Prohledávání stavového prostoru

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Grafové algoritmy.
Advertisements

LOGISTICKÉ SYSTÉMY 14/15.
Pro bystré hlavy ! Máte dva džbány, pětilitrový a třílitrový a neomezený zdroj vody. Dokážete odměřit čtyři litry? Nevíte ? – Zkuste nápovědu.
Stavový prostor. • Existují úlohy, pro které není k dispozici univerzální algoritmus řešení • různé hry • problém batohu, problém obchodního cestujícího.
Třídění dat OA a VOŠ Příbram. Třídění  rozdělení jednotek souboru do takových skupin, aby co nejlépe vynikly charakteristické vlastnosti zkoumaných jevů.
LOGISTICKÉ SYSTÉMY 6/14.
Cvičení Úloha 1: Rozhodněte zda posloupnost znaků v poli délky n tvoří palindrom (slovo, které je stejné při čtení zprava i zleva). Př.: [a,l,e,l,a] [a,n,n,a]
DB1 – 9. cvičení Optimalizace dotazu Konkurenční přístup a deadlock Indexace Transakce.
Modulární systém dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků JmK v přírodních vědách a informatice CZ.1.07/1.3.10/ Prezentace zadání a řešení Teorie.
ALGO – Algoritmizace 1. cvičení
Genetické algoritmy. V průběhu výpočtu používají náhodné operace. Algoritmus není jednoznačný, může projít více cestami. Nezaručují nalezení řešení.
Proč?. pokud jsme schopni vytvořit stroj, který bude úlohu řešit problém je algoritmizovatelný příklad.
Sylabus V rámci PNV budeme řešit konkrétní úlohy a to z následujících oblastí: Nelineární úlohy Řešení nelineárních rovnic Numerická integrace Lineární.
Algoritmizace 9. Ročník.
3. PRINCIP MAXIMÁLNÍ VĚROHODNOSTI
Optimalizace v simulačním modelování. Obecně o optimalizaci  Optimalizovat znamená maximalizovat nebo minimalizovat parametrech (např. počet obslužných.
FORMALIZACE PROJEKTU DO SÍŤOVÉHO GRAFU
Vzpěrné délky, a optimalizace průřezů v oceli
Stereometrie Řezy hranolu I VY_32_INOVACE_M3r0108 Mgr. Jakub Němec.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Heuristické metody Heuristiky dělíme na primární a duální.
SÍŤOVÁ ANALÝZA.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Rozbor konstrukčních úloh a jejich využití Prezentace na téma.
B-strom je dynamická indexová struktura.
III. Řešení úloh v testech Scio z matematiky
Gymnázium a obchodní akademie Chodov Smetanova 738, Chodov Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Obecný lineární model Analýza kovariance Nelineární modely
TI 7.1 NEJKRATŠÍ CESTY Nejkratší cesty - kap. 6. TI 7.2 Nejkratší cesty z jednoho uzlu Seznámíme se s následujícími pojmy: w-vzdálenost (vzdálenost na.
Projektové plánování Projektové řízení Ing. Jiří Šilhán.
Název materiálu: OBJEM – výklad učiva.
VII. Neutronová interferometrie II. cvičení KOTLÁŘSKÁ 7. DUBNA 2010 F4110 Kvantová fyzika atomárních soustav letní semestr
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
Plasticita Kulová tlustostěnná nádoba
Obchodní akademie, Náchod, Denisovo nábřeží 673
Optimalizace versus simulace 9.přednáška. Obecně o optimalizaci  Maximalizovat nebo minimalizovat omezujících podmínkách.  Maximalizovat nebo minimalizovat.
Lineární rovnice Lineární rovnice s jednou neznámou máj vzorec
Stereometrie Užití řezů těles VY_32_INOVACE_M3r0111 Mgr. Jakub Němec.
Možnosti modelování požadavků na informační systém
Využití vzorců a funkcí k úpravám v textu
CW – 05 TEORIE ROZHODOVACÍCH PROCESŮ
Soví čtyřka Hry s podstatnými jmény ze čtyř písmen.
Formální modely výpočtu Tomáš Vaníček Katedra inženýrské informatiky Stavební fakulta ČVUT Thákurova 7, Praha 6 Dejvice, b407
2 Petr Žitný znalosti.vema.cz 3 Báze znalostí Nová služba zákazníkům ▸Báze naplněná informacemi, ke které mají uživatelé přímý přístup Základní cíl ▸Poskytovat.
KIV/PRO Cvičení Nejkratší cesta Vstup – N měst – Mezi některými dvojicemi měst vedou obousměrné silnice, zadány délky cest Výstup – Nejkratší.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo smlouvy: 4250/21/7.1.4/2011 Číslo klíčové aktivity: EU OPVK 1.4 III/2 Název klíčové aktivity: Inovace a zkvalitnění.
Rozpoznávání v řetězcích
Gradientní metody Metoda největšího spádu (volný extrém)
JAK NAJÍT NEJLEPŠÍ STROM
Databázové systémy Přednáška č. 5 Datové typy a Fyzická organizace dat.
Doc. Josef Kolář (ČVUT)Prohledávání grafůGRA, LS 2010/11, Lekce 4 1 / 15Doc. Josef Kolář (ČVUT)Prohledávání stavového prostoruGRA, LS 2013/14, Lekce 11.
Sylabus V rámci PNV budeme řešit konkrétní úlohy a to z následujících oblastí: Nelineární úlohy Řešení nelineárních rovnic Numerická integrace Lineární.
Vyhledávání vzorů (template matching)
Stereometrie Kolmost přímek a rovin Mgr. Jakub Němec
Řetězce String. Co je to řetězec Jako řetězec označujeme pojmenovanou skupinu libovolných znaků Deklarujeme jej pomocí příkazu Délka řetězce není v tomto.
2 přirozené konstrukce pravidelného pětiúhelníku
Teorie portfolia Markowitzův model.
Soustavy lineárních rovnic Matematika 9. ročník Creation IP&RK.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Řešení rozvozních úloh Předmět: Teorie dopravy - cvičení Ing. František Lachnit, Ph.D.
NEJKRATŠÍ CESTY Nejkratší cesty - kap. 6.
C# konzole – Podíl dvou čísel, podmínka IF
Důlní požáry a chemismus výbušniny
Vydávání e-knih a knihovna Ekonomicky výhodná cesta k podpoře čtenářství.
Rychlost a dráha rovnoměrného pohybu. Vypracoval: Lukáš Karlík
Booleovské operace v prostoru
Optimalizace SQL dotazů
Soustavy lineárních rovnic
Logické programování Prezentace číslo 8.
Prohledávání grafů.
Algoritmizace a datové struktury (14ASD)
Transkript prezentace:

