Přednáší: Jana Konečná Absolventka Institutu životního stylu v Norsku a USA OLEJ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
CIVILIZAČNÍ NEMOCI NA PŘELOMU TISÍCILETÍ
Advertisements

Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Tuky ve stravování dětí
TUKY (LIPIDY).
Olejniny K olejninám řadíme rostliny obsahující ve svých plodech, semenech, příp. jiných částech hodně tuku (oleje), který se vyplatí průmyslově získávat.
VY_32_INOVACE_G Otázky na bílkoviny
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
; Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_03
VITAMÍNY.
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
VY_32_INOVACE_VkZ Základní složky potravy
Organické a anorganické sloučeniny lidského těla
GLYKEMICKÝ INDEX Ing.Hana Bačíková srpen Definice glykemického indexu (GI) - udává rychlost, s jakou se v našem těle uhlohydrátové potraviny rozpadají.
Zdravá výživa aneb výživou ke zdraví.
Zdravá výživa II Dagmar Šťastná.
Sacharidy a jejich význam ve výživě člověka
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
Vitamíny rozpustné ve vodě
VITAMÍNY VY_32_INOVACE_05_26
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Potravinový talíř Člověk a jeho zdraví.
Zdravá výživa Michaela Šrámková.
HOBITI.
CZ.1.07/1.1.10/
Výživa Metabolismus = látková výměna – soubor chemických dějů v buňkách katabolismus: štěpení živin na jednodušší látky, definitivně končí u CO2, H2O a.
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Tuky = Lipidy Přírodní látky
VITAMÍNY A MINERÁLY.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
Lipidy Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc
Bílkoviny a lipidy VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
SPIŽNÍ SKŘÍNĚ Ivana Paletová TĚSTOVINY - celozrnné - bezvaječné - semolinové - kuskus RÝŽE - jasmínová - natural - basmati - parboiled - divoká.
Makrobiotika, vegetariánství, dieta batolat a dětí předškolního věku
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
Tuky Výživa ve sportu I.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
LIDSKÝ ORGANISMUS Význam potravy, vody a vzduchu.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:
Zdravá výživa Správné sestavení jídelníčku VY_32_INOVACE_01_36.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Zdravá výživa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Hana Hrubcová Název: VY_32_INOVACE_04_Zdrava_vyziva Škola: ZŠ a MŠ.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Název školy:Základní škola, Hradec Králové Milady Horákové 258 Autor:Mgr. Lukáš Dubrovský Název: VY_32_INOVACE_03_16C_Vitamíny Téma: Biologie člověka Registrační.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Technika nás připravuje o přirozený pohyb Mobilní telefony a dálkové ovladače nás připravují o přirozený pohyb - chůzi ! 20 krát denně x 20 m = 400 m Celková.
Biochemie ve výživě- tuky. Funkce tuků v těle: - tuky (lipidy) tvoří 30% našeho jídelníčku - jsou tvořeny glycerolem a v něm rozpuštěnými mastnými kyselinami.
Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_04_PR_ZÁKLADNÍ SLOŽKY POTRAVY.
Mikroživiny jsou vedle makroživin (sacharidy, tuky, bílkoviny) nezbytnou částí našeho jídelníčku. minerály Mikroživiny jsou tvořeny vitamíny. Tyto látky.
Vitamíny Jejich funkce a kde je najdeme VY_32_INOVACE_05_36.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
PYRAMIDA VÝŽIVY aneb NAUČME SE SPRÁVNĚ JÍST Obrázek 1.
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o vitamínech. Klíčová slova: vitamíny,
TUKY (LIPIDY).
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Tuky jsou vydatným zdrojem energie (1 g tuku = 38 kJ),
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Veronika Březková Masarykův onkologický ústav Poradna pro výživu
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
= přeměna látek a energií
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Transkript prezentace:

Přednáší: Jana Konečná Absolventka Institutu životního stylu v Norsku a USA OLEJ

- pro růst organismu - vývoj mozku, hormonů a nerv.tkáně - obnova pokožky, vlasů i nehtů - rozpouští vitamíny A,D,E,K - linolenová a linolová kys. pro stavbu buň. stěny a syntézu hormonů prostaglandinů - zásobárna druhotné energie - izolace před mech.poškozením,chladem - pocit nasycení, lepší chuť - pro růst organismu - vývoj mozku, hormonů a nerv.tkáně - obnova pokožky, vlasů i nehtů - rozpouští vitamíny A,D,E,K - linolenová a linolová kys. pro stavbu buň. stěny a syntézu hormonů prostaglandinů - zásobárna druhotné energie - izolace před mech.poškozením,chladem - pocit nasycení, lepší chuť

