Integrace žáků z odlišného sociálně kulturního prostředí do základních škol Mgr. Dušana Fučíková 27.10. 2010.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ústav distančního vzdělávání OPF SU Karviná
Advertisements

Systém vzdělávání vzdělavatelů dospělých
ŽÁK SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI Z HLEDISKA LEGISLATIVY
Psychologie pro manažery Projekt ESF v Opatření 3.3 Rozvoj celoživotního učení Registrační číslo projektu: CZ / /0018.
METODIKA KURZŮ PhDr. Ing. Hana Danihelková Krnov
Petr Adamus.  Vycházíme z předpokladu, že osoby s autismem trpí poruchami chování, protože prostředí a většina technik učení nepočítá s jejich individuálními.
Časová dotace:16 hodin měsíčně. možnost konzultace problémů souvisejících se speciálními vzdělávacími potřebami žáků vytváření podmínek pro integraci.
1 Projekt Akademie distančního vzdělávání Monika Všetulová, Miroslava Dvořáková Olomouc 2007.
Základní škola, Brno, Štolcova 16
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
ROZVÍJEJÍCÍ AKTIVITY V PROCESU VÝUKY V PRAXI
Rozvoj komunikačních dovedností
PROJEKT: RIZIKA PŘESTUPU DĚTÍ MATEŘSKÝCH ŠKOL DO ZÁKLADNÍ ŠKOLY A JEJICH ŘEŠENÍ ZAVÁDĚNÍM NOVÝCH VYUČOVACÍCH FOREM, METOD A POSTUPŮ, VČETNĚ VYUŽITÍ ICT.
Realizace KA v rámci projektu„Nadané dítě.eu“ září 2010 bylo zahájeno na UHK vzdělávání pro pedagogické pracovníky MŠ a ZŠ v rámci realizace.
Výchovné problémy ZŠ Prezentace projektu č. CZ.1.07/1.3.03/
PhDr. Jitka Kendíková ZŠ J. Gutha-Jarkovského
RYTMUS, o.p.s – od klienta k občanovi
Projekt Asistentky v předškolní péči Marcela Machačková Osobní výpověď o absolvování kurzu a praxi v obecních MŠ.
INKLUZÍVNÍ VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ SE SVP
NA ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PLÁN „SELSKÝM ROZUMEM“
Zdokonalování systému celoživotního vzdělávání v oblasti pedagogické, psychologické a výchovné péče o děti se sociokulturním znevýhodněním Arteterapie.
Poradenství v kontextu inkluzivního vzdělávání
Výstupy z Úvodního semináře
Petr Korviny SCO 2007 Brno Usnadnění tvorby elektronických studijních textů pro distanční vzdělávání Petr Korviny
Návrh a realizace modulového systému dalšího vzdělávání učitelů v MSK Magdalena Chmelařová Opava 2008.
Centrum distančního vzdělávání Univerzity Palackého v Olomouci nabízí distanční kurz s e-learningovou podporou DISTANČNÍ MINIMUM.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Rozvoj e-learningu v oblasti vzdělávání pedagogů v Moravskoslezském kraji CZ.1.07/1.3.05/ Ing. Marek Bumbálek Krnov
PARTNER PROJEKTU OBCHODNÍ AKADEMIE A STŘEDNÍ ZEMĚDĚLSKÁ ŠKOLA BRUNTÁL Ing. Ladislav Konopka Bruntál
Environmentální výchova a
Centrum distančního vzdělávání Univerzity Palackého v Olomouci DISTANČNÍ MINIMUM Vstupní tutoriál DPRA0508, DMPRA Mgr. Monika Všetulová.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
STŘEDNÍ PEDAGOGICKÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ZDRAVOTNICKÁ ŠKOLA KRNOV
1. Setkání – Program seminářů, požadavky k zápočtu, požadavky ke zkoušce.