Prohledávání stavového prostoru Stavovým prostorem rozumíme myšlený prostor všech řešení dané úlohy. Pokud je stavový prostor omezený, můžeme jej snadno procházet a: hledat optimální cestu od počátečního stavu do cíle, zjišťovat, jaká možná řešení úloha má. rozdělujeme prohledávání: neinformované - „tupě“ prohledává jeden stav za druhým, informované - využívající určitý odhad nebo předpoklad o cestě.

Postup prohledávání: 1) stanovíme si počáteční stav, 2) určíme operace (pravidla…), které můžeme s úlohou provádět, 3) postupně zkoušíme aplikovat jednotlivé operace a hledáme nové stavy, 4) pokud narazíme na stav, který už známe, vyškrtneme jej ze seznamu. prohledávání do hloubky do šířky - postupně se rozvíjí nové stavy, každý nový stav se okamžitě rozvíjí dál. Pokud skončí tato „cesta do hloubky“ neúspěchem, vracíme se k nejbližšímu dosud nerozvinutému stavu. postupně se rozvíjí nové stavy, vždy se rozvine nejprve celá série stavů se stejnou délkou cesty, pak teprve se rozvíjí další série o úroveň níž.

Příklad: Přelévání vody Máme k dispozici 2 nádoby, o objemu 4litry (A) a 3litry (B). Potřebujeme docílit stavu, kdy bude první nádoba prázdná a ve druhé budou přesně 2 litry. Nemáme ale k dispozici odměrku. A B Stanovení pravidel (=co můžeme s nádobami provést): naplnit nádobu A naplnit nádobu B vylít nádobu A vylít nádobu B přelít vodu z A do B (maximálně, ale nic nevylít) přelít vodu z B do A (maximálně, ale nic nevylít) počáteční stav: obsah A obsah B

4 3 4 3 1 3 4 3 3 3 4 4 3 3 1 4 4 3 3 3 4 1 3 1 4 3 3 3 4 2 4 1 3 1 4 3 2 4 3 3 4 3 1 4 2 3 2 řešení (2 cesty k cíli): 1) b-f-b-f-c 2) a-e-d-e-a-e-d-e 4 3 3 2 4 1 4 2 3 2

Shrnutí: při prohledávání do šířky jsme prohledali 32 stavů a našli řešení pro délku cesty 5 kroků při prohledávání do hloubky bychom prohledali jen 25 stavů, ale našli řešení pro délku cesty 8 kroků prohledávání do hloubky bývá rychlejší, ale nemusí najít nejrychlejší cestu prohledávání do šířky najde vždy nejkratší cestu do cíle, ale může trvat déle informované metody hledání využívají různá kritéria, podle kterých se odhaduje vhodnější cesta (ukázka- viz. 6.cvičení)