Přestože je TUK NEZBYTNÝ i CHUTNÝ, jeho VOLNÉ POUŽÍVÁNÍ vedlo k řadě nemocí: - degenerativní choroby - infarkty, mrtvičky - rakovina Přestože je TUK NEZBYTNÝ i CHUTNÝ, jeho VOLNÉ POUŽÍVÁNÍ vedlo k řadě nemocí: - degenerativní choroby - infarkty, mrtvičky - rakovina Hellman´s MAJONÉZA Nezbytná potřeba: 5-8 % kalorií - tj. 2,5 čaj.lžičky oleje WHO doporučuje: 15 % kalorií z tuku Skutečná spotřeba: 40% i více (maso,pln.mléko,sýry,vejce %)

•CVO (IM, CMP, vys.KT) •Ledvinová onem. •Nádory (dělohy,prsu,prostaty,slinivky) •Vředy, žlučové kameny •CVO (IM, CMP, vys.KT) •Ledvinová onem. •Nádory (dělohy,prsu,prostaty,slinivky) •Vředy, žlučové kameny •Cukrovka •Osteoporóza • Astma •Obezita •Zácpa... •Cukrovka •Osteoporóza • Astma •Obezita •Zácpa...

Živočišné produkty:sádlo, máslo, sýry, maso, žloutek Zdroj cholesterolu, nedají se dobře štěpit Nejrychleji OXIDUJÍ, nemají Antiox. Zvyšují KT, obezitu, IM a mrtvičky ZABIJÁK č. 1 Před 6000 lety dostává lidstvo varování: Tuhá konzistence, roztíratelné „Nebudete jíst žádný tuk ani žádnou krev -to bude PROVŽDY PLATNÉ nařízení pro všechna vaše pokolení.“ 3 Moj 3,17

Tekutá konzistence Slunečnicový,sojový,kukuřičný olej Po rafinaci RYCHLE OXIDUJÍ! (3 vazby=10 tis. x více než 1 vazba ), tvoří se VOLNÉ RADIKÁLY Nejstabilnější v rostlin.zdrojích: ořechy, luštěniny, obilniny, klíčky, semena, … chráněn ANTIOXIDANTY Snižují KT, snižují cholesterol, omega 3 tuk = protizánětlivý Zdroj esenciál.mast.kyselin 10 x více než saturované tuky (linolenová 1,5 čl, linolová 1 čl)

Jsou nejdéle TERMOSTABILNÍ Chráněny před oxidací; tj. VOLNÉ RADIKÁLY se tvoří až po Hodině a půl Zdroje: sezam, avokádo, pistácie, arašídy, lískové oříšky, mandle oleje za studena lisované: olivový či řepkový

- Bezbarvý vzhled - Bez zápachu - Hladká struktura bez vlákniny - Trvanlivost: bez živin, které by mohly oxidovat

Hůře se vstřebávají VODOU ROZPUSTNÉ ENZYMY Je to KONCENTROVANÝ ZDROJ PRÁZDNÉ ENERGIE 1 GRAM SACHARIDŮ = 4 Cal 1 GRAM BÍLKOVIN = 4 Cal 1 GRAM TUKU = 9 Cal 1 GRAM SACHARIDŮ = 4 Cal 1 GRAM BÍLKOVIN = 4 Cal 1 GRAM TUKU = 9 Cal

Pane doktore, tu dietu mám jít PŘED nebo PO JÍDLE?

- ODSTRANĚNÍ VLÁKNINY, PRYSKYŘIC Ztrácí se bílkoviny, minerály,vit., volné mast.kys. - NEUTRALIZACE - BĚLENÍ (Ztrácí se chlorofil,vitamíny) - FILTROVÁNÍ - DEODORACE 12 h při 270 o C - Přidání KONZERVAČNÍCH LÁTEK - HYDROGENIZACE

Tuk vytěžený ze semínka začíná okamžitě OXIDOVAT. Zahříváním pak vznikají: tj. atomy či molekuly s NEPÁROVÝM ELEKTRONEM. Díky extrakci oleje a jeho vystavení kyslíku, světlu a teplu se spustí řetězová reakce až kradení elektronů.

- probíhá v těle velmi RYCHLE - Mění vlastnosti atomů a molekul - Způsobuje ztrátu funkčnosti poškozených buněk - stárnutí - ARS = KVO - cukrovku - záněty (i kloubní) - rakovinové bujení - cirhózu aj.

