Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Lipidy Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek . Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Advertisements

Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Vzácné plyny Adéla Benešová 1.A.
Oceány a moře HYDROSFÉRA
VY_52_INOVACE_02/1/18_Chemie
Dostupné z Metodického portálu www. rvp
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka Projekty SIPVZ Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006.
Alkany Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 9. ročník ZŠ Předmět: Chemie Autor: Mgr. Václava Ilkóová Základní.
Vzduch Mgr. Helena Roubalová
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 06Číslo.
Jméno autoraMgr.Eva Truxová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablonyIII/2 Inovace.
Speciální základní škola a mateřská škola Litomyšl,
VY_52_INOVACE_02/1/16_Chemie VODÍK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bohdan Hladký ŠABLONA: V/2 – Inovace a zkvalitnění.
Vzácné plyny.
Vzácné plyny.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Sacharidy Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
VY_52_INOVACE_02/1/34_Chemie
Oxidy CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_2306_CH8 Masarykova základní škola Zásada, okres Jablonec nad Nisou Mgr. Eva Živná, 2011.
Název Atmosféra Předmět, ročník Zeměpis, 1. ročník Tematická oblast
Kyslík Aktivita č.6: Poznáváme chemii Prezentace č. 2
Metody oddělování složek směsí
Tropický deštný les Obr. 1 – Rio Madre de Dios (Peru)
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Mgr. Vlasta Havránková Název.
Puzzle – jehličnaté stromy
VZDUCH OBECNÁ CHEMIE VY_32_INOVACE_10 - VZDUCH.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: duben 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Ch_093_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kyslík
Vzduch Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Půčková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Oxid uhličitý
Vzduch Otázky na opakování VY_32_INOVACE_G3 - 12
Opakování voda, vzduch.
Speciální základní škola a mateřská škola Litomyšl,
RISK Chemie 8 I. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michal Kapoun. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
KRUŽNICE KRUH Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
KRAJE ČR mapky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Síra Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Speciální základní škola a mateřská škola Litomyšl,
Před, za, pod, nad aktivita
What Time Is It? – Part 2 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Oxidy 1 Oxidy, které ovlivňují životní prostředí Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.
VZDUCH Složení a význam © Mgr. Petra Vojtěšková, Mgr. Irena Plucková, Ph.D.
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablonyVY_32_INOVACE CHE Název.
DEFINICE Technické plyny lze definovat jako plyny, které svým širokým a rozmanitým použitím se staly zbožím a jsou předmětem obchodu. Technické plyny lze.
Voda a vzduch 2. VZDUCH RZ Důležitý k dýchání Důležitý k dýchání Směs: Směs: Kyslík 21 % Kyslík 21 % Dusík 78 % Dusík 78 % Ostatní plyny 1.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 8 Autor: Mgr. Radek Martinák VZDUCH Víš, proč je vzduch nezbytný a důležitý pro život člověka? Víš, čemu.
Předmět:chemie Ročník: 2. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o kyslíku. Klíčová slova: kyslík, výskyt,
Předmět:chemie Ročník: 2. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o uhlíku a jeho oxidech. Klíčová slova:
8. ročník ZŠ. Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_2C_11_Vzduch.
Základní škola M.Kudeříkové 14, Havířov Město,
Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_18_ Vzácné plyny
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Látky a tělesa Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785,
Voda hydrosféra základní podmínka života (tělo člověka – 60 – 70%vody)
6. ATMOSFÉRA VY_32_INOVACE_11_Z4
VODA, VZDUCH, KYSLÍK, HASICÍ PŘÍSTROJE
Vzduch Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Vzduch Vzduch.
Název školy Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 Autor
Vzácné plyny, prvky VIII.A skupiny, 18. skupina
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
PLYNY- TECHNICKÉ PLYNY
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Škola: Základní škola Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín,
VZÁCNÉ PLYNY, PRVKY VIII.A SKUPINY, 18.SKUPINA
Princip magnetoelektrického měřícího přístroje
CHEMIE - Kyslík Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Název školy
Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_07_ Vzduch
Vzduch.
Transkript prezentace:

Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. VZDUCH Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

SLOŽENÍ VZDUCHU Tato směs je tvořena: Dusíkem Kyslíkem Ostatními plyny Vzduch je směs Tato směs je tvořena: Dusíkem Kyslíkem Ostatními plyny (vodní páry, vzácné plyny, oxid uhličitý…) + prach a mikroorganizmy dusík kyslík

VZDUCH Vzduch je důležitá surovina pro výrobu některých plynů: Kyslík Dusík Argon, Neon, Helium Dělení probíhá destilací kapalného vzduchu při -196 °C. Tyto plyny se uchovávají v tlakových nádobách označených konkrétním barevným pruhem.

KYSLÍK Kyslík = O Kyslík je obsažen ve vzduchu v množství asi 21 %. Je bez zápachu, nehořlavý, ale nezbytný k hoření. Nesnadno hořlavé látky a některé nehořlavé látky se v kyslíku stanou hořlavými. Nádoby s kyslíkem jsou označené modrým pruhem. Kyslík = O

KYSLÍK Pro život člověka je kyslík nejdůležitější chemickou látkou. Bez vody vydržíme několik dní, bez potravy několik týdnů, ale bez kyslíku jen několik minut. Nejvíce kyslíku se spotřebuje v průmyslu (např. při výrobě železa, ke spalování paliv, při sváření kovů. Kapalný slouží jako raketové palivo).

DUSÍK Dusík (N) Plyn lehčí než vzduch, nehořlavý, nedýchatelný, bezbarvý, bez chuti a zápachu, nepodporuje hoření. Tvoří asi 78 % vzduchu. Nádoby s dusíkem jsou označené zeleným pruhem. Tekutý dusík

VZÁCNÉ PLYNY HELIUM - nejznámější vzácný plyn, lehčí než vzduch, nehořlavý, nedýchatelný, bezbarvý, bez chuti a zápachu, nepodporuje hoření, má obdobné vlastnosti jako dusík. Využívá se při výrobě výbojek, k plnění balonů a vzducholodí. Září intenzivně žlutě. ARGON, NEON - bezbarvé plyny, bez chuti a zápachu. Využívají se v osvětlovací technice. Argon září při větší koncentraci červeně, při nižší přechází přes fialovou a modrou až k bílé barvě. Neon má ve výbojkách šarlatovou barvu. Helium známe z poutí – plní se jím balonky.

Oxid uhličitý Oxid uhličitý (CO2) Plyn těžší než vzduch, nedýchatelný, nehořlavý, zamezuje hoření, je bez barvy a zápachu, slabě nakyslé chuti. Nebezpečí: možnost udušení možnost omrzlin (prudký únik je provázen silným podchlazením a vytvářením pevného skupenství - suchý led) Používá se do hasičských přístrojů, v chemickém a potravinářském průmyslu.

ČISTOTA OVZDUŠÍ znečišťování ovzduší! SMOG: Rozvoj průmyslu, dopravy, zvyšování životní úrovně způsobuje vzrůstající znečišťování ovzduší! SMOG: směs mlhy, prachu a kouřových zplodin

SKLENÍKOVÝ EFEKT Příčiny: ničení tropických pralesů, spalování nejrůznějších látek, rostoucí průmyslová výroba, zvyšující se doprava. Z těchto příčin roste obsah CO2 ve vzduchu – to působí jako sklo ve skleníku = skleníkový efekt. Následky: tání ledovců na pólech i ve vysokých nadmořských výškách, rozmary a výkyvy počasí, oteplování moří a změny mořských proudů.

ZAPAMATUJ SI Kyslík – výroba železa, spalování paliv, sváření kovů Dusík – ochranná atmosféra při sváření a řezání (nehořlavý), v hasičských přístrojích skladování hořlavin a potravin Vzácné plyny – náplně do neonových trubic, žárovky, zářivky

ZAJÍMAVOST NA ZÁVĚR Podle statistiky se člověk za 70 let života nadechne 600milionkrát. Každou minutu člověk vdechne a vydechne asi šest litrů vzduchu. Lidské plíce rozložené na plochu by pokryly jeden celý tenisový kurt. K životu člověku stačí jedna fungující plíce.

Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. Použité zdroje:[cit. 2010-06-03] Dostupné pod licencí Creative Commons – na http://www.clker.com/ snímek 1: [cit. 2010-6-3] Dostupné pod licencí Clker.com na http://www.clker.com/clipart-15755.html. [cit. 2010-6-3] Dostupné pod licencí Clker.com na http://www.clker.com/clipart-4264.html. snímek 2: autor obrázků ©Jarmila Hájková snímek 3: [cit. 2010-6-3] Dostupné pod licencí Wikimedia Commons na http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Air_Liquide2.jpg. snímek 4: snímek 5: [cit. 2010-6-3] Dostupné pod licencí Wikimedia Commons na http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Chaparral_Supercell_2.JPG. [cit. 2010-6-3] Dostupné pod licencí Wikimedia Commons na http://commons.wikimedia.org/wiki/File:SMAW.welding.af.ncs.jpg. snímek 6: [cit. 2010-6-3] Dostupné pod licencí Wikimedia Commons na http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Nitrogen_ice_cream_0020.jpg. snímek 7: [cit. 2010-6-3] Dostupné pod licencí Clker.com na http://www.clker.com/clipart-13473.html. [cit. 2010-6-3] Dostupné pod licencí Wikimedia Commons na http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Edelgase_in_Entladungsroehren.jpg. snímek 8: [cit. 2010-6-3] Dostupné pod licencí Clker.com na http://www.clker.com/clipart-10270.html. [cit. 2010-6-3] Dostupné pod licencí Clker.com na http://www.clker.com/clipart-6888.html. [cit. 2010-6-3] Dostupné pod licencí Clker.com na http://www.clker.com/clipart-13499.html. [cit. 2010-6-3] Dostupné pod licencí Wikimedia Commons na http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Air_.pollution_1.jpg. Použitá literatura: Graigová, A.; Rosney, C.: USBORNE Dětská encyklopedie vědy a techniky. Bratislava : Obzor, 1993, 127 s. ISBN 80-215-0228-2. Doc. RNDr. Beneš, P., CsC.; PhDr. Pumpr, V., CSc.: CHEMIE pro 9. ročník zvláštní školy. Praha : PARTA, 1995. ISBN 80-901709-8-6. RNDr. Blažek, J.; RNDr. Fabini, J.: CHEMIE pro studijní obory SOŠ a SOU nechemického zaměření. Praha : SPN, 1988. Farndon, J.: ENCYKLOPEDIE DO KAPSY. Praha : OTTOVO nakladatelství, 1999. ISBN 80-7181-345-1. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.