Apo-metoprololem, Emzokem, Egilokem, Apo-metoprolem, Egilokem succ.? V Medicusu je vše uvedeno jako vzájemně zaměnitelné. Pravda: s některými je, s jinými ne – jde o složení - přípona ZOK.

Příklady 1 (Fluvastatin - hypolipidemikum) Název Balení Úhrada Doplatek Ekvivalent + Fluvastatin Mylan Fluvastatin Teva Lescol XL + znamená „pozitivní“ 30x80 mg 28x80 mg 196,76 183,61 124,22 547,36 V Medicusu uvedeno 1,64 , Pravda: 6,56 6,56 Ostatní tedy stejná úhrada. Nejsou + kvůli doplatku?

Příklady 2 (Sumatriptan - antimigrenikum) Název Balení Úhrada Doplatek + Rosemig Rosemig Sprintab + znamená „pozitivní“ 2x100 mg 42,08 46,30 347,20 342,98 Úhrada prakticky stejná a doplatek vlastně taky. Proč je jeden + a druhý ne?

Příklady 3 (vasodilatans, léčba Menierova sy) Název Balení Úhrada Doplatek Zenostig + Betahistin Actavis + Avertin Betahistin Actavis + znamená „pozitivní“ 60x16 mg 60x16mg 60x24 mg 60x24mg 137,60 172,17 162,78 67,25 34,22 Pro pacienta dražší +. Proč? Pro ZP i pacienta dražší +.

Příklady 4 (Clopidogrel, Ticagrelol) Název Balení Úhrada Doplatek Ekv + Zyllt + Clopidogrel Mylan + Clopidgrel Actavis Trombex Plavix (1/9 měsíců) -------------------- + Brilique (12 měsíců) + znamená „pozitivní“ 28x75 mg 30x75 mg 28 x 75mg Již není na trhu ------------------- 56x90 mg 387,20 414,85 497,53 387,19 521,73 1754,59 13,83 16,58 Proč Zyllt +, když s velkým doplatkem? 6,91 Proč úhrada 12 měsíců? Proč +, když tak velký doplatek?

Všichni závidíme alergologům. (ale jen u antihistaminik) Cetirizinová řada Zyrtec, Alerid, Cerex, Zodac, Analergin, Letizen, Cetirizin-Ratipharm. (doplatek od 0,- do 317,77 Kč) Loratadinová řada Claritine, Lorastidin-Ratipharm, Flonidan (doplatek 25,- až 241,- Kč) !!!!!!! všechny „+“ !!!!!!! Pacient (nikoli pracovník ZP) je ten, kdo se rozhoduje (i podle vlastní dlouhodobé zkušenosti s daným lékem), zda bude či nebude doplácet.

Nebo u některých léků pneumologům Formoterol (antiastmatikum) 60x12 mikrogr. Foradil, Formano, Formoterol-Ratiopharm, Formovent. Úhrada 504,35, doplatek od cca 0,- do 610,- Kč Všechny +. Atimos ve dvou typech balení od stejného výrobce Úhrada u obou 840,58, doplatek jednou 0,-, jednou 401,- Kč. Oba také +.

Ale nezávidíme ortopedům(1) Skoro žádné pozitivní léky. Těžko pochopitelná pravidla úhrady: Condrosulf 800 mg s úhradou ze z.p. (193,30 Kč) Condrosulf 400 mg bez úhrady Chemicky je to ale totéž

Ale nezávidíme ortopedům(2) Meloxicam (antirevmatickum, antiflogistikum) Název Balení Úhrada Doplatek Pozn. + Noflamen Meloxicam Mylan Melocox „+“ znamená pozitivní 20x15 mg 60x15 mg 55,05 (2,75 na tbt) 128,84 165,80 (2,76 na tbt) 65,22 (3,26 na tbt) 14,59 (0,24 na tbt) Neznámý Proč není +?

Jsou pozitivní seznamy všude stejné? Gabapentin (antiepileptikum) Medicus: Všechny + PC Doctor: + jen Gabapentin – Aurobindo (kdo zná tuto firmu?) Tulip 30 x 20 mg (hypolipidemikum) PC Doctor: při stejných všech parametrech + jen někdy

Opravdu jsou pozitivní seznamy spolehlivé? Snad jsem Vás přesvědčil, že (až tak docela nebo aspoň zatím) ne. Přičemž nejde ale o novinku. Práce na nich (na VZP) probíhají jistě minimálně 5 let. Při vysoké míře korupce v ČR máme fakt věřit, že zdánlivě nelogické chyby jsou jen nevinnými omyly a my (lékaři i pacienti) nejsme jen loutkami v nějaké velké hře o peníze? A i kdyby tyto pochybnosti byly dnes neoprávněné, bude tom platit vždy v budoucnu? Co je pro zástupce farmaceutických firem levnější a jednodušší? Obcházet stovky lékařů nebo zajít na (7) ZP?

Opravdu jsou pozitivní seznamy nutné? Qui bono? Myslím způsob cenotvorby, ne samotné seznamy. Proč nejsou všude stejné podmínky jako např. u antihistaminik, tj. není u stejné účinné látky při stejné formě podání (tbt,gtt,supp,…) stejná úhrada od ZP a není rozdíl jen v doplatku pacienta? Proč jsme nuceni se škrábat levou rukou na pravém zátylku, když máme ruce obě? Děkuji za pozornost, ale sám odpověď neznám.