ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Advertisements

Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Doba poděbradská korunovace Ladislava Pohrobka
JIŘÍ Z PODĚBRAD A JAGELLONSKÁ DYNASTIE (1437 – 1526)
VLÁDA JIŘÍHO Z PODĚBRAD
Doba pohusitská a Jiří z Poděbrad
JMÉNO AUTORA: MGR. BARBORA JÁŠOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ:
JIŘÍ Z PODĚBRAD husitský král (1420 – 1471).
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
ČESKÝ STÁT ZA VLÁDY JAGELLONCŮ
DOBA JAGELLONSKÁ.
České země po husitských válkách
Nástup Habsburků Dějepis 2. stupeň
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Doba poděbradská a Jagellonci
Jagellonci a nástup Habsburků
ČESKÉ ZEMĚ PO HUSITSKÝCH VÁLKÁCH
Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis
Jagellonci na českém trůně
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Dějepis Ročník : 7.
VY_32_INOVACE_24-19 Jiří z Poděbrad Král dvojího lidu.
Pohusitská doba a doba poděbradská
Čechy po Lipanech Doba poděbradská
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Habsburkové 1526 – 1918 I. část.
ČESKÝ STÁT ZA JAGELLONCŮ
START HISTORICKÁ DESÍTKA DOBA JIŘÍHO Z PODĚBRAD HODNĚ ŠTĚSTÍ.
Období vlády Jagellonců
JAGELLONCI 1471 – 1526.
Zikmund Lucemburský Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Doba jagellonská.
Jagellonci na českém trůně
Ludvík Jagellonský Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Jagellonci v Čechách 7.ročník.
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření:
Jagellonci.
Jagellonci 7. ročník.
Nástup Habsburků na český trůn
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
České středověké dějiny – hra Riskuj
7. třída 2. pololetí Dějiny českých zemí
doba Jiřího z Poděbrad a vláda jagellonců
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ České království za Jagellonců Název sady: Pozdní středověk.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ DOBA PODĚBRADSKÁ Autor: Mgr. Marek Kryška Cílový ročník: 7.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Ludmila Kašpárková NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_VLA+PŘÍ_22.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek Autor: Marcela Ivanenková Číslo šablony: III/2 Datum: Název materiálu: VY_32_INOVACE_16_Vl.4.r.
Název školy:ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor:Mgr. Zuzana Medveďová Název:VY_32_INOVACE_D Téma:Jiří z Poděbrad a Jagellonci Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Doba poděbradská.
Druh učebního materiálu
Jiří z Poděbrad a Jagellonci
Obchodní akademie, Střední odborná škola
České země po nástupu Habsburků
Pravěk a středověk JAK TO BYLO?
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
ČESKÉ ZEMĚ PO HUSITSKÝCH VÁLKÁCH
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Život po husitských válkách
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Digitální učební materiál
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
AUTOR: Mgr. Iveta Hejtmánková
Zikmund Lucemburský. Základní údaje Narození:15. února 1368, Norimberk,Německo Úmrtí:9.prosince 1437,Zmojmo Pohřeb:Římskokatolická katedrála,Oradea Manželky:Marie.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Jiří z Poděbrad 4. ročník.
JIŘÍMU Z PODĚBRAD SE ŘÍKALO …
Transkript prezentace:

ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/34.0434 NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT AUTOR: Jana Rykrová TEMATICKÁ OBLAST: Dějepis NÁZEV DUMu: Europa Jagellonica POŘADOVÉ ČÍSLO DUMu: 11 KÓD DUMu: JR_DĚJEPIS_11 DATUM TVORBY: 1. 11.2012 ANOTACE (ROČNÍK): Prezentace byla použita v dějepisném semináři. Jedná se o prezentaci výkladovou, ale předpokládá, že žáci se již orientují v problematice. Je vhodné ji doplnit referáty k jednotlivým událostem nebo osobnostem a nebo ji využít jako opakování. Samotná prezentace především směřuje k tomu, aby žáci chápali české dějiny v kontextu dějin evropských.

EUROPA JAGELLONICA

Kdo vládl v ČESKÝCH ZEMÍCH? 1419 1420-36 1420 1436-37 1437-38 1453-57 1458 1471 1516 1526

Kdo vládl v českých zemích? 1419 umírá Václav IV. Lucemburský 1420-36 husitské války 1420 Zikmund Lucemburský 1436-37 Zikmund Lucemburský 1437-38 Albrecht Habsburský 1453-57 Ladislav Pohrobek 1458 Jiří z Poděbrad 1471 Vladislav Jagellonský 1516 Ludvík Jagellonský 1526 Ferdinand Habsburský

Proč od 14. století roste zájem o střední Evropu?

Proč od 14. století roste zájem o střední Evropu? stříbro, zlato X západní Evropa – nedostatek potencionální ekonomická i politická opora římského císaře turecké nebezpečí Od posledních Přemyslovců: snaha vytvořit velké soustátí ve střední Evropě Přemyslovci Lucemburkové Po smrti Zikmunda odcházejí Lucemburkové z jeviště evropských dějin.

Kdo usiluje o český trůn v 15. století?

Kdo usiluje o český trůn v 15. století? Jagellonci Habsburkové Jiří z Poděbrad Matyáš Korvín

dvě koncepce ovládnutí střední evropy Habsburkové: Rakouské země České země Uhry Jagellonci: Polsko České země Uhry

Jagellonci 1386 – sňatkem polské princezny Hedviky s litevským knížetem Jagiellem vzniká polsko-litevská personální unie christianizace Litvy V 15. století Jagellonci usilují o získání české koruny, ale postupují velice obezřetně. „Kdo si počká, ten se dočká“ Alžběta Habsburská – sestra Ladislava Pohrobka Vladislav Jagellonský – od 1471 český král

záhadný zikmund korybutovič Na počátku husitských válek, když byly české země bez krále, vyslala část české šlechty do Polska nabídku české koruny. Jagellonci – opatrný postup + chtěli českou korunu + byli ve sporu se Zikmundem Lucemburským, protože v jejich neprospěch rozhodl spor s řádem německých rytířů o přístup k Baltu - nemohli přijmout nabídku české koruny od husitů, nechtěli roztržku s papežem /Litva nebyla christianizovaná/ …..1422 přichází do Čech syn litevského velkoknížete a synovec polského krále Zikmund Korybutovič, čáslavský sněm ho zvolil zemským správcem

Zikmund Korybutovič přijal artikuly 1423 ho polský král povolal zpátky odmítl, shromáždil vojsko na podporu husitů klatba v Čechách vězněn na hradě Valdštejně, vypovězen ze země husitský hejtman v Glivici /Slezsko/ účastnil se bitvy u Ústí a u Domažlic do Polska se vrátil po bitvě u Lipan

Rok 1436 Basilejská kompaktáta Zikmund Lucemburský českým králem – neúspěch jagellonské politiky ……..ale Zikmund nemá mužského potomka Zikmundova dcera Alžběta je provdána za Albrechta Habsburského….. na řadě jsou Habsburkové Jagellonci zatím sázejí na sňatkovou politiku: synové krále Kazimíra + dcery Albrechta Habsburského /Alžběta a Vladislav/ Alžběta Habsburská – sestra Ladislava Pohrobka Vladislav Jagellonský – od 1471 český král

Habsburkové Habichtsburg 1278 Rudolf 1306 Rudolf 1437 Albrecht 1453-57 Ladislav Pohrobek Habichtsburg je původní rodové sídlo Habsburků, na území dnešního Švýcarska. L.P. -narodil se po smrti svého otce Albrechta v Uhrách. Matka Alžběta, aby mu zajistila uherskou korunu, ho nechala ve 3 měsících korunovat uherským králem, ukradla svatoštěpánskou korunu a utekla s ní i se synem do Vídně.

Volná díla, staženo z wiki

Co mají tito dva muži společného? zvoleni zemským sněmem nepocházejí z panovnické dynastie nezaložili panovnickou dynastii v pozadí volby papežská diplomacie čeští králové neuznaní papežem příbuzenský vztah X nepřátelé Katolická církev zůstává v krizi, koncily ji nevyřešily. Papežská politika hledá nový obsah, podnět, který by mohl křesťany sjednotit – soustřeďuje se na obranu Evropy proti Turkům a proto podporuje volbu Jiřího i Matyáš, protože se jeví jako silné osobnosti, které by mohly obranu Evropy realizovat. Plán ztroskotal, protože Jiří a Matyáš se nestali spojenci. Papež se odvrací nejdřív od Jiřího, později i od Matyáše. Matyáše neuznal za českého krále, protože dobyl a obsadil katolické Slezsko.

Jiří z poděbrad 1448 zemský správce 1458 český král 1462 zrušení kompaktát, klatba Jaká je reakce Jiřího na definitivní roztržku s papežem?

Co udělá jiří po definitivní roztržce s papežem?

Co udělá jiří po definitivní roztržce s papežem? Vypracuje plán na vytvoření mezinárodní mírové organizace. Spolek evropských panovníků Bez účasti papeže Také na obranu proti Turkům …….A co Jagellonci?

A co jagellonci? Jiří z Poděbrad je realistický politik…… ……nemůže se stát zakladatelem dynastie ……vede s Jagellonci jednání o nástupnictví 27.5. 1471 Vladislav Jagellonský zvolen českým králem (kališnické stavy i část katolické šlechty) Vedlejší země koruny české ovládal Matyáš Korvín Polský král Kazimír slíbil, že zaplatí Jiříkovy dluhy, prosadí u papeže potvrzení kompaktát a bude hájit hranice zemí Koruny české

Nástup jagellonců na český trůn 1471 Vladislav /syn polského krále/ zvolen českým králem 1479 dohoda s Korvínem o rozdělení moci 1490 Matyáš Korvín umírá a Vladislav se stává králem uherským druhá větev dynastie vládne v Polsku a Litvě A jak to skončilo?

Jagellonci ztrácejí vládu v českých zemích a Uhrách 1526 Bitva u Moháče Anna Jagellonská ____Ferdinand I._____ Jagellonci ztrácejí vládu v českých zemích a Uhrách Dějiny dynastie Jagellonců končí vládou krále Zikmunda II. Augusta, který neměl mužské potomky. V roce 1569 souhlasil s vytvořením jednotného polsko-litevského státu s názvem Rzeczpospolita.

Náměty na referáty Zikmund Lucemburský Ladislav Pohrobek Matyáš Korvín Mírový projekt Jiřího z Poděbrad Priority vlády Jiřího z Poděbrad Stavovská monarchie Turecké nebezpečí Bitva u Moháče

Shrnutí Které dynastie soupeří v 15. století o středoevropskou oblast? Jakému nebezpečí je vystavena střední Evropa v 15. století? Jak využívá Matyáš Korvín problematickou situaci Jiřího z Poděbrad? Kteří panovníci z dynastie Jagellonců v českých zemích vládli, jaké je hodnocení jejich vlády? Kterým zemím vládnou Jagellonci na přelomu 15. a 16. století?

Mapa Evropy VOKATÝ, Tomáš. wikipedie [online]. [cit. 19. 12. 2012] Mapa Evropy VOKATÝ, Tomáš. wikipedie [online]. [cit. 19.12.2012]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Europa_Jagellonica.svg Obrázky AUTOR NEZNÁMÝ. wikipedia [online]. [cit. 2.12.2012]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Georg_of_Podebrady.jpg THUROCZ. wikipedie [online]. [cit. 2.12.2012]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Matei_Corvin_Johannes_de_Thurocz_f137.jpg Použitá literatura HORA, Petr. Toulky českou minulostí 2. Praha: Práce, 1991, ISBN 80-208-0111-1. ČORNEJ, Petr. Zápasy o český trůn 1457 – 1526. přednáška na Letní škole historie 2011