Závěrečná konference Hodnocení aktivit a činností projektu Integrace na druhou Partner: Pedagogicko-psychologická poradna,Opava, příspěvková organizace.
Zapojení ZŠ Krnov, Dvořákův okruh 2 do projektu. Mgr.Ivana Procházková Krnov
Poradenství pro zdravotně postižené Pojetí a přínos kurzu Anna Kučerová.
Základní norma zdravotnických znalostí pro pedagogické pracovníky
Vzdělávání odborníků ze škol zapojených v projektu RŠPP
ÚVODNÍ KONFERENCE K PROBLEMATICE INTEGROVANÉHO VZDĚLÁVÁNÍ OSOB SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM Olomouc 27. dubna 2006.
Pedagogika II. Lekce 8: Poruchy učení a chování
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
ASISTENT PEDAGOGA NA ZÁKLADNÍ ŠKOLE CHRASTAVA. ZÁKLADNÍ ŠKOLA CHRASTAVA, náměstí 1.máje 228, okres Liberec – příspěvková organizace 25 tříd, 590 žáků.
Logopedická prevence v Olomouckém kraji CZ.1.07/1.2.27/ SCHOLA SERVIS – zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků a středisko služeb.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Rozvoj klíčových kompetencí v rámci oborových didaktik, průřezových témata mezipředmětových vztahů Praha, 1. února.
OP VVV a KP SVL Karolína Chloubová. Prioritní osa 3 Rovný přístup ke kvalitnímu předškolnímu, primárnímu a sekundárnímu vzdělávání Investiční priorita.
Centra podpory integrace & Speciálně poradenské centrum aplikovaných pohybových aktivit Čísla projektů: CZ.1.07/1.2.00/ CZ.1.07/1.2.00/ Časový.
Profese učitele z pohledu praxe střední školy (vážně i nevážně) Duben 2008.
ZÁVĚREČNÝ SEMINÁŘ 2. GLOBÁLNÍCH GRANTŮ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE V RÁMCI OPERAČNÍHO PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
VÝMĚNA ZKUŠENOSTÍ S REALIZACÍ PROJEKTŮ OP VK SEMINÁŘ.
Podmínky integrace SP a legislativní opatření Radka Horáková květen 2006.
Projekt Rozvoj školských poradenských pracovišť v číslech Analýza měsíčních výkazů o činnosti školních psychologů/speciálních pedagogů a pracovníků Poradenské.
Inkluzivní vzdělávání a podpora dětí a žáků ohrožených školním neúspěchem.
Centrum empirických výzkumů Fakulta veřejných politik Slezská univerzita v Opavě 3. září 2015, Opava.
ORGANIZAČNÍ FORMY VYUČOVÁNÍ
9. Tvorba individuálního plánu
Autor: Linda Dufková Vedoucí práce: PhDr. Pavla Kovářová, Ph. D.
Vybrané výstupy z analýzy dat statistické ročenky školství 2012/2013
Obecná didaktika ÚVOD.
Seminář ke speciální pedagogice 1
Město Choceň Podpora integrace a inkluze ve školách a školských zařízeních Města Choceň CZ.1.07/1.2.00/ ČERVENC 2014.
Speciální pedagogika (podzim 2016)
ZÁKLADY SPECIFICKÝCH PORUCH UČENÍ
9. Tvorba individuálního plánu
Tisková konference
Pedie Co mají společné?.
PORADENSTVÍ A KONZULTACE KE SPOLEČNÉMU VZDĚLÁVÁNÍ V KAŽDÉM KRAJI
Základní škola. Základní škola a Mateřská škola, Nová Ves, okres Liberec, příspěvková organizace.
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Integrace žáků z odlišného sociálně kulturního prostředí do základních škol Mgr. Dušana Fučíková

