Název Minojská Kréta Předmět, ročník Dějepis, prima Tematická oblast

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nadvláda Makedonie nad Řeckem
Advertisements

zpracovaný v rámci projektu
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Dějiny KULTURY Konzervatoř P. J. Vejvanovského kroměříž Zlínský kraj
Název Peloponéská válka Předmět, ročník Dějepis, prima
Název Athény (nejvýznamnější řecké městské státy) Předmět, ročník
Klasické kultury Předřecké kultury v Egejské oblasti Antické Řecko
EU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petr Skalský. Materiál vznikl v rámci projektu EU peníze školám.
Název Sparta (nejvýznamnější řecké městské státy) Předmět, ročník
Homérské Řecko Název Předmět, ročník Dějepis, prima Tematická oblast
Název Archaické období Předmět, ročník Dějepis, prima Tematická oblast
EU - 07 – 24 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petr Skalský. Materiál vznikl v rámci projektu EU peníze školám.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Dějepis Ročník : 6.
Název Alexandr Makedonský a jeho říše Předmět, ročník Dějepis, prima
Starověká Kréta 6. ročník.
III/2 XV A
Registrační číslo projektu:
VY _12_INOVACE_D STAROVĚKÁ KRÉTA , MINOJSKÁ CIVILIZACE – 6
Brazílie Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková.
Jméno autora: Mgr. Petra Trajerová Datum vytvoření:
Název Slavnosti a hry Předmět, ročník Dějepis, prima Tematická oblast
PŘÍRODNÍ PODMÍNKY, ZEMĚDĚLSTVÍ, ŘEMESLO, OBCHOD
jméno autora  Mgr. Štěpánka Kočová název projektu
Jméno autora: Mgr. Petra Trajerová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_07_EVV2 Ročník: 1. Estetická a výtvarná výchova Vzdělávací oblast:
Název Doba helénistická Předmět, ročník Dějepis, prima
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO.
Název Atmosféra Předmět, ročník Zeměpis, 1. ročník Tematická oblast
Název Umění starověkého Řecka Předmět, ročník Dějepis, prima
Starověká Kréta a Mykény
Starověké Řecko.
Předřecké kultury - kultura egejské oblasti
Název Alexandrovo tažení do Indie a zánik říše Předmět, ročník
Název Litosféra Předmět, ročník Zeměpis, 1. ročník Tematická oblast
Kréta Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Únor 2012 Výukový materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor:
Číslo: VY_32_INOVACE_26_10 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Mykénská.
VY_32_INOVACE_Dj.9.18-Mínojská kultura-prezentace
Název Balada o Tristanovi a Isoldě Předmět, ročník
Egejská kultura Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi egejské kultuře.
Název Kryosféra a hydrosféra Předmět, ročník Zeměpis, 1. ročník
Název Perikles Předmět, ročník Dějepis, prima Tematická oblast
Název Řecko-perské války I. Předmět, ročník Dějepis, prima
Mínojská a Mykénská kultura (počátek 2. tisíciletí – polovina 14
Název Klasické období Předmět, ročník Dějepis, prima Tematická oblast
Název Architektura starověkého Řecka Předmět, ročník Dějepis, prima
Autorem materiálu a všech jeho částí, není- li uvedeno jinak, je Mgr. Soňa Jarošová Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
MINOJSKÁ CIVILIZACE ZŠ TGM Rajhrad Autor: M. Kocmanová
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Karolína Beranová Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Název Mykénské Řecko Předmět, ročník Dějepis, prima Tematická oblast
Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektu
Vliv náboženství na chápání světa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek.
Knóssos Předmět Autor: Mgr. Jana Formánková
VY_32_INOVACE_2D.6.08 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 6. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Počátek řeckých civilizací.
Minojská Kréta Dagmar Zemanová
Kréta.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Minojská Kréta a mykénské Řecko Název sady: Staroorientální.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Homérské Řecko. Náboženství starých Řeků Název sady:
ŘECKÉ DĚJINY ŘECKÉ DĚJINY. Pojem ANTIKA označuje kulturu starověkého ŘECKA a ŘÍMA rok 0 – zlom letopočtu 14. stol. př.n.l.476 n.l. období rozkvětu mykénské.
Křížovka. Křížovka Řešení Kréta a první Řekové (doba bronzová)
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Autor: Mgr. Božena Andrašková
Téma (název prezentace) Autor Metodický popis (anotace)
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Milena Závišová Číslo
Autor: Mgr. Božena Andrašková
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_19_DĚJEPIS
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_5-35_Palácové civilizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Starověké Řecko - úvod Mínojská Kréta.
Starověká Kréta.
Transkript prezentace:

Název Minojská Kréta Předmět, ročník Dějepis, prima Tematická oblast Starověké Řecko Anotace Jedná se o prezentaci s výkladem, obrázky a úkoly. Klíčová slova labyrinthos, palácové hospodářství, freska, reliéf Autor Mgr. Lucie Babišová Datum 24. 1. 2013 Škola Gymnázium Jana Opletala, Litovel, Opletalova 189 Projekt EU peníze středním školám, reg. č.: CZ.1.07/1.5.00/34.0221

Minojská Kréta (poč. 2.. tisíciletí př. n. l. – 14. stol. př. n. l.)   Předmět: dějepis Ročník: prima Anotace: Jedná se o prezentaci s výkladem, obrázky a úkoly. Klíčová slova: labyrinthos, palácové hospodářství, freska, reliéf

Zeměpisná poloha Kréta: hornatý ostrov na J pevninského Řecka, ve starov. zalesněný výhodná poloha ostrova: křižovatka cest mezi Orientem a Řeckem úrodná půda → vznik prvních měst v 2. tis. př. n. l.: Knossos, Faistos, Malia Zdroj: [cit. 2013-01-24]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File%3AMap_Minoan_Crete-en.svg

O Europě, Minotaurovi, Daidalovi a Ikarovi a Theseovi Do dcery fénického krále Europy se zamiloval vládce bohů Zeus. Proto na sebe vzal podobu býka, a když si získal její důvěru natolik, že si sedla na jeho hřbet, vrhl se do mořských vln a doplaval s ní až na ostrov Krétu. Tam s Europou zplodil několik dětí. Po Europě byl pojmenován celý světadíl. Nejstarší syn Dia a Europy Minos se stal vládcem města Knossu. Jeho manželce se však narodil zrůdný syn – člověk s býčí hlavou – Minotauros. Minos syna ukryl před zraky lidí ve spletitém labyrintu, který vybudoval Daidalos. Protože se Minos bál, aby Daidalos tajemství nevyzradil, odmítal jej pustit z Kréty. Daidalos proto pro sebe a svého syna Ikara křídla z ptačích per spojených voskem a z ostrova uletěli. Ikaros se však vznesl příliš vysoko, křídla se žárem paprsků roztavila a Ikaros utonul v moři, do kterého se zřítil. Protože obyvatelé města Atén zabili jiného Minoova syna, uložil jim Minos krutou daň. Každoročně museli posílat na Krétu sedm dívek a chlapců jako potravu pro Minotaura. Jednou se k vylosovaným nešťastníkům dobrovolně připojil Theseus, syn vládce Athén. Do Thesea se zamilovala Minoova dcera Ariadna, která mu poradila, jak se z labyrintu dostat až zabije Minotaura. Dala mu klubko nití, jehož jeden konec Theseus přivázal u vstupu do labyrintu . Když Theseus zabil Minotaura, Nit, ho dovedla ven. Spolu s osvobozenými Atéňany odvezl z Kréty i Ariadnu. Zdroj: RULF, Jan a Veronika VÁLKOVÁ. Dějepis pro 6. ročník základní školy a 1. ročník osmiletého gymnázia. 2. vyd. Praha: SPN - pedagogické nakladatelství, 2004, 139 s. ISBN 80-723-5274-1. s. 76.