KOUPILILI jste si LAHEV VOLNÝCH RADIKÁLŮ a ještě k nim přidáváte při smažení, pečení a vaření Při zahřátí vznikají ALDEHYDY, KETONY, HYDROPEROXIDY, POLYMERY, CYKLICKÉ MONOMERY-TOXICKÉ ÚČINKY. Volné radikály Vnitřní stěna DNA mitochondrie Buňka Zařízení pro vznik energie ATP Výživa a kyslík Mitochondrie - elektrárna buňky

Studie 1980: Země s nejvyšší konzumací tuku (Nizozemí, Kanada, Švýcarsko, Dánsko) = nejvyšší výskyt rakoviny Pokus s tučnou a netučnou stravou: 1. skupina zvířatnízké % tuku0 % rakoviny 2. skupina zvířat vysoké % tukurakovina ml.žlázy Krmíme-li pokusná zvířata extrahovaným olejem: 1 h zahřátým na 180 o C - vznik jaterních ložisek 2 h zahřátý na 200 o C - nevratná poškození jater Rafinovaný olej v ČR byl zahříván min 12 h na 270 o C

Slečna polyne- saturovaný tuk Destrukce volnými radikály

VITAMÍN A: mrkev 2dl, meruňky, broskve, zelená listová zelenina, bro- kolice, špenát, petržel, dýně, rajčata, červené a žluté papriky VITAMÍN C: Zelená paprika, vařená růžič.kapusta, brokolice, brambory, zelí, citrusy, jahody. VITAMÍN E: mandle, arašídy, rajčata, meloun, čočka, celozrno, luštěniny, slunečnice, ořechy, zelenina. ZINEK: dýň.semínka, bílé fazole, celozrno, klíčky, cibule, droždí, rýže natural, čočka, zelenina, ovoce. SELÉN: česnek, řasy, droždí, rajčata,nalklíč.pšenice

Čistý tekutý olej: 6 % trans tuků, Margarín: %, 4,4% trans tuků ve stravě = 14 % TT ve tkáních Trans tuky brání využití 0 2 buňkami. Mitochondrie nemůže spálit energii z cukru a tím se nevytvoří C0 2 a voda, ale pouze kys.mléčná. Buňka tak nemá dost energie na komunikaci s okolím a zvrhne se.

- jsou pro tělo nevyužitelné - způsobují kornatění artérií a maligní bujení - změnu činnosti prostaglandinů, což snižuje funkci imunitního systému - zhoršují činnost pohlavní soustavy - vedou k tukovatění jater a nerv.poruchám - nesnižují cholesterol! Naopak zvyšují riziko infarktu o % a vedou k obezitě Dr.Stratil „ABC Zdravé výživy“ 1993

RAMA 500 i klasická0,19 TMK Wellness - leden 2001, PERLA 250 NÍZKOTUČNÁ0,20 TMK MUDr.Fořt FLORA (obdoba Alfa plus)0,27 TMK HERA s obsahem živ.tuků0,16 TMK PLANTA 100 % tuk na smažení0,38 TMK ČESKÉ Margaríny TMK OMEGA TUK36,5 TMK CERES41,8 TMK

sušenkách, čokoládě, krekrech, smažených lupíncích, cukrářských a tukových výrobcích

• Nejlépe rozmixovat oříšky /do těsta, omáček,krémů, jogurtů, majonéz, pudingů…/ • Péct na voskovém papíru na pečení. • Opékat na trošce olivového oleje za studena lisovaného. • „Vykoupat“ ve vřící vodě • Nejlépe rozmixovat oříšky /do těsta, omáček,krémů, jogurtů, majonéz, pudingů…/ • Péct na voskovém papíru na pečení. • Opékat na trošce olivového oleje za studena lisovaného. • „Vykoupat“ ve vřící vodě

Nebyly zamýšleny lidem ublížit. Neničme je, naučme se je správně používat: - Výživné, nekalorické a chutné POMAZÁNKY - Výživné, nekalorické a chutné POMAZÁNKY - Oříšková, jáhlová či rýžová MÁSLA a KRÉMY - Oříšková, jáhlová či rýžová MÁSLA a KRÉMY - OŘECHY, NAKLÍČENÁ SEMÍNKA, obilniny - ponechávají olej tam, kde je UCHOVÁN NEJZDRAVĚJŠÍ. - OŘECHY, NAKLÍČENÁ SEMÍNKA, obilniny - ponechávají olej tam, kde je UCHOVÁN NEJZDRAVĚJŠÍ. Nebyly zamýšleny lidem ublížit. Neničme je, naučme se je správně používat: - Výživné, nekalorické a chutné POMAZÁNKY - Výživné, nekalorické a chutné POMAZÁNKY - Oříšková, jáhlová či rýžová MÁSLA a KRÉMY - Oříšková, jáhlová či rýžová MÁSLA a KRÉMY - OŘECHY, NAKLÍČENÁ SEMÍNKA, obilniny - ponechávají olej tam, kde je UCHOVÁN NEJZDRAVĚJŠÍ. - OŘECHY, NAKLÍČENÁ SEMÍNKA, obilniny - ponechávají olej tam, kde je UCHOVÁN NEJZDRAVĚJŠÍ.