Integrace žáků z odlišného sociálně kulturního prostředí do základních škol Rozvoj e-learningu v oblasti vzdělávání pedagogů v Moravskoslezském kraji CZ.1.07/1.3.05/

Integrace žáků z odlišného sociálně kulturního prostředí do základních škol Rozvoj e-learningu v oblasti vzdělávání pedagogů v Moravskoslezském kraji CZ.1.07/1.3.05/ Osobní praxe • učím na Základní škole, Dvořákův okruh, Krnov • speciální pedagogika na Pedagogické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci • 10 let praxe na zvláštní škole (dnes speciální) • 2 roky práce s dětmi s poruchou školní přizpůsobivosti (v minulosti tzv. vyrovnávací třídy) • 14 let jsem učila děti s dyslexií, dysgrafií a dysortografií v speciálně tomu určených třídách • setkala jsem se s desítkami dětí s poruchou chování, s diagnostikou LMD a později ADHD

Integrace žáků z odlišného sociálně kulturního prostředí do základních škol Rozvoj e-learningu v oblasti vzdělávání pedagogů v Moravskoslezském kraji CZ.1.07/1.3.05/ Zapojení do projektu e-learningu • v létě 2009 jsem byla spolu s vedením ZŠ Dvořákův okruh, kde učím, seznámena s přípravou projektu e-learningu na Slezské univerzitě v Opavě, přímo ve Vzdělávacím centru v Krnově • škola se do projektu aktivně zapojila • z možných témat mi bylo nejbližší právě téma „Integrace žáků z odlišného sociálně kulturního prostředí „s těmito dětmi a jejich rodinami jsem se poprvé setkala na ZvŠ, v každé třídě, kterou jsem učila vždy takové dítě, či děti byly • podzim 2009 školení Moodle

Integrace žáků z odlišného sociálně kulturního prostředí do základních škol Rozvoj e-learningu v oblasti vzdělávání pedagogů v Moravskoslezském kraji CZ.1.07/1.3.05/ Popis kurzu • termín kurzu: – • počet účastníků: 7 pedagogů, vše ženy • hodinová dotace: 12 vyučovacích hodin, z toho 10 hodin samostudia a 2 hodiny na závěrečném tutoriálu Obsah kurzu: • seznámit s pojmy integrace, nízké sociálně kulturní prostředí a integrace ve školské legislativě, odlišnost pojmů asimilace a integrace, charakteristika sociálně znevýhodněného žáka, rozdíl mezi sociálním znevýhodněním a zdravotním znevýhodněním – přístup v legislativě • možnosti předškolního vzdělávání dětí ze soc. znevýhodněného prostředí • porovnání vzdělávání dětí v přípravných ročnících ZŠ a předškolním odděleních MŠ

Integrace žáků z odlišného sociálně kulturního prostředí do základních škol Rozvoj e-learningu v oblasti vzdělávání pedagogů v Moravskoslezském kraji CZ.1.07/1.3.05/ Obsah kurzu • asistent pedagoga - postavení ve škole • odlišnost role asistenta dětí tělesně a smyslově handicapovaných a asistenta dětí sociálně znevýhodněných • metody práce s dětmi ze sociálně znevýhodněného prostředí (poruchy učení, ADHD, …) • příprava na vyučování, využití nízkoprahových zařízení pro děti a mládež - Zvídálek • příprava starších dětí na vyučování • možnosti pomoci učňům a studentům na středních školách

Integrace žáků z odlišného sociálně kulturního prostředí do základních škol Rozvoj e-learningu v oblasti vzdělávání pedagogů v Moravskoslezském kraji CZ.1.07/1.3.05/ Cílová skupina • především učitelky a učitelé I. a II. stupně základní školy • také pedagogové z učilišť a středních škol

Integrace žáků z odlišného sociálně kulturního prostředí do základních škol Rozvoj e-learningu v oblasti vzdělávání pedagogů v Moravskoslezském kraji CZ.1.07/1.3.05/ Cíl práce Hlavním cílem bylo seznámit účastníky kurzu se stávajícími možnostmi integrace sociálně znevýhodněných dětí na základní škole, s možnostmi danými současnou legislativou. Ukázat seznam možných situací, ve kterých je vhodná a výhodná pomoc asistenta. Přiblížení metod sociální práce s těmito dětmi, možnosti doučování.