Krétské paláce palác (labyrinthos) – sídlem krále a celého dvora, správní a hospodářské centrum celé oblasti (palácové hospodářství) – rozsáhlý komplex: slavnostní a soukromé místnosti, koupelny s vanami, kanalizace, klozety, nádvoří (hry, slavnosti) stěny paláců zdobeny krásnými malbami a reliéfy z objevených paláců nejlépe restaurován palác v Knossu na rozdíl od jiných států paláce neměly hradby Zdroj freska delfín: [cit. 2013-01-24]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File%3ADelphinus_delphis_02.jpg Zdroj palác: [cit. 2013-01-24]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File%3AMinoan_Palace_of_Knossos.jpg

Společnost nejstarší evropská historická kultura – objevena 1895 anglickým archeologem Arthurem J. Evansem kromě panovnické vrstvy, úředníků, zemědělců a řemeslníků byli na Krétě pravděpodobně také otroci nejpočetnější vrstvou zemědělci velmi vyspělá civilizace – písmo (slabičné): pět druhů – např. tzv. „lineární písmo B“ nalezeno na hliněných destičkách (disk z Faistu) civilizace na Krétě zaniká pravděpodobně v důsledku zemětřesení a nájezdu dobyvatelů (tzv. mořské národy) – silně však ovlivnila nastupující řeckou civilizaci

Umění civilizace na Krétě žila v míru → rozvoj řemesla a umění vyspělá keramika: výzdoba rostlinnými náměty, mořskými živočichy a rostlinami zlaté a bronzové šperky Zdroj šperk vosičky: [cit. 2013-01-24]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File%3ABienen_von_Malia_01.jpg Zdroj váza s chobotnicí: [cit. 2013-01-24]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File%3AM_ller_60freigestellt_1.jpg

Náboženství uctívána přírodní božstva (provázanost s přírodou) kult matky: tzv. hadí bohyně kult býka: obřady – tzv. hry s býky (společenské události) svatyně v palácích náboženské obřady vykonávaly kněžky = společenská důležitost Zdroj: [cit. 2013-01-24]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File%3AStiersprungfresko_02.jpg

Náboženství - obrázky Zdroj soška: [cit. 2013-01-24]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File%3AKleine_Schlangeng%C3%B6ttin_01.jpg Zdroj býk: [cit. 2013-01-24]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File%3ARython_bull_head-heraklion_archeological_museum.jpg

Úkoly 1. Práce s historickým atlasem: najděte na mapě v atlasech Krétu a Knossos. Která další střediska/paláce se na Krétě nacházela? 2. Kdy se svět dozvěděl o starověké Krétě a kdo se o to zasloužil? 3. V čem spočívalo „palácové hospodářství“? (vis. učivo Mezopotámie). Jak vypadaly krétské paláce? 4. Které státy by mohl navštívit obyvatel Kréty cestující po tehdejším známém světě? (vis. předchozí učivo Mezopotámie a Egypt) 5. Čím zdobili krétští mistři stěny paláců? 6. Proč zaniká vyspělá krétská civilizace?

Úkoly - řešení 1. Práce s historickým atlasem. Dalšími středisky jsou např.: Faistos a Malia. 2. Minojská civilizace byla objevena roku 1895 anglickým archeologem Arthurem J. Evansem 3. Palácové hospodářství představuje formu správy a řízení prvních státních útvarů. Palác je centrem politického a hospodářského života oblasti. Minojské paláce na Krétě měly formu rozlehlých staveb se složitým půdorysem (labyrinthos) 4. Krétský cestovatel by mohl navštívit Egypt (období tzv. Nové říše) nebo oblasti Asýrie a Babylonie. 5. Reliéfy a freskami s přírodními motivy. 6. Pravděpodobně v důsledku zemětřesení a nájezdů tzv. mořských národů.

Citace KUNSTOVÁ Eliška, MANDELOVÁ Helena, PAŘÍZKOVÁI lona. Dějiny pravěku a starověku: dějepis pro 6. ročník základní školy a primu osmiletého gymnázia. Vyd. 1. Ilustrace Jan Tichý. Liberec: Dialog. ISBN 80-862-1857-0. ROBERTS John M. Ilustrované dějiny světa. Vyd. 1. V Praze: Knižní klub, 1999, 191 s. ISBN 80-717-6775-1. RULF, Jan , VÁLKOVÁ Veronika. Dějepis pro 6. ročník základní školy a 1. ročník osmiletého gymnázia. 2. vyd. Praha: SPN - pedagogické nakladatelství, 2004, 139 s. ISBN 80-723-5274-1. SOCHROVÁ Marie. Dějepis v kostce. Vyd. 1. Havlíčkův Brod: Fragment, 1997, 159 s. ISBN 80-720-0094-2.