Integrace žáků z odlišného sociálně kulturního prostředí do základních škol Rozvoj e-learningu v oblasti vzdělávání pedagogů v Moravskoslezském kraji CZ.1.07/1.3.05/ Průběh kurzu • zapsáno sedm účastníků kurzu • kurz byl spuštěn v druhé polovině září 2010 • text kurzu provázely úkoly k zamyšlení • k ukončení kurzu byl povinný kontrolní test a účast na tutoriálu • tutoriál se uskutečnil v polovině října 2010 V rámci tutoriálu jsme mimo jiné shlédli ukázku z dokumentárního časosběrného projektu České televize „Ptáčata“ o dětech z okraje společnosti. Podle zpětného ohlasu účastníků, byla většina s kurzem spokojena.

Integrace žáků z odlišného sociálně kulturního prostředí do základních škol Rozvoj e-learningu v oblasti vzdělávání pedagogů v Moravskoslezském kraji CZ.1.07/1.3.05/

Integrace žáků z odlišného sociálně kulturního prostředí do základních škol Rozvoj e-learningu v oblasti vzdělávání pedagogů v Moravskoslezském kraji CZ.1.07/1.3.05/ Spokojenost s celkovou náplní kurzu Velmi spokojen 3 Spokojen 4 S výhradami 0 Nespokojen 0

Integrace žáků z odlišného sociálně kulturního prostředí do základních škol Rozvoj e-learningu v oblasti vzdělávání pedagogů v Moravskoslezském kraji CZ.1.07/1.3.05/ Hodnota vytvořených studijních opor Velmi dobré 3 Dobré 4 S výhradami 0 Neuspokojivé 0

Integrace žáků z odlišného sociálně kulturního prostředí do základních škol Rozvoj e-learningu v oblasti vzdělávání pedagogů v Moravskoslezském kraji CZ.1.07/1.3.05/ Jaký přínos pro Vás měl právě absolvovaný kurz? Získal jsem nové poznatky 7 Nepřinesl nic nového 0 Žádný 0

Integrace žáků z odlišného sociálně kulturního prostředí do základních škol Rozvoj e-learningu v oblasti vzdělávání pedagogů v Moravskoslezském kraji CZ.1.07/1.3.05/ Vyhovovalo Vám časové rozložení kurzu a způsob studia? Ano zcela 7 Ano s výhradami 0 Ne 0

Integrace žáků z odlišného sociálně kulturního prostředí do základních škol Rozvoj e-learningu v oblasti vzdělávání pedagogů v Moravskoslezském kraji CZ.1.07/1.3.05/ Jak hodnotíte přístup personálu vzdělávací instituce? Velmi ochotný 5 Dobrý 2 S výhradami 0 Neuspokojivý 0

Integrace žáků z odlišného sociálně kulturního prostředí do základních škol Rozvoj e-learningu v oblasti vzdělávání pedagogů v Moravskoslezském kraji CZ.1.07/1.3.05/ Příprava kurzu Problém • nebylo přesně dáno, komu je kurz určen, učitelům jakých typů škol • výběr literatury k tvorbě e-learningového textu • tvorba kontrolních otázek a závěrečného testu Tvorba textu ke kurzu pro mě osobně byla přínosem, nakonec jsem při psaní použila mnoho poznatků a zkušeností ze své mnohaleté praxe a i přesto jsem si ujasnila a upřesnila některé pojmy z dané oblasti.

Integrace žáků z odlišného sociálně kulturního prostředí do základních škol Rozvoj e-learningu v oblasti vzdělávání pedagogů v Moravskoslezském kraji CZ.1.07/1.3.05/ E-learning • výhoda studia z domova • možnost časového rozložení podle osobních potřeb • volba kurzu podle zájmu Sama jsem absolvovala 6 kurzů jako účastník. Dva z nich byly výborné a i ty další byly obohacující a přínosné.

Integrace žáků z odlišného sociálně kulturního prostředí do základních škol Rozvoj e-learningu v oblasti vzdělávání pedagogů v Moravskoslezském kraji CZ.1.07/1.3.05/ Prostor pro diskuzi Děkuji za